Windows 10 Fall Creators Update előzetes (Build 16237)

A múlt hét folyamán ismét új Windows 10 őszi alkotói előzetes érkezett, ezúttal azonban csak PC-re vált elérhetővé a 16237-es buildszámú verzió. Az új előzetes túlzottan sok igazi újdonságot nem hozott magával, viszont pár meglévő funkció kapott néhány alaposabb továbbfejlesztést.


Microsoft Edge fejlesztések

Az Edge segítségével mostantól a weboldalak és PDF dokumentumok kijelölt szavai vagy mondatai is felolvastathatóak. A böngésző pár fejlesztést kapott a felhasználói felületben is, így a megosztási dialógus más pozícióban, illetve a böngésző színbeállítását (világos/sötét) követi, valamint a könyvjelzők mentésekor már kapun kegy új kis animációt.

Windows Shell fejlesztések

Mostantól már nem kell kijelentkezni, hogy az egyes alkalmazások, illetve Win32-es programok alkalmazkodjanak a megváltozott képernyő méretezésnek (DPI méretezés). Ilyenkor mostantól elegendő csak magát az érintett programot bezárni és újra megnyitni, hogy az ne elmosottan jelenjen meg. Azonban ez nem minden program esetén működhet tökéletesen, valamint a kiterjesztéses képernyő módban sem oldja meg a másik eltérő DPI méretezést használó kijelzőre való áthúzásakor bekövetkező elmosódást.


Műveletközpont

A műlétközpont felugró értesítései esetén több apró módosítás is bekövetkezett azok felületén. Egyrészt az értesítésekhez tartozó gombok mást már széthúzva, a teljes területet kitöltik, ahelyett, hogy az egyik sarokba lennének azok zsúfolva. Ezeknél egy másik módosítás, hogy a bezáró X helyett egy jobbra mutató nyíl került be, hiszen valójában az ilyenkor "bezárt" értesítések csak a műveletközpontba kerülnek, nem pedig tényleges bezárásra, vagy törlésre.

Magában a műveletközpont megjelenő értesítések is változtak kicsit. Egy csoport esetén mostantól az első elem mindig kibővített nézetben jelenik meg, hogy azzal így akár gyorsan lehessen valamilyen műveletet végezni. Így például több beérkező email esetén, a csoport első eleme mindig egy kattintással megjelölhető törölhető stb., tehát nem kell egyesével kinyitogatni az értesítéseket.


Bevitel

Az egykezes billentyűzet alakzatírása mostantól az emoji 5.0-ás hangulatjeleinek javaslatait is támogatja. Tovább a hangulatjel panel (emoji panel) esetében egy kis segítségképp már a hangulatjelekre történő rámutatással azok Unicode neve is megjelenik. A normál teljes képernyős képernyő/érintő billentyűzet is kapott több hibajavítást ás fejlesztést, így például visszatértek a leütéseket jelző hangeffektusok is.


Játékos fejlesztések

Frissítést kapott a játékossáv, és az abban lévő játékos módot be és ki kapcsoló gomb.


Feladatkezelő

További fejlesztéseket kapott a feladatkezelő teljesítmény fülén megtalálható új Videokártya azaz GPU monitorozó. A kisebb felületi módosításokon túl további információ is megtalálható itt, mint a Direct X verzió, és a GPU fizikai elhelyezése (mely sínbe van helyezve az alaplapon).

Ismert hibák

  • Néhány esetben előfordulhat, hogy az akku töltöttségjelző nem megfelelően frissülhet ha a telep nincs csatlakoztatva.
  • A tálcára rögzített weboldalak nem működhetnek erre az előzetesre való frissítést követően. A megoldás ha azokat levesszük, majd újra rögzítjük.
  • Attól függően milyen harmadik féltől származó tűzfalat használunk, a Windows Defender biztonsági központjában a "Váratlan" (Unexpected) állapot jelenhet meg.
  • Olykor a műveletközpont áttetszően jelenhet meg, így nehéz lehet kivenni az abban lévő információkat.
  • Ne használjuk a gép alaphelyzetbe állítását a "Minden fájl törlése" funkcióval, mivel azzal a rendszer egy örökös újraindítási hurokba kerülhet. A "Fájlok megtartása" opció esetén azonban nem lesz gond.
  • Néhány a tűzfalon keresztüli forgalmat bonyolító alkalmazás, mint az Edge működése megbénulhat a legközelebbi újraindításig.
  • A diktálási gyorsbillentyű (Win + H) az UWP alkalmazásoknál jelenleg nem működik. Ilyenkor a annak felülete egy pillanatra megjelenik, majd az egyből be is zárul. Az érintő/képernyő billentyűn lévő gomb segítségével azonban a diktálás továbbra is használható és aktiválható.
  • Vizsgálat alatt van azon probléma, amely miatt Edge-ben több előzetes esetén sem működhet a hiperhivatkozások másolása.

Egy érdekesség, hogy június 14-től, egy héten keresztül kezdetét veszi a Windows Insider program résztvevői számára a második, és ezen őszi kiadás esetében utolsó hibavadászat. Ennek keretében a Visszajelzési központban majd új feladatok jelennek meg a tesztelők számára, melyek végrehajtásával segíthetik az esetleg még rejtett problémák és eldöntetlen kérdések lezárását.

Természetesen ezúttal is csak tesztelési célokkal érdemes feltelepíteni és kipróbálni ezen előzetest, mindennapi használatra egyelőre nem érdemes alkalmazni. A tapasztalatokat és észrevételeiteket osszátok meg egymással a hozzászólásokban, illetve a hibákat pedig érdemes jelezni a Visszajelzési központ alkalmazásban.

Forrás: Microsoft | Videó: Windows Central

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Még nem küldtek hozzászólást
Mint minden weboldal, úgy az OPREND.hu is sütiket használ a megfelelő működéshez. További információ

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!