Új Windows 10 előzetes egy rakás újdonsággal (build 16215)

A múlt hét folyamán egy elég kiadós szünet után új Windows 10 előzetes érkezett a Windows Insider program tesztelői számára. Az új PC Build 16215 esetében emiatt elég sok újdonságot fedezhetünk fel, melyek közül a legérdekesebbeket be is mutatjuk. És igen, a Windows 10 Mobile felhasználók is kaptak egy új előzetest, a probléma viszont ismételten az, hogy ez esetben még mindig nincs kiemelhető újdonság.


Az új dizájn nyomai a Műveletközpont és Start menüben

Kezdenek feltűnni a Microsoft új dizájn nyelvének, a "Fluent Design"-nak nyomai a rendszerben. Ezúttal ez már a Start menüben is megfigyelhető, ahol az egy eltérő, mosottabb áttetszőséget kapott. Ez esetben nem csak ez az egyetlen módosítás, hanem a teljes startmenü átmetszése is sokkal jobb és folyamatosabb lett. Így már átlósan is átméretezhető az egész, és az érintéssel történő méretezés sem olyan nehézkes mint eddig volt. Ha pedig éppen táblagép módba váltunk, a menü sokkal szebb animációval vált át teljes képernyős módba.

Hasonló a helyzet a műveletközpont esetébe, ahol ugyancsak eltérő lett az áttetszőség (akril szerű). Az értesítések hierarchiája is eltérőbb lett az eddig megszokottól, sokkal áttekinthetőbb és elkülönültebb formában jelenhetnek meg azok. Ezzel együtt a felugró értesítések is megkapták az áttetsző akril megjelenést.


Microsoft Edge

Az Edge két fő újítást kapott, ezek lényegében az IE-ből visszatérő funkciók, az egyik segítségével újra rögzíthetünk oldalakat a rendszer tálcájára, a másik pedig a teljes képernyős nézet (F11 billentyű). Ezen kívül azért akad még itt újdonság, például az e-könyvek olvasásakor már különböző színnel ki lehet emelni szövegrészeket, vagy éppen aláhúzni is, és azokhoz még megjegyzéseket is fűzhetünk.


Szövegbevitel

A rendszer kapott egy teljesen újratervezett beviteli panelt. Ennek kézírási része az eddigiektől jelentősen fejlődött, mivel a szó beírását követően egyből megjelenik a rendszer által kivett szó, így az utólagosan könnyen korrigálható. A panel automatikusan lépteti is a szöveget, így mindig van elengedő hely folytatni a kézírást. A teljes szöveg végül a jóváhagyás gombbal illeszthetjük be a gépelési helyre, így törölve az írási felületet is. A szimbólumok és hangulatjelek beszúrása is lehetséges egy menün keresztül.


A normál qwerty billentyűzet is megváltozott és akár mobilon képes szövegjavaslatokat tenni. Az automatikus szöveghatározáson is sokat fejlesztettek, nem tudni, hogy ez magyar nyelv esetén is idővel megfigyelhető lesz-e majd. Továbbá ahogy sok mobil esetében is megszokhattuk, az egyes szavakra már hangulatjel ajánlatot is képes felkínálni a rendszer.


Bekerült egy félkezes billentyűzet is, ami lényegében a Windows 10 Mobile készülékekből lett átvéve. Itt furcsa módon a "word flow" funkció is megvan, tehát a betűk között húzva ujjunkat tudunk gyorsabban írni. Ez vélhetően a nagyobb billentyűzet esetében is idővel elérhető lesz majd.


Egyszerűbbé vált a számítógépünkhöz társított tollunk megtalálása, már amennyiben abban vagy helymeghatározó, amit a gépházban megtehetünk. Ezt az opciót és így magát az elveszett tollat a frissítés és biztonság (Update & Security) → Find My Device lapján találhatjuk meg. Még egy érdekesség a tollakat illetően, hogy részben támogatottá vált a tollal történő szövegkijelölés és görgetés is, de jelenleg ez még csak az áruházas alkalmazásoknál működőképes. Később a hagyományos Win32-es programoknál is működni fog.


Hangulatjel beviteli panel: A Windows 10 mostantól rendelkezik hangulatjel (emoji) beszúró panellel, amelyeket így lényegében bárhol használhatunk a Windows gomb + . vagy Windows + ; lenyomásával, de fontos, hogy egy szövegbeviteli mezőben villogjon a kurzor.

Windows Shell


A legutóbbi előzetesben jelent meg az új megosztási felület amely már a számunkra fontos "rögzített" személyeket is tartalmazza. Ebben az előzetesben ez kapott egy apró újdonságot, amivel már megosztani kívánt dolog hivatkozása is másolható a vágólapra.


Egy másik újításnak köszönhetően az áruházas alkalmazások, mint a Fényképek, Groove Zene és Filmek+TV képes egyszerűbben megtalálni azon mappáinkat, melyek releváns tartalommal rendelkeznek. Ebben egy új tárterület vizsgálat segédkezik, amely a gépház Storage Settings oldalán indítható el a frissítés gombbal. Ha ezt követően megnyitjuk az alkalmazások valamelyikét és új tartalmat talált, fel fogja ajánlani, hogy hozzáadásra kerüljön a felvett helyekhez.

Gépház


A gépházban két jelentősebb újdonság is bekerült. Most már akár a Vezérlőpult esetén lehetőség van alkalmazásonként megadni, hogy az milyen fájltípusokat kezeljen alapértelmezésként. Ezt a Apps → Default apps → "Set defaults by App" oldalon tehetjük meg, ahol az alkalmazás kiválasztása után megadhatjuk az az által kezelt alapértelmezett társításokat. Ezzel ez az oldal ez eddigi vezérlőpult Alapértelmezett programok szerepét teljesen átvette.


Egy frissítés kapott a privát és publikus hálózatok közötti váltás is, ami eddig mint "Gép észlehetővé tétele" név alatt szerepelt a hálózat tulajdonságok lapján. Mostantól az egyértelműség kedvéért, az automatikus rákérdezéskor, a privát és publikus hálózati profil módok között válhatunk. Ez így lényegében csak egy esztétikai és a jobb érthetőség kedvéért eszközölt változás.

További újítások

Mindezen kívül még jelentőset fejlődött a beépített digitális asszisztens Cortana is, aki már képes események poszteréről automatikusan felajánlott emlékeztetőket is készíteni. Több kisegítő lehetőség is további fejlesztéseket kapott és már a színvak is kaptak néhány extra színmegjelenítéssel kapcsolatos beállítást.

Ismert hibák PC-n

 • Több Windows Update.ről bekapcsolható funkció, mint a fejlesztői mód, .NET keretrendszer 3.5, vagy beszéd csomagok ebben az előzetesben nem érhetőek el. De ha még ezen előzetesre való frissítés előtt telepítjük azokat, működni fognak.
 • Néhány vállalati konfiguráció esetén az Edge nem nyithatja meg a PDF dokumentumokat.
 • Néhány weboldalt az Edge nagyítva tölthet be, a megoldás ha átváltunk egy másik lapfülre, majd vissza.
 • Néhány PDF dokumentum is nagyítva nyílhat meg és több felhasználói felületi elem is elcsúszhat.
 • AZ előzetesre történő frissítést követően néhány alkalmazás eltűnhet a Startból. Ha ez megtörténne állítsuk alaphelyzetbe azokat a gépház alkalmazások menüjében, vagy telepítsük újra azokat.
 • A Windows Mixed Reality-t használó fejlesztőknek előbb build 16193 vagy build 14939 előzetes meglétére van szükség, ahol be kell állítani a frissítést megelőzően a headsetünk. Ha ezt nem tesszük meg frissítés előtt akkor a Mixed Reality szoftver nem lesz letölthető.
 • Frissítést követően minden meglévő nyomtatóból lesz egy másolat és csak a nagyobb számmal rendelkező másolat fog működni.
 • Több eszköz esetén kikapcsolásra kerülhet a Wifi kapcsolat hibás illesztők miatt. Ha ez érintene minket vissza kell állni egy korábbi előzetesre.
 • Néhány UWP alkalmazás indításkor összeomolhat (pl. Twitter)
 • A mini kérdőívek a Feedback Hub-ban ennél az előzetesnél nem működnek.
 • A DisplayLink dokkokhoz csatlakoztatott másodlagos kijelzők nem működnek ezen az előzetesen, azokon csak a bejelentkezési felület egy része jelenik meg.
 • Néhányaknál ezen előzetes telepítése 33%-nál megakadhat. Ha ez történne indítsuk újra a gépet, amivel az majd visszaáll a korábbi előzetesre. Ezt a hiba a következő előzetesnél már vélhetően javítani fogják, így azt meg kell várni.

Ismert hibák mobilon

 • Olykor a WeChat alkalmazás indításkor összeomolhat.

Mint mindig az előzetes kipróbálását csak a hozzáértőknek javasoljuk. Mivel ebben az előzetesben sok újdonság van érdemes lehet ezt megtenni ha időnk engedni, ugyanakkor a sok ismert hiba miatt mindenképpen másodlagos rendszerként telepítsük azt, vagy egy már keveset használt számítógépre. Tapasztalataitokat a hozzászólásokban ezúttal is szabadon megoszthatjátok egymással.

Forrás: Microsoft
Csevegés (eddig 3 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
knor1982 6 hó
Az előző buildben megjelent movie maker-utódnak hogy is kéne működnie egyébként? csak mert nem találom az opciót a Fényképek alkalmazásban...?
jenike5 6 hó
Az Office 2016 intallálásakor végzetes hiba történt, újra kellett telepíteni az előző veziót!
janicomp 6 hó
Nálam állandóan zöld halál van ezzel a frissítéssel.
Telepítés elindul újraindul 25% - nál megáll és itt a halál. Valami ötlet?

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Mint minden weboldal, úgy az OPREND.hu is sütiket használ a megfelelő működéshez. További információ

Online tagok: 2

vivid, POKA

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!