Windows 10 - Készül a valóban alkalmazkodó felhasználói felület

A Windows 10 felülete már most is számos hasonló elemet és működési logikát tartalmaz a PC és mobil kiadás között. Azonban a hasonlóságoktól eltekintve valójában a két felület nem azonos, vagy csak részleteiben azonos háttérkódra épült. Nemrégiben azonban a Windows Central egy nagyon érdekes dologról rántotta le a leplet, amely valóban egybeolvassza majd a két felhasználói felületet.


Ezt a Microsoft "Composable Shell"-nek, röviden CShellnek nevezi, pontosabban annak egy újabb verziója, amely a Windows felhasználói felület megjelenítéséért felelős. Ez az új verzió pedig már képes alkalmazkodni az éppen aktuális kijelzőmérethez, vagyis egy mobil eszköz esetén a megmegszokott Windows Mobile felületet, míg egy nagyobb kijelzőnél már a PC-s felületet fogja nekünk megjeleníteni.

A fent látott demonstrációban egy mobilon kerül kipróbálásra az új adaptív CShell, és aki jól ismeri a mobilos és asztali rendszert, felfigyelhet pár apróságra, mint a kezdőképernyő menüi, vagy a művelt központ, ami elárulja, hogy egy az egyben a jelenlegi PC-s felületből ered. De leginkább egy külső kijelzőhöz, vagy dokkhoz való csatlakozással használt Continuum mód az érdekes, ahol már tényleg megkapjuk a valódi asztali Windowsos élményt.

A "CShell" azonban nem a jelenlegi Windows 10 Mobile készülékek esetén lesz igazán érdekes, hanem a jövőben megjelenő eszközöknél. Mint már ismert a Snapdragon 835-ös mobil chippel az asztali programok is futtathatók lesznek, így nem csak az univerzális alkalmazásokra kell hagyatkoznunk. Már csak egy fő kérdés maradt megválaszolatlan, hogy a Microsoft milyen új, biztosan ismét kategória teremtő telefon hibriddel fog előállni (Surface Phone?), hogy ezen technológiákat jól kamatoztatni tudják.

A Windows Central forrásai alapján, a CShell egyébként nem csak a mobil és asztali, de az Xbox és még a Hololens esetében is képes lesz a felület szolgáltatására. Azonban ezzel valószínűleg még 2018-ig nem készülnek el, így addig valószínűleg a Microsoft következő mobilos próbálkozásával sem találkozhatunk majd.
Csevegés (eddig 1 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
gthomma 6 hó
"hanem a jövőben megjelenő eszközöknél"
Az mondjuk érdekelne hogy azok akik annyira debilek hogy az M$ által gyártott mobilt megvegyék, rendelkeznek-e elég kidobandó pénzzel ahhoz hogy megint leszopassa őket az M$ Smile

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Mint minden weboldal, úgy az OPREND.hu is sütiket használ a megfelelő működéshez. További információ

Online tagok: 2

POKA, Balint69

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!