Megjelent a Windows 10 őszi alkotói kiadása

Megjelent a Windows 10 őszi alkotói kiadása (version 1709), amely ismételten ingyenes frissítésként érkezik a már Windows 10-zel rendelkező felhasználók számára. A rendszer ma vált elérhetővé Windows Update-en, azonban csak nagyon kevesen fogják azt azonnal automatikusan megkapni, - egyes eszközökön ugyanis az csak hónapokkal később bukkanhat fel.


Azonban mint mindig, ezúttal is kezdeményezhető a manuális frissítés, illetve a tiszta telepítés is lehetséges a Media Creation Tool-al. Az új rendszer pedig hozott magával néhány kisebb-nagyobb újítást, melyekből a legfontosabbakat most meg is mutatjuk.

Fluent dizájn


Még az év elején mutatta be a Microsoft új dizájnnyelvét a Fluent-et (korábban Project Neon), melynek első jeleit már a Windows 10 őszi alkotói kiadásban is észrevehető egyes helyeken, mint a startmenü, a műveletközpont illetve annak felugró értesítései. De jelenleg leginkább a beépített univerzális alkalmazások használják ennek korai változatát. Bár maga a rendszer még javarészt csak "nyomokban" tartalmazza a több áttetszőséget és látványosabb vizuális effektet felhasználó megjelenést, összességében ez mégis egy kiemelendő újdonság.

Kapcsolatok a tálcán

Ebben a kiadásban végre megtalálható az eredetileg az alkotói frissítésre tervezett kapcsolatok eszköztár. Ennek lényege, hogy egy felugró menüből egyből elérhetjük a kapcsolatok alkalmazásban, a Skype-ban illetve a jövőben további alkalmazásokban lévő személyeket/ismerősöket. A másik lényeges eltérés, hogy itt az egyén kerül az előtérbe, tehát őt kiválasztva egyből elérhető minden vele folytatott csevegés, legyen az Skype-ban, vagy levelezés útján történő, nem számít.


Továbbá maximum 3 számunkra különlegesen fontos személyt a tálcára is kitűzhetünk, így egyetlen kattintással elérhetjük, és így a velük kapcsolatos elmulasztott eseményeket is egyből megjelennek. De ez pár további különlegességet is tartogat, mint például a felugró a személy által küldött hangulatjelek.

OneDrive - Igény szerinti fájlok

Egy nagy újítás azoknak akik gyakran használják a OneDrive-ot, hogy mostantól nem kell mindent helyileg letölteni, hogy elérhessük a felhőben tárolt dolgainkat. Az igény szerinti fájlokat bekapcsolva, melyet a OneDrive beállításaiban találhatunk bejelentkezést követően (tálca ikonon jobb klikk → Beállítások), ugyanis alapból minden a felhőben marad, és valójában a merevlemezre csak a megnyitáskor kerülnek letöltésre az adott állományok. A már letöltött/felhőben lévő fájlokat pedig a lenti képen látható példa alapján jelzi is a rendszer.


De ezen kívül további kontrollunk is van az állományok felett, külön fájlonként, vagy mappánként beállíthatjuk, hogy az mindig legyen elérhető helyileg is (jobb klikk → Mindig maradjanak ezen az eszközön), vagy éppen a megnyitással a merevlemezre letöltődött állományt is eltávolíthatjuk (jobb klikk → Tárterület felszabadítása), mellyel csak a merevlemezünkről törlődik az, a felhőben megmarad.

Talán nem is kell több magyarázat miért nagyon hasznos ez az opció. Hiszen ha több Gigabyte-nyi adatunk van a OneDrive-on, így azt nem kell ténylegesen letölteni, és nem fog helyet sem foglalni. Akinek pedig egyelőre nem szerepel az igény szerinti fájlok opció a beállításoknál, az ellenőrizze, hogy a 17.3.7064.1005-ös vagy újabb verzión van-e, esetleg frissítsen manuálisan.

Story Remix, avagy Movie Maker Reloaded


A Windows 10 őszi alkotói frissítésével bemutatkozik egy új a Fényképek alkalmazásba épített videoszerkesztő. A Story Remix két új funkcióban nyilvánul meg, amit egy új a felső sávban található "Létrehozás" gombon keresztül érhetünk el. Az egyik a Videoremix, amely teljesen automatikusan képes általunk kiválasztott képek és videók alapján összevágni egy videót; a másik pedig a Videoprojekt, amivel egy dedikált videoszerkesztőhöz jutunk. Ez utóbbi a Movie Maker-t idézi, amihez képest persze sokkal korszerűbb stílusok és effektek is járnak, némi 3D és virtuális valóság támogatással is. De számos beépített háttérzenével is rendelkezik, így a hangulatos videók összeállítása garantált.

A Fényképek alkalmazás egy további nagy újítása, hogy már a képeink tartalmában is tud keresni. Ezt pedig úgy éri el, hogy az azokon lévő alakzatokat ismeri fel különféle algoritmusok segítségével, így elég pár kulcsszóra rákeresni, mint "mosoly", "napsütés", stb. de ami még elképesztőbb, hogy a fiókunkhoz tartozó kapcsolataink alapján a személyeket is fel tudja ismerni képeinken.

Érintés útján történő bevitel


Az őszi alkotói kiadás egy szinte teljesen új érintő/képernyő billentyűzetet kapott, ahol már egykezes beviteli módot is választatunk. Ez a Windows 10 Mobile-ból ismert billentyűzet hozza elő, ahol a word flow-al történő írás is működik. De a magyar szó és szövegelőrejelzés is bekerült mind a kis és nagy érintő-billentyűzetbe, ahogy az mobil eszközökön megszokott. Aki pedig szereti az emoji hangulatjeleket az is boldog lesz, ugyanis ebben a rendszerben már az 5.0-ás szabvány natív támogatást kapott.

Microsoft Edge

Pár igazán apró módosítást kapott a Microsft Edge is. A legszembetűnőbb, hogy a felület már a Fluent dizájn egyes elemeit hordozza. Ezen kívül pár további fejlesztés:
 • Új kedvenc (könyvjelző) mentésekor már egy olyan dialógus jeleik meg ahol látható az összes mentési útvonal, illetve egyből új könyvtárakat is létrehozhatunk.
 • Ugyancsak a kedvenceink esetén már szerkeszthetőek az URL címek amit azok nyitnak meg.
 • Az oldalak már kitűzhetőek a tálcára is.
 • Már a PDF olvasóban is használható az érintőtollal és szabad-kézzel törtnő megjelölés a jegyzetek hozzáadása gombbal.
 • Már a weboldalak tartalma felolvastatható a menüben lévő "Felolvasás" gombbal.


GPU teljesítményA feladatkezelő teljesítmény lapján mostantól a processzor, memória, lemez és hálózat mellett már a GPU-k teljesítménye is követhető. Az itt megjelenő grafikon annak 3D-s (illetve videó kódolás/dekódolás alatti) kihasználtságát lehet nyomon követni. Ezen kívül annak memóriahasználata, valamint a DirectX verzió, és a GPU fizikai elhelyezése is megtalálható itt.

Gépház

Telefon párosítása: A gépházba került egy teljesen új menüpont, melyen keresztül pírosítani lehet Android, illetve iPhone telefonunkat is (Windows Phone mellett). Ennek segítségével weboldalakat és további tartalmakat oszthatunk meg közvetlenül PC-nk felé, a telefonokba épített megosztás funkcióval. Ehhez a gépházon történő hozzáadáson túl, a telefonra szükséges a Microsoft egy kiegészítő alkalmazásának telepítésére, Androidon például a Microsoft Apps-ra, vagy Microsoft Launcher-re.

Keresés/Cortana beállításai a gépházban: Az egyszerűség és jobb átláthatóság jegyében a beépített kereső, illetve Cortana beállításai már a gépházból érhetőek el, amely egy teljesen külön menüpontot kapott. Egyéb változás az áthelyezésen kívül azonban nem igazán történt.


Nagyobb kontroll a Windows Update felett: Egy igazán hasznos újítás, hogy most már szabályozható az, hogy a Windows Update mekkora sávszélességet használhasson fel a frissítések letöltésére. Az erre vonatkozó beállításokat elég jól elrejtve a Gépház → Frissítés és biztonság → Windows Update lap → Speciális beállítások → Kézbesítésoptimalizálás → Speciális beállítások oldalon találhatjuk meg. Itt egyedileg megadható, hogy maximum mekkora sávszélességet használjon letöltéskor a rendszer (alapból 45%), ami akár egészen 5%-ra is visszavehető, vagyis szintre észrevétlenül (de jóval tovább) fogja a rendszer letölteni a háttérben a javításokat. További opciók és statisztikák is megtalálhatók itt, mint a frissítések megosztására vonatkozó feltöltési sávszélesség, valamint havi korlátozás is megadható arra.

Tárterületsegéd (automatikus karbantartás): Némileg okosodott a tárterületsegéd is, melyet a Gépház → Rendszer → Tárterület oldalán találhatunk meg. Ha megnyitjuk a további hozzátartozó beállításokat, már olyan új pontok is bekerültek, mellyel a rendszer a Letöltések mappából is automatikusan képes törölni, illetve a korábbi Windows telepítést. Így ha például épp most frissítettünk az őszi alkotói kiadásra, ez már ki is próbálható, amivel törölni fogja az előző rendszerünk (Windows.old mappát).

Színszűrők: Nem csak a gyengén látóknak szóló újdonság a színszűrő, amivel a teljes képernyő színe megváltoztatható. A Gépház → Könnyű kezelés → Szín és kontrasztos megjelenés pontjában választhatunk szürkeárnyalatos invertált és még pár további színlátássérült szűrő opció közül is, ezen új funkció segítségével.

További fejlesztések

 • Csoportosítottan megjelenő folyamatok a feladatkezelőben.
 • Windows Defender Application Guard
 • Új megosztási dialógus amely a kiemelten fontos személyeket is tartalmazza
 • Frissített nagyító eszköz
 • Érintőtollal történő görgetés támogatása
 • Új energiakezelési dialógus és energiakezelési mód (Power Throttling), akár 11%-kal jobb energiagazdálkodás egyes eszközökön
 • Linuxos-alrendszer fejlesztések
 • Windows Mixed Reality
 • Számos további fejlesztés Cortana-ban


Összefoglaló

Ha összességében nézzük, akkor a Windows 10 őszi alkotói kiadása talán ez eddigi legkevésbé jelentős frissítés. Ennek ellenére a változások többsége az immáron teljes Windows 10-es összképet nézve mindenképpen pozitív, de nem eget rengető. Remélhetőleg a következő frissítés többet hoz, főleg a Fluent dizájnnal ígért esztétikai fronton, amiből ebbe a kiadásba sajnos csak éppen-hogy jutott valami...
Csevegés (eddig 14 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
figaro72 · 1 év
16299.19 -re frissítettem a gépet. Ezt a Story Remix -et hogyan tudom előcsalogatni??
Lali · 1 év
Az a "Fényképek" app-ban található, a "Létrehozás" gombbal, kezdhetsz bele a Story Remix által készíthető filmekbe.
figaro72 · 1 év
Köszönöm!
opus25 · 1 év
A telós appoz hogy lehet életre kelteni, mert Ipad-el baromira nem tud összekapcsolódni, androidra meg úgy küld fájlokat ahogy akar, ebben is mi volt az alkotás?
Semmi értelmes újítást nem kapott, kivéve, hogy most mindenki Insider lett?
vrobi · 1 év
A Story Remix-et nem találom, nálam a fényképek alkalmazásnál csak "új album létrehozása" gomb van, abba csak fényképalbumot hoz létre. A feladatkezelő sem mutatja a GPU-t. 16299.19-re van frissítve a gép.
Driver · 1 év
Lehetséges, hogy még az alkalmazás korábbi verziója van fent. Nekem például a 2017.39081.15820.0-ás verzió már tartalmazza. Esetleg az áruházban frissítések után kell keresni, hátha letölti a frissebb verziót. Ha mégse találja meg, akkor nem lehet mást tenni, mint egy kicsit várni.

A GPU teljesítményt néhány esetben valóban nem jelezheti, nálam például egy integrált grafikával rendelkező gépen nincs meg ez a funkció (Intel HD Graphics).
vrobi · 1 év
Köszi! Most frissült a fényképek. A GPU meg valószínű nálam is az integrált grafika miatt nem látszik.
Petya1987 · 1 év
Maga a Windows Defender mennyire jó, megbízható? Érdemes csak ezt használni? Smile
Csicso82 · 1 év
Egy megfontoltabb hozzáértőbb felhasználónak, némi finomhangolás után elegendő lehet - motorháztető alatti dolgok élesítése - naprakészen tartott oprendszerrel, böngészővel.
Petya1987 · 1 év
Értem köszi. Megfontolt felhasználónak tartom magam. Szóval adok neki esélyt. Smile
byStan97 · 1 év
Akiknek Intel (HD 630) videochipesek, nektek ha YouTubeoztok minimalizálás után nem indul újra a zene? 2x ki be csukod az ablkot és error.
jtamas88 · 1 év
Na most ezt leírom ide, kíváncsi vagyok milyen reakciók lesznek.

Azon "szerencsések" közé tartozom, akiknek már az összes gépre megjött ez az újabb szuper "funkciófrissítés". Mindenki mindenhol arról beszél, hogy milyen jó ez meg mennyire várjuk, meg micsoda felelőtlen ostoba rendszergazdák vannak, akik kikapcsolják a windows update-t. Arról viszont valahogy mindenki elfelejtkezik, hogy a jelenlegi Windows 10 frissítési rendszere mennyire hihetetlenül használhatatlanná teszi a rendszert.

Most direkt számoltam. Adott a következő gép: i3 3217U, 4GB DDR3, 120GB Samsung SSD. (sajnos ma ez a magyar átlag felett áll) Bekapcsolás után 6 perc kellett ahhoz, hogy használni tudjam, mert lekapcsolás előtt elkezdte telepíteni a 1709-et. Ez normális? Számtalanszor jöttek oda hozzám korábban is, hogy bekapcsolta a gépet, de épp frissít, pedig neki sürgősen szüksége lenne rá, csináljak vele valamit. És ő tök jogosan nem érti, amikor erre én csak tárogatom a kezem. Ez teljesen érthetetlen, hogy miért lehet azt megcsinálni, hogy egy nagyfrissítést nem fejez be, hanem a telepítés közepén ki lehet kapcsolni a gépet. Nem beszélve arról, ami ez előtt a 6 perces várakozás előtt történik, hiszen ez csak a befejezés. Előtte órákig töltöget a "háttérben" (új frissítések keresése, megtalált frissítések letöltése, letöltött frissítések előkészítése stb,) ezek alatt végig hatalmas proci és ram használat. Sokszor még kisebb frissítéseknél is. Jönnek, hogy lassú a gép. Miért? Vírus? fölösleges programok, stb? Persze, ezek is közrejátszanak, de semmivel nem lehet olyan szubjektív sebességnövekedés érzetet produkálni, mint a windows update kilövésével.

Egy kicsit kevésbé intenzíven használt és esetleg nem a legkorszerűbb laptop esetében, ami mondjuk nincs minden nap több óráig bekapcsolva, konkrétan folyamatos tekerés és erőforrás terhelés van a windows update miatt, mindig. És bármikor bármely újraindítás 10 percig tart, mert éppen alkalmazni kellett egy frissítést. Elfogadhatatlan.

Persze, ezen a gépen én se panaszkodtam: i7 4790, 16GB DDR3, 240GB SSD de azért messze nem ez az átlag, nemcsak itthon. Akinek nem ssd-je hanem vinyója van rendszer tárolóként, az ássa el magát?

És akkor se lélegezhet fel az ember, amikor már befejeződött egy funkciófrissítés telepítése, mert ezután jöhet egy halom dolog visszaállítgatása. Drivereket lecserélni a sajátjára, amitől nem megy a nyomtatás vagy épp kékhalálozik a gép (előfordult már mindkettő) Hálózati megosztási biztonsági beállításokat visszarakja oda, ahova szerinte jó, nem működik a megosztás (folyamatosan előfordul) Minden funkciófrissítés után újabb bloatware-eket tól az arcodba, amiket le kell irtani, mert pánikban rohannak a userek, hogy megjelent valami. Tolja az edge-t, pedig számtalanszor beállítottad már a chrome-ot defaut böngészőnek. Tolja az OneDrive-ot, pedig a legutóbbi kis fiaskója után már nem igazán tudom komolyan venni. (Több gépen is előfordult, hogy nem tudta magát frissíteni, ezért 1-2 nap alatt gyártott 30 giga szemetet)

Ha pár éve ezzel jön bárki, én is azt mondom, hogy egy maradi, felelőtlen hülye, de már néha úgy gondolom, hogy egy olyan laptopra, ami nincs bekapcsolva minden nap több órára és mondjuk egy kevésbé hozzáértő, laikus felhasználója van, aki csak használni akarja a gépet, annak jobb egy Windows 7, mint a 10 Sad Mert persze, be lehet állítani a Win10-et is hogy jó legyen, és nyilván sokkal jobb, sokkal korszerűbb rendszer, mint a 7, de a jelenlegi frissítési politikájával egyre rosszabb irányba halad.

(bár nem mintha a 7-nek gyorsabb lett volna a Windows Update-je, de ott legalább nem volt "minden héten" funkciófrissítés, meghát ma arra már alig jön valami)

Üdv:
JTamás
pikesz · 1 év
Hát ebbe van valami amit leírtál. Én is szembesülök egy-két dologgal a leírásodból. A "funkciófrissítés" után egy két dolog konkrétan nem működött. A gép belassult. Ez egy i5, 8Gb DDR3-s gép. Hát újra raktam, mert nem pazaroltam az időt arra, hogy görcsöljek rajta és a végén maradt volna minden. Teljesen igazad van abban, hogy egy átlagos, vagy az alatti gépen jobban járnak egy Win 7-tel. Amit a frissítésekről írtál az is teljesen ismerős. Lehet, hogy ez nem is véletlen? Vegyél új vasat!!
makossuti · 1 év
image.ibb.co/iu7V0m/windows_10_fixed.jpg

No comment.
image.ibb.co/hVCKt6/100.gif

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 2

szuper, galjoca

 • 6 Vendég
 • 56 Tagok ma
 • 7 Szülinapos
 • 16,553 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!