Bejelentésre került a Windows 10 őszi alkotói frissítése

A Microsoft a még éppen zajló 2017-es BUILD konferencián bejelentette a Windows 10 következő fő kiadását, amely egyszerűen a Fall Creators Update, azaz őszi alkotói frissítés nevet kapja. Ebből nem nehéz következni arra, hogy várhatóan valamikor 2017. szeptemberében kerül kiadásra a végleges változat.


A cég szokás szerint egy előzetes demót is mutatott arról, hogy mire számíthatunk a Windows 10 következő kiadásában. Ahogy a névből is leszűrhető, ebben a kiadásban is főképp olyan fejlesztések fognak belekerülni a rendszerbe, amelyek a felhasználó dolgát könnyítik meg az új tartalmak megalkotásában.

Story Remix - Movie Maker újratöltve


A Windows 10 őszi alkotói frissítése kap egy új beépített videoszerkesztőt, ami a Story Remix nevet kapja, ez pedig nevezhető a Movie Maker feltámadásának. A Story Remix azontúl persze, hogy képes képeket és videókat vágni, feliratozni és azokat zenékkel felvillanyozni, természetesen kapott egy kis extrát is, így beszáll a Paint3D által is követett 3D őrületbe. Így a videókba már az abban alkotott objektumok, vagy a Remix 3D-n keresztül mások által kreált alkotások is beszúrhatók, sőt animálhatók is. Mindezt pedig rendkívül egyszerűen, profi tudás nélkül el lehet majd végezni a szoftverrel, tehát már csak ezért is asszociálhatunk arra, hogy ez valóban egy Movie Maker újragondolás. Ugyanakkor a Story Remix-et valószínűleg nem különálló alkalmazásként kell majd keresni, mivel a jelenlegi Fényképek (Photos) alkalmazás része, kiegészítő funkciója lesz.

Microsoft Fluent Design System


A Microsoft Fluent Design System, avagy "Project Neon", ahogy azt már tudni lehetett egy teljesen új formanyelv, melyet a rendszer (remélhetőleg) minden pontját észlelhetünk majd. Elég csak annyit mondani hogy "Aero Glass" és máris beugrik a Windows 7 felülete, ezt pedig okkal hoztuk fel, mivel ez a dizájnnyelv annak legfőbb elemét, vagyis az tetszőséget, úgy tűnik nagyon nagy előszeretettel fogja alkalmazni. Összességében leginkább úgy lehet rá tekinteni mint az Apple macOS, valamint Google Material dizájnjának egyvelege, kicsit megkavarva. A gyakorlatban, a jelenlegi előzetesek esetén ez még az áttetszőségen kívül nem üt el túlságosan a Windows 10 jelenlegi dizájnjától, azonban ez őszig biztosan meg fog változni.

Microsoft Graph - Visszatér a Windows 8.1-ből ismert OneDrive

A Microsoft Graph, amely számos szinkronizációért felelő szolgáltatás a Windowsban jelentősen megújul. Az egyik általános felhasználásban is biztosan szeretettel fogadott "újítás" lesz, hogy visszatér a Windows 8.1-ből is ismert OneDrive működés. Eddig Windows 10 PC-n két lehetőségünk volt a OneDrive-on tárolt fájljaink esetén, az egyik, hogy vagy letöltöttünk mindent, vagy annak csak egy részét. Utóbbi esetben a OneDrive könyvtárunkban csak a letöltött fájlok jelentek meg, a további félőben tárolt elemek nem, az előbbinél pedig ha sok adatot tároltunk OneDrive-on, mind letöltésre került merevlemezünkre, ezzel nem kevés helyet elfoglalva.

Az új "Files On-Demand" működés visszahozza a Windows 8.1-ben megismert környezetet, na persze továbbfejlesztve, így anélkül is böngészhetjük OneDrive-on tárol fájljaink, hogy azok valóban a merevlemezünkön lennének és feleslegesen foglalnák a helyet. Ehhez hozzátartozik majd az is, hogy pontosan megadhatjuk, hogy mit szeretnénk helyileg is letöltve tárolni számítógépünkön, továbbá már a fájlkezelő is egyértelműen jelzi majd, hogy mi van valóban letöltve és mi az ami a OneDrive-on található meg. Ehhez még társul pár elég jó kis technikai megoldás, aminek az úgynevezett "power userek" is örülni fognak, de ebbe már nem mennénk bele...


A Grap rendelkezik még ezen kívül két további fő újítással is. Az Egyik a "Windows Timeline", vagyis Windows idővonal, melynek lényege, hogy a feladatnézet, amennyiben szeretnénk, már képes lesz a tevékenységeinket is tárolni, az időben visszamenőleg. Kicsit ahhoz hasonlítható ez, mint a böngészőkben lévő előzmények; vagyis így bármely eszközünkön elérhetjük múltbéli programokban vagy alkalmazásokban végzett tevékenységünket, és visszatérhetünk azon állapotba, még akkor is, ha az napokkal vagy hetekkel korábban történt.

A másik fő újítás pedig a mobilokat érinti, aminek köszönhetően egyrészt a gépházban megjelenik majd egy telefon menüpont, így egyszerűbbé válik Android, iPhone, vagy Windows telefonunk csatlakoztatása (Cortana segítségével), másrészt új a platformok közötti átjárhatóság is tovább csökken. Ebben segít majd a felhő alapú vágólap, amivel könnyedén oszthatjuk meg eszközeink között nem csak a szöveget de képeket is tartalmazó tartalmakat. Cortana pedig majd esetlenként, abbahagyott munkafolyamataink folytatását is lehetővé teszi, legyen bármilyen platformú eszközünk ezek közül.

Windows Áruház


A Microsoft az új kiadásban még nagyobb hangsúlyt fektet majd az áruházra, ami tartalmi szempontból mindenképpen rá is fér. Egyrészt a jövőben várhatóan a Microsoft Office csomag is innen lesz elérhető, másrészt, valahogy a nagy riválist is sikerült rávenni arra, hogy az Apple iTunes és Apple Music is innen legyen majd beszerezhető (egyébként a Spotify is). Sőt mi több, további Linux alrendszerek is ide kerülnek majd be. Eddig már az Ubuntu alrendszer is elérhető volt, amivel natívan lehet nem csak parancssori de grafikus alkalmazásokat is futtatni a rendszerben. Ez most bekerül/átkerül az áruházba, - tehát vélhetően innen lesz bekapcsolható; és a "bulihoz" csatlakozik a Fedora és OpenSUSE is.

A Windows 10 őszi alkotói kiadása még ezen kívül számos területen kínál majd újdonságot, mint a virtuális valóság, ez utóbbi tekintetében az év végén számos gyártó készül kiadni saját VR headset megoldását. A Windows Insider program tesztelői pedig izgalmas időszak elé nézhetnek, hiszen az elkövetkezendő hetek, hónapok során a gyakorlatban is találkozhatnak majd ezen újdonságokkal.

Videók forrása: The Verge | Microsoft

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Zsombi33 5 hó
Szerintem ez csak jobb lesz a mostani RS2-nél , mivel már azzal elégedett vagyok .
Hozzáteszem hogy egy veterán HP dc 7800 sff-en is , se drivere se más kín ! Smile
( Ami nekem az eddigi legstabilabb W10 , és leggyorsabb wu-t bármit nézve ! ) ,
már alig várom ebben az értelemben az őszt ! Grin
Az asztal úgymond előzményeit ki lehet majd kapcsolni , vagy törölni mint a böngészőknél ? Ez az egy ami nem tetszik most ! Sad
JDboy 5 hó
Én a jelenlegit is nagyon vártam, aztán ez az első W10 kiadás amivel csak negatív tapasztalatom van! Sad De erről már írtam.
paradicsomleves 5 hó
Creators update frissítésnek fogják hívni így hangzik rendesen.
Angolul sokkal jobb le írni hogy creators update.
Mint minden weboldal, úgy az OPREND.hu is sütiket használ a megfelelő működéshez. További információ

Online tagok: 1

puli57

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!