Bemutatkozik a GNOME 3.24: Portland

Szerző: Driver
A GNOME 3.24 a „Portland” nevet kapta a tavalyi LAS GNOME csúcstalálkozó tiszteletére, amely az Oregon állambeli Portlandben volt megtartva. A GNOME eseményei csak a helyi önkéntesek nagyszerű munkájának köszönhetően voltak lehetségesek. Ez az új esemény első volt a maga nemében, amely összehozta a közösség tagjait és az Egyesült Államok nyugati partján lévő partnereket. Köszönjük, LAS csapat!

Aludjon könnyebben az Éjjeli fénnyelAz Éjjeli fény egy új funkció, amely a napszak szerint változtatja a kijelzők színét. Esténként a képernyő színének melegebbé tételével segíthet megelőzni az álmatlanságot és a szem megerőltetését.

Az új funkció a kijelző beállításaiban engedélyezhető. A képernyő színe a földrajzi helyének napkelte/napnyugta idejét követi, de beállítható egyéni ütemezés szerint is. A felső sáv jelzi, amikor a funkció aktív, és a rendszermenü lehetővé teszi az átmeneti letiltását. Az Éjjeli fény X11-gyel és Wayland alatt is működik.

Átalakított beállításokA Beállítások alkalmazás három területén találkozhatunk a kinézet változásával a GNOME 3.24-ben. Ez az Online fiókokat, a Nyomtatókat és a Felhasználókat tartalmazza. Minden esetben a felhasználói felület került finomításra és továbbfejlesztésre a meglévő funkcionalitás csökkentése nélkül.

A nyomtatóbeállítások mostantól ránézésre jobb áttekintőt nyújt az egyes nyomtatók helyének és tintaszintjének megjelenítésével anélkül, hogy beleásnánk magunkat a menübe. Az Online fiókok tisztább elrendezést kapott, és látványosabban jeleníti meg, hogy mely fiókok állíthatók be. A Felhasználók egy új „körhinta” váltót kapott, és összességében jobb elrendezésű lett.

Ezek a változások egy hosszútávú projekt részei a Beállítások alkalmazás frissítéséhez, amely a tervek szerint nagyobb fejlesztésekhez vezet majd a jövőben.

Új Receptek alkalmazásA Receptek egy teljesen új alkalmazás a GNOME-hoz. Közösségi projektnek szánják, mert az alkalmazás a GNOME közösség tagjai által közzétett receptek gyűjteményét tartalmazza. A Recepteknek már most széleskörű funkcionalitása van, beleértve:
 • Saját receptek hozzáadása és szerkesztése
 • Bevásárlólisták exportálása és nyomtatása
 • Mennyiségek módosítása az adagok száma alapján
 • Receptek megjelölése későbbi elkészítéshez, vagy azok hozzáadása a kedvencekhez
 • Jegyzetek hozzáadása a receptekhez
 • Kihangosítható főzési utasítások mód

Ha saját receptet szeretne közzétenni, akkor nézze meg a közreadási útmutatót.

Feljavított értesítési területAz értesítési terület is számos javítást kapott a 3.24-gyel. Az értesítések listája egyszerűbb, letisztultabb elrendezésű lett, amely könnyebbé teszi a korábbi értesítések olvasását. Sok egyéb értesítéssel kapcsolatos hiba is javításra került ezen munka részeként az értesítéskezelés egyszerűsítése érdekében.

Az időjárási információk is integrálva lettek az értesítési területbe. Ez jeleníti meg a napi előrejelzés egyszerű összegzését ahhoz a helyhez, amely az Időjárás alkalmazásban be van állítva (ez követheti az aktuális földrajzi helyét, vagy beállítható kézzel is egy adott helyre).

Továbbfejlesztett webböngészőA Web, a GNOME böngészője számos továbbfejlesztést kapott a GNOME 3.24-ben. Számos jelentős megjelenési javítás teszi egyszerűbbé az alkalmazás használatát: az új címsáv megoldja az előző felület számos használati problémáját, és új előugró ablak jeleníti meg a nyitott lapok listáját, megkönnyítve a navigációt, amikor sok nyitott lapja van.

A könyvjelzők használata is átdolgozásra került egy új, egyszerű, egykattintásos felülettel az oldalak könyvjelzőzéséhez, egy könyvjelző előugró ablakkal a könyvjelzők gyors eléréséhez, és új felülettel a könyvjelzők egyszerű rendszerezéséhez.

A 3.24 számos adatvédelmi fejlesztést is tartalmaz:

 • Egy új, kiemelkedőbb figyelmeztetés biztosítja, hogy felismerje a nem biztonságos jelszómezőket.
 • A böngészési tevékenység követése ellen további védelem került hozzáadásra az EasyPrivacy használatával.
 • Az új személyes adatok párbeszédablak lehetővé teszi a követési adatok megtekintését és törlését, beleértve a HTML helyi- és munkamenet-tárolóit, az IndexedDB és a WebSQL használatát. Ez hasonlít a sütikhez, de sokkal hatékonyabb, és más böngészők nem teszik lehetővé ezek megtekintését és törlését. A személyes adatok párbeszédablak lehetővé teszi a lemez gyorsítótárának, a memória gyorsítótárának és a kapcsolat nélküli webalkalmazások gyorsítótárának törlését is.

Végezetül a Web legfrissebb verzióját továbbfejlesztették az űrlapok felismerésének terén, lehetővé téve a jelszavak mentését több weboldalon is.

Jobb fényképáttekintésA Fényképek mostantól sokkal jobb áttekintést biztosít a képeiről. A bélyegképek nagyobbak, és átméreteződnek az elérhető hely kitöltése érdekében. Továbbfejlesztésük eredményeként immár jobb minőségűek és mindig naprakészek.
Az egyéb fejlesztések a következők:
 • Új expozíciós és fekete szín szerkesztő eszközök.
 • A Fényképek mostantól értesítést jelenít meg, ha az általa használt online fiókok bármelyike odafigyelést igényel.
 • A GPS helyzeti információk mostantól láthatók azoknál a fényképeknél, amelyek rendelkeznek ilyennel.


Továbbfejlesztett IRC-kliensA Polari, a GNOME IRC-kliense is nagyszámú továbbfejlesztést tartalmaz a 3.24-ben. A felhasználók nevére kattintva mostantól egy hasznos előugró ablakot jelenít meg, amely lehetővé teszi személyes beszélgetés indítását, vagy értesítés kérését, amikor egy kilépett felhasználó ismét elérhető lesz.

Az egyéb fejlesztések közé tartozik az alkalmazás nyitott ablak nélkül a háttérben való futtatása, a helyesírás-ellenőrzés, és az elérhető szobák listája a szobához csatlakozás párbeszédablakban.

Játsszon több játékkalA Játékok egy személyes játékközpont: saját hely a játékgyűjteményének böngészéséhez és a játékhoz. Lehetővé teszi különféle retro játékok játszását, beleértve a következőket:
 • Rajongói készítésű játékok a Neo-Geo Pocket és NES rendszerekhez, néhány közülük a pdroms.de oldalról szerezhető be.
 • SNES, Game Boy és Game Boy Color egy olyan kiegészítő használatával mint a Retrode.
 • PlayStation játékok, amelyek az eredeti CD-kről másolhatók át.

A Játékok nagyon sok felületi javítást kapott a 3.24-gyel, mint például a továbbfejlesztett visszajelzés a játékok betöltésekor, jobb ablakkezelés, és hasznosabb hibaüzenetek. Megkapta a Libretro játékok lejátszásának képességét is.

Nagyobb, fényesebb ikonok


A GNOME nagy felbontású ikonjai még nagyobbak lettek a 3.24-ben, megduplázva a 256×256 képpontos méretet 512×512 képpontra. Ez azt jelenti, hogy ezek az ikonok részletesebbek a magas képpontsűrűségű kijelzőkön.

A legtöbb eszköz-, fájltípus- és alkalmazásikon megjelenési stílusa szintén feljavításra került új, korszerűbb megjelenéssel. A túlzó ferde levágások és árnyékolások eltávolításra kerültek, és a fényerő általában növelve lett, ezzel megnyerőbb megjelenést eredményezve. Az összes dokumentum- és mappaikon, számos alkalmazásikonnal együtt frissítve lett.

Wacom rajztábla fejlesztésekA GNOME Wacom rajztábla támogatása jelentősen fejlődik a 3.24-ben. A legfontosabb, hogy a Wacom beállítások és rajztáblakezelés mostantól kompatibilis a Wayland alrendszerrel, amely azt jelenti, hogy a Wacom felhasználóknak többé nincs mentségük arra, hogy miért nem váltanak X11-ről.

Az íróvessző beállítása is továbbfejlesztésre került: az íróvessző mostantól a táblától függetlenül állítható be, lehetővé téve a rajztáblák közti áthelyezéseket és ugyanazon beállítások megtartását. Az íróvessző beállítható előbeállítások használatával is a különböző eszközökhöz.

Végezetül az alkalmazások mostantól meghatározhatják a rajztáblaműveletek műveleteit. Ezek az alkalmazások által meghatározott műveletek megjelennek a Wacom teljes képernyős rátéteiben.

És ez még nem minden…

Szokás szerint sok más egyéb kisebb fejlesztés is található ebben a GNOME kiadásban. Álljon itt néhány ezek közül:
 • A GNOME 3.24 olyan gépekhez is támogatást nyújt, amelyeknek két videokártyájuk van. Ha ilyen hardverrel rendelkezik, akkor kiválaszthatja, hogy mely GPU-t használja egy alkalmazás indításakor. A Beállítások is információt fog adni mindkét videokártyáról.
 • A Naptár új nézetet kapott egy hét egyszerre történő megjelenítéséhez. Ez a heti nézet lehetővé teszi a fogd és vidd műveletek használatát az események áthelyezéséhez.
 • A Szoftverek alkalmazás is átesett a látható finomhangolások és továbbfejlesztések további körén, beleértve az új ikonokat, amelyek azt jelzik, ha egy alkalmazás telepítve van, a felhasználói értékelések frissített megjelenítését, valamint annak megjelenítését a telepítési nézetben, hogy az egyes alkalmazások mennyi lemezterületet használnak fel.
 • A Fájlok mostantól könnyebbé és biztonságosabbá teszik a korlátozott fájlokkal és mappákkal való munkát. Ha valami olyasmit próbál tenni, ami további jogosultságokat igényel, akkor automatikusan kérni fogja egy jelszó megadását. Ez sokkal biztonságosabb módot biztosít a korlátozott fájlokkal és mappákkal való munkához az alkalmazás sudo vagy root használatával történő futtatásával szemben.
 • A Szoftverek Flatpak támogatása is továbbfejlesztésre került, amely a legutóbbi kiadásban került bevezetésre. Különösen a Flatpak alkalmazások frissítése lett sokkal simább. Az új Flatpak képességek támogatását is tartalmazza, mint például a futtatókörnyezet automatikus letöltését.
 • A GNOME tipográfia használata is fejlődött azáltal, hogy maximálisan kihasználja a Unicode lehetőségeit. Ezen változtatások nagy része apró, de összességében jobb megjelenést nyújt.
 • A Számológép is számos továbbfejlesztést kapott, beleértve a javított megjelenést, a gyorsbillentyűk ablakot, új változók és függvények előugró ablakokat, jobb hibakiemelést és javított komplexszám-kezelést.


100%-os magyar fordítás

Hammer Attilának, Kelemen Gábornak, Meskó Balázsnak és Úr Balázsnak köszönhetően a 3.24-es kiadás teljes felhasználói felületét sikerült a kiadás napjára honosítani. A fordítók nemcsak a programokat, hanem a kapcsolódó dokumentációk több mint felét is feldolgozták már, így a legnépszerűbb programok súgófájljai szintén magyar nyelven olvashatók.

További információk

A GNOME 3.24 sokat nyújt a fejlesztőknek is, és számos nyelvre van lefordítva
Újdonságok fejlesztők és rendszergazdák számára

Készítő: FSF.hu Alapítvány
Hozzászólások megtekintése (eddig 0 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Még nem küldtek hozzászólást

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
 • 6 Vendég
 • 199 Tagok ma
 • 7 Szülinapos
 • 20,900 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!