Bejelentették az Android O-t: Elérhető az első fejlesztői előzetes

A Google nemrégiben bejelentette az Android következő verziójának érkezését, amelyet egyelőre mint Android O-t neveznek, és majd várhatóan a 8.0-ás verziószámot kapja. A bejelentéssel együtt egy fejlesztő előzetes is elérhetővé vált a Google eszközeihez, valamint pár újdonságot is ismertettek. Lássuk ezeket:

Az Android O új logója

Háttérfolyamatok korlátozása

Mint ahogy a Nougatban már elkezdték a jobb akkuidőre való összpontosítást, úgy az Android O-ban is tovább törekednek erre a fejlesztők. Ezúttal az alkalmazások háttérfolyamatainak korlátozásában történnek változások, azáltal, hogy szigorúbban megszabják, hogy azok mit művelhetnek a háttérben. Így akik alkalmazásokat fejlesztenek a rendszerhez, már majd figyelembe kell venniük ezen új kitételeket, amely remélhetőleg valóban sokat számít majd.

Értesítési csatornák


Az Android O egy másik újdonsága az értesítési "csatornák" lesznek. Ezek segítségével az egyes alkalmazások értesítései egyfajta kategorizálást vagy csoportosítást kaphatnak, amellyel a felhasználók azok működését is jobban kezelheti. Például így ezzel elegendő lehet csak egy bizonyos "csatorna" működését megváltoztatni, vagy letiltani, ahelyett, hogy a komplett alkalmazás értesítéseit módosítanánk, vagy kapcsolnánk ki.

Kép a képben mód alkalmazásoknál

Bemutatkozik a kép a képben mód nem csak táblagépeken de telefonokon is. Segítségével egy alkalmazás továbbra is futhat egy kis méretű előnézetben, miközben máson dolgozunk, amely főképp videók megtekintésekor, vagy éppen videóhívások alkalmával igazán hasznos. A fejlesztőknek egyébként lehetőséget biztosítanak arra is, hogy ez az előnézeti kép valamilyen interakciót is lehetővé tegyen, például egy videónál a szüneteltetést/lejátszást.

Adaptív ikonok


Androidban mindig is széleskörű volt a testreszabási lehetőség, amivel a különböző gyártók is gyakran élnek. Így a rengeteg felhasználói felülettel különféle ikonalakzat is megfigyelhető az egyes készülékeken. Ezt megkönnyebbítendő, az Android O-ban bemutatkoznak az adaptív ikonok, melyek segítségével könnyedén befolyásolható az ikonok alakja, például hogy kör alakú, szögletes vagy lekerekítettek legyenek-e azok. Ezen kívül némileg több animációs interakcióra is képes lesz azokkal a rendszer. Végeredményben így sokkal konzisztensebb felhasználói felületre számíthatunk minden eszközön.

Automatikus kitöltés API

Az Android O-ban már platformtámogatást kapnak a jelszó, valamint személyes adatok (név, cím, stb.) mezőjének kitöltésében segédkező alkalmazások. Vagyis ha használunk egy ilyen alkalmazást, akkor az rendszerszinten beállítható lesz, sőt egyszerűen válthatunk majd azok között, ha egynél többel rendelkezünk.

Szélesebb színskálák az alkalmazásokban

Ennek az új funkciónak köszönhetően az alkalmazások szélesebb színskálákat lesznek képesek megjeleníteni, amennyiben azt a kijelző is támogatja. Ez főképp a képkezelő alkalmazásokban jelenthet nagy előnyt, de a fejlesztőknek kell majd ezen lehetőséget engedélyezniük alkalmazásaik programozása során.

Navigálás a billentyűzettel

Az O már támogatni fogja az alkalmazásokban billentyűzettel történő navigációt, köszönhetően a Chrome OS-ben már használt Google Play alkalmazásoknak. Így a nyíl vagy éppen Tab billentyűkkel való navigálás mind a fejlesztőknek, mind pedig a felhasználóknak meg fogja könnyíteni a dolgát.

További fejlesztések

 • Támogatottak lesznek a kiemelkedő hangminőséget biztosító Bluetooth audió kodekek, mint a LDAC.
 • Bemutatkozik a Wifi Aware funkció, az azt támogató hardvereken.
 • Lehetséges lesz a harmadik fél által készített telefonálásra szolgáló alkalmazások integrációjára a felhasználói felületbe.
 • Nagy teljesítményű és kis késleltetésű hangátvitel támogatása az alkalmazásokban az AAudio API segítségével.
 • Fonts in XML támogatás a fejlesztők részére.
 • WebView fejlesztések, már alapból a többszálú módot fogja használni a rendszer.
 • Java 8 optimalizációk, akár 2x gyorsabb teljesítmény egyes mérések alapján.
 • Közelebb együttműködés a gyártókkal. Például a Sony több mint 30 fejlesztésben, 250 hibajavításban, valamint az LDAC kodek kidolgozásában is segédkezett.

Ezen újdonságokat az Android O első fejlesztői előzetesében már kipróbálhatjuk, amennyiben Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel, Pixel XL, vagy Pixel C eszköz van a tulajdonunkban, valamint fejlesztők vagyunk. A rendszer végleges változata várhatóan az év harmadik negyedévében készül majd el, de addig még biztosan lesz 1-2 további fejlesztői változat, valamint további újdonságok is bekerülhetnek.

Forrás: Google
Hozzászólások megtekintése (eddig 4 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
DarkZer0 · 4 év
Már tesztüzemben a telómon.. Smile
Joco1114 · 4 év
@DarkZer0: tapasztalat?
Hátha jön hamarosan a OnePlus 3T-re is... Grin
DarkZer0 · 4 év
@Joco1114 Még nem laktam be, de az üzemidő máris jobb. (Google Pixel) Majd 2 nap múlva írok, hogy mizu.. Smile
makossuti · 4 év
Android O? Annyi funkció van benne hogy nincs felhasználó aki csak a 30%-át kihasználná! Meg ez magával húzza hogy a ROMok mind 1-2-3 GigaBájtosak! Kell a fr*ncnak. Alig várom hogy jöjjenek ki a főzött romok. Pl.: Slim rom tökéletes. Villám gyors lesz tőle a telefon! Garanciavesztés meg nem érdekel. Javaslom aki a garancia miatt aggódik, az várja ki, és azonnal törje fel a telefonját, rakjon rá valamilyen nem gyári ROMot!

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
 • 8 Vendég
 • 118 Tagok ma
 • 5 Szülinapos
 • 20,000 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!