Android optimalizálás - az alkalmazásokról

Mi után az előző cikkemben kitárgyaltam, hogy miként csökkenthetünk androidos telefonunk energiazabáló tevékenységén a beállítások átvizsgálásával és egyéb odafigyeléssel, akkor jöjjön a folytatás, ha még mindig nem az igazi az akku idő. Megmutatom hogyan lehet felkutatni az éhes szájú alkalmazásokat és szót ejtek két igen problémás applikációról is. A Facebook és a Google Play Szolgáltatások mely egyre inkább felemésztik az android rendszert.

Először is szögezzük azt le, hogy ezek az okostelefonok, tabletek nem fogják egy-két hétig kibírni egy feltöltéssel. Egy-két naponta töltőhöz kell nyúlnunk. Ha viszont nem bír ki egy napot sem, esetleg azt vesszük észre, hogy úgy merül, hogy nem is használjuk a készüléket, a kijelző idő nagyon kevés a telefon típustól elvárttól, vagy nem hagyja aludni a telefont valami folyamat, akkor nem árt utána nézni egy-két dolognak. Nézzük is meg, miként tekinthetjük meg, deríthetjük ki, hogy melyik alkalmazás, folyamat kíván több energiát mint kellene.

Mennyi a kijelző idő?


Telefon típustól eltérő helyen lehetnek ezek a menük, de vagy a beállításokban (esetleg azon belül a speciális beállításokban) vagy a gyártó által készített optimalizáló/Telefon-kezelő appban kell valahol lennie az akkumulátor kezelő-nek. Itt szétnézhetünk a beállítási módok között, illetve megvizsgálhatjuk a telefonunkat különböző grafikonok, illetve leírások segítségével. Nálam van egy ilyen menüpont, hogy Fogyasztási szint. Ezen belül, ha kiválasztom a Hardvert, akkor a képernyő vagy kijelző név alatt már is mutatja az időt, hogy mennyi ideig világított a kijelzőm, így mérve a tényleges használati időt.


Ez nálam 5-6 óra kijelző időt jelent. Ez ennél a modellnél nagyon is jó eredménynek számít. Vigyázat! Kijelző időről beszélünk, ne tévesszen meg a csekély időtartam. Az interneten általában minden telefonnak megtalálható fóruma, ahol kérdéseket tehetünk fel, illetve a fontosabb információknak nézhetünk utána. Itt megtudhatjuk a telefonunk általános kijelző idejét is.

Alszik-e a telefonom, ha nem használom?


Derítsük ki ezt is! Nagyjából ez a menüpont is itt található meg, nálam az Energiahasználat részletei alatt van. Egy grafikon található felül, itt látható a merülés dőlésszöge. Ebből is láthatjuk, ha merül a telefon mikor nem használjuk. Ha elég meredeken esik a grafikon, akkor baj van. Az a jó, ha szinte vízszintesen vagy nagyon kis dőlésszöggel csökken. Természetesen használat alatt más a helyzet.


Ami érdekesebb, az alatta található. Látható a Wifi, GPS, Mobilhálózat futás. Itt találunk egy 'Ébren' sávot is, ahol láthatjuk hogy alszik a telefon vagy sem. Ha a 'Képernyő be' sávval megegyező, akkor rendben van, ha viszont pld. éjszakára feltöltve letettük a telefont és reggel azt látjuk, hogy ébren volt a telefon elég gyakran, akkor meg kell keresnünk, mi az ami nem hagyta azt aludni.

Melyik alkalmazás a ludas?


Ennek az információnak is itt kell lennie valahol. Nálam ott található meg ahol a kijelző idő is, csak a szoftver részt kell megnyitni.


Ha felkutattuk a problémát, nyilván egyszerű a dolog. Gondolkozzunk el azon, hogy valóban szükség van-e egy adott alkalmazásra, nem váltható-e ki más módon. Esetleg régebbi verziót telepítsünk fel belőle. Vagy a program beállításait járjuk körbe, hátha van mód ritkítani a frissítési időközt vagy kikapcsolni funkciókat.

Azt is mérlegelni kell, hogy ha pld. a böngészőnket nagyon sokszor használtuk, akkor ne csodálkozzunk rajta, ha kimagasló az érték, amit mutat. De azért van határa annak is. Tudni kell azt is, hogy ezek az eredmények minden feltöltés után nullázódnak és újból elkezdi figyelni a telefon az akkumulátor fogyasztását. Nálam jól látható a képekből, hogy minden megfelelő. Szép, egyenletes a fogyasztás és nincsenek nem várt vagy kiugró, magas értékek.

Hogy töltsek le régebbi verziót?


Nagyon egyszerű. Nyitsz egy böngészőt és a keresőbe beírod az adott alkalmazás nevét, pld. 'messenger'. Utána írod hogy 'old versions' (régebbi verziók). Azaz: messenger old versions és az első linken (általában az uptodown weboldala) megtalálod majdnem az összes verzióját, amit létezett. Kiválasztasz egy régebbit, letöltöd és telepíted. A külső/ismeretlen forrásból való telepítést engedélyezni kell majd a telepítés előtt/során. Erre majd figyelmeztet a telefon magától, ha nincs bekapcsolva. Próbálgasd, ha nem tetszik, tegyél fel egy másik verziót. Sajnos van egy-két verzió, ami nem működik... olyankor tölts le egy másikat és tedd fel azt. Egy másik fontos dolog pedig, hogy csak újabbra tudsz frissíteni, ha még régebbi verziót szeretnél feltelepíteni, akkor előbb a meglévőt le kell törölnöd a telefonról. Tehát ha hiba üzenet jelenik meg a telepítés során, valószínűleg nem törölted le az alkalmazást.

Fontos, hogy a play áruházban az automatikus frissítés ki legyen kapcsolva, különben le is frissül a háttérben.

Facebook


Nemcsak a Facebook az egyetlen. Van még pár hasonló nagy fogyasztású alkalmazás ami sok gondot okozhat, ha korlátozott mobilinternettel vagy nem túl nagy töltéssel rendelkezünk. Én személy szerint nem javaslom a használatát. Érdemes megfontolni a törlését/tiltását és helyette vagy a Facebook Lite nevű alkalmazást ajánlom letölteni a play áruházból vagy épp a böngészőnket használni erre a célra, hisz kinézetben szinte teljesen megegyezik az alkalmazással. Értesítéseket is ugyan úgy kérhetünk. Ehhez a Chrome beállításaiba lépve, a Webhelybeállításaiban engedélyezzük az Értesítéseket, majd bejelentkezve a facebook oldalunkra, felugrik egy kis ablak, amit szintén engedélyezzünk.

Ha jól csináltuk és figyelünk, hogy a taskkillerek ne zárják be a böngészőt, akkor ugyan úgy jönni fognak az értesítések, mintha csak az alkalmazást használnánk. Hidd el..sok energiát megspórolsz vele. De ha semmi szín alatt nem akarsz megválni az apptól, akkor csinálhatod úgy is, hogy ugyan így, a böngészőből kéred az értesítéseket, de az alkalmazáson alap esetben be van zárva. HA jön értesítés, akkor megnyitod és ott nézed meg. (Védett alkalmazásból kiveszed, így a kijelző kikapcsolása után a telefon bezárja az alkalmazást. Stb. Gyártónként eltérő a módszer és az elnevezés)


Említést érdemel a facebook messenger alkalmazása is, ami az utóbbi időben már nagyon más jelleget kapott, az akkumulátort sem kímélve. Egy régebbi verziót használok. A fentebb említett módszerrel letöltöttem a 69.0.0.xxx verziót, ami számomra tökéletesen teljesít.

Google Play Services


Sajnos ez egy olyan alkalmazás, amitől nem szabadulhatunk meg. Ha letiltjuk, akkor sok funkció, alkalmazás nem fog működni. Ahogy mondani is szokták, ez az Android rendszer gerincét képezi. Ennyire nem kell elkeseredni, van néhány megoldás, ha netán megbolondul és elkezdi mértéktelenül szívni az akkumulátor energiakészletét.

1. Töröljük az alkalmazás adatait. Ezzel minden hozzá fűzött adat, beállítás törlődik. Sokszor ez is elég, hogy megjavuljon. Beállítások, Alkalmazások, ezen belül keressük meg a Google Play-szolgáltatások appot és belelépve Töröljük az adatait. Kis idő múlva helyre pofozza magát, a szükséges adatokat letölti és beáll.

2. Ha nem oldódott meg a merülési probléma, akkor ugyan itt töröljük az alkalmazás frissítéseit, így a gyári alapra vissza áll. Ezt követően majd magától lefrissül vagy ha mi gyorsabbak vagyunk és hamarabb megnyitunk egy olyan alkalmazást ami panaszkodik, hogy nem indul el, amíg nem frissítjük a play szolgáltatásokat, akkor ott nyomjunk a frissítésre és várjuk meg, amíg végez. (Ha nem sikerül törölni a frissítéseket, akkor előbb deaktiválnunk kell az alkalmazás adminisztrációs jogait. Beállítások, Speciális beállítások, Biztonság, Készülékfelügyeleti eszközök/Adminisztrációs eszközök vagy valami hasonló név alatt az Android Eszközfelügyelő-re bökve deaktiváljuk. [Így kell egyébként minden olyan alkalmazást, amit feltelepítettünk, de nem tudunk letörölni. Azt innen előbb deaktiválni kell és törölhető lesz. Ilyenek szoktak lenni pld. a vírusirtók, zárképernyős appok is stb.])

Ez azért segíthet, mert a hónapok során mindig csak frissül egyik frissítésről a másikra. Így pedig mindent törlünk és egyből a legújabbra frissítjük így kiküszöbölve a sorozatos frissítésből adódó hibákat. (Ez egyébként bármely alkalmazás esetén segíthet, ha hibásan működik. Érdemes egy próbát tenni, ha gondunk akad.)

3. Ha ez sem segített, megpróbálhatjuk ismét letörölni a frissítéseket és kézzel feltelepíteni egy bármilyen verziót. Figyelem! Ehhez az internet eléréseket ki kell kapcsolni, különben mire bármit is kezdenénk magától lefrissülhet. Először is keresünk egy verziót, a fentebb említett böngészős módszerrel, letöltjük, kikapcsoljuk a netet, eltávolítjuk az alkalmazás frissítéseit az 1. és 2. pontban írt helyen, majd a fájlkezelőben megkeresve a letöltött fájlt, telepítjük azt.

Végső esetben, ha semmi nem segített és gyorsan merül a telefon, érdemes még egy Gyáribeállítások visszaállítása-t azaz Factory reset-et csinálni. MINDEN ADATOT TÖRÖL A TELEFONRÓL!! Végezetül, érdemes elgondolkodni, hogy nem-e az akkumulátor a hibás. Smile
Hozzászólások megtekintése (eddig 5 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
makossuti · 4 év
Én úgy kezdek optimalizálni, hogy kib*szom a fenébe a gyári ROM -ot. Fel root -olom, megy rá egy CWM vagy TWRP custom recovery, utána mondjuk LineageOS. Ez csak a kezdet, de máris jobb mint eredetileg! Ajánlom mindenkinek a feltörtet.
dlaczko · 4 év
Es mindezt feldughatod a seggedbe, ha nincs custom rom a telefonhoz. Illetve meg ha van is, az emberek 90%-a magasrol leszarja, mert nem o van a telefonert, hanem a telefon erte.
Anonymus · 4 év
#1 makossuti
Igen, lehet úgy is. De vannak, olyanok, akik a gyári rom mellett maradnának, vagy mókolni nem akarnak, vagy nem is értenek hozzá. És ez a cikk főként nekik készült. Akik nem értenek a dolgokhoz, azoknak próbálok érthetően segítséget adni. Ha a rom-olásról akartam volna írni, akkor olyan cikk készült volna.
Egyébként közöljük hogy megosztottad a te módszered.
DarkZer0 · 4 év
@makkosuti Detto. Ezzel el is mondtam mindent.

@dlaczko Az alja telefonokra tuti, hogy nincs, de azért már sok telefonra portolták eddig is a CyanogenOS-t (ami ugye már megszűnt), de helyette ott a LineageOS. Vagy rakat más, gyári alapú, optimalizált rom az XDA-n. Mint ahogy @Anonymus mondja, vannak, olyanok, akik a gyári rom mellett maradnának, vagy mókolni nem akarnak, vagy nem is értenek hozzá. Sokan még google fiókot sem csinálnak, pedig az nélkülözhetetlen a droidos telefonoknál. Megint csak sokan azt sem tudják, hogy van Play Áruház, meg hogy mi is az valójában. Megveszik a szolgáltatótóla telót, rajta egy pár alapvető app, és az nekik elég is, mert ,,hű, már nekem is van okostelefonom".. Azt nem győzöm a népnek az alsókategóriás sz@rjait újrahúzni....

Persze ettől függetlenül egyet értek veletek...
latyim · 4 év
Végezetül, érdemes elgondolkodni, hogy nem-e az akkumulátor a hibás. Smile inkább ,nem az akkumulátor - e a hibás Smile

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 3

Laci0222, Eleinor, muffin73
  • 6 Vendég
  • 135 Tagok ma
  • 5 Szülinapos
  • 20,000 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!