Jelentőset ugrott a Linux felhasználók száma

Szerző: Driver
Megérkeztek a NetMarketShare legfrissebb 2017. augusztusi statisztikái, melyek leginkább hosszú távra visszamenőleg érdekesek. Ha a közel két évvel ezelőtti, 2015. szeptemberi részesedéseket nézzük, feltűnhet egy jelentősebb változás, amely a Linuxos fronton majdnem megduplázódott számot mutat.


2015. szeptembere és 2017. augusztusa - összehasonlítás

Az összehasonlításból jól látszik az is, hogy a felhasználók mely operációs rendszerről pártoltak át a Linux disztribúciók valamelyikére, - ez pedig a számok alapján szinte pontosan kijön a macOS részesedés csökkenésére. Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy az elmúlt időszakban rohamosan váltottak az Apple rendszeréről és így hardvereiről is a felhasználók Linuxra, de részben persze ez sem kizárható.

Ami a Windows részesedését érinti sem a jelenlegi, sem a hosszú távra visszamenő részesedéshez képest nincs semmilyen számottevő változás. Ami a különböző verziók megoszlását érinti, itt is alig mérhető változás van az elmúlt hónapokhoz képest, a Windows 7 részesedése nagyon lassan csökken, és nagyjából a csökkenéssel megegyező mértékkel nő a Windows 10-é.

Viszont a statisztika sem bizonyul mindig pontosnak, így a következő hónap elején derül csak ki igazán, hogy mennyire valós a Linux részesedés ily léptékű növekvése (nagy változás az elmúlt hónaphoz képest is volt). Ugyanakkor a növekedés az elmúlt évekhez képest egyértelmű, így már csak a jövőre nézve lehet kérdéses.
Hozzászólások megtekintése (eddig 21 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
gthomma · 5 év
Mintha a Windows Phone , Android számokat látnám.
Ha és amennyiben megjelennek a natív Linux -os játékok, a Windows részesedés zuhanórepülésbe kezd. Engem is csak ez tart a Windows mellett.
Online játékokkal játszom, World of, tanksz és Warcarft.
mrfi861213 · 5 év
Azért van még 1-2 nyomós érv a Windows mellett. Grin
astefi · 5 év
Engem csak a Logitech G11, G7 támogatás hiánya tart vissza.
dlaczko · 5 év
makossuti-nek most merevedese van. Ez lesz a linux eve!
WindowsFan · 5 év
Macről Linuxra? :S Mintha a vadiúj automata váltós BMV-det lecserélnéd egy 15-20 éves Suzukira. Grin

Itt van verziókra lebontva:
i.imgur.com/jj6aicG.png
WindowsFan · 5 év
És itt van a böngészők kördiagramja:
i.imgur.com/ug1RwmG.png

Azért vicc, hogy több, mint 2 év után az IE még mindig 3-szor népszerűbb az Edge-nél. Az elmúlt két évben, mióta a Microsoft befejezte az Internet Explorer fejlesztését, azóta negyedére csökkent a népszerűsége, előtte a legnépszerűbb böngésző volt a piacon (legalábbis a NetMarketShare szerint).
muffin73 · 5 év
Az IE-t azok használják még mindig, akik lusták kipróbálni egy másik böngészőt, mert böngésző-böngésző, mi lenne a különbség. Pedig akik kipróbálták pl. a Firefox-ot, azok maximum céges környezetben tértek vissza az IE-re, vagy a mazochizmusnak egy igen agresszív fajtájával élnek együtt. Grin A munkahelyen nekem is IE-t kell használnom, fel is áll a hátamon minden egyes szőrszál... Grin
WindowsFan · 5 év
Én nem vagyok lusta kipróbálni új böngészőket plusz meg is tudom mondani köztük a fő különbségeket (fejlesztő cég, böngészőmotor, felület, stb.), de én mind otthon, mind az iskolában Internet Explorert használok! Grin Egyik oka ennek, hogy szeretek egyedi lenni és a magam módján intézni / használni dolgokat, nem pedig más emberek befolyásolására csinálni azt, amit ők akarnak. A másik indokom, hogy akármilyen Win7/8.1/10 gépet nézek a suliban, tízből kilencszer mindig az IE indul el először, mivel senki nem használja és nincs telepakolva bővítményekkel és pluginokkal, ezáltal mérföldekkel gyorsabb akármelyik Chrome-nál!
muffin73 · 5 év
Én csak a 3. legnépszerűbb böngészőt használom. Akkor ki az egyedibb? Grin Én sem pakolom tele pluginokkal, + követésvédelm, + reklámblokkolás, így mérföldekkel gyorsabb a IE-nél. Ha pedig az IE "mérföldekkel gyorsabb akármelyik Chrome-nál", akkor meg is van, hogy melyik a leggyorsabb. Grin
Thawne27 · 5 év
Valahogy úgy Grin
Ha PC-re is gond nélkül lehetne tenni MAC rendszert, linuxra biztosan nem váltanám le... Shy
makossuti · 5 év
A hír hallatán merevedésem lett Smile. Ja, inkább mert az asszony az ölembe ugrott Smile... Lassan le fogja gyűrni Bill Gates cégét is az OpenSource és a GNU Smile. Meglátjátok.
Thawne27 · 5 év
Majd meglátjuk. Grin
Ne igyál a medve bőrére, mindig az győz aki elszántabb ill aki jobban akarja a győzelmet, vajon a Linux felül akar kerekedni a többi rendszeren is ? Grin
Imre78 · 5 év
Szerintem egyre többen próbálják ki a Linuxot. Sokan párhuzamosan használnak két rendszert, akár egy gépen - akár kettőn. Ezért nem csökken a Windows felhasználók tábora. Aki kipróbálja pl a Linux Mintet, abban az fogalmazódik meg néhány hónap után, hogy "hogyan lehet teljesen és örökre megszabadulni a Windowstól?". Mindennapi munkához szükséges alkalmazásokat, játékokat döntően Winre írják. Ezért van, hogy egyenlőre nem ereszti el a Windows a legtöbb felhasználót, mint amikor valakire rá vannak tekeredve a hínárok a vízben, és magával húzza a Windows mélységes vírusokban és a kémprogramokban leggazdagabb világába. Én is két rendszert használok. Figyelem UTM tűzfallal hogy miket művel a Windows és a Linux. Ahol csak tudok, menekülök a Windows elől.....de nem tudok mindenhol......sajnos....

A Linux terminálja idegesít. Illetve az, hogy néha nem tudom sehogyse nélkülözni. Ez elijeszti a potenciális Linuxhasználók 85%-át. Ezt is orvosolni kellene. A nyílt forráskód szerintem a jövő. A jövőben majd minden nem korrupt országban az államigazgatásban áttér mindenki a Linuxra, és evvel párhuzamosan az oktatásban is csek Linux rendszert tanítanak. Ebben a pillanatban minden irodában felejtős a Win rendszer. Évente eladot X millió Win és MS Office ára az ország zsebében marad, lakosság személyes adatai pedig nam az NSA zsebébe kerül - úgy, hogy még fizet is érte az user.
dlaczko · 5 év
Terjunk erre vissza ugy 115 ev mulva. Addigra talan a linux is eljut oda, hogy egy laptopon is lehet normalisan hasznalni, mivel jelenleg meg mindig ott tartunk, hogy a touchpad es az aksi ido egy rakas szar.
makossuti · 5 év
Nekem épp fordítva volt. Javult a touchpad használhatósága, és az akkumulátor üzemidő is. Ráadásul Linux alatt olyan hasznos funkciók is megjelentek touchnál pluszban amik Windows alatt Sinaptic -al el sem akartak indulni. Az íre a pont, hogy Linux alatt még drivert sem kellett telepíteni, mivel minden driver benne van a kernelben. Az egész kevesebb mint 180MiB 64bites rendszeren is. Windows alatt külön csak a driverek több GiB -ot foglalnak a háttértárolón.
Segítek, Google a barátod. Ukuu, Kernel Update Utility -re kell keresni. http://www.teejeetech.in/p/ukuu-kerne...ility.html
Ezzel grafikusan Linux alá is könnyen letölthetsz friss kerneleket, bennük friss driverekkel. Nem teszi használhatatlanná a rendszered se, mivel bootoláskor töltődik be a listában kijelölt kernel. Más szavakkal azzal a kernelverzióval indítod a Linuxot amelyikkel akarod. Ha nem valami nem működik vagy egyéb dolog miatt nem tetszik az adott kernel akkor törölheted is, semmi probléma nem lesz belőle.
1.bp.blogspot.com/-Wqvwgp2Erc0/VxOn9CP85CI/AAAAAAAADXY/_Gw9Y74sDVIkXwY4-wHXI451NCrnSGFHwCLcB/s1600/Ubuntu%2BKernel%2BUpdate%2BUtility_002.png
Meséljetek már, MS hol tart kernel terén? Csak a verziószámot növelték 10 -re és szenvednek még mindég azzal az egy túlméretezett bugos kernelükkel meg rengeteg beépített felesleges funkcióval. Nem?
Persze mindenki azt használ amit akar meggyőződése szerint. Én maximálisan maradok az OpenSource -nél, az usereimenek meg vagy OpenSource LInux -ot rakok vagy KMS-es Wint megegyezés szerint. Vita sosincs belőle.
Driver · 5 év
Ha már így szóba került a touchpad, én egy dolgot nem értek, hogy miért nem lehet máig az egereknél a görgetési sebességet állítani GUI-n keresztül. Alapvetően nem lenne nagy gond, hiszen idővel megszokható, de mikor dualboot-ba van használva például a Windowszal, nagyon feltűnik, hogy weboldalaknál sokkal kevesebb sort görget alapból a rendszer, ami nem éppen kényelmes. Ha erre lenne beállítás, pillanatok alatt megoldható lenne, de így marad a jó öreg terminálozás, vagy például Firefoxban a config átírás. Pedig ez pont, hogy egy tök alap dolog, ami nem fér a fejembe, hogy sok más tökéletesen megoldott, százszor komplexebb dolog mellett, hogyan hiányozhat? De lehet, hogy ez csak engem zavar ennyire.
Satad · 5 év
Pfft Ezt a grafikont a Microsoft ügyvezető alelnöke készítette demonstrálva a Winfos részesedését ami meg kell hagyni azért kíván némi magyarázatot! Ez a grafikon köszönő viszonyban sincs a valósággal.
pimi · 5 év
Mint ahogyan Churchill mondta: "Én annak a statisztikának sem hiszek, amit én csináltam."
Pali · 5 év
Én lassan 3 hete raktam fel ismét a Xubuntu-t az új gépemre Windows 10 mellé, egy darabig használtam a Win10-et (nem is lenne vele probléma), Win10-nél a legnagyobb problémám volt az, hogy k_rvára nem elég neki a 4GB ram (DDR3 1600mhz noname memória), csak a Firefox-nál összerokkan az egész rendszer....

Most, hogy újra áttértem Linuxra, szinte boldog lett a netes életem, fagyások nélkül netezek, Spotify, Youtube, torrent, Skype/Viber, Steam és főleg Firefox-al együtt szinte meg sem kottyan a gépemnek, arról nem beszélve, úgy módosítom a rendszer kinézetén, ahogy akarom Smile

A munka miatt manapság nem szoktam nagyon játszani a gépen (csak netezek, és erre Linux pont tökéletes), persze a Steam-es játékokat gond nélkül viszi, illetve Wine alatt teszteltem a COD4-et, NFSU2, NSFWM (régi-vel), max grafikával is nagyon jól lehetne vele játszani, csak a hanggal van problémám a Wine játékoknál.
Ennek legalább 4GB ram meg sem kottyan Smile (persze majd tervezek ebben bővítést, de csak majd).

Jelenlegi gépem: Új kicsi gépem
Jelenleg így néz ki a Xubuntu (legalábbis az egyik asztalom Smile ) - Asztalom
tothjani · 5 év
Ez csak azt jeleni hogy 1,5%-al nőtt a világon a becsületes emberek aránya akik nem akarnak lopott szoftvert használni. Smile
pimi · 5 év
Valóban, észrevehetően nőtt a világban az erkölcsi szinvonal.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 4 Vendég
  • 199 Tagok ma
  • 7 Szülinapos
  • 20,900 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!