Ubuntu 17.04 - Unity, utoljára

Szerző: Driver
A múlt hónap közepétől elérhetővé vált az Ubuntu 17.04 (Zesty Zapus), amely se nem LTS, azaz hosszú támogatást élvező kiadás, se nem újdonságok bőségével rendelkező verzió. Sőt, ahogy a legtöbb utóbbi Ubuntu kiadás esetén, szinte itt sem történt a kötelező beépített dolgok frissítésén kívül más. Mindennek ellenére ez a kiadás mégiscsak különleges, egyetlen okból kifolyólag.


Ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy az Ubuntu 17.04 az utolsó olyan kiadás, ami alapértelmezésként Unity asztali környezettel rendelkezik majd. Ez pedig nem azért van, mert az évek óta fejlesztett Unity 8-at hirtelen átnevezik, hanem mert a Canonical úgy döntött, 6 év után a teljes projektet; nem lehet ezt szebben kifejezni: kukázza. Ennek hátterében legfőképp az áll, hogy az Ubuntu képtelen volt a mobilpiacon legalább egy kisebb tortaszelet elhódítására, így a Unity 8 célja, azaz, hogy az asztali és mobil platformot egyesítse, teljesen értelmetlen.

Ahogy, az alapító Mark Shuttleworth is fogalmazott:
Tévedtem az Ubuntu Phone-al kapcsolatban.

Érdekes módon egyben az a döntés született, hogy az Ubuntu 18.04 LTS-re már biztosan a GNOME 3 asztali környezetre cserélik a Unity-t. Ennek indoklása, hogy sokkal inkább azon területekre szeretnének összpontosítani, melyekben valóban sikeresek, ez pedig elsősorban a vállalati felhasználás. Ezzel egyébként az eddigi Ubuntu Desktop (Unity) és szintén a Canonical-ban tevékenykedő Ubuntu Gnome fejlesztői csapat egyesül.

Ubuntu 17.04 újdonságai

Két apró megemlíthető újdonság a 17.04-ben, hogy ez a kiadás már nem hoz létre alapból Swap meghajtót, hiszen a modernebb gépek esetén a nagy memóriamennyiség miatt amúgy sem lehet rá szükség. A másik pedig a frissített Linux 4.10-es kernel, ami az AMD Ryzen, valamint Intel Kaby Lake támogatásán túl a játékok terén is hoz némi előnyt a MESA 17.0.2 és X.Org Server 1.19.2-es verziójának köszönhetően. De ezen kívül mindössze a frissített beépített szoftverek emelhetőek még ki:
  • Firefox 52
  • Thunderbird 45
  • LibreOffice 5.3
  • Nautilus 3.20.4
  • Rhythmbox 3.4.1
  • Ubuntu szoftverközpont 3.22

Ubuntu 17.04 letöltése:

32 Bit 64 Bit

Kíváncsian várjuk, hogy ti mit szóltok az Canonical döntéséhez. Az Ubuntu 17.10-nél már minden bizonnyal, nagyon hosszú idő után, ismét egy alapértelmezetten GNOME felületet futtató Ubuntu kiadással találkozhatunk majd, amelyet a vállalat biztosan kicsit át fog szabni a saját stílusuknak megfelelően.

Forrás: OMG Ubuntu | OMG Ubuntu
Hozzászólások megtekintése (eddig 5 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Pali · 5 év
Soha nem szerettem az Unity felületet, ezért is inkább váltottam XFCE-re (Xubuntu-ra), de persze XFCE-n kívül bármelyik környezetet használom szívesen (KDE, Gnome, LXDE, Mate), egyedül az Unity-t nem. Mivel én 2008 vagy 2009-ben Ubuntu 8.04 LTS-el kezdtem Gnome felülettel (előtte meg Knoppix 3.8.1 KDE-vel), így Gnome felületet már akkor meg szerettem (Ubuntu 10.04-et imádtam a legjobban, mert egy Pentium II-es gépemen is szépen ment).
makossuti · 5 év
Unity -t csak egyszer próbáltam, és gyorsak kukáztam is. Szerencsére Linux alatt nem csak egy asztali környezet van. XFCE lett nekem a tökéletes választás. Kezdő Linuxosoknak ajánlom a xubuntu distrót! Microsoft dicsekszik, a frissítés ütemtervével. Linux ezt hamarabb kitalálta. Innen lehet válogatni a friss és stabil rendszerekből (sokszor NAPI kiadásban!): http://cdimage.ubuntu.com/xenial/dail...aily-live/ . Mondanom sem kell, hogy ez a linux közösség is gyorsabban dolgozik, és precízebben mint MSék. Itt a frissítés az tényleg frissítés. Nem kémprogram, meg kékhalál.
dlaczko · 5 év
Értjük mi, hogy kisebbségi komplexusod van a 3%-os rendszered miatt, de kezdesz unalmas lenni.

Admin: A véleménynyilvánítás megengedett, de ha lehetne egy kicsit finomabban...
tate · 5 év
Azért ne káronkodjunk, még ha így is érzünk. A napi többszöri frissítés mondattal már úgy is lejáratta rendesen a rendszert. Csak hogy értsd miért. Ha javítok valamit, azt tesztelem mielőtt kiadom és nem kiadok napjában többször mert kihagyom a teszteket. Persze ha a felhasználók a teszterek az más tészta, de az nem is a havi frissítés, hanem az insider program az MS-nél.
Driver · 5 év
Az itt is sokat emlegetett XFCE mellett az utóbbi időben számomra a GNOME lett a másik nagy kedvenc az erősebb hardvereken. Alapból nem éppen egy kifejezetten jó környezet (számomra), de a kiegészítők segítéségével nagyon jól és pillanatok alatt testre lehet szabni.

kephost.com/images/2017/05/23/ubuntu-gnome.jpg

A dolog szépséghibája nálam még mindig a botrányosan rossz Nvidia illesztők Linuxon. Az utóbbi években főképp a stabilitással volt gondom (random teljesen összeomlik az asztali környezet), a mostani verziók már stabilabbak, de cserébe néha még az egyszerű asztali animációk is akadnak. A görgetés és videó nézés közbeni fodrozódási problémát már meg sem említem. Ez nem feltétlen a Linux hibája, bár azért az X11 biztosan közrejátszik. Na majd talán a Wayland egyszer meghozza a megváltást...

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 5 Vendég
  • 199 Tagok ma
  • 7 Szülinapos
  • 20,900 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!