Zorin OS - A közel tökéletes Windows helyettes

Szerző: Driver
Mára már tömérdek Linux disztribúcióból válogathatunk, melyek használatához közel sem kell akkora elszántság mint gondolnánk. Sőt ha a Windows világából érkezünk több olyan változat is létezik, amely megpróbálja a lehető legjobban utánozni azt, így rögtön egy olyan rendszert kaphatunk, amely azonnal kényelmes és ismerős. Ezek egyike már évek óta a Zorin OS nevezetű disztribúció, amelynek legújabb változata már egyenesen a Windows 10-től les el dolgokat, mindazt pedig elég profi módon.


Elég csak ránézni a felületre és rögtön feltűnnek a hasonlóságok: kapunk egy startmenüt, egy Windows 7 stílusú tálcát, valamint egy Windows 10 szerű letisztult dizájnt. De pár a modern Windowsban megtalálható extráról sem kell lemondanunk, az ablakokba való betekintés itt is lehetséges a tálcáról, valamint a Windows 10-es feladatnézethez és virtuális asztalokhoz hasonló felület is adott (tevékenységek). Mindezzel pedig lényegében a rendszer használatának módja alig tér el a Windowsban megszokott alapoktól, sőt a haladóbb funkciók is ott vannak ha kellenek.


De pár egyszerű testreszabási lehetőséget is biztosít a Zorin OS 12, amellyel akár a klasszikus Windows XP szerű tálca is visszahozható, valamint az alap GNOME elrendezés is kiválasztható. Variálható még a kitöltési szín is, a fehér helyett pedig van sötét ablakmód, amivel az alkalmazások teljesen sötétek lesznek. A megjelenés esetén kísérteties a részletesség, hiszen a kijelölés és keretszíneken kívül számos egyéb felhasználói elem, például a fájlkezelő a mappaszínei is alkalmazkodnak. Természetesen ennél a hozzáértők még jóval tovább is mehetnek a testreszabásban, de a legtöbb felhasználónak mindez bőven elég lehet.


Hogy egy kicsit a technikai részleteket is megemlítsem, a Zorin OS 12 egy Ubuntura építkező disztribúció, abból is a legutóbbi LTS kiadásra, a 16.04 Xenial-ra. Tehát aki már járatos az Ubuntu disztribúciókban, a Zorinnál is teljesen otthon érezheti magát. Ami a felületet érinti, ahogy az már említésre került, a GNOME 3.18-as verzióját futtatja, amelyre több kiegészítőt készített a Zorin fejlesztői csapata, hogy elérhesse a megfelelő Windows szerű kinézetet és működést. Alapból pedig megkapjuk a legtöbb szükséges alkalmazást:
 • Chromium - Webböngésző
 • Geary - Windows 10 Posta szerű email kliens
 • Nautilus - GNOME fájlkezelő
 • Terminál
 • Aktivitásfigyelő
 • Gnome Fényképek
 • Térképek - Windows 10 szerű térkép alkalmazás
 • Időjárás - Windows 10 szerű időjárás alkalmazás
 • GIMP - Képszerkesztő
 • Empathy - Üzenetküldő
 • LibreOffice - Irodai csomag
 • Brasero - CD/DVD/Blu-ray író
 • Cheese - Webkamera eszköz
 • Pitivi - Videó szerkesztő
 • Rhythmbox - Zenelejátszó
 • Totem - Videólejátszó
 • WINE és Play On Linux - Windows programok és játékok futtatása
 • Szoftverközpont - alkalmazások beszerzése, mint Firefox, Transmission, vagy VLC médialejátszó.

Amiben viszont nagyon cselesek a Zorin OS fejlesztői, hogy két kiadást is készítettek, melyből az alap Core a fentebb felsorolt alkalmazásokat tartalmazza és ingyenesen letölthető. De van egy Ultimate változat is, ami 19 euró fejében pár extrát is tartalmaz. Ehhez hozzátartozik három plusz kiválasztható asztalelrendezés (macOS, Unity, Gnome 2), 20 játék, élő videó hátterek, DJ szoftver, valamint a Kodi médiacenter is helyet kapott benne. Bár ezek némelyike utólagosan a Core verzióhoz is hozzáadható, de itt látszik, hogy a készítők gondoltak azokra, akik alapból egy készre konfigurált rendszert szerzetének kézhez kapni.

Igazából talán ez is a legjobb körülírása a Zorin OS-nek, mivel valóban egy teljesen jól használható, és legfőképp igényesen összeállított rendszert kapunk már a telepítést követően. Tökéletes azoknak is akik a Windowsról először térnek át a Linux világába, de azokat sem zárja ki, akik már tapasztaltabbak ezen a téren. A Zorin OS 12.1 Core verziója tehát ingyenesen letölthető és használható, így aki szeretné, az alább be is szerezheti azt. A rendszerrel kapcsolatos kérdéseket, tapasztalatokat és véleményeket a hozzászólásokban pedig ne felejtsétek el megosztani velünk, illetve egymással.

Zorin OS 12.1 Core letöltése:

64 Bit 32 Bit
Hozzászólások megtekintése (eddig 22 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
cmhaf922 · 5 év
Mondjuk láttam már Linuxmint előzetes bemutatást Mate felülettel de pl. KDE Plazma-val nem. Pedig az is nagyon hasonlít... Nyugodtan lehet próbálgatni a Linuxmint KDE-t is az átállni kívánó user-eknek, az is ubuntu/debian alapú disztró.
dlaczko · 5 év
A Zorin-nal semmi sem hasonlit jobban a Windows-ra. A Zorint igazabol pont erre talaltak ki
djbundy · 5 év
Ez is futtatható pendrive-ról?
Igen.
Logitech G602 egeremhez viszont nincs linux driver. Nagyon furcsán kezeli a rendszer, kényelmetlen vele így a munka, szóval nálam az első körben elbukott sajnos. Sad
Thawne27 · 5 év
@djbundy
Természetesen h lehet, használni pendrive-ról, és tudtom szerint, még telepíthető, egy 16-32 GB-os pendrive-ra is (minimum)..
stefi1969 · 5 év
Üdv,
köszönöm a cikket. Engem az érdekelne, hogy ennek az oprendszernek mennyi tárhely szükséges, swap, rendszer és Home partició?
Driver · 5 év
@stefi1969 Nálam teljes egészében úgy 7 GB-ot foglal. A swap méret ram mennyiségtől függően nyilván változó, de ha van elég memória a gépben, felesleges swap létrehozása.
alex_i · 5 év
En a Linux Mint-et jobban ajanlom. Smile
Driver · 5 év
A Linux Mint is egy jó disztró a kezdő felhasználóknak, de más mint a Zorin, sokkal inkább az "old school" XP-s felhasználói élményt nyújtja (alapból). Aki azt szereti inkább valóban válassza azt, de aki például a Windows 7-hez, vagy már 10-hez van szokva, annak sokkal inkább a Zorin lesz a megfelelő választás. Nyilván mindkettőt lehet untig testre szabni, itt most az alap konfigurációról beszéltem.
Anonymus · 5 év
Szeretem az írásaidat! Nagyon jól összeszedett cikkek és lényegre törőek!
Driver · 5 év
@Anonymus Köszönöm! Igyekszem Grin
Karika · 5 év
Üdv mindenkinek! Gondoltam ki próbálom a 64bi verziót de nekem a billentyű használatnál keveri a betűket pl: az y ra z ír a @ pedig nem tudom be ütni!
Kérdésem mi lehet az oka a telepítés sikeres volt! 16 gb memóriám van ezért választottam a 64 bit et.
Thawne27 · 5 év
@Karika
A Billenytűkiosztás az oka, a sima "Magyar"-t kell kijelölnöd, elsődleges beviteli nyelvként, és akkor a z és az y nem fog összekavarodni..
Karika · 5 év
Köszönöm Lali a válaszod! Minden beállítást Magyar nyelvre jelöltem mégis így jártam, azért még egyszer köszönöm!
opus25 · 5 év
Sziasztok!
Kérdésem aki feltette,ugye a winhez feldobom a silverlight-ot, a jawa-t, aza dobe flash playert,ennél? Vagy futnak rajta az appok,gondolok itt a tensoft könyvelőprogimra,vagy az ÁNYKadókitöltés jawa alapú appja?
Ilyenekről miért nem lehet sehol olvasni?
dlaczko · 5 év
Te azzal egyebkent tisztaban vagy, hogy ez linux es nem windows skin? Kb mintha azt kerdezted volna, hogy fut-e az ÁNYK OsX-en
LacusBP · 5 év
Magyarra nekem sem állította be a billentyűzetet. Előkotortam egy Intel Atom N450-es netbookot és feltoltam rá, egész jól el lehet rajta netezni, Youtube-ozni (360p). Smile

#Update: magyar bill. megoldódott reboot után Smile
fbandy75 · 5 év

Idézet

Kérdésem aki feltette,ugye a winhez feldobom a silverlight-ot, a jawa-t, aza dobe flash playert,ennél? Vagy futnak rajta az appok,gondolok itt a tensoft könyvelőprogimra,vagy az ÁNYKadókitöltés jawa alapú appja?
Ilyenekről miért nem lehet sehol olvasni?


Igen, használható az ANYK (java alapú).
makossuti · 5 év
Nem tudom ki, hogy van vele, de én az ultimate kiadást is warezból szedem. Minden fent van továbbra is ingyen az interneten. Tudjátok mit bírnak a pénzhajhász ügyészek és maga a (velejéig korrupt) hatóság? Semmit!
opus25 · 5 év
dlaczko

Elhiheted ha tudnám nem kérdeztemvolna,azért voltam ilyen sötétfelhőn vakmerő, mert egy csomó app van win-hwz, linuxhoz, és az OS-hez is,ehhez miért ne lehetne?
Erre irányult bátor kérdésem!
Amúgy meg ha semmi app nem megy rajta mire is jó?
stefi1969 · 5 év
Régi gépekre a Zorin vagy a Linux Mint megfelelőbb?
mogyo02 · 5 év
Nagyon tetszik a Zorin OS 11, és 12 es disztribúció , mivel nagyon sok időt töltöttem a Windows XP-vel, és a nosztalgia. Szerintem nagy kár volt megszüntetni az ingyenes rendszerek frissítését, mert valóban sok embernek tetszik . Bár nekem van Windows 10 , 7 rendszerem is, de a Linux majdnem jobban tetszik. Ebből van: Ubuntu Openbox, 16.4 LTS, Mint 18 Sarah, Sonya - de a Zorin tetszik a legjobban. Csak felvilágosítást kérnék: A fizetős Zorin OS 12.1 Ultimate rendszert ha befizetjük, akkor vannak folyamatos frissítések? A többi rendszernél, is vannak EURO összegek -ezek mik? Tehát a 11-re is ha befizetünk, jönnek a frissítésk? Vagy csak az Ultimate-ra ? - miután befizettem, elvárom a naprakész frissítést. Végül ezek a 11, 12 jelenleg frissítés nélküli rendszereket ugyanolyan jól lehet használni, nem lesz hátrány a frissítés hiányból? Legvégül, milyen jövő előtt áll a Zorin endszer, fejlesztik az Ultimate után is ?
doronie · 4 év
Sok jót írtatok itt a Zorin OS –ról. Gondoltam kiprobálom. Felraktam a gépemre. Olyan gondom akadt nem tudok a böngészőhöz flash payert telepiteni. Hogyan lehet, magán a programok közt nem találok, külsőből tölti, de nem telepithető. Tudna valaki tanácsot adni.
Köszi

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 1

Laci09
 • 6 Vendég
 • 199 Tagok ma
 • 7 Szülinapos
 • 20,900 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!