Windows 10 - Megérkezett a májusi javítások második adagja

Mint azt már a Microsoft korábban kommunikálta, ezentúl havonta inkább két frissítési hullám lesz jellemző a Windows 10 esetében. A hónap második keddjén az elsőre már sor került, csütörtöktől pedig a második májusi csomag is elérhető a Windows Update-ről. Ez a második csomag, nem biztonsági, hanem minőségi javításokat hoz az operációs rendszerhez.


A Windows 10 Alkotói frissítésének (Version 1703) aktuális stabil buildszáma a KB4020102-es frissítéssel így 15063.332-re változik meg. Ez egyelőre csak PC esetében figyelhető meg, amennyiben mobilunk van, pillanatnyilag még a 15063.297 lehet a legfrissebb publikus kiadás, - ugyanakkor a tesztelők a Windows Insider Program Release Preview beállításával rálelhetünk ezen új javításra. Ami pedig a változásokat érinti, ezúttal is van egy lista, mely ismét azt erősíti meg, hogy még a vállalati felhasználásban van szükség a rendszer tökéletesítésére, ugyanis ezek zöme az otthoni felhasználókat aligha érintheti:
 • Javítva egy hiba, amely miatt az NTML képtelen volt challenge-response módú autentikációra, amennyiben a CredGuard be volt kapcsolva, az NTLM v2 volt használatban, és a szerver nem adott meg a célállomásról információt.
 • Javítva a hiba, amely miatt a csoportházirend "A vállalati mód webhelylistáján nem szereplő webhelyek megnyitása Microsoft Edge-ben" eleme, figyelmen kívül lett hagyva kedvencek megnyitásakor Internet Explorer 11-ben.
 • Javítva a hiba Internet Explorer 11-ben, ami miatt a nem rendszergazda felhasználók nem tudtak ActiveX-et telepíteni.
 • Javítva a hiba, amely miatt osztott alkalmazásnézetben néhány (Microsoft Edge, Hub, Cortana) a továbbiakban nem reagálhatott bevitelre, amennyiben több kijelző is használatban volt.
 • Javítva egy hiba, amely miatt a bejelentkezési képernyőn, a bejelentkezési adatok bevitelére szolgáló dialógus felesleges görgetősávval rendelkezhetett, ami ki is takarhatott néhány mezőt abban.
 • Javítva egy hiba, amely miatt virtuális gép visszaállításakor második szintű lapozásba (SLP) léphetett még akkor is, ha a gazda gép rendelkezett kellő szabad memóriával.
 • Javítva a hiba, ami miatt a nem Unicode betűtípusok Courier, MS Sans Serif, stb.) hibásan jeleníthették meg a nem latin egy byte-os rendszerű nyelveken (görög, héber, arab, stb.).
 • Javítva egy hiba az üzenetek alkalmazásban, ami miatt az összeomolhatott üzenetek eltávolításakor.
 • Javítva egy hiba, amely miatt az alkotói frissítés telepítését követően, a külső dekódereket használóknál megszűnhetett a kimeneti hang.
 • Javítva a hiba, amely miatt az IoT shell képtelen volt a háttérben futó alkalmazások monitorozására.
 • Javítva a hiba, amely miatt a nyomtatókat nem lehetett telepíteni, amennyiben a gyártó illesztőprogram telepítőjét használtuk 4GB-nál kevesebb RAM-al rendelkező számítógépeken.
 • Javítva a hiba, amely miatt a PrintBRM képtelen volt a nyomtatási várólista visszaállítására, amennyiben több azonos nevű nyomtató volt a hálózatban, és azok portja pedig a "FILE:" értékre volt állítva.
 • Javítva a hiba, amely miatt a felhasználói proxy beállítások nem voltak migrálhatóak számítógép proxy beállításaivá.

De ezúttal nem csak a legújabb Windows 10, de a korábbi Évfordulós kiadás (Version 1607) is bővült egy ilyen minőségi frissítéssel. Ezen rendszerverzión pedig még jelenleg is sok felhasználó tartózkodik, aminek oka, hogy a Windows Update még mindig nem kínálja fel mindenkinek az Alkotói frissítést. A változási lista alapján a rendszer buildszáma 14393.1230-ra nőtt a KB4023680-as javítással, és mindössze egyetlen foltozást tartalmaz:
 • Javítva a hiba, amely miatt a végfelhasználó által meghatározott karakterek (EUDC) nem jelenhettek meg néhány alkalmazásban.

A frissítések letöltéséhez tehát nincs más dolgunk, mint ellátogatni a Gépház → Frissítés és biztonság menüpontjába és frissítések után keresni. Az éppen aktuális verziószám ellenőrzésére pedig a Gépház → Rendszer → Névjegy lapon van lehetőségünk, ahol ha a fent szereplők valamelyikével rendelkezünk, biztosan naprakészek vagyunk.

Forrás: Microsoft
Csevegés (eddig 15 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
expa 6 hó
Nekem felment simán...
CrepOne 6 hó
Nekem csak az tűnt fel, hogy korábban olvasni lehetett arrol, hogy az "Alkotói frissítés" után a frissítések mérete is lecsökken, mivel csak azok a fájlok lesznek benne, amiken valamilyen módosítást hajtottak végre.. na de ismét egyre nagyobbak a "csomagok" Ezt a lehetőséget végleg elvetették?
Lali 6 hó
@CrepOne
Nem, csak rendszer frissítésnél érvényes ez az elv: pl 1607-ről 1703-ra upgradelsz, akkor nem az egész rendszer telepítőt szedi le, hanem csak azt, amit frissítenie kell, a hagyományos Összegző frissítésekben is, csak azon fájlok frissülnek, amiknek kell, legyen a méretük bármekkora is, + mivel itt nem pár darabka hibajavításon eset át, így szerintem érthető h miért ekkorák a frissítések..
hutoczky 6 hó
nekem semmi
Csabi1984 6 hó
Nem tudom,hogy újra próbálkozzak a felrakásával mert amikor kijött Áprilisban hivatalosan akkor nekem még elég problémás volt.
Nem tudom,hogy a mostani toldozások segítettek-e?
djbundy 6 hó
Sziasztok!
Az Enterprise verziók nem frissülnek?
hu_windows_10_enterprise_2016_ltsb_x64-m van a gépen, frissítést nem talál.
14393.1198 a verziószámom még mindig.
Köszi
Windows NT 6 hó
djbundy

Szia.

Az LTSB nem fog frissülni, ha jól tudom akkor csak az őszi kiadásban lesz újabb LTSB verzió.

De lehet nem is baj, szerintem nem annyira kiforrott mid az 1607, talán az őszi kiadás jobb lesz.

Én virtuálisgépen tesztelem az 1703-at, de még az 1607-re is panaszkodnak sokan. A baj ott kezdődik, hogy redmondban mindig új (részemről teljesen felesleges) hasznavehetetlen ficsőrök fejlesztésére fordítják a rengeteg pénzt és időt, ahelyett, hogy javítanák az alaprendszert. Persze a divatmajmoknak ez kell, hogy a nagyárúházban jól mutasson a startmenü minnél több hasznavehetetlen sz@r legyen rajta előtelepítve.

Egyébként én is az LTSB részesítem előnyben, ha telepítek valakinek akkor inkább e verziót teszem fel.
djbundy 6 hó
Windows NT:
Insiderként végigkövettem én is a fejlődést, de a 'divat-feature-ök'..köhm...nem érdekeltek, nem is kerestem ezekre a gépházban. A stabilitás viszont - ahogy mondtad - szinte csökkent.
Topy-ka 6 hó
Nekem megpróbálta több alkalommal is a frissítést, de sikertelenül. Esetleg le lehet tölteni valahonnan az offline telepítőjét?
Driver 6 hó
@Topy-ka

Windows 10 Alkotói kiadás (Version 1703) KB4020102:
http://www.catalog.update.microsoft.c...=KB4020102

Windows 10 Évfordulós kiadás (Version 1607) KB4023680:
http://www.catalog.update.microsoft.c...=KB4023680
Mikeee 6 hó
Az Education verziókról van hír? A munkahelyemen maguktól még mindig nem akarnak frissülni a 1703-ra. Csak a 1607-hez jött májusi javítás. 61 gépről van szó.
Csicso82 6 hó
#11 Mikeee Régebbi gépekrő van szó? Magától nem erőlteti.
CrepOne 6 hó
@Lali Így már világos, köszönöm. Smile Igazság szerint nem zavar, pillanatok alatt letölti a frissítéseket, csupán érdeklődés szintjén kérdeztem. Smile
Mikeee 6 hó
#12 Csicso82: kb 2 éves gépek, hp prodesk 600 g2 (intel i5-6500-al, 4 gb ram, stb).
Csicso82 6 hó
#14 Mikeee Ezek látom ilyen készre szerelt gépek, "munkára" az ilyen kisebb nagyobb vállalati gépekkel csínján bánik az MS. Amúgy egy központilag menedzselt telepítés lehet nem akkor gond.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Mint minden weboldal, úgy az OPREND.hu is sütiket használ a megfelelő működéshez. További információ

Online tagok: 2

POKA, Balint69

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!