Biztonságban erősít az új Windows 10 előzetes (Build 16232)

A hét közepétől új Windows 10 Fall Creators Update előzetes érhető el, PC-n a build 16232, míg mobilon a build 15228 tölthető le a tesztelőknek, a Windows Insider Program gyors beállításai mellett. A PC-s kiadás esetén pedig egyetlen területen, - a biztonság terén történetek jelentősebb fejlesztések - amelyek a jövőben némi extra védelmet nyújthatna majd a felhasználóknak a mostanában sajnos egyre gyakoribb, kártevők okozta károkkal szemben.


Windows Defedner Application Guard

Fejlesztéseket kapott a build 16188-ban bemutatott Windows Defender Application Guard, amely segítségével elszigetelve, védett módban böngészhetünk a Microsoft Edge-ben. Most már néhány adat az elszigetelt böngészés végeztével is megmaradhat a "Data Persistence"-nek köszönhetően. Ilyenek az új kedvencek, böngészési előzmények, sütik, vagy mentett jelszavak. Ugyanakkor jelenleg ezen adatok csak az elszigetelt böngészési folyamatoknál maradnak meg, a normál böngésznél nem elérhetőek. A Data Persistence alapból nincs bekapcsolva, az a csoportházirendben a "A Windows beállításai" → Windows Defender Application Guard pont alatt kapcsolható be.


Exploit védelem

A mostanában nagy gondot okozó biztonsági hibákat kihasználó kártevők, azaz Exploitok elleni védekezéshez ettől az előzetestől kezdve a Microsoft jobb konfigurálhatóságot biztosít. A Windows Defender biztonsági központját (Windows Defender Security Center) megnyitva az Alkalmazás- és böngészővezérlés (App & browser control) egy új Exploit védelem (Exploit Protection) részt találhatunk, ahol számos ez elleni technológiát konfiguráltunk kedvünkre, valamint akár alkalmazásonként is szigorítható lesz a működés. Hamarosan egy részletesebb dokumentációval is szolgálnak majd a fejlesztők a Microsoft Docs oldalon.


Felügyelt mappák

Ettől az előzetestől kezdve a zsarolószoftverek ellen is képes lesz a Windows 10 védelmet biztosítani. Ezt a felügyelt mappák (controlled folders) funkció segítségével lehet elérni, amely egyszerűen képes figyelni bizonyos mappákat, illetve azt, hogy az alkalmazások milyen módosításokat végeznek, vagy próbálnak végezni azok tartalmán. Amennyiben egy nem megbízható alkalmazás próbál meg módosításokat végrehajtani, a rendszer blokkolja azt és értesíteni is fogja a felhasználót.

Ennek beállításait szintén a Windows Defender védelmi központjában érhetjük el, a Vírusok és veszésforrások kelleni védelem (Virus & threat protection) → Vírusok és veszésforrások kelleni védelem beállítások (Virus & threat protection settings) lapján lentebb görgetve találhatjuk. Ez jelenleg még alapból ki van kapcsolva, így nekünk kell engedélyezni, ha ki szeretnénk próbálni.


Alapból ez a rendszermappákat, valamint a felhasználói fiókhoz tartozó fontosabb mappákat, mint dokumentumok, képek stb. védni, de lehetőség van hozzáadni teljesen egyedi helyeket is. Továbbá hozzáadhatunk olyan alkalmazásokat is, amelyek kivételként tud kezelni a rendszer a felügyelet alól.

Ismert hibák PC-n

  • A frissítés ezen előzetesre meghiúsulhat 0x80070643-as hibával. A fejlesztők már vizsgálják ennek okát.
  • Néhány esetben előfordulhat, hogy az akku töltöttségjelző nem megfelelően frissülhet ha a telep nincs csatlakoztatva.
  • Néhány alkalmazás az "ms-resource:" előtag névvel rendelkezhet. Ez a működésüket nem befolyásolja.
  • Néhány UWP alkalmazás, mint a Twitter indításkor összeomolhat.
  • Néhány Xbox Live-os játékon belüli funkció nem működhet. Ilyen a játékosprofil, elért jutalmak és egyéb dialógus menük megjelenítése.
  • Ne használjuk a gép alaphelyzetbe állítása funkciót a gépházból, mivel azzal a rendszer egy örökös újraindítási hurokba kerülhet.
  • A feladatkezelő lassan indulhat el ezen az előzetesen.

Ahogy mindig, ezúttal is csak tesztelési célokkal érdemes feltelepíteni és kipróbálni ezen előzetest, mindennapjaink során ne használjuk, hiszen nem arra készült. Tapasztalataitokat pedig a hozzászólásoknál megoszthatjátok, illetve érdemes lehet a Visszajelzési központ alkalmazásban is jelentéseket küldeni az esetleges problémákról.

Forrás: Microsoft

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Driver 5 hó
Csak a teljesség kedvéért:
Sajnos a mobilosoknak ismét nincs sok megemlíthető dolog, mindössze pár hibát javítottak, például a véletlenszerűen összeomló Fényképek alkalmazásnál, a sok akkut igényló Kamera alkalmazásnál, illetve a néha ugráló videólejátszást fekvő tájolásban. Ismert hibák a Microsoft bejegyzésében nem kerültek megemlítésre.
Mint minden weboldal, úgy az OPREND.hu is sütiket használ a megfelelő működéshez. További információ

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!