Android 8.0 Oreo - Az újdonságok és néhány eddig ismert készülék

Hétfő este az amerikai napfogyatkozás során került leleplezésre az Android következő fő verziója, amely tehát hivatalosan is az Oreo nevet kapta. A bemutató azoknak akik valamilyen nagyobb dobásra számítottak biztosan kiábrándító volt, mivel mindössze az alább lévő, meglehetősen rövidke animációs videót mutatott be a Google a várakozóknak. De sebaj, mivel mi összeszedtük azon újdonságokat, amivel majd a 8.0-ás új főverzióban találkozhatunk, na és persze néhány készüléket azok közül, melyekről már ismert, hogy megkapják azt.


Project Treble

Egy, az Android legnagyobb problémáját hivatott megoldani a "Project Treble", amely pedig a rendszer frissíthetősége. A megoldás lényege, hogy a rendszer két külön partícióra különül el, az egyik az alaprendszer rész, míg a másik a gyártók módosításaira fenntartott "vendor" partíció. Értelemszerűen ez nagy előnyel jár, hiszen eddig minden hardver specifikus módosítást magában az alaprendszerben végeztek, de ezzel erre már nem feltételen lesz szükség, minden módosítás elkülönítve elvégezhető. Így a gyártok az Oreo-tól kezdve kisebb erőfeszítések árán frissíthetik majd adott eszközükön az android rendszerverziót, amit pedig nagyon remélünk, hogy a gyakorlatban sem lesz ez másképp.

Értesítési csatornák


Az Oreo egy másik újdonsága az értesítési "csatornák" lesznek. Ezek segítségével az egyes alkalmazások értesítései egyfajta kategorizálást vagy csoportosítást kaphatnak (Windows 10 értesítési központjához hasonlóan), így jelentősen több helyet spórolva. Kicsit az értesítések megjelenése is eltérhet, azok teljes hátterét is képesek az alkalmazások megszabni, így egy zenelejátszó esetén az lehet például a lejátszott szám albumképe.


Kép a képben mód

Bemutatkozik a kép a képben mód nem csak táblagépeken de telefonokon is. Segítségével egy alkalmazás továbbra is futhat egy kis méretű előnézetben, miközben máson dolgozunk. Ez főképp videók megtekintésekor, vagy éppen videóhívások lebonyolításakor lehet igazán életszerű, és nyilván igazán hasznos.


Gyors-hivatkozások és jelvények

Mostantól az alkalmazásokban képesek lehetnek gyors hivatkozások létrehozására, melyet a kezdőképernyőre rögzíthetünk ki, ez pedig az adott alkalmazás egy kifejezett pontjára, vagy funkciójához képes azonnal elvinni a felhasználót (első képen látható). Egy további igen feltűnő újítás, hogy mostantól a rendszer az alkalmazásokban lévő újdonságokat, vagy még meg nem tekintett eseményeket (mint értesítések), megnyitás nélkül, azok ikonjainál jelvényekkel képes jelezni a kezdőképernyőn, vagy az indító bármely pontján.

Adaptív ikonok


Androidban mindig is széleskörű volt a testreszabási lehetőség, amivel a különböző gyártók is gyakran élnek. Így a rengeteg felhasználói felülettel különféle ikonalakzat is megfigyelhető az egyes készülékeken. Ezt megkönnyebbítendő, az Oreo-ban bemutatkoznak az adaptív ikonok, melyek segítségével könnyedén befolyásolható az ikonok alakja, például hogy kör alakú, szögletes, vagy lekerekítettek legyenek-e azok. Ezen kívül némileg több animációs interakcióra is képes lesz azokkal a rendszer. Végeredményben így sokkal konzisztensebb felhasználói felületre számíthatunk minden eszközön.

Háttérfolyamatok korlátozása

Mint ahogy a Nougatban már elkezdték a jobb akkuidőre való összpontosítást, úgy az Android Oreo-ban is tovább törekednek erre a rendszer fejlesztői. Ezúttal az alkalmazások háttérfolyamatainak korlátozásában történnek változások, azáltal, hogy szigorúbban megszabják, hogy azok mit és milyen intenzíven művelhetnek a háttérben. Ehhez pedig a felhasználónak lényegében semmit nem kell állítani, vagy plusz kiegészítő alkalmazásra sincs természetesen szükség, a rendszer automatikusan elvégzi az előforráskezelést.

Automatikus kitöltések

Android Oreo-ban már platformtámogatást kapnak a jelszó, valamint személyes adatok (név, cím, stb.) mezőjének kitöltésében segédkező alkalmazások. Vagyis ha használunk egy ilyen alkalmazást, akkor az rendszerszinten beállítható lesz, sőt egyszerűen válthatunk majd azok között, ha egynél többel rendelkezünk. Így ha egy olyan alkalmazásba futnunk, amely ezen adatainkat kéri, ha akarjuk, a rendszer képes lesz egy szempillantás alatt kitölteni azokat nekünk.

Navigálás a billentyűzettel

Az Oreo már támogatni fogja az alkalmazásokban billentyűzettel történő navigációt, köszönhetően a Chrome OS-ben már használt Google Play alkalmazásoknak. Így a nyíl vagy éppen Tab billentyűkkel való navigálás mind a fejlesztőknek, mind pedig a felhasználóknak meg fogja könnyíteni a dolgát.


Az új beépített hangulatjelek.

További fejlesztések

 • Frissített megjelenésű beépített hangulatjelek.
 • Támogatottak lesznek a kiemelkedő hangminőséget biztosító Bluetooth audió kodekek, mint a LDAC.
 • Bemutatkozik a Wifi Aware funkció, az azt támogató hardvereken.
 • Lehetséges lesz a harmadik fél által készített telefonálásra szolgáló alkalmazások integrációjára a felhasználói felületbe.
 • Nagy teljesítményű és kis késleltetésű hangátvitel támogatása az alkalmazásokban az AAudio API segítségével.
 • Fonts in XML támogatás a fejlesztők részére.
 • WebView fejlesztések, már alapból a többszálú módot fogja használni a rendszer.
 • Java 8 optimalizációk, akár 2x gyorsabb teljesítmény egyes mérések alapján.


Készülékek melyek megkapják a frissítést

Természetesen a Google által gyártott legtöbb eszköz megkapja az Oreo-t, sőt a legtöbbre a rendszerképfájlok már el is érhetők. Ami az OTA frissítéseket illeti, várhatóan a következő hetek során a még támogatott telefonok mind frissülni fognak. Az már biztos, hogy a Nexus 5X és 6P számára ez lesz az utolsó főkiadás, ugyanakkor 2018. szeptemberéig még biztonsági frissítéseket fog mindkét eszköz kapni. A teljes Google készüléklista:
 • Nexus 5X
 • Nexus 6P
 • Nexus Player
 • Pixel C
 • Pixel és Pixel XL


A Google saját nyilatkozata alapján az Essential, HTC, Huawei, Kyocera, Motorola, HMD Global (Nokia), Samsung, Sharp és Sony készülékek újabb modelljei meg fogják kapni az Oreo frissítést, valamikor az év végétől kezdődően. Az HTC időközben maga is nyilatkozott, és így kiderült, hogy az U11, U Ultra, és a tavalyi HTC 10 meg fogja kapni az Oreo-t. További kisebb cégek, mint a OnePlus is, már jóval korábban megerősítette, hogy a tavalyi OnePlus 3 és 3T, illetve legújabb készüléke a OnePlus 5-re is rövidesen megjelenik az új Android. Hamarosan biztosan több cég is megteszi a maga bejelentését, ha ezek pedig megtörténnek, mi majd igyekszünk összeszedni egy részletesebb és pontosabb listát az összes készülékről.
Hozzászólások megtekintése (eddig 4 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Anonymus · 4 év
Valóban csalódott voltam az 'élő' közvetítés láttán. De hát ez van. Nesze semmi fogd meg jól. Kb jól hátba szúrva éreztem magam.
makossuti · 4 év
Van egy két jó dolog, de talán azokat is ritkán használnám. A többi meg kuka...
Satad · 4 év
Nekem a telefon telefonálni kell a PC meg netezni. Nem keverem össze a kettőt több okból; 1 azért nem mert szeretem NAGY kijelzőn nézni a dolgokat és nem légyszar méretben, 2 a pc ket is rugdosom ha gondolkozik a mobilok meg szóra sem érdemesek ilyen téren, telefonnak nem való mert szar az aksija 2 nap ... ugyan már! Pc nek sem való mert rém hülye hozzá képest és kicsi kusza lassú idomtalan. Nem is értem milyen értékrenddel bír az a réteg akiket a kettő összemosásával megtudnak etetni .. Hát nem valami észlény bagázs úgy vélem. Van telefonom de az csak telefon nincs benne időjárás app mert kimegyek és látom ha felhős idő van eső lesz ha süt a nap akkor meleg. Milyen bolondok az emberek ... XD
Juxtapoz · 4 év
csak jöjjön Grin

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
 • 6 Vendég
 • 121 Tagok ma
 • 5 Szülinapos
 • 20,000 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!