Windows 10 Build 17035 - Edge, Gépház, Beviteli, Közeli megosztás

A héten új Windows 10 Redstone 4 (RS4) előzetes vált elérhetővé a Windows Insider Program tagjainak, megszokott módon, a Gépház → Windows Insider pontjának gyors beállításai mellett. Ebbe az előzetesbe pedig már került pár érdekesebb újdonság.


A Windows Central ezúttal is készített egy összefoglaló videót az újdonságokról. Ebben a blogbejegyzésben kiemelteken túl látható, hogy a műveletközpont is megkapta a Fluent dizájnt, pontosabban annak rámutatási (hover) effektjeit. Ez a felugró értesítéseknél is jelen van, igaz nem annyira feltűnően. De lássuk a blogon kiemelt újdonságokat is...

Microsoft Edge


Lapok némítása: Sok más böngészőhöz hasonlóan, már a lapokon lejátszott hangok külön némíthatók, a lapon megjelenő hangszóró ikonnal, illetve jobb klikkes menü segítségével.


EPUB könyvek mentése: A webről megnyitott EPUB formátumú e-könyvek már menthetők közvetlenül azok olvasása közben is.

Könyvek sáv: Az áruházból vásárolt könyvek melyek az Edge oldalsávjából is elérhetők (Magyarországon nem), új opciókat kaptak, melyekkel azok a Startra is rögzíthetőekké, illetve az áruházban is megtekinthetőekké váltak.

Közeli megosztás


Bemutatkozik a közeli megosztás funkció, amivel egyszerűen lehet eszközeink között vezeték-nélküli kapcsolat segítségével megosztani dolgaink. Ehhez az eszközökön Bluetooth szükséges, valamint a következő lépések:
 • Kapcsoljuk be a közeli megosztás funkciót (amelyhez mindkét gépen legalább build 17035-re van szükség) mindkét eszközön, amit a műveletközpontból a "Near Share" gyorsművelettel meg is tehetünk. Ha ott inaktív lenne az opció, előbb kapcsoljuk be a Bluetooth-ot.
 • Válasszuk a megosztás lehetőséget bármely alkalmazásban (pl. Fényképek, Edge stb.), vagy fájlok esetén a jobb klikkes menüből (pl. a Fájlkezelőben).
 • Az ezután megjelenő Megosztási dialógusban kiválaszthatók a közelben lévő számítógépek.
 • A választást és a megosztási kérelem elfogadását követően a fájlok átvitelre kerülnek a másik eszközre.


Gépház fejlesztések

Windows Update fejlesztések: Már az előtérben végzett frissítések letöltési sávszélessége is állítható. Ilyen lehet például, ha a gépház Windows Update lapján manuálisan indítunk keresést a frissítések után.

Hangbeállítások a gépházban: Az általános hangbeállítások már a gépház → Rendszer → Hang részében is megtalálhatóak. Ilyen a hangeszközök közötti váltás és hibaelhárítás. De még további elemek átültetésére is sor kerül majd a vezérlőpultból.

További frissítés a könnyű kezelésben: Az előző előzeteshez képest további átszerezést kapott a gépház könnyű kezelés részlege.

Beviteli fejlesztések


Szó és szövegjóslás normál billentyűzeteknél: Az érintő-billentyűzetből ismert éppen gépelt szavak, illetve a mondat következő szavainak jóslása a normál, hardveres billentyűzeteknél is elérhető lesz. Jelenleg még csak angol nyelvnél, de a gépház Time & languages > Region & languages részénél már bekapcsolható ez az opció.


Fluent dizájn és teljes billentyűzet: További fejlesztést kapott az érintőbillentyűzet, így a normál és kis méret mellet már a teljes billentyűzetkiosztású elrendezést is lehetővé teszi több nyelven, köztük magyarul. Ezen kívül ide is megérkezett a Fluent dizájn, így a billentyűzetek áttetszőbbek lettek. De itt némi módosítást kapott a szabadkézi beviteli panel is.

Ismert hibák

 • Amennyiben nem működik megfelelően a Mail, Cortana, a Narrátor, vagy pár funkció hiányzik, mint a Windows Media Player, érdemes ezt a bejegyzést megtekinteni.
 • A virtuális asztalok közötti váltáskor a képernyő villoghat.
 • Néhány hagyományos Win32 programnál a jelölőnégyzetek hiányozhatnak.
 • Az olyan VPN kapcsolatokhoz, melyek felugró ablakot használnak a hitelesítéséhez, meghiúsulhat a kapcsolódás.
 • Néhány Cortana értesítés nem jelenhet meg. Ez alól az emlékeztetők kivételt képeznek.
 • Az "Ez a gép" tulajdonságai nem megnyithatóak és más paranccsal sem érhetőek el.
 • A hálózat típusa erre az előzetesre történő frissítéskör átállítódhat (nyilvános, vagy magánról).

Mint mindig, ezúttal is csak azoknak ajánljuk az előzetes kipróbálását akiknek nem okoznak különösebb gondot az ismert, illetve váratlan hibák. Mindenki másnak a mindennapi használatra továbbra is javasolt a Windows 10 valamely stabil kiadásánál maradni (pl. version 1709, vagy 1703).
Csevegés (eddig 5 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Csicso82 11 hó
Ez WINDOWS UPDATE sávszélesség menedzselő dolog érdkekel, volt hogy friss win telepítésnél egy restart után fel akartam tenni a directx online runtime installert, vagy a razersynapse programot, vagy a gugli böngészőt telepíteni és az update teljesen lefoglalta a sávszélt és ezek mind leálltak hibával.
muffin73 11 hó
Én minden Windows telepítés előtt letöltöm a szoftverek offline telepítőjét és nincs ilyen problémám.
makossuti 11 hó
Edge egy helyre való -> Trash. Többi "hasznos" funkcióról meg inkább had ne írjak semmit.
Te is egy időre a Trash-ba kerültél, ha folytatod a remek hozzászólásaidat, akkor végleg. >Admin
dlaczko 11 hó
Neked milyen kicsi pocsod van egyebkent?
Lali 11 hó
Komolyan, mindig el kell sütnöd ezt a f...ságodat?

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Legújabb letöltések

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
 • 8 Vendég
 • 18 Tagok ma
 • 10 Szülinapos
 • 15,995 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!