Búcsúzik a Paint és biztonsági mentés a Windows 10 őszi alkotói kiadásából

Egy új Windows kiadás szinte mindig csak új dolgokat tartalmaz, legalábbis gondolhatnánk, ugyanakkor valójában sok régi funkció is eltávolításra, vagy lecserélésre kerül. A Windows 10 következő, őszi frissítése esetén a Microsoft nemrég megosztotta, hogy melyek lesznek ez utóbbi csoportba tartozó dolgok. Ami nem jó hír, hogy ez alapján úgy tűnik, pár talán még mindig használt funkció is eltávolításra kerül.


Eltávolításra, megszüntetésre kerülő funkciók:
 • Microsoft Paint
 • Biztonsági mentés és visszaállítás (Lemezkép létrehozás) (SIB)
 • 3D Builder (alapból nem lesz telepítve, de az áruházból elérhető marad)
 • Outlook Express (megmaradt kódrészletek)
 • Beállítások szinkronizálása (háttérkód változások, nem teljes eltávolítás)
 • Olvasó alkalmazás
 • Windows könyvjelző alkalmazás
 • Képernyő kímélő funkció a témáknál
 • Apndatabase.xml
 • Enhanced Mitigation Experience Toolkit (EMET)
 • Syskey.exe
 • TCP Offload Engine (TOE)
 • Tile Data Layer
 • Trusted Platform Module (TPM) jelszókezelő
 • IIS 6 kezelési kompatibilitás
 • IIS Digest autentikáció
 • RSA/AES titkosítás az IIS részére
 • TLS RC4 titkosítás
 • Trusted Platform Module (TPM): TPM.msc és TPM távoli kezelése (új felület váltja)
 • Trusted Platform Module (TPM) távoli kezelése (régi kódok eltávolítása)
 • Windows Hello vállalati változata, amely a System Center Configuration Manager-t használja
 • Windows PowerShell 2.0 (csak az 5.0 vagy újabb verziók lesznek támogatottak)

A két általános felhasználást leginkább érintő pont az első kettő, mivel ez alapján a Microsoft Paint már nem lesz megtalálható a végleges verzióban (de már az előzetesekben sincs jelen), mivel helyette ott van a Paint 3D. A másik fájó pont a teljes lemezképek mentésére és visszaállítására szolgáló biztonsági mentés funkció lehet, ami így a továbbiakban nem fogja a Windows 10 részét képezni. A Microsoft ez esetben harmadik féltől származó szoftver használatát javasolja majd.

Ezen megosztott listán kívül persze még előfordulhatnak egyéb eltávolított vagy módosított komponensek is. A jelenlegi főkiadás az Alkotói kiadás esetében egy ilyen példa volt az egyes felületi elemek, mint menük vagy címsorok szövegméretének és stílusának módosítása. Remélhetőleg ezúttal hasonló meglepetések nem lesznek a következő kiadásban, és valóban tudattak minden nyugdíjazásra kerülő funkciót. Számotokra melyek fognak hiányozni? Osszátok meg véleményeteket a hozzászólásoknál.

Forrás: Microsoft támogatás

Update


A Microsoft hivatalosan megerősítette, hogy bár a klasszikus Paint nem lesz alapból a jövőbeli Windows kiadások része, de az áruházból utólagosan továbbra is elérhető marad majd.
Csevegés (eddig 18 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
GabiVR 5 hó
Én csak egy dolgot sajnálok, hogy a képernyőkímélőt eltávolítják.
donci4 5 hó
A Paint-et idáig sem használtam, de a biztonsági mentést megszűntetni...hülyék ezek?
Andorka Alex 5 hó
Nekem semmi sem fog hiányozni!!!!SmileSmileSmileSmile
WindowsFan 5 hó
No Paint, no upgrade! #NotMyWindows Grin Grin
A Paint 3D-vel lehet 2D-s rajzokat is alkotni / szerkeszteni? (Még sose próbáltam, mivel a régi Paintet már megszoktam.) Mert ha nem akkor én hiányolni fogom.
A biztonsági mentést mi értelme kiszedni? Van már / lesz majd helyette valami másféle program?
Anonymus 5 hó
Természetesen vannak biztonságimentő szoftverek. Jobbak mint a Windows sajátja. Én kezdetektől fogva egy külső programot használok.
Acronis, Macrium.. pld., de számtalan program van. Google keresőben sokat említenek. Én ezt a kettőt használtam/használom.
badamx 5 hó
Paintot évek óta nem használtam. Biztonsági mentéshez meg a AOMEI Backupper vált be nálam. Régen még Northon Ghostot használtam de az már nem jó Win 10 hez.
astefi 5 hó
+2 a Windows 7 javára! Halad ez...Cool
JDboy 5 hó
Mindenki nyugodjon le, mégsem nyírja ki a Microsoft a Paintet!
http://www.blikk.hu/eletmod/tech/megs...an/wxhwkm5
pica 5 hó
Paint letölthető lesz a store-ból ingyen, a backup-ot pedig a Microsoft sem javasolta soha komoly felhasználásra, csak bohóckodásra. A mai napig használhatatlanul bugos.
MagneCard 5 hó
A legtöbbnek van alapja, hogy kivegyék (régikódok eltávolítása, nem támogatottak, vagy csak cserélik a felületet, etc).
De az EMET mért? Pletyka szinten hallottamról már régebben is, de szerintem nem olyan jó a win 10 biztonsága, hogy kivegyék. Vagy igen?
Csicso82 5 hó
Annak örülnék ha ez a rengeteg UWP-s app GYÁRILAG nem települne egy sem (rengeteg van sajnos) hanem helyette mondjuk 2. indításra előjönne az áruház és megmutatná hogy akinek kelll az honnan tudja pikpakk letölteni. Sőt ha nem épp jókor gyalulod akkor vissza is települ.
Driver 5 hó
@MagneCard Ennek oka, hogy az EMET mellet, vagy inkább helyet már van egy rakás másik új szolgáltatás a Windows 10-ben, ami együttesen képes jobban átvenni a szerepét. Egy tavaly novemberi TechNet bejegyzésben lehet erről olvasni. Ezek például a Device Guard, Credential Guard, Windows Defender Application Guard és Advanced Threat Protection (ATP), de említenek még egy pár másik kifejezetten exploit védelem elleni szolgáltatást is.
opus25 5 hó
No nekem egyik se fog hiányozni eddig is megoldottam máshogy, ezután is meg fogom..Smile
Biztonság? Ne röhögtessük már egymást, az töri fel a rendszert aki nem akarja, ezek csak színjátékok, és ilyen fos op rendszerért tudnak elkérni közel 40-80eFt-ot? Hihetetlen, ha tehetném, és megengedhetném magamnak már rég az almás gépet bűvölném.....
Jó , hogy ezeket a nyomikat tudtuk kifogni.....egy baszott frissítést nem tudnak összehozni de azért ráerőszakolják a szart is a jónépre, tényleg csodálkozom rajta, hogy egy cég se perelte be még a nagy MS-t ezekért a fosok miatt!!!
vili 5 hó
MagneCard 4 hó
@Driv3r Ha jól értelmezem "chroot" -hoz hasonló megoldások lesznek/vannak windowson 10 alatt is.
JoeFromHun 4 hó
Egyiket sem sajnálom.. Grin Sőt ezek csak sallangok évek óta Smile Grin
bandi1969 4 hó
Hála istennek!
Veriga 4 hó
2017.07.24-én futótűzként terjedő hír volt a neten, hogy a Microsoft 32 (HARMICKETTŐ!!!) év után kinyírja beépített rajzolóprogramját, a Paint-et.
Mindenki nyugodjon le, Megan Saunders még aznap közölte, hogy az esetlen rajzprogram továbbra is elérhető marad, csak nem az alaprendszer részeként, hanem INGYENESEN letölthető formában a Windows Store-ból.

Szóval unalmas óráinkban továbbra is készülhetnek kreatív krikszkrakszok, vagy – a program képességeihez képest – igazi remekművek.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Mint minden weboldal, úgy az OPREND.hu is sütiket használ a megfelelő működéshez. További információ

Online tagok: 2

Mesant, soldier58

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!