Végre több folyamatban fut a Firefox új 54-es verziója

Szerző: Driver
Végre egy elég fontos újítással találkozhatunk a Firefox legújabb 54-es verziójában, amin nem éppen kevés ideig, nagyjából 8 éven át dolgoztak a háttérben a fejlesztők. Az újdonságnak köszönhetően pedig jelentősen megnőhet a böngésző stabilitása, valamint sokkal reszponzívabb és gyorsabb maradhat több weboldal megnyitása esetén is.


A fejlesztés neve Electrolysis vagy E10s, ami egyszerűen annyit tesz, hogy a böngésző egyetlen fő folyamat mellet, több további háttérfolyamatban is elkülönülhet. Ez nem éppen egy új keletű megoldás, mivel már a Google Chrome és a Microsoft Edge is régóta hasonló megoldást alkalmaz. Azonban a Mozilla kicsit eltérő megközelítést választott, így míg például a Chrome-nál alapból minden megnyitott lappal egy új háttérfolyamat jön létre (ami miatt meglehetősen sok memóriahasználatot eredményezhet), addig a Firefoxnál maximum 4 háttérfolyamat futhat.

Ez azonban éppen elég ahhoz, hogy a felhasználói felület és az oldalak tartalma elkülönített folyamatban legyenek, tehát egy "nehezebb" weboldal betöltése nem fogja teljesen megbénítani a egész böngészőt, hanem csak azt az adott lapot. Ezzel a megoldással pedig nem csak jobb stabilitást, de a rivális böngészőkhöz képes jobb memóriahasználatot is ígér a Mozilla, amely saját méréseik alapján, a fenti grafikonon látható módon alakult.

Így aki már régebb óta nem tett próbát a tűzrókával, talán ez most egy jó pont, hogy újra kipróbálja. Egyébként a Mozilla még talán ebben az évben előállhat egy új motorral is, melyet "Project Quantum"-nak nevez, és olyan érdekes újdonságokat fog tartalmazni mint a többmagos processzorok szálainak korszerű kihasználása, illetve a GPU erejét is masszívan be akarják vonni a weboldalak gyorsabb és gördülékenyebb megjelenítéséhez. Nagyon reméljük, hogy ez utóbbi valóban ilyen hamar meg is valósul.

Firefox 54 letöltése:

64 bit 32 bit OS X


Firefox 54.0 teljes változási lista

Forrás: Mozilla
Hozzászólások megtekintése (eddig 8 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Csicso82 · 5 év
Le vannak maradva csórikáim, csak loholnak a gugli után. A chrome már megjelenésekor többszálas megoldást használta, hardveres gyorsítás sem újkeletű, persze mint vetélytárs remélem nem tűnik el mert akkor a gugli is visszábbvesz. Pont most volt egy cikk, hogy kb. pár év és a "hibahatár" mérési százalékba fog esni a firefox (is)ami friss új böngésző az is mind a chrome motorját használja, kb. mint a az android és az ios mellett az összes többi mobil oprendszer amik ugye léteznek csak kb. már nem mérhető a jelenlétük.
tothjani · 5 év
Kérdés hogy mennyire számít ma még a memória használat, amikor itt is az Üzenőfalon napi szinten megy arról a vita hogy ki hány Gigás milyen márkás és drága memóriával zsúfolta tele a gépét?
A Firefoxnak ma már egy alap gépen is csak egy előnye van, a kiegészítői nem tartják be a Google által diktált és a Chrome esetében betartott szabályokat, a letöltésre és a reklámszűrésre vonatkozóan.
dolfi · 5 év
Mivel én több kiegészítőt is használok, ezért nálam a több folymatú ablakot a kiegészítők letiltották. (about:support-ban)
Egyelőre találgatok, de azt olvastam valahol, hogy a LastPass miatt van ez. Mivel most nem akarok ezzel kísérletezgetni, ezért nem foglalkozom vele, ráadásul ez egy öreg gép 4GB rammal, IntelCore2Duo procival, ezért hagyom úgy ahogy van, böngészésre így is jó, néha türelmesnek kell lenni.
Ui: Mégis végigzongoráztam a kiegészítőket, az összes letiltása után egyenként engedélyeztem és a Google Translate, valamint az unmht engedélyezése után lett letiltva a több folyamatú ablak, az IDM, a LastPass, az ublockorigin és a különböző letöltő kiegészítők nem befolyásolták. Megpróbálom most azokat a kiegészítőket kivenni, amik letiltottak, hátha tényleg gyorsabb lesz. Valahol talán azt is olvastam, hogy azokat a kiegészítőket lehet jelezni a firefox felé, amik letiltják a több folyamatú ablakot, talán valamit farigcsálnak ezekkel kapcsolatban is.
Juxtapoz · 5 év
imádom a firefoxot és a kiegészítőit
gthomma · 5 év
kephost.com/images/2017/06/21/foxi.png

Van még mit fejleszteni Smile
g0302 · 5 év
gthomma

Idézet

Van még mit fejleszteni

Hát nem tudom,hogy nálad mi okozza azt a magas memória értéket,de próbaképpen én is megnyitottam 6 oldalt (igaz,nem azt amit te) de nálam 5 perc után ez volt a legmagasabb érték:
i.imgur.com/rwCoJYM.png
i.imgur.com/NF9fKaZ.gif
dolfi · 5 év
Én is csodálkozom az 1000 MB-os memóriahasználaton, nálam több lap esetén is 350-450 MB közötti memóriát használ.
Phoenix007 · 4 év
Sziasztok.

Sajnos nálam is ez a helyzet, hogy nem látom, hogy több folyamatban futna a firefox, ugyanakkor nagyon sok a RAM fogyasztása, ami általában 700 MB - 1 GB között mozog, ami miatt sokszor össze is omlik és nagyon lassú. Igaz, csak 4 GB a RAM, sajnos nem visel el többet az alaplap. Sad

Egy másik jelenséget is megfigyeltem, és igazából nem tudok rájönni a miértjére. Van úgy, mint pl. ma is, hogy bekapcsolom a gépet, és anélkül, hogy elindítottam volna bármilyen alkalmazást, egyből 90% a RAM fogyasztása. Ezt követően újra indítom a gépet, ugyanazok a dolgok töltődnek be, de a RAM csak 30-40% között zabál, majd órák alatt szép lassan elkezd emelkedni a fogyasztása, (akkor is, ha magára hagyom a gépet, és nem csinálok rajta semmit), majd eléri a 90% körüli zabálást, ilyenkor aztán jönnek fel az ablakok, hogy túl sok a memória fogyasztás, kapcsoljak ki alkalmazásokat, vagy egyszerűen csak összeomlik minden, volt olyan is, hogy ki léptett a rendszer, és újra be kell lépnem, vagy elsötétül a képernyő. Jobb esetben visszajön minden, és kiírja, hogy a képernyő illesztő programja nem válaszolt, de olyan is volt már, hogy fekete maradt, és erőltetve kellett újra indítanom a rendszert... Sad

Van valakinek ötlete, illetve tudtok e valamilyen megoldást? Nem tudom találkozott-e már valaki ilyen jelenségekkel?

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 8 Vendég
  • 2 Tagok ma
  • 3 Szülinapos
  • 20,610 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!