Tesztelhető a Windows 10 Fall Creators Update build 16241 előzetes

Csütörtök estétől kezdve ismét frissíteni lehet egy újabb Windows 10 Fall Creators Update előzetes verzióra, persze kizárólag csak a tesztelési programban résztvevő Windows Insidereknek. Ezúttal nem csak PC (build 16241), de a mobil felhasználóknál is felbukkant egy új verzió (build 15230). Azonban az újdonságokat megint csak PC-n kell keresni...

Windows Shell fejlesztések

Bejelentkezési képernyőről visszaállítható PIN kódok és jelszavak: Egy új, főképp vállalatok számára fontos funkció került most be a Windows 10-be, ez a Cloud SSPR, - korábbi Azure AD Premium szolgáltatás - amely a jelszavak hálózati visszaállítását teszi lehetővé. Az Azure szolgáltatás, illetve Microsoft fiók használata esetén így a jelszavak azonnal a bejelentkezési képernyőről visszaállíthatók.


Átdolgozott akril hatás: A visszajelzésekre alapozva, egy kicsit változott az az UWP alkalmazásokban lévő áttetszőség. Itt elsősorban az akril rétegben a zaj hatása változott meg, amely jelentősen gyengébb lett. Ez a mellékelt képeken látható a legjobban, ahol bal oldalt a régi, jobb oldalt a frissített hatás látható.


Feladatkezelő

A feladatkezelő teljesítmény lapján lévő új GPU monitorozó további fejlesztéseket kapott. A balra lévő periféria listában már a GPU neve is látható, így több GPU esetén könnyebben kiválasztható a megfelelő. A GPU lapján alapból már a többnézetes megjelenítés látható, ahol több aktuális dolog követhető, mint a 3D, másolási, videó dekódolási és videó feldolgozási teljesítmény. Továbbá már a teljes videomemória is megtalálható itt, a megosztott videomemória mellett.


A build 16226-tól már a folyamatok csoportosítva jelennek meg a feladatkezelőben. Az Edge esetében ezen feladatok már informatívabb nevekkel rendelkeznek, például a megnyitott oldalak neveit jelzi ki. Hasonlóan igaz ez pár böngésző szolgáltatásra, mint a JavaScript motor, vagy a felhasználói felület folyamatai.

Számítógépek közötti frissítések

A Windows 10-ben már jó ideje jelen van a "Peer to Peer" segítségével, az internetre csatlakozott számítógépek közötti frissítés megosztás. Ez nem csak a Windows Update, de az áruházas alkalmazásokra is vonatkozik. Ezen funkció most további haladó beállításokkal bővült. A gépház Windows Update lapjának speciális beállításain belül, a "Frissítések letöltési módjának kiválasztása" (Delivery options) lapján két új almenüvel találkozhatunk.


Az egyik a haladó beállítások (Advanced options), ahol szabályozható, hogy mekkora sávszélesség kerüljön felhasználásra frissítések letöltésekor. Ez utóbbi nem csak a P2P módon történő letöltésekre érvényes. A másik feltöltésre érvényes beállítás már értelemszerűen igen, amelyben szintén a maximum használt sávszélesség, valamint a max havi feltöltési mennyiséget lehet korlátozni. Alapból ezek egyike sem aktív.


A másik pedig a tevékenység figyelő (Activity monitor), ahol visszakövethető, hogy mennyi frissítést töltöttünk le eddig a Microsoft szervereiről, mennyit a helyi hálózatunkon keresztüli megosztáson, illetve mennyit az interneten lévő számítógépekről. Hasonlóan a feltöltési statisztikák is megjelennek ugyanitt.


Windows konzol és Bash

Az áruházon keresztül már elérhető és letölthető a Canonical Ubuntu disztribúciója. Ehhez legalább build 16215-ös előzetesre van szükség, vagy újabbra.

Ismert hibák

  • Az IMAP-ot használó email fiókok nem szinkronizálódhatnak megfelelően ezen az előzetesen. Ilyenek lehetnek a Gmail, Yahoo vagy Aol fiókok.
  • A diktálási gyorsbillentyű (Win + H) az UWP alkalmazásoknál jelenleg nem működik. Ilyenkor a annak felülete egy pillanatra megjelenik, majd az egyből be is zárul. Az érintő/képernyő billentyűn lévő gomb segítségével azonban a diktálás továbbra is használható és aktiválható.
  • Vizsgálat alatt van azon probléma, amely miatt Edge-ben több előzetes esetén sem működhet a hiperhivatkozások másolása.
  • Az Origin játékos klienst használóknál probléma lehet a játékon belüli menük előhozásával, amely a játék működését megzavarhatja.
  • Erre az előzetesre történő frissítéskor néhány hálózati beállítás elveszhet, így például a statikusan beállított IP címek DHCP-re állítódhatnak vissza. Ennek okát már vizsgálják. Így ha frissítettünk, érdemes leellenőrizni a beállításainkat.
  • Amennyiben 100%-nál nagyobb képernyő méretezést (DPI) használunk, előfordulhat, hogy a kattintási zóna elcsúszik. Ez főképp például a Műveletközpontban látványos, ahol látszólag semmi sem reagál, de a tálca ugrólistáinál és a My People eszköztárnál is észlehető.
  • Néhány alkalmazásnál, mint a Tweetium, a felhasználói felület nem megfelelően jelenhet meg, így annak használata nehézkes lehet.
  • A Windows Defender biztonsági központban a felügyelt mappák (controlled folders), nem konfigurálhatók és nem lehet megtekinteni a már felvett elemeket sem. Ez igaz az ezzel kapcsolatos kivételekre és támadási előzményekre is.

Ami a mobil felhasználókat illeti, ezúttal sincs semmilyen jelentős változás, mindössze a hibásan, mindig bekapcsolt állapotban lévő VPN-t javították, pár fitnesz eszköz Bluetooth és háttér szolgáltatási problémáját, valamint az egyező német és japán telefonszám azonosítókat. Az előzetesek kipróbálását ezúttal is csak tesztelési célra tudjuk javasolni, mindennapi használatra ezen rendszerek továbbra sem teljesen alkalmasak.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Zsombi33 4 hó
Ez egy igen hasznos cikk volt ! SmileThumbs up
Így anélkül lehet ismerkedni újdonságokkal menürendszerrel .... Hogy kénytelen kelletlen insderkedésre adná valaki a fejét !
Ezek nagyban segítenek , hogy a végleges rendszerre való csere idején , ne kelljen nagy időket a gépházban / menükben bóklászni .
Időt spórolva az ismerkedés helyett , a tényleges testreszabásra .

Köszönöm szépen a cikket !
Szívesen olvasnék a jövőben is a rendszer fejlődéséről oktató jellege miatt is , ha időd majd engedi ! Smile
PREDATOR 4 hó
Egyet értek Zsombi33-al,nagyon hasznos és sokat segít,köszönet érte.Thumbs up
Mint minden weboldal, úgy az OPREND.hu is sütiket használ a megfelelő működéshez. További információ

Online tagok: 3

POKA, kisbencze, pufo

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!