Mi is az a Windows 10 S?

Azoknak akik a rövid választ keresik: a Windows 10 S egy olyan Windows 10 változat, amely csak és kizárólag a Windows Áruházból beszerezhető alkalmazások futtatására képes. Akik pedig a hosszabb verzióra és a miértekre is kíváncsi, a továbbiakban részletesebben is megismerhetik a Microsoft még május elején bemutatott rendszerét.


Chrome OS

Amiért a Windows 10 S létrejött

Nem véletlen, hogy a Microsoft egy oktatásról szóló rendezvényen leplezte le a Windows 10 ezen új kiadását. A Windows 10 S ugyanis kifejezetten egy adott problémát hivatott megoldani, legalábbis a cég szempontjából: ez pedig a Chromebook, az olyan olcsó laptopok melyek a Google, Chrome OS operációs rendszerét futtatják. Ezeket az eszközöket pedig nem csak olcsóságuk, de egyszerűségük miatt is rendkívül kedvelik az oktatásban a tengerentúlon, ahol már egyébként általánossá vált még az alsóbb tagozatokban is a számítógépek használata, és nem csak az informatika órákon.


Windows 10 S

A Windows 10 S is ugyanezen egyszerűséget hivatott elhozni a felhasználóknak, illetve a tanároknak sem kell szakértőnek lenni a beállításukhoz. A rendszer lényege, hogy csak a Windows Áruházból képes telepíteni és futtatni alkalmazásokat, ami elméletben nem csak biztonságosabbá teszi a rendszert, - hiszen így az internetről letöltött ismeretlen programok sem tehetnek kárt a rendszerben; de a Microsoft arra is ügyelt, hogy rendkívül gyorsan induljon és legyen üzemkész a rendszer, a normál Windows 10 kiadásokhoz képest.

Windows RT v2.0?

Talán egyesek emlékezhetnek még arra, hogy a Windows 8 idején volt egy Windows RT nevű rendszer, amely szintén csak az Áruházból beszerzett alkalmazások futtatására volt képes. Ez a későbbiekben el is tűnt, és ez nem is véletlen van így. Azonban a Windows 10 S nem teljesen azonos, sőt ezt leszámítva nincs is igazán közös a kettőben. A Windows RT esetében egy technikai korlát, vagyis, hogy a rendszer ARM processzorokon futott volt az, ami meggátolta a hagyományos programok futtatását. A Windows 10 S ugyanúgy mint a Home, vagy éppen Pro kiadás x86-64 architektúrát használ, tehát valójában csak egy mesterséges korlátozást kapott.

Ami azt is jelenti, hogy például az illesztőprogramok, sőt bármilyen más hagyományos program is könnyedén futhat a rendszeren, viszont annak vagy a Windows Update-ről, vagy a Windows Áruházából kell származnia, vagy röviden: csak a Microsoft által ellenőrzött és szolgáltatott tartalmak megengedettek a rendszerben. És talán ennek egyetlen oka nem csak a biztonság, hanem az is mindenképpen a cég érdekében áll, hogy az áruházat valóban minél inkább az elsődleges tartalomletöltő központtá tegyék.

De miért jó ez?

A legtöbb felhasználó mindezért valószínűleg nem is választaná a Windows 10 S-t, ami teljesen érthető. Azonban a dolgok másik oldalát nézve abszolút nem egy értelmetlen próbálkozás. Egyrészt az oktatásban ezzel több olcsó eszköz válik elérhetővé a diákoknak (Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP és Samsung is fog gyártani olcsó gépeket), amelyek mellé még néhány bónusz is jár (pl.: Microsoft Office 365). Illetve az oktatáson kívül is beszerezhetők lesznek ezen kedvező árú gépek, tehát a piac is kicsit bővülhet.

Ami pedig jó hír, hogy aki Windows 10 S-el rendelkező számítógépet vásárol, nem kell feltétlen annál maradnia. Ugyanis lényegében semmi akadálya nincs annak, hogy egy másik operációs rendszere, vagy egy eltérő Windows 10 kiadásra frissítsünk. Néhány eszköz esetén (mint a Surface Laptop), egy ideig az ingyenes Pro verzióra való frissítés is lehetséges lesz, vagy később kb. 50 dollár ellenében is lehet majd a nagyobb testvérre legálisan frissíteni. Amennyiben pedig valamilyen kisegítő lehetőséget használunk, valószínűleg szintén ingyenesen lehet majd átállni bármely eszköznél, ez esetben korlátlan ideig.

Forrás: Windows 10 kérdések és válaszok
Csevegés (eddig 8 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
AttisX 7 hó
Mikortól lesz elérhető, letölthető?
DarkZer0 7 hó
@AttisX Creators Update build 16199-et letöltöttem, benne van.
Lali 7 hó
@DarkZer0
Azt meg hol van, kivi lennék erre a Win10 S-re. Smile
DarkZer0 7 hó
@Lali
Sendit-re volt feltöltve, onnan szedtem, de már törölték. Sajnos én meg nem tudom feltölteni, mert a netem gagyi Shy
Rejtett tartalom:
http://i.imgur.com/SCvPZrK.png
RichAndrasi 7 hó
@Lali
Windows ISO Downloader Legacy progammal le tudod szedni a legfrissebb buildot. Az is tartalmazni fogja. ( Tévedésből legutóbb a verzió kiválasztásnál telepítés közben az első Windows 10 Pro-t raktam fel. Nah az volt a W10S Grin -- második W10 Pro a rendes.)
nyakas 7 hó

Idézet

a Microsoft arra is ügyelt, hogy rendkívül gyorsan induljon és legyen üzemkész a rendszer, a normál Windows 10 kiadásokhoz képest


Érdekelne hogy hogyan. Van erre vonatkozó cikk hogy hogyan sikerült elérni?
Csicso82 6 hó
Érdekelne hogy hogyan. Van erre vonatkozó cikk hogy hogyan sikerült elérni?

Ahogy a Matrix: Forradalmak c. filmben is elhangzott: (nem idézem pontosan) "Ghost kapj ki mindent"
Driver 6 hó

Idézet

Érdekelne hogy hogyan. Van erre vonatkozó cikk hogy hogyan sikerült elérni?

Nem fejtettem ki teljesen a cikkben, de ez az iskolai tartományokban való használatra vonatkozik. A tengerentúlon ez jellemzően úgy zajlik, hogy a gyerkőcöknek kiosztják ezeket az olcsó kis laptokokat és azokon kell bejelentkezni a tartományi felhasználónevükkel és jelszavukkal. Ha azon a gépen még addig egyáltalán nem volt bejelentkezve, akkor a szervertől le kell kérni a beállításokat. Ez az ami Windows 10 S esetében jelentősen gyorsabb és nem kell akár perceket várni, hogy a gép végre használható legyen. Egy mai modern gépnél, ahol már van UEFI és nyilván ezeknél az olcsó kis gépeknél sem kerül semmibe, hogy belerakják, a rendszerindítás már amúgy is 15-20 másodperc alatt megvan.

Azért ez a rendszer még otthoni használatra sem igazán jó, főleg nem egy "vérbeli" Windows felhasználónak, hiszen egy sima exe-t sem lehet rajta futtatni. Ha van egy gyerek a családban és annak van egy külön gép, talán el lehet rajta gondolkodni, hogy ez legyen rajta, hiszen így nem nagyon fog tudni minden interneten fellehető vackot rárakni. Ugyanakkor aki ügyes és ért a csoportházirendhez, egy Pro rendszerben is be tudja már lőni, hogy ne lehessen az áruházon kívül máshonnan bármit is felrakni.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Mint minden weboldal, úgy az OPREND.hu is sütiket használ a megfelelő működéshez. További információ

Online tagok: 2

POKA, mabela56

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!