Windows 10 build 16251-es őszi alkotói előzetes kiadás

Múlthéten óta, egy kisebb kihagyás után ismét új Windows 10 előzetest próbálhatnak ki a Windows Insider Program részesei. Ezúttal nem csak PC-n, de mobilon is érdemes a program tagjainak új frissítések után nézni, főképp a gyors gyűrűn, ugyanis most ismét párban, mindkét platformra elérhetők az új előzetesek. Az újítások ezúttal is PC-n mérvadók, a mobil platform egyetlen "újdonsággal" büszkélkedhet.


Telefon társítása PC-nkhez

A Windows Insiderek mostantól lehetőségük van a Build-en bemutatott telefonos képességek kipróbálására, de jelenleg még csak a weboldalak "folytatása" lehetséges a mobilos webböngészőkből. Ehhez PC-n a gépházban társítani kell telefonunkat a "Phone" menüpontban, illetve előtte Androidos vagy iOS rendszerű telefonunkon pedig be kell szerezni a "Continue on PC" alkalmazást. Az SMS-es társítást követően, a telefon webböngészőben megtalálható megosztási menü segítségével, majd abban a "Continue Now" vagy "Continue Later" lehetőséggel megoszthatjuk az oldalt PC-nk felé . Előbbivel azonnal megnyílik Windows 10-en a kívánt weboldal, utóbbival pedig csak az értesítési központba kerül be, ahonnan egy kattintással az később megnyitható.


Webes találatok azonnal a keresőben

Mostantól a kereső/Cortana menüjében egyből megjelenhetnek az internetes keresések találatai. Ez megtörténhet egy Cortana-val indított keresés esetében automatikusan is, a manuális keresésekkor pedig, a listában megjelenő elemeknél, a jobb oldalon lévő nyílra kattintva. Ilyenkor a panel képes egyszerűen kiszélesedni, ahol azonnal megjelennek a Bing-en talált információk.

Gép zárolása, újraindítása és kikapcsolása Cortana-val

Mostantól lehetséges a számítógép kikapcsolása, újraindítása, zárolása, valamint a kijelenetezés Cortana hangutasítás segítségével. Néhány utasítás esetében természetesen megerősítést is kér majd. Ezen új hangutasítások angolul a következők:
 • Hey Cortana, restart PC.
 • Hey Cortana, turn off PC.
 • Hey Cortana, sign out.
 • Hey Cortana, lock PC.


Rendszerindítási fejlesztések

Egy haladóbb szintű Windows Update funkció, amely a bejelentkezési azonosítónkat és fiókadatainkat használja az alkalmazások beállítására kicsit kibővült. Ez mostantól kiterjesztésre került újraindítást követő, valamint leállítás utáni indítási szituációkra is, így a Windows ezeket követően azonnal képes automatikusan konfigurálni a frissített alkalmazásokat/komponenseket. Ez az új lehetőség utólagosan természetesen az adatvédelmi beállításokban kikapcsolható, vállalati környezetben pedig nem is használható.


Mobilos fejlesztés

Ezúttal végre a mobil felhasználók is találhatnak némi "exkluzív" újdonságot, azonban csak azok akik telefonja Continuum képes. Mostantól ugyanis nem csak fekvő, de álló képernyőtájolást is be lehet állítani a kivetített képernyő számára. Ezt a beállítások → rendszer → kijelző részében kell keresni.

Ismert hibák PC-n

 • Amennyiben korábban a Build 16226 és 16237 közötti előzetes volt telepítve, a tárterületsegéd nem működhet megfelelően. A build 16241 tartalmazott egy erre vonatkozó hibajavítást, azonban ez visszamenőleg, a frissített rendszerek számára nem oldotta meg a problémát. Egy jövőbeli javítással megpróbálják javítani ezeket a rendszereket is, a tisztán telepített rendszerek esetében természetesen nincs probléma.
 • A diktálási gyorsbillentyű (Win + H) az UWP alkalmazásoknál jelenleg nem működik. Ilyenkor a annak felülete egy pillanatra megjelenik, majd az egyből be is zárul. Az érintő/képernyő billentyűn lévő gomb segítségével azonban a diktálás továbbra is használható és aktiválható.
 • Erre az előzetesre történő frissítéskor néhány hálózati beállítás elveszhet, így például a statikusan beállított IP címek DHCP-re állítódhatnak vissza. Ennek okát már vizsgálják. Így ha frissítettünk, érdemes leellenőrizni a beállításainkat.
 • A Start menü, műveletközpont és értesítési üzenetek háttere olykor áttetsző lehet, ezért azok tartalmát nehéz lehet kivenni.
 • Néhány alkalmazásnál, mint a Tweetium, a felhasználói felület nem megfelelően jelenhet meg, így annak használata nehézkes lehet. A ShellExperienceHost.exe feladat újraindítása a feladatkezelőből megoldhatja a problémát.
 • Az áruházból letöltött harmadik fél által kínált VPN csatlakozást megvalósító megoldások nem működhetnek.
 • Az akkumulátor tálcán lévő felugró menüje hibásan, % jellel kezdődő időértékeket jeleníthet meg.
 • Az alkalmazás frissítések nem működhetnek és 80070057 hibával meghiúsulhatnak. A megoldás az alkalmazások törlése és így a legújabb verzió telepítése lehet.
 • Egy hiba vizsgálat alatt, amely miatt a műveletközpont ikonja új értesítéseket mutathat, holott megnyitáskor az teljesen üres.

Ismert hibák mobilon

 • Egy hibából kifolyólag a HP Elite X3 készülék esetén, a dokklót használva az álló képernyő tájolás Continuum-ban nem kerül beállításra újracsatlakoztatást követően. A megoldás ha a telefont mindvégig dokkolva hagyjuk, illetve csatlakoztatva van a kívánt kijelzőhöz, majd mikor beállítjuk az álló tájolást a beállításokban, azonnal újraindítjuk a készüléket.
 • Amennyiben SD kártyánkon vannak alkalmazásaink, lehetséges, hogy azok nem fognak tudni frissülni 8007000B hibakóddal. A megoldás ha azokat a belső memóriára átmozgatjuk, frissítjük, majd visszamozgatjuk az SD kártyára.
 • Az alkalmazás frissítések nem működhetnek és 80070057 hibával meghiúsulhatnak. A megoldás az alkalmazások törlése és így a legújabb verzió telepítése lehet.


További fejlesztések és javítások találhatóak még a Microsoft Edge-ben, valamint az új képernyő-billentyűzetek esetében is. Ezekről részletesen a Windows Blogon lehet olvasni, illetve három új hátteret is be lehet szerezni (a fenti képre kattintva azonnal letölthető a teljes csomag). Mint mindig ezúttal is csak tesztelési célra érdemes ezen előzeteseket feltelepíteni, a tapasztalataitokat pedig ezúttal is várjuk a hozzászólásokban.

Forrás: Microsoft
Csevegés (eddig 5 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
locomotion 4 hó
Melyiket ajánlanátok? Szigorúan tesztelés, visszajelzés stb. céljából. Eléggé stabil a jelenlegi és érdemes már váltani az rs_prerelease ágra, vagy bőven van tennivaló még az rs3_release ágon a legutóbbi Bug Bash után is?

Arra sajnos nincs most kapacitásom, hogy mindkét verziót használjam.
Köszi!
Lali 4 hó
Nekem már ez a fő rendszerem, eddig probléma mentes. Smile
(bár az ismert hibákból, némelyik jelen van, de arra nem is megyek ami bugos még...
hutoczky 4 hó
Nálam semmi .
Mi lehet a baj?
hutoczky 4 hó
www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2017/07/31/961N_vtelen.png

Rejtett tartalom:
Lali 4 hó
Nálad @hutoczky az a baj, h ki van kapcsolva a telemetria teljesen, anélkül nem tud működni a Windows Insider Program..
Gépház: Adatvédelem/ Visszajelzések és diagnosztika (vagy vmi ilyesmi lehet a 1703-nál is)..
Rejtett tartalom:
kephost.com/images/2017/07/31/Kepkivagasa2f9a.png


Itt ezzel a progival, nem csak ki lehet kapcsolni a telemetriát, de be is tudja kapcsolni, ha minden módosítást visszavontatsz vele, és nem kell aggódnod a telemetria miatt, mert az nem azt figyeli h mit csinálsz épp (pl Facén, vagy itt), hanem a géped hardverét elemezi, és ha pl valami összeomlik az megyen az MS felé (hibajelentés formájában), és így tökéletesítik a W10-et szerintem nem nagy dolog....

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Mint minden weboldal, úgy az OPREND.hu is sütiket használ a megfelelő működéshez. További információ

Online tagok: 5

linux, Lali, Mesant, tomko78, soldier58

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!