Android akkumulátoridejének optimalizálása

Először is, az akku idő

Ha megkérdeznénk az utcán sétáló embereket, biztos vagyok benne, hogy 10-ből legalább 9-en, de inkább 10-en panaszkodnának az akku időre. És persze lehet is panaszkodni, hogy miért nem tesznek bele nagyobbat a gyártók, vagy hogy nem létezik már valami új technológia, ami jóval erősebb és tovább bírná. Nos, létezik már és tesztelés alatt vannak. Ám biztos vagyok benne, hogy az áruk is legalább olyan új lesz, mint maga a termék, de majd akkor lehet szabadon élni a telefonon. Addig kénytelenek vagyunk szűkebbre venni az energia fogyasztást. Mit tehetünk?

Állítsuk be jól és alaposan a telefonunkat

Bármily hihetetlen, rengeteg múlik a megfelelő konfiguráláson. Én személy szerint mikor egy új telefont veszek kézbe, az első, hogy minden egyes kis menüpontot bejárok és nem marad olyan része a telefonnak, amit ne láttam volna, nem állítottam be és ne tudnám, hogy hol található egy-egy funkció.

Hálózati mód: Alapból automatikusra van állítva, így a telefon 2G/3G és ha van akkor 4G között váltogat. Mindig igyekszik a legmagasabb hálózaton lenni, de ha ott már gyenge a térerő, akkor lejjebb kapcsol. Ha nincs mobilinternetünk, vagy csak nem használjuk, akkor fölösleges, hogy ezzel energiát pazaroljunk el. Állítsuk be a hálózati módot: csak 2G-re (GSM). Az időjárás, messenger, menetrendek ezen is kényelmesen elfutnak, ha böngészni szeretnél akkor kapcsold fel nyugodtan magasabbra is, de egyébként fölösleges. Rengeteg energiát megspórolsz vele!

Telefononként eltérő lehet a megnevezés vagy a beállítás helye, de körülbelül: Beállítások, Egyebek, Mobilhálózat, Preferált hálózattípus. Vagy az értesítő panelen a kapcsolóknál, ha hosszan nyomsz a mobilinternetre, de lehet van külön kapcsoló a hálózat mód váltására is. Továbbá, ha nincs szükség kapcsoljuk ki a következőket: Bluetooth, NFC, GPS, WIFI.

Másik fontos dolog, az automatikus frissítések

A Google Play Áruházban lehet kikapcsolni ezt és ezzel nem csak energiát spórolunk, de esetleges bosszúságtól is megkíméljük magunkat. Ugyan is kontrollálhatjuk, hogy mikor és milyen alkalmazás frissüljön le. Adatot is megspórolunk vele és ha van egy működő appunk pld. a facebook messenger, nem fog egy kevésbé használható verzióra frissülni.

Automatikus szinkronizáció-t is érdemes átböngészni. Beállítások, Fiókok és ott a saját gmail fiókunkba lépve nézzük át, mi az amit szeretnénk vagy nem szeretnénk, hogy szinkronizáljon. Ha fölöslegesnek ítélünk valamit, nyugodtan kapcsoljuk ki. Ilyenekre gondolok, hogy pld. nálam, a Chrome (könyvjelzők miatt), Gmail (levelek miatt), Naptár (naptári bejegyzéseim elmentése miatt) és a Névjegyek (telefonszámok felhőbe mentése miatt) szinkronizációja van engedélyezve, a többi fölösleges számomra.

Újabb android verzióval rendelkező telefonokban már van wifi alapú helykeresés is, amivel a wifi-nk gyorsabban bekapcsol és csatlakozik egy hálózathoz. Ez azt csinálja, hogy annak ellenére, hogy ki van kapcsolva a wifi, a háttérben folyamatosan keresi a hálózatokat. Így amikor bekapcsoljuk a wifi-t, már csak csatlakozik és kész is van. Igaz, hogy gyorsabban jutunk nethez, de ez állandó többlet fogyasztást is jelet. Ha gondoljuk..kapcsoljuk ki. Wifi beálltásainál, vagy a Helyhozzáférésnél találunk erre kapcsolót.

Harmadik lépés: Töröljük ki és tiltsuk le a fölösleges alkalmazásokat

Ehhez navigáljunk ide: Beállítások → Alkalmazások. Számtalan olyan alkalmazás van amit nem feltétlen használunk. Nekem ilyenek pld.: gyári levelező (csak a gmailt használom), Fotók, avagy Picasa, Google Play Filmek, Google Play játékok, Google Play Könyvek, Google Play Újságos, Google Play Zene, Google+, Hangouts, Google Térkép.

Persze mindenki mást használ vagy nem használ. Ezek csak példák, amiket nyugodtan lehet tiltani, ezzel helyet és erőforrást, adatforgalmat spórolva. Ezen felül van még számtalan letörölhető alkalmazás is, mint játékok és egyéb gyártói appok, amiket érdemes szemügyre venni és megszabadulni tőlük, ha nem fog kelleni. Továbbá, ha van ilyen alkalmazásunk vagy menüpontunk, nézzük át, hogy mik azok az alkalmazások, amiket engedélyezünk futni a háttérben, a többit tiltsuk le. Pld. a Huawei készülékekben alapból van ilyen és nagyon jól dolgozik.


Nem szükséges naponta újraindítani a telefont, ahogy törölni sem kell a gyorsítótárat minden nap végén. Ha hetente egyszer végzünk egy takarítást, az elég. Ekkor megejthetjük az újraindítást is. Személy szerint a Clean Master és társait nem ajánlom. Túl vannak bonyolítva és jobban fogják a telefont mint sem segítenének. Én a beépített gyárit használom. De ha nincs, akkor a Beállításokban a Tárhely menüpont alatt a gyorsítótárazott adatokra bökve (miután kiszámolta az általa foglalt tárterületet) kitörlődnek a gyorsítótár adatai. De ha mindenképp egy alkalmazást szeretnénk, akkor a CCleanert vagy a Cleaner (kis átlátszó kuka, zöld robottal) nevű appokat tudom ajánlani.

Task killereket nem javaslom, mert többet árt, mint használ. Folyamatosan dolgoztatja a telefont. A RAM-nak az a dolga, hogy majdnem tele legyen, így gyorsítva az appok elérését és csökkentve az energiahasználatot azzal, hogy nem kell folyton újra betöltenie egy alkalmazást. Persze, ha egy app folyamatosan dolgozik, nem hagyva a telefont alvó állapotba kerülni, érdemes megnézni a beállításait vagy elgondolkozni azon, hogy megtartsuk-e, főleg, ha ismeretlenebb, kétes appról van szó.

Akkumulátor töltése

Van még egy dolog, ami kérdés szokott lenni. Hogyan töltsük és használjuk az akkukat? Ezeket az új akksikat már nem kell kisütni! Árt, mintsem használna. Olyanról is hallani, hogy ne töltsük fel 100%-ra. Az akksi 30-80% között érzi jól magát a legjobban. Ez tény, de akkor egész nap kb. 50%-al élünk, amit nem kell mondani, de elég csekély... így sem valami nagy. És nem beszélve arról, hogy sűrűbben nyúlunk a töltőhöz is, ami hamarabb elhozza az akku le-fel töltési ciklus végét és az aljzat is hamarabb tönkremegy. Úgyhogy használjuk csak nyugodtan az akkumulátor kapacitását. Azért annyira nem kell lemeríteni, hogy kikapcsoljon a telefon.

Éjszakára nyugodtan hagyhatjuk töltőn, így a napot 100%-on kezdjük. Nem kell félni a túltöltéstől. Ahogy attól sem, ha nem a saját töltőjével végezzük a műveletet. Ha kisebb feszültséget ad le, nincs gond, ha nagyobbat, akkor úgy is csak annyit vesz fel a telefon, amennyire szüksége van. Elektronikával védik már ezeket az eszközöket, nem lesz bajuk. Persze azért igyekezzünk a sajátját használni.
Hozzászólások megtekintése (eddig 4 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Bobee · 4 év
Nagyon jó, köszönöm szépen. Több ilyen is jöhetne. Smile
gthomma · 4 év
"A RAM-nak az a dolga, hogy majdnem tele legyen, így gyorsítva az appok elérését és csökkentve az energiahasználatot azzal, hogy nem kell folyton újra betöltenie egy alkalmazást."
Amennyiben a RAM majdnem tele van, egy újabb nagy memória igényű alkalmazás indításakor várni kell amíg a feladatkezelő kilöki a régi alkalmazásokat. Ma 2GB RAM a minimum amivel egy okostelefon elfogadhatóan működik.
Doogee X9 Pro és egy Nokia 930 van a tulajdonomban. Mind a kettő 2GB RAM -al van ellátva.
A Doogee MTK procival működik 64 bites.
Lumia 930 Windows Phone 8.1 semmi sincs telepítve, alap rendszer: 1.09GB RAM felhasználva
Lumia 930 Windows Mobile 10 semmi sincs telepítve, alap rendszer: 1.23GB RAM felhasználva
Doogee Android 6.0 "kínai gány" semmi sincs telepítve, alap rendszer 0.76GB RAM felhasználva

Zedge indulási ideje:
Lumia 930 WP 8.1 8.7ms
Lumia 930 WM10 15.6ms
Doogee 3.4 ms
Anonymus · 4 év
gthomma

Ez így van..de windows-os telefont, apple cuccot ne soroljunk ide, mert teljesen más.
A RAM-hoz visszatérve..nem azt írtam, hogy tele legyen, mert valóban egy nagy ram igényű alkalmazásnál előbb üríteni kell, de ha futnak alkalmazások..amiket rendszeresen használunk, nem kell azonnal bezárogatni, és nem kell versenyt futni a minél több szabad RAMért. Nálam, a 3GB RAM-ból kb 1,4 GB mindig szabad. A szükséges programok futásával együtt. Ha takarítanám stb, mindent bezárnék, akkor lenne 1.9-2.0 GB is. De minek?
A mások, hogy ebben az esetben akkor szép lassan úgy is elkezdenék valamivel feltölteni a telefon..haszontalan cuccokkal. Így inkább az én programjaim legyenek benne, amik kellenek.
parsec · 4 év
,,Ha kisebb feszültséget ad le, nincs gond, ha nagyobbat, akkor úgy is csak annyit vesz fel a telefon, amennyire szüksége van."" Shock

Feszültség helyett gondolom áramot akartatok írni. Azért az szép lenne, ha csak akkora feszültséget venne fel, mint amekkorára szüksége van. Wink
4,75V 0,15A helyett 12V 0,15A valószínűleg megölné a mobilt.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 1

donci4
  • 10 Vendég
  • 132 Tagok ma
  • 5 Szülinapos
  • 20,000 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!