Mi volt ez? - Windows Vista

Szerző: WindowsFan

A hosszú út a Vistáig:


A Windows Vista fejlesztése 2001 májusában(!) kezdődött Windows Longhorn néven, öt hónappal a Windows XP kiadása előtt. A név onnan eredeztethető, hogy a Longhorn egy söröző-vendéglő neve Brit Kolumbiában, Kanadában, a Whistler és a Blackcomb nevű, nagy hírnevű síparadicsomok között félúton. A Microsoft logikája ezzel az volt, hogy a Longhorn lesz a tökéletesített Whistler (ami a Windows XP kódneve) kevés újítással, és majd utána a Blackcomb fogja a legtöbb új feature-t megkapni (amiből lett a Windows 7). Ezután -mivel a fejlesztők nem tudták eldönteni, hogy mit tegyenek bele a Longhornba és mit hagyjanak meg a Blackcomb-projektre- a Longhorn egy újdonságokban rendkívül gazdag rendszer lett.

Ez nem tetszett a Microsoftnak, úgyhogy 2004-2005 környékén teljesen újrakezdték a fejlesztését az operációs rendszernek, immáron az NT 6 alapokon. Az utolsó ismert Build a fejlesztés újrakezdése előtt a 4093, az első a fejlesztés újrakezdése után az 5001-es számot kapta, tökéletesen elpazarolva majdnem 1000 Build-számot. Ezzel a lépéssel az új rendszer „elindult a lejtőn” a felhasználók szemében, sokan már ekkor halottnak tekintették. Mindeközben az akkori legújabb OS, a Windows XP részesedése nőtt és nőtt; előrelátható volt, hogy a Microsoftnak a rendszer támogatásának lejárásával, 2014-ben komoly gondja lesz felhasználóinak újabb rendszerekre való terelésével. Így is lett.


A fejlesztés újraindítása előtti Longhorn-Buildek

A Longhorn megjelenésének idejét ekkor elhalasztották az eddig ígért „2005 elejéről” 2006 végére. A Microsoft dolgát nehezítette az Apple Mac OS X 10.4 Tiger operációs rendszer megjelenése is, mivel az a rendszer tartalmazta a legtöbb újítást, amit a Microsoft bele szeretett volna tenni a Longhornba és sokkal-sokkal stabilabban működött, mint a Microsoft korabeli Longhorn-buildjei.


Windows Vista Beta 1

A Windows Longhorn 2005. július 22-én kapta meg a Windows Vista nevet. A Vista spanyol szó, jelentése látkép, távlat. A Microsoft az új nevet úgy magyarázta, hogy Vista tisztaságot, logikát és önbizalmat sugárzó név, az embereknek viszont nem igazán tetszett. A Vista nevet először 5112-es Build kapta. Ezzel egyidőben a Microsoft egy nagy bétateszt-programot indított, amiben több százezer vállalat vett részt, valamint elérhetővé tették a legújabb Buildeket az MSDN, illetve a TechNet előfizetőknek.

Az RTM kiadás végül az 5824-es Build lett volna, de egy bug, ami tönkretette azokat a gépeket, amiket Windows XP-ről frissítettek a Vistára, megakadályozta ezt. A végső RTM-Build a 6000-es számot kapta, hogy reflektáljon a rendszer új verziószámára, az NT 6.0-ra. A Build-szám kerekítése ezelőtt csak otthoni felhasználásra szánt rendszerekre volt jellemző (például: Windows 98 – 1998, Windows ME – 3000, Windows XP – 2600), az üzleti felhasználásra szánt rendszerek „ahogy estek, úgy koppantak” (például: Windows 2000 – 2195, Windows Server 2003 – 3790).


A rendszer fejlesztése 2006. november 16-án fejeződött be, ezen a napon elérhetővé vált a végleges verzió a Technet és MSDN-felhasználóknak. A rendszer 2007. január 30-án került a boltok polcaira, ahonnan kb. 2010 végén tűntek el, nagy csendben. A Windows Vista minden idők egyik legtovább fejlesztett számítógépes operációs rendszere.


Windows Vista RTM

A Vista élettartama során két szervízcsomagot kapott a Microsofttól, amelyek közül az SP1 2008. februárjában, az SP2 2009. áprilisában jelent meg. Ezek stabilitási és biztonsági frissítéseket hoztak a konyhára, illetve a szervízcsomagok segítségével képes volt a rendszer gyorsabban futni gyengébb gépeken is. A Vista Mainstream támogatása 2012. április 10-én, Extended támogatása pedig 2017. április 11-ével ért véget.

Legfőbb újítások:

 • Windows Aero: Új, letisztult felhasználói felület áttetszőséggel és élő animációkkal. Rendkívül szép és dizájnos, viszont laptopokon gyorsabban lemerül a telep, ha bekapcsoljuk.
 • Windows Rendszerhéj: Újítások mind a tálcán, mind a Windows Intézőben. A Windows Intézőben innentől kezdve van keresődoboz, a tálcán pedig a Start gombról eltávolították a Start feliratot. A Start menüben is van egy új keresődoboz, amivel villámgyorsan kereshetünk meg fájlokat a számítógépen vagy a hálózaton. A Windows Intéző feladatmezeje, amit az XP-ben láttunk, teljesen el lett távolítva, a gyakori műveleteket az eszköztárba integrálták.
 • Windows oldalsáv: Áttetsző sáv az Asztal jobb oldalán, amiben különféle Gadgeteket tehetünk, amik tájékoztathatják a felhasználót például az aktuális időjárásról, hírekről vagy az árfolyamokról.
 • Windows Internet Explorer 7: A világ legtovább fejlesztett webböngészője. Teljesen új felhasználói felülettel rendelkezik, támogatja a többlapos webböngészést, rengeteg biztonsági frissítést kapott az IE6-hoz képest. A Windows Vista alatt fut az Internet Explorer 8-as és 9-es verziója is.
 • Windows Defender: Új anti-spyware program
 • Windows Mail: Új levelezőkliens, az Outlook Expresst váltotta
 • Windows Media Player 11, Windows Media Center, Fotótár, DVD készítő: Médiatámogatáshoz kapcsolódó új programok
 • Új beépített játékok: A korábbi Windows-verzióban megtalálható játékokat (például a Pasziánszot vagy az Aknakeresőt) több játékmóddal és szebb grafikával rendelkeznek, hogy a Windows Vista új grafikus képességeit kihasználják.
 • Windows Mobilközpont: Egy külön program, aminek segítségével gyorsan beállítható a fényerő, a hangerő, ki / bekapcsolható a Wi-Fi és a Bluetooth, kiválaszthatjuk, hogy milyen energiatakarékossági sémát kívánunk használni, stb.
 • Windows Update: Most már egy külön program a vezérlőpulton belül egy webes app helyett. A Windows Mail spamszűrője és a Windows Defender definíciói is Windows Update-tel frissülnek.
 • Windows Tárgyaló: NetMeetinget váltja, támogatja az Asztalok megosztását
 • Beszédfelismerés
 • Új betűtípusok
 • Windows Ultimate Extrák: Csak a Windows Vista Ultimate kiadásában találhatók meg, közéjük tartozott két játék (Texas Hold ’Em, Microsoft Tinker), BitLocker és EFS-fejlesztések és a Windows Dreamscene, aminek segítségével egy MPEG vagy egy WMV formátumú videót állíthatunk be háttérképként.
 • Windows Anytime Upgrade: Egy külön program, amivel Windows Vista operációs rendszerünket egy másik, több funkcióval rendelkező verzióra frissítsük (pl: Enterprise-ról az Ultimate-re).
 • Windows Élményindex: A Windows Vista megvizsgálja a számítógép hardverét és azt egy 1.0 és 7.9 közötti skálán osztályozza


Kiadások:

A Windows Vista 6 különféle kiadásban volt kapható. Az első három leginkább otthoni felhasználóknak, az utóbbi három leginkább üzleti felhasználóknak készült.
 • Starter: Alapkiadás, gyengébb képességű gépekre. Csak feltörekvő országokban volt kapható. Az egyetlen kiadás, aminek nem készült 64-bites kiadása.
 • Home Basic: Olcsóbb kiadás szegényebb felhasználók számára, alapvető számítógépes igények (e-mail, Internet stb.) kielégítésére készült, nem tartalmazza az Aerót.
 • Home Premium: A legtöbb képességgel rendelkező otthoni rendszer, multimédia-fájlok készítésére alkalmas
 • Business: Kis és középvállalkozások számára készült
 • Enterprise: Csak azok számára volt elérhető, akik részt vettek a Microsoft szoftverbiztosítási programjában
 • Ultimate: Rendelkezik az összes többi rendszer funkciójával, valamint a Windows Ultimate Extrákkal. Leginkább rajongók számára készült.

Az EU és Dél-Korea területén árulták még a Home Basic N és a Home Premium N kiadásokat is, amik nem tartalmazták a Windows Media Playert.

Szóval, miért nem szerették az emberek a Vistát?

A Windows Vista komoly kritikákat kapott mind az otthoni, mind az üzleti felhasználóktól, aminek köszönhetően nemzetközi részesedése az operációs rendszerek piacán sohasem ért 20% felé és a Windows 7 megjelenése után részesedése gyorsan elkezdett fogyatkozni. 2009 decemberében taszította le a második helyről a Windows 7, ami alig három évvel később az első helyre került. A legfontosabb kritikák az alábbiak voltak:
 • Rendszerkövetelmények: A Windows Vista ugyan nem követelt meg sok erőforrást ahhoz, hogy telepíteni lehessen, de hogyha egy kicsivel komolyabb dolgokat is szerettünk volna igénybe venni (pl: Aero), akkor a rendszer -megfelelő erő hiányában- nem bírt futtatni sok alkalmazást egyszerre, aminek eredményeképp sok program sokáig töltött és a hosszú töltési idő után is sokáig láthattuk a „(Nem válaszol)” feliratot az ablak címsorában. Ez olyan gépeken is előfordulhatott, amiken a „Certified for Windows Vista vagy a „Designed for Windows XP - Windows Vista Capable” matrica szerepel, amely számítógépeken akkor is tökéletesen kéne futnia az operációs rendszernek, ha az összes plusz erőforrást igénylő extra szolgáltatás be van kapcsolva. Mindennek eredményeképp a Vistát egy rendkívül lassú operációs rendszerként jegyezték meg az emberek. A Microsoft külön matricát kezdett nyomtatni azon gépekre, amiken a Vista összes szolgáltatása fut, ezeken a „Windows Vista Premium Ready” felirat volt. (A „Windows Vista Capable” matricás gépeken nem minden szolgáltatás működött.)
 • Az OEM partnerek hozzáállása: A Windows Vista megérkezésekor a hardvergyártók szkeptikusak voltak az új rendszert illetően és -a felhasználók igényeit figyelembe véve- továbbra is Windows XP-vel előretelepített gépek gördültek le a gyártósorokról. Ám ha a gépen volt egy „Windows Vista Capable” matrica, akkor azt kedvezményes áron lehetett Windows Vista-rendszerrel kérni, de az opció igénybevétele híján XP-vel voltak kaphatók a gépek. A Microsoft pedig nem győzte kijjebb és kijjebb tolni az XP-vel előretelepített gépek árusításának határidejét.
 • Visszafele kompatibilitás: A Windows Vista 64-bites verzióiból eltávolították az NTVDM alrendszert, ami a DOS alkalmazások futtatásához volt szükséges. Így ezen programok csak külön emulátorral (pl: DOSBox) futtathatók Vista x64 alatt.
 • Ár: Megjelenéskor a Windows Vista Home Premium ára Magyarországon 68 ezer Forint volt, az Ultimate verzióért pedig 113 ezer Forintot kellett otthagyni a pénztárnál. Az árakon a Microsoft az SP1 kiadásakor igazított, amikor átlagosan 20-40%-al lett olcsóbb egy dobozos példány.
 • Felhasználói Fiókok Felügyelete: A Windows Vista egyik -ha nem a legidegesítőbb- újítása a Felhasználói Fiókok Felügyelete, illetve ezek felugráló ablakai. Ugyan hasznos program volt, hiszen meggátolta a programok adminisztrátori jogokhoz való hozzáférését, de egy-egy telepítés alkalmával ezerszer ugrált fel és mindig megerősítést vár a felhasználótól. A Microsoft javította ezt a problémát az SP1-es frissítőcsomaggal és utódai majdnem tökéletesen működnek e téren.
 • Fejlesztési idő: A Microsoft 6 éven keresztül dolgozott a Vistán, ami során a számítástechnika hatalmasat fejlődött. Elég csak átnézni a szomszédba és látni, hogy mennyit fejlődött az Apple 2001 májusa és 2007 januárja közt, ami időszakot a Microsoft a Vista fejlesztésével töltötte el. Sokan okolják a Vistát azzal, hogy rengeteg korabeli Microsoft-projekt csúfos bukás volt. Ilyen például a Zune médialejátszó-család, amivel a Microsoft szeretett volna egy iPod-szerű termékcsaládot létrehozni. Szintén ide sorolható az Xbox 360 csúfos nyitása, amikor a rosszul megtervezett, elsietett hűtőrendszer-kialakítás következtében rengeteg konzol túlmelegedett és GPU forrasztási pontjai egyszerűen elengedtek és levált az alaplapról, ezzel okozva a halál gyűrűjét (azaz a Red Ring of Death-et). A Microsoft természetesen visszahívta és ingyen javította a hibás Xboxokat, ezzel kb. 1 milliárd dollár veszteséget okozva a cégnek.


Egy biztos: A sok befektetett munka mindig meghozza gyümölcsét. A Windows Vistán a Microsoft 6 éven át dolgozott csak azért, hogy aztán legyen egy végsőkig kritizált rendszer rossz hírnévvel. Igen ám, de a Microsoft tanult hibáiból. Rögtön kiadás után elkezdtek dolgozni az utódon, ami javította elődje hibáit és jelenleg a világ legnépszerűbb operációs rendszere. A Vista nélkül nem volna a Windows 7 olyan jó és népszerű, amilyen lett.


"Hasta la Vista, baby!"

Nektek mi a véleményetek a Windows Vistáról? Használtátok, ha igen, kedveltétek vagy még most is a pokolba kívánjátok? Szóljatok hozzá a cikkhez és mondjátok el a véleményeteket!
Hozzászólások megtekintése (eddig 18 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
nyakas · 5 év
Sziasztok!
Jó kis összefoglaló cikk lett Smile
Én amúgy úgy tudom, hogy a fejlesztés újraindítása előtt XP kernel volt a Longhorn alapja, és utána a restart után tértek át a Server 2003 kernelére, és azt fejlesztették fel a 6.0 kernelre (talán újra). Valamint mikor kijött a Vistából az SP1, konkrétan a szervizcsomaggal kapta meg a Vista a Server 2008 kernelét.
Driver · 5 év
Gyönyörűen összeszedett cikk, respect @WindowsFan
A "Hasta la Vista, baby!" idézet pedig kötelező. Grin

Én azért máig sajnálom ezt a rendszert, mert sokkal jobb sorsa volt érdemes, csak túl sok volt a buktató. Talán máig a legszebb felhasználói felülettel rendelkezik számomra. El lehet képzelni, hogy 2007-ben az Aero milyen nagy durranásnak számított, sőt igazából máig sem nevezhető csúnyának. Nem csoda, hogy most már a Microsoft is kicsit vissza akar térni rá.
bellotipo · 5 év
bellotipo - grafikus

Egy dolog bizonyos és vitathatatlan: a Microsoftnak megközelítőleg sem volt soha olyan, formailag kidolgozott, letisztult, kellemes összbenyomást adó (ha úgy tetszik: "szép"Wink küllemmel bíró rendszere, mint a Vista, amely az Sp2 után - hibáival és erényeivel - olyanná lett, mint a többi Windows; pl. semmivel sem volt rosszabb, mint teszem azt a vadonatúj, túlcsicsázott, de ugyancsak rengeteg külső segédprogramot kívánó "vásári" és ezer sebből vérző, agyonreklámozott Win10.
(Windows 7-et használok....)
SolidRock · 5 év
Én az elsők között telepítettem (igaz a 7-est is, és azóta mindet). Igaz, hogy erős hardware kellett alá, hogy élvezhetően működjön. Talán ez is okozhatta a "vesztét". Akkoriban azért sokkal drágábban (viszonlagosan is) lehetett egy igazán erős gépet összelegózni. Az SP2 kiadásával pedig sokat javítottak rajta.
És, ami a lényeg:

Idézet

A Vista nélkül nem volna a Windows 7 olyan jó és népszerű, amilyen lett.


Érdekesség képpen, a mai napig működik 1 asztali gép Vista-val. Teszi a dolgát, "nem kér enni", ami rá van bízva, azt maradéktalanul teljesíti. Régebben többször megfordult a fejemben, hogy lecserélem rajta az OS-t, de mindig odázódott. Most meg már nem is akarom. Néha jó egy kicsit nosztalgiázni. Smile
DarkZer0 · 5 év
Én is egyből toltam fel, mihelyst megjelent, nekem nem igazán volt vele bajom. SP2-vel meg aztán igazán ment mint az állat. Nosztalgiából lehet le is szedem a szerverről és a jó öreg hdd-re fel is pakolom, pár nap használatra Smile
Mikeee · 5 év
Jó cikk lett, nekem sok újat mondott, a megjelenése körül nem volt még Vista képes gépem, így ez a korszak szinte teljesen kimaradt. Thumbs up
Néhány találkozásom volt vele, de nem lett a kedvencem, mert tényleg elég lassú. De hát igaz, hogy tanultak a hibáikból, mert a Win 7 nagyon jó lett, ha nem akarnék haladni a korral (directx 12, stb) megfontolnám, hogy mit használjak, nagy valószínűséggel Windows 7-est.
WindowsFan · 5 év

Idézet

Jó kis összefoglaló cikk lett Smile

Idézet

Gyönyörűen összeszedett cikk, respect @WindowsFan

Idézet

Jó cikk lett, nekem sok újat mondott...

Köszönöm szépen! Smile

Idézet

Én amúgy úgy tudom, hogy a fejlesztés újraindítása előtt XP kernel volt a Longhorn alapja, és utána a restart után tértek át a Server 2003 kernelére, és azt fejlesztették fel a 6.0 kernelre.

Így is volt, csak erre már nem tértem ki, így is egy kicsit túl hosszú lett a történeti áttekintés a cikk elején. Smile

Idézet

Én azért máig sajnálom ezt a rendszert, mert sokkal jobb sorsa volt érdemes, csak túl sok volt a buktató. Talán máig a legszebb felhasználói felülettel rendelkezik számomra.

Nekem ugyan annakidején kimaradt az életemből a Vista, az XP után rögtön a Windows 7 jött nálunk. De így visszatekintve nem volt olyan rossz szerintem; az SP2-vel már bőven volt olyan jó, mint a Windows 7. Csak hát az "Eső után köpönyeg"-effektus itt is érvényesül; ekkor már a Vistát már mindenki leírta és mindenki a Windows 7-el várta a megváltást. Szomorú, hogy egy viszonylag jó OS-t így kidobjanak a kukába, csak azért mert a fejlesztése túl hosszú volt vagy mert megjelenéskor nem volt minden tökéletes. Sad
Szerintem a Windows Vista GUI-ja a legszebb az összes rendszer közül, nem használtam sem addig sem azóta olyan szép rendszert, mint anno a Vistát. Az alap hátterek, a tálca és a Start menü dizájnja, az alap ikonok, az áttetszések, az animációk mind-mind tökéletes szinkronban vannak. Heart Nem úgy, mint most a Windows 10-nél, ahol a hangeffektek és az ikonok többsége a Vistából, a tálca-dizájn a 8.1-ből és a Start menü pedig a Windows 7 és a Windows 8 Start menüje összemixelve. Thumbs down Szeretem a Win10-et is, de hiányzik nekem az a fajta egyediség, amit anno a Vista nyújtott.
astefi · 5 év
Ha a google nem szünteti be a chrome támogatását vistára még ma is azt használnám!
Sok szemétséget köszönhetünk a minden téren erőltetett windows 10 -nek...
WindowsFan · 5 év
Guys! Most nézem, hogy rossz reklámot linkeltem be! LOL
Eredetileg ezt akartam:

Végül is tökmindegy így utólag, nem kell csere! ROFL
dereslaci41 · 5 év
Számomra maga volt a tökély az sp2 gond nélkül futott! Win 7-re csak az sp1 után váltottam,számomra egy negatívuma volt a vistának,sok helyet foglalt!
paradicsomleves · 5 év
Nekem is van vistás gépem de 7-es van rajta.
Nekem laptophoz járó oem licensz is van a Windows vista home premiumhoz.
Attól hogy nincs rá támogatás még lehet használni a rendszert.
Update kikapcs Grin
zolee155 · 5 év
Sziasztok!
Igazán jó, részletes és összeszedett cikk!
Én használtam előtelepített, 32 bites Home premium Vistat egy ...talán 2008-as(?) Acer laptopon (2GB RAM, AMD Turion 64 X2 dual core). Eleinte elég jól, gördülékenyen működött, de ahogy akkoriban szokás volt, idővel nagyon belassult. Akkor rákerült egy 64bites Win7, majd egy 32bites, de valahogy egyikkel sem volt jobb...
Befejezésül pedig Win10...amivel egész jó lett. Persze csoda nem történt.

Egy szó mint száz, én nem igazán éreztem lassabbnak, vagy instabilabbnak a többinél. Megjelenésében, szolgáltatásaiban akkoriban nagyot lépett az XP után...
cobydick · 5 év
Szép cikk! Smile És olvasva jó volt nosztalgiázni... Emlékszem, 2006 körül nagyon tesztelős korszakomat éltem, minden általam használt programból a legfrissebb béták voltak fent, és akkor kezdődött a Vista béta tesztje is. Abban nem vagyok biztos, hogy a Beta 1-et is felraktam, de arra emlékszem, hogy a Beta 2-vel rengeteget szívtam, de nem adtam fel. Grin Pl. egy Total Commandert csak úgy lehetett feltenni, ha a telepítőt egy tömörítő programhoz társította az ember, kicsomagolta a tartalmát és a Setup.exe-t futtatta. Grin Szóval a nehézségek ellenére is én nagyon bizakodó és kitartó voltam. Aztán jött a fekete leves, mikor is az RTM verzió sem mutatott sok javulást a bétához képest. Egy ideig nyüstöltem, de eljutottam addig, hogy feladtam és visszatértem az XP-re. Mindezt egy akkor negyed milliós Vista Capable laptopon. Telt az idő, jött az SP1, de nem bíztam benne, mire pedig kijött az SP2, már lehetett a 7-et tesztelni és elégedettebb voltam vele mint azelőtt bármelyik rendszerrel. Szóval maradtam is annál nagyon sokáig. Most a 10-et használom, és sokakkal ellentétben imádom. Szerintem stabil, gyors, és folyamatosan látványosan fejlődik, és nem utolsó sorban elegáns, egyszerű és szép. A Vista a maga korában valóban forradalmi volt a látvány terén, de a szememben ma már nem más, mint egy giccs parádé. Ha a 10 úgy nézne ki, valószínű, hogy még mindig a 7 futna a gépemen. Smile
Anonim felhasználó · 5 év
Imádtam Heart
Köszi a cikket !
Azok a régi szép idők ...
http://lacy.hu/windows_vista/biztonsag
memberjoe · 5 év
Annak idején sokan szidták, pedig a saját tapasztalatom szerint semmi baj nem volt vele. Nálam mindig flottul működött, soha semmi bajom nem volt vele. Kifejezetten szerettem. R.I.P. Sad
Ojenco · 5 év
Hát sokakhoz csatlakozva nekem semm volt semmi gondom. van is lemezem. Lehet fel is dobom. csak úgy nosztalgiázni.
Csicso82 · 5 év
Egy drága tanulópénz volt ez a rendszer, rövid idieg használtam de nem volt vele gondom, tény, hogy erőforrásigénye jelentősen megnőtt az xp-hez képest a grafikai csicsának ára volt nem is kevés. Az MS szeret kísérletezni a win 8-al is voltak gondok bár ezek talán súlyosabbak voltak a felület miatt mindenképp, emiatt jött úgymond hamarabb a win 8.1 de a win 10 kimondottan jó rendszernek érzem.
Reaper · 5 év
A kedvenc Win verzióm volt. Eleinte talán csak azért, mert boldog-boldogtalan ócsárolta. Holott nem volt rossz, csak az embereknek fáj a változás. A Vista annyi de annyi újdonságot hozott, amire a felhasználók nem voltak felkészülve. Aztán kipróbáltam, és húúúú... megszerettem nagyon gyorsan. Egyébként az a legérdekesebb, hogy a legtöbbször azok szidják a Vistát, akik nem, vagy csak alig használták, és akik még ki is próbálták, azt tették egy 500 éves gépen. Akinek rendes pc-je volt, és fektetett időt a rendszer megismerésébe, az már nem szapulja. Sajnálom nagyon, hogy vége a támogatásnak, és hogy így eltűnt...

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 1

Valentin50
 • 7 Vendég
 • 169 Tagok ma
 • 1 Szülinapos
 • 20,470 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!