Ilyen lett az Ubuntu 17.10 Artful Aardvark

Szerző: Driver
Múlthéten megjelent az Ubuntu legújabb stabil kiadása, a 17.10 "Artful Aardvark". Ez a kiadás pedig meglehetősen különleges, ugyanis 6 év után a fejlesztők dobták a saját fejlesztésű Unity-t, és ismét a GNOME asztali környezetet használják alapértelmezés szerint, egész pontosan a 3.26-os verziót.


Felület

A Canonical ugyanakkor sokat tett annak érdekében, hogy az új felületben a korábbi felhasználók se érezzék magukat elveszve. Így az alap Gnome környezetet saját kiegészítőikkel úgy alakították, hogy az Unity szerű legyen, tehát megtalálható a jellegzetes alapból bal oldalt elhelyezkedő indító, illetve maga a korábbi narancssárga háttér és barnás ablakmegjelenés (Ambiente téma) is megmaradt. Első ránézésre mintha nem is lenne eltérés.


Azonban nagyon is, hogy van. Maga a felső sáv megmaradt a megszokott GNOME elrendezésű, vagyis bal felül a tevékenységek (minden nyitott ablak és virtuális asztalok) tekinthetők meg, középen ott az idő, ami az értesítéseket és dátumot mutatja, a jobb sarokban pedig a csoportosított vezérlők (főkapcsoló, fiók, internet kapcsolat) menüje található. Ennek egy nagy hátránya a Unity-ről áttérőknek, hogy a teljes menüsor itt már nem lesz jelen a megnyitott alkalmazásoknál, helyette csak egy kompakt menü érhető el.


Az indító átültetése sem lett teljesen tökéletes. Kissé érthetetlenül, a minden alkalmazás nézet a bal alsó sarokba került, oda ahol korábban a kuka volt, mely utóbbi már nem került rá az indítóra. A minden alkalmazás menüje ugyanakkor az alap Gnome-os maradt, ami valamivel egyszerűbb és jobban áttekinthető, mint a Unitiy-ből ismert Dash.


Érkezett egy teljesen új beállítások alkalmazás is. Az eddigi MacOS stílusú helyett, itt már az egyes kategóriák egy oldalsávban foglalnak helyet, melyek azok megnyitása után is láthatóak maradnak. Összességében gyorsabban áttekinthető és jobban működő megvalósítás lett ez is, a kezdő felhasználók örömére.


De, hogy említésre kerüljön olyan is ami nem igazán áll össze, az a Unity-ből átmentett "Ambiente" ablaktéma. Ez egyszerűen a GNOME-ban nem néz ki mindenhol úgy, ahogyan kellene. Főképp köszönhető annak, hogy a GNOME előszeretettel használ vezérlőgombokat a címsorokban, - amitől azok ezzel kissé bumfordi hatást keltenek. De van itt egy másik nagyon nagy furcsaság is, hogy a vezérlők a jobb oldalra kerültek, az Ubuntuban több mint 7 éve megszokott bal oldal helyett. Ez nyilván nem mindenkinek okoz problémát, de egy veterán Ubuntu felhasználónak biztosan.

Wayland

Nagy változás, hogy ebben a verzióban már a Wayland szolgál az alap ablakkezelő szerverként. Ez természetesen jót jelent, ugyanakkor a felhasználók ebből sokat nem vesznek észre, legalábbis jobb esetben. Sajnos egyes illesztők, főképp az Nvidia videokártyák esetében jelenleg még közel sem tökéletesek, de jó hír, hogy az Xorg bejelentkezéskor továbbra is kiválasztható, az ilyen esetek kivédésére.

Szokásos összetevők

Mint mindig, a rendszerben több beépített alkalmazás frissült, illetve a Gnome-ra való átállás miatt pár lecserélésre került:
 • Linux kernel 4.13
 • Unity környezet helyett GNOME (a Unity utólag még telepíthető)
 • A GDM váltotta a LightDM ablakkezelőt
 • Mozilla Firefox 56.0
 • Mozilla Thunderbird 52.4.0
 • LibreOffice 5.4
 • Rhythmbox 3.4.1 új alternatív felülettel
 • Simple Scan 3.26 a korábbitól szintén eltérő megjelenéssel

Összefoglaló

Bár az Ubuntu 17.10 mindenképpen egy különleges kiadás, azonban még akadnak megoldásra váró apróságok. A Unity-ről áttérőknek furcsa lesz átszokni a GNOME sajátosságai miatt, mint a már említett sokszor hiányzó menük, valamint a jobbra átkerült ablaknavigációs gombok is biztosan zavaróak lesznek (ami szándékos, mivel a baloldali gombokat a GNOME is támogatná).

A haladó Unity felhasználókat pedig már meg sem említve, akiknek ez a frissítés valószínűleg kerülendő lesz. A másik probléma, hogy ez hasonlóan igaz lehet a GNOME megszállottjainak, akik nem valószínű, hogy szívből szeretni fogják a Canonical módosításait.


Tehát maradtak a kezdő Ubuntu felhasználók, akinek ezen problémák biztosan nem okoznának nagy gondot. Azonban nagyon kicsi az esélye annak, hogy a jelenlegi formula a következő Ubuntu kiadásra változatlan maradna, így számukra sem feltétlenül ez a legtökéletesebb választás.

Figyelembe véve, hogy a 17.10 csak 9 hónapon át kap támogatást, igazán megfontolandó lehet a váltás. Ennek ellenére mi természetesen kipróbálásra ajánljuk, mert egyáltalán nem egy rossz disztribúcióról van szó, de annyi bizonyos, hogy a következő 18.04-es kiadásra, ami már LTS is egyben, ezen gyermekbetegségek zöme, már vélhetően nem lesz jelen. Így hosszútávra a 17.10-el egyértelműen nem érdemes tervezni.

Letöltés

Az Ubuntu 17.10 mint mindig, ingyenesen letölthető és használható. Egy nagy változás azonban van, méghozzá, hogy mostantól csak 64 bites telepítőket tesznek elérhetővé a készítők. Ennek ellenére a korábbi 32 bites kadások is frissíthetőek 17.10-re, egyszerűen csak telepítő médiumokat nem fog a Canonical mostantól készíteni ezen architektúrából.

Ubuntu 17.10 letöltése

Letöltés forrása: Magyar Ubuntu közösség
Hozzászólások megtekintése (eddig 4 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
DarkZer0 · 5 év
Sose voltam Ubuntu párti, inkább Arch, vagy Manjaro relase.. De azértz kipróbálom virtualba....
dlaczko · 5 év
Vegre kukaztak azt a hulladek Unity-t.. de ami ennel is fontosabb, hogy kozeledik az Ubuntu Budgie LTS.
szaborozyka · 5 év
Igen !
Engem a Budgie vitt végleg át windowsról a linuxra.
A 17.10-zel sem rossz, de az LTS már nagyon várós ! Wink
alex_i · 5 év
En a linux mintre eskuszom !!!

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
 • 8 Vendég
 • 19 Tagok ma
 • 3 Szülinapos
 • 20,954 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!