Lineage OS - Feltámadt az egyik legnagyobb Android disztribúció

Nagyából pont egy hónapja szűnt meg az egyik legnagyobb Android disztribúciók készítéséért felelős csapat, a Cyanogen. Az általuk készített CyanogenMod rendszereket bárki ingyen letölthette és feltelepíthette Androidos eszközére, amely egyes esetekben egy régi, a gyártó által már nem is támogatott készülék esetén, felérhetett egy teljes újraélesztéssel. Az idő előrehaladtával a kis független projektből vállalat lett, amely valószínűleg a profit hiánya miatt is, valamint számos rossz vezetői döntés miatt tavaly év végén hirtelen összeomlott.


Ennek hamvaiból jött létre a Lineage OS, amely ott folytatja, ahol az Cyanogen abbahagyta. Az általuk készített Android rendszerek receptje változatlan maradt, vagyis szinte teljesen megegyezik a gyári Google által kiadottal, viszont pár hasznos extrát is is tartalmaz az egyes készülékekhez szükséges vezérlő szoftvereken túl. Ilyen például a FLAC, natív témázhatóság, vagy a CPU húzásának támogatása, de akad itt még számos egyéb testreszabási lehetőség ami alapból nincs, valamint a magánszféra védelmét biztosító kiegészítő.


A 14.1-es verzió már jelenleg több készülékre elérhető, amely pedig a legfrissebb Androidra, a 7.1-re épül. A csapat célja az, hogy végül akár 80-nál is több telefonra is megjelenhessen a Lineage OS, ennek felére már a jelen pillanatban is aktívan érkeznek kiadások. Természetesen ez a szám napról napra női fog. Az hivatalos letöltőoldal meglátogatásával gyorsan megtekinthető, hogy a készülékünk szerepel-e már ezek között - érdemes időről-időre újra felnézni ide:


A Lineage OS-ből több eszközre akár heti rendszerességgel jelenhetnek meg frissebb fejlesztésű verziók, melyek között vannak korai nightly, valamint kísérleti, experimental kiadások. Ezeket végül idővel a stabil, stable kiadások követik majd. Ha pedig van egy öregebb Androidos készülékünk amire ráférne egy alapos frissítés, érdemes lehet utánanézni a telepítés mikéntjének. Ti használtatok korábban CyanogenMod-ot? Örültök, hogy folytatódik a projekt?
Hozzászólások megtekintése (eddig 5 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Joco1114 · 4 év
Éppen ma telepítettem a Oneplus 3T-mre. Eddig szépen működik, kíváncsi vagyok az akku optimalizálására. Egy hibát vettem eddig észre, de ez lehet, hogy telefonspecifikus. Az USB rádugásával többféle módot ki lehet választani, hogy hogyan viselkedjék: csak töltés, fájl átvitel, fotó átvitel stb. Sajnos, ez nem igazán működik, bármire átállítom, marad a töltés mód.
dlaczko · 4 év
Azert en a nevvalasztas eleg nagy vicc lett... a Lineage az egyik (ha nem a) legnepszerubb MMORPG sorozat neve.. Kb mintha az lenne a neve: Call of Duty OS
Juxtapoz · 4 év
lineage név nekem is viccesnek tűnik Grin
nekem OnePlusOne-ra került fel
Ricsi99 · 4 év
Én már rég használatba vettem másodlagos telón,ami egy S3.
Eddig minden rendben van,hozza azt a teljesítményt,amit elvárok tőle.
tassika · 4 év
Hoppá! Nem is tudtam, hogy a CM bebukott! :-(
De örömmel látom, hogy folytatódik tovább a fejlesztés. :-)
Én évek óta csak CM-eket használtam a telóimon.
Nekem nagyon beváltak, Samu S3, S5.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 3 Vendég
  • 0 Tagok ma
  • 3 Szülinapos
  • 19,332 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!