Tesztelhető a Windows 10 Insider Preview Build 16226

Megérkezett a Windows 10 következő, várhatóan ősszel érkező kiadásának legújabb korai teszt verziója. A build 16226 már elérhető PC-n a Windows Insider program tesztelőinek szokás szerint a gyors beállításokat használva. A mobilos felhasználók ezúttal ne keressenek frissítések után, mivel számukra nem érkezett új Insider kiadás.

Összefoglaló videóÚj OneDrive

Ebben az előzetesben végre kipróbálható formában is bemutatkozik az új OneDrive "Files On-Demand". Az új Windows 10 kiadás bejelentésekor bemutatott újdonság lényegében visszahozza a Windows 8-ből ismert működést. Vagyis már anélkül is böngészhetjük a fájlkezelőben a OneDrive-on tárolt dolgaink, hogy azokat mind ténylegesen le kéne tölteni és merevlemezünkön is tárolni.


Egy ezzel kapcsolatos újdonság, hogy értesítések formájában már az is látható, hogy mely alkalmazások kezdeményeznek letöltést a OneDrive-ról, illetve azok állapota hogyan áll. Így itt a letöltési állapot végigkövethető, sőt akár azonnal meg is szakítható.

Microsoft Edge fejlesztések • Könnyebb áttérés Chrome-ről: Már lehetőség van a sütik és beállítások importálására is Google Chrome-ból, így még egyszerűbb lehet a böngészőváltás.
 • Megjegyzések tollal: Az Edgbe-ben e-könyvek olvasásakor már lehetőség van tollal írott megjegyzések készítésére az egyes sorokhoz fűzve.
 • Könyvek szinkronizálása eszközök között: A Windows áruházból beszerzett könyvek már minden eszközön képesek szinkronizálni az elolvasott oldalak számát, azokban írt jegyzeteket és további beállításokat.
 • Új kedvenc mentési dialógus: Új kedvenc (könyvjelző) mentésekor már egy olyan dialógus jeleik meg ahol látható az összes mentési útvonal, illetve egyből új könyvtárakat is létrehozhatunk.
 • Szerkeszthető URL-ek: Ugyancsak a kedvenceink esetén már szerkeszthetőek az URL címek amit azok nyitnak meg.
 • Kedvencek kezelése vállalatoknak: Új csoportházirend beállítások érhetők el, amellyel pár előre megadott kedvenc zárolható, a felhasználó egyedi kedvencei mellett.


Beviteli fejlesztések


 • További nyelvekkel bővült a kis méretű (egykezes) érintő billentyűzet alakzattal történő (flow) beírásának nyelvi tudása. Így sok más nyelv mellet már magyarul is támogatja ezt, valamint szöveges javaslatokra is képes.
 • Egyszerűbben áthelyezhető mind a nagy, mind az egykezes érintőbillentyűzet, ettől az előzetestől kezdve. Az egykezes billentyűzet esetében több rögzített és egy szabadon mozgatható mód közül is választhatunk.
 • Ezen kívül számos további felületet érintő módosítást találhatunk még itt.GPU teljesítmény a feladatkezelőben

A feladatkezelő teljesítmény lapján mostantól a processzor, memória, lemez és hálózat mellett már a GPU-k teljesítménye is követhető. Az itt megjelenő grafikon annak 3D-s (illetve videó kódolás/dekódolás alatti) kihasználtságát lehet nyomon követni. Ezen kívül annak memóriahasználata is nyomon követhető itt.

Gépház

 • Tárterületsegéd: A tárterületsegéd egy új felületet kapott, valamint most már képes korábbi verziófrissítéskor megmaradt Windows fájljaink (windows.old mappa) törlésére is.
 • Távoli asztali kapcsolat beállítások: Már a távoli asztal beállításai is elérhetőek a gépházon keresztül, a Rendszer → Távoli asztal menüpontban. Itt több új beállítás is szerepel, például az alvó módba való kapcsolás is kikapcsolható innen.
 • Windows Update fejlesztések: Amennyiben valamiért a frissítés meghiúsulna a rendszer most már részletesebb információt ad annak okáról. Maga a szöveg illetve a hibakód is könnyeben másolhatóvá vált.


Shell fejlesztések


Ettől az előzetestől kezdve elérhető az új kijelölési effektus, a "Reveal Highlight". Ez a megjelenés alapból a legtöbb listaelemnél és egyéb XAML elemnél is megtalálható, amelyet így a fejlesztők már használhatnak is.

A fájlok és mappák jobb klikkes kontextus menüjében mostantól megjelenik a megosztás (share) menüpont, amellyel rögtön kezdeményezhető a személyekkel és alkalmazásokban történő megosztás.


A felhasználói visszajelzések alapján a számológép kapott egy valutaátváltó funkciót. Ez egyébként nem csak az előzetes de a stabil kiadásokban is megtalálhatjuk (10.1706.1602.0 verzió). A számológépben egyszerűen csak hozzuk be a menüt, az átalakító részben pedig válasszuk a pénznemet. A valutaaltváltó funkció időnként természetesen frissíti az árfolyamokat, de képes offline módban is működni, így utazás közben sem kell aggódni, hogy nem tudjuk átváltásra használni azt.

További fejlesztések

A rendszer ezen kívül még kapott pár érdekes újítást, mint például az intelligens narrátor, amely már képeket is képes körülírni a gyengén látóknak. De kapott pár további technikai fejlesztést is a rendszer, így már hálózati titkosításnál az SMB1-es protokoll eltávolításra került. Ami pedig a Hyper-V-t illeti bekerült egy új módszer a virtuális gépek könnyebb megosztására, amivel a gépek tömöríthetőek, és így könnyebben hordozhatók.

Ismert hibák

 • Ha az előzetesre történő frissítés előtt be lett kapcsolva a .NET keretrendszer 3.5, akkor a telepítés meghiúsulhat. A megoldás ha telepítést megelőzően a Windows-szolgáltatásokban azt kikapcsoljuk, majd a frissítés végeztével visszakapcsolhatjuk azt.
 • Az automatikus URL kiegészítés a Microsoft Edge-ben nem minden esetben működhet.
 • Néhány UWP alkalmazás, mint a Twitter indításkor összeomolhat.
 • A Word 2016 összeomolhat, ha abban tollal próbálunk írni.
 • Néhány alkalmazás az "ms-resource:" előtag névvel rendelkezhet.
 • Néhány esetben előfordulhat, hogy az akku töltöttségjelző nem megfelelően frissülhet ha a telep nincs csatlakoztatva.
 • A tálcára rögzített weboldalak nem működhetnek erre az előzetesre való frissítést követően. A megoldás ha azokat levesszük, majd újra rögzítjük.
 • Ha egy vagy több bizonyos nyelvi csomag van telepítve a ctfmon.exe folyamatosan összeomolhat és így lehetetlenné válik a start és UWP alkalmazásokban történő gépelés. Szerencsére a magyar nyelv nem érintett.
 • Olykor a műveletközpont áttetszően jelenhet meg, így nehéz lehet kivenni az abban lévő információkat.
 • Ezen előzetes telepítésekor előfordulhat, hogy a gép egyszerűen csak újraindul és nem kezdi meg a tényleges telepítést. Ha ez történne, talán a Windows Update hibaelhárító segíthet.


Forrás: Microsoft

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Csicso82 5 hó
Szép és jó de adja ég hogy stabil legyen.
robi01 5 hó
Már a 232-is húzható
Mint minden weboldal, úgy az OPREND.hu is sütiket használ a megfelelő működéshez. További információ

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!