Windows 10 Redstone 4 - Build 17063 egy rakás újdonsággal

Kisebb kihagyást követően megérkezett vélhetően az év utolsó Windows 10 Redstone 4 előzetese. Az új 17063-as buildszámot viselő rendszer pedig mindenképpen a legérdekesebb a Redstone 4 eddigi előzetesei közül, - mivel azok eddig nem sok különlegeset tudtak felmutatni. Szerencsére ebben az esetben már nincs így.

Bemutatkozik az Idővonal funkció


Volt már, hogy egy korábban elkezdett munkafolyamatot szerettünk volna akár napok elteltével folytatni, vagy esetleg csak visszakeresni egy fontos, de elfeledett dokumentumot? Lényegében az ilyen szituációk megoldására funkcionál a Windows 10 új Idővonal (Timeline) funkciója, amely mint egy időgép képes megjeleníteni a korábbi tevékenységeinket.


Ez az eddigi feladatnézet gombbal tehető meg (ami egy új ikont is kapott), ahol az éppen aktuálisan megnyitott alkalmazásaink előnézetén túl, már visszagörgethetünk és kereshetünk is korábbi folyamatainkban, melynek időtartományát a jobb oldalon lévő sáv jelezi. Ezen folyamatok a Microsoft fiókunkkal szinkronizálásra kerülhetnek, így eszközeink között is működhet (Gépház → Adatvédelem (Privacy) → Activity history). Ugyanakkor az idővonalat jelenleg még csak néhány alkalmazás támogatja teljesen, mint a Microsoft Edge, Word, Excel, PowerPoint, OneNote, valamint több beépített UWP app.

Edge fejlesztések

Dizájn fejlesztések: Ismét egy kisebb vizuális változáson esett át a Microsoft Edge. Egyrészt áttetszőbb lett a címsor, továbbá az egyes navigációs gombok is megkapták a Fluent jellegzetes rámutatási effektusát. További kiemelhető változás, hogy az EPUB és a PDF könyvek olvasásakor jobban átláthatóvá vált a könyvjelzők létrehozása és kezelésére szolgáló felület is.


A motorház alatt: Egy fontos technikai változás, hogy mostantól az úgynevezett Web Media Extensions csomagot, mely több nyílt webes formátum támogatását teszi lehetővé az Edge számára, már alapból feltelepíti a rendszer. Támogatottá váltak továbbá a Service Workers, Push és Cache API-k is. Továbbá a precíziós érintőpárnák esetén több gesztus (mint kétujjas nagyítás és úsztatás), megfelelő működést vált ki (például egy weboldalba ágyazott térképnél a nagyítás gesztus hatására már a térképben nagyíthatunk, az egész weboldal nagyítása helyett).

Windows Shell fejlesztések


Még több akril hatás: A start és műveletközpont mellet, ettől az előzetestől kezdve az akril hatású áttetszőséggel a tálcán, a megosztási dialóguson, valamint a tálca naptár, hangerő, valamint beviteli felugró mezőjén is találkozhatunk.

Értesítések üzeneteinek mentése piszkozatként: Több felhasználói visszajelzésre reagálva, mostantól azon értesítéseknél, melyeknél egyből választ is írhatunk (pl. Skype), a begépelt szövegek mentésre kerülnek piszkozatként. Erre azért van szükség, mert gyakran előfordulhatott, hogy az üzenet írásakor, egy újabb értesítés "cserélhette" azt amibe éppen írtunk. Így a műveletközpontot megnyitva, a korábban be nem fejezett válaszunk ott lesz az értesítésnél.


Szinkronizálási állapotok a navigációs sávnál: A fájlkezelő bal oldali navigációs sávjában mostantól a OneDrive könyvtárainak szinkronizációs állapota meg fog jelenni, amennyiben az igény szerinti fájlok funkciót használjuk OneDrive-ban. De ez az újdonság a fájlkezelő nézet lapján ki is kapcsolható.

Windows Update értesítési ikon: Mostantól amennyiben valamilyen új elérhető frissítés van, vagy éppen újraindítás szükséges, egy új értesítési ikon jelenhet meg a tálcán. Arra kattintva újraindíthatjuk, vagy ütemezhetjük az újraindítást, illetve megnyithatjuk a gépház Windows Update lapját.

Kapcsolatok eszköztár

Átrendezés fog és ejtsd módszerrel: Az eszköztáron, illetve azt megnyitva már egyszerűen drag and drop módszerrel át tudjuk rendezni a komplett eszköztárat.


Több személy kitűzése: Eddig maximum 3 személyt lehetett rögzíteni a tálcára, mostantól ez már akár 10 is lehet. Ezt nekünk kell beállítani a Gépház → Személyre szabás → Tálca oldalán.

További változások: Már nem csak a kitűzött személyek által küldött hangulatjelek fognak megjelenni, hanem a felugró listába kitűzötteké is. Ezen felül az eszköztár már olyan alkalmazásokat is javasolni fog esetenként, melyek már támogatják azt.

Windows Gépház


Új felület: Egy némileg átszervezett és jobban átlátható felületet kapott a Gépház kezdőlapja, amely ugyancsak a Fluet dizájnt követi. Ami egy még szembetűnőbb újdonság, hogy az egyes beállítások lapján, a bal oldali kategóriasáv is akril áttetszőséget kapott.


Biztonsági kérdések helyi fiókoknak: Mostantól a Gépház → Fiókok → Bejelentkezési lehetőségek lapján lehetőség van a biztonsági kérdések beállítására. Ezen három kérdés beállításával akár a bejelentkezési képernyőn is vissza tudjuk állítani jelszavunk, most már nem csak Microsoft, de offline fiókunk esetében is.


Kijelző információ egy helyről: Mostantól a Gépház → Rendszer → Kijelző pontjában minden fontosabb információt megtalálhatunk kijelzőnkrők. Ilyen lehet monitorunk eredeti, illetve aktuálisan beállított felbontása, valamint a frissítési frekvencia és miegymás. Később pár további paraméter is bekerülhet még ide.


Méretezés javítása: Amennyiben kijelzőnknél a 100%-osnál nagyobb méretezést használunk, olykor néhány alkalmazás elmosódva jelenhet meg, főleg ha kijelentkezés nélkül módosítjuk a beállítást, vagy éppen kijelzők között váltunk. A Gépház → Rendszer → Kijelző részében egy új opciót találhatunk “Fix scaling for apps” néven melyet ha bekapcsolunk, értesítések formájában a Windows képes lehet észlelni és javítani az elmosódott megjelenést. Az egyes programok tulajdonságainál, további új DPI méretezési opciókat is találhatunk.


Új billentyűzet kategória, Régió és nyelv lap: Új kategóriával bővült az Idő és nyelv lap, ahol a billentyűzet egy teljesen külön kategóriát kapott. Itt rendkívül egyszerűen adhatunk hozzá és távolíthatunk el billentyűzetkiosztásokat, illetve a hozzájuk tartozó nyelvek beszéd és automatikus javítás csomagjait. A régió és nyelv lap is alaposan átalakult, ahol nyelvek hozzáadásakor már az azokkal járó egyes funkciókat is láthatjuk. Továbbá már a nyelvek telepítéséért a Microsoft Store felelős.

Mobil adatkapcsolat Wi-Fi helyett: Mostantól lehetőség van a Hálózat és internet lapon a mobil adatkapcsolat használatát előnyben részesíteni, amennyiben a Wi-Fi kapcsolatunk jelerőssége nem megfelelő.


Korlát vezetékes és Wi-Fi kapcsolatoknál: Már mobil adatkapcsolatok mellet a vezetékes Ethernet, illetve Wi-Fi kapcsolatoknak is be lehet állítani adatkorlátot. Természetesen az ezekben használt adatmennyiség külön-külön minden kapcsolatnál nyomon-követhető.

Windows Defender fejlesztések

Windows Defender Application Guard: A Windows 10 Redstone 4 végleges kiadásában már nem csak a Windows 10 Enterprise, de a Pro felhasználóknak is elérhető lesz a Defender Application Guard használata, mellyel elszigetelten és teljes biztonságban böngészhetnek.

Frissített jobb-klikkes menü: A Defender értesítési területén lévő ikonjával mostantól azonnal gyors keresést indíthatunk, illetve a definíciós adatbázist is frissíthetjük.

Kamera adatvédelem

Mostantól a Gépház → Adatvédelem lapján lévő Kamera kategóriában ha a kamera használatát tiltjuk, az nem csak az áruházbeli alkalmazásoknak fogja tiltani a hozzáférhetőséget, de a hagyományos programoknak is. A hagyományos programok a lenti listában nyilván a továbbiakban sem fognak megjelenni mindennek ellenére.

Beviteli fejlesztések


Osztott kiosztás: Egy új választható billentyűzetkiosztással bővült az érintő-billentyűzet, amely az osztott kiosztás. Ezzel így már a kijelzőn is a néhányak számára megszokott módon lehet két kézzel gépelni.

Regisztrációs adatbázis folyamatok

Már pár korábbi előzetesben is feltűnhetett, hogy egy új külön Registry folyamat került a feladatkezelőbe. Ez még mindig jelen van, azonban most némileg megnövekedett memóriahasználat tapasztalható a folyamatnál. Ez azonban teljesen természetes és a változás egy jövőbeli memóriakezelési változást szolgál.

Megszűnik az Otthoni csoport

Hamarosan nyugdíjba küldi az Otthoni csoportot a Microsoft, melyet már ez az előzetes is előrevetít nekünk. A különböző új technológiáknak köszönhetően, mint a OneDrive és különböző felhőtárhelyek, valamint a Windows 10-be lévő megosztási funkciók szükségtelenné teszik ezen funkció meglétét a továbbiakban a vállalat szerint.

Ismert hibák

 • Néhány Tencent játék, mint a League of Legends és NBA2k Online zöld-képernyőt okozhatnak.
 • A Microsoft Edge Push értesítései nem jelenhetnek meg.
 • Távoli kapcsolat esetén, az alkalmazás végrehajtás nem működhet, amennyiben 32 bites alkalmazást 64 bites rendszeren próbálunk meg futtatni. A 64 bites alkalmazások 64 bites rendszereken megfelelően működnek ilyenkor is.
 • A Filmek+TV alkalmazáson keresztül, a Windows Mixed Reality-ben lejátszott 360 fokos videók fordított irányban jelenhetnek meg.
 • A Mixed Reality-ben indított InPrivate Edge folyamatok normál böngészésként indulhatnak.
 • A gépházban szerepelhet egy OpenSSH-ra vonatkozó beállítás, amely még nem működőképes és nem javasolt a bekapcsolása.
 • Alkalmazások melyekben EDUC betűtípusokat használunk, mint Edge, Cortana, valamint amelyek webview-t használnak, nem indulhatnak el.
 • Erre az előzetesre történő frissítés után, az érintéssel és a tollal való vezérlés nem működhet csak az elsődleges kijelzőn. Ugyanezen problémából adódóan az egér, érintés és toll bevitel sem a megfelelő helyen kerülhet érzékelésre, a kijelző elforgatását követően.


Forrás: Microsoft
Csevegés (eddig 7 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Csicso82 · 1 év
Nem rossz, bár engem csak pár dolog fogott meg:
- a windows update értesítő, hasznosnak tartom.
- a DPI skálázás - persze csak ha működik - fontos dolog lenne.
- a wifi, mobil, ethernet hálózatok kezelésének javulását is jónak tartom
opus25 · 1 év
Zsombi33

Nehogy azt hidd!!!

Első ránézésre tetszetős, másodikra már idegesítő tud lenni az új akril-os Fluent, az, ahogyan kettéosztja este tud zavaró lenni a szemnek.....az idővonalat én tuti nem használnám, én amúgyse vagyok híve ennek az elmentegetősdinek, a többi is csak ámítás még, sokszor szaggat, akadozik, gondolkodik az appok betöltésénél, ja, és a kedvencem volt, hogy a wifim menet közben ledobálta, még jó hogy 2 hónapja cseréltettem ki a wifi kártyám....

Nekem egyedül a Gépház egyszerűbb elrendezése nyerte le a tetszésem, napi használatra még nem ajánlott...ahogy látom a tavaszi alkotás is vetekedni fog az őszivel, csupa terv, félkész megoldások, a végén a nagy semmivel!!!!

Összefoglalva ez vár ránk tavasszal is!
Grisa · 1 év
A frissítés óta a wifit nekem is eldobálta, rájöttem, hogy visszacserélte a drivert egy régebbire. Angry A legfurcsább azonban, hogy alvó állapotból való feléledés után, nem érzékeli a billentyűt. Kihúzom, visszadugom működik, de idegesítő.
Csicso82 · 1 év
A WIFI problémára érdemes megnézni: eszközkezelőben jobklikkes menü a wifi adapteren és ott teljesítmény, energiagazdálkodás, vagy valami ilyesmi néven fut - most nem wifis gépnél vagyok - van egy olyan lehetőség, hogy kikapcsolhatja az eszközt hogy energiát takarítson meg - ez elől a pipát érdemes kivenni.
DarkZer0 · 1 év
@opus25
,,sokszor szaggat, akadozik, gondolkodik az appok betöltésénél"

Én nem vettem észre ilyet, pedig már használom pár napja. Viszont ami a 1709-ben bugolt nekem, ebben már nem. Persze nem ez a fő rendszerem..
opus25 · 1 év
DarkZer0

Én ma reggel untam meg igaz nekem a win 10 Edu-n vagyok Insider, nálam nem működött megfelelően, nekem a 1709-el nem volt problémám....gépektől is függ valószínűleg...Smile

Csicso82

Igen azt mindig megcsinálom, illetve még nekem ha wifi tulajdonságaira kattintok az utolsó értéknél még át kell állítanom az 1-es hight-re, plusszban az energiagazdálkodás beállításánál még a wifi-t plusszban a legnagyobb teljesítményre kell állítanom...
opus25 · 1 év
DarkZer0

Én ma reggel untam meg igaz nekem a win 10 Edu-n vagyok Insider, nálam nem működött megfelelően, nekem a 1709-el nem volt problémám....gépektől is függ valószínűleg...Smile

Csicso82

Igen azt mindig megcsinálom, illetve még nekem ha wifi tulajdonságaira kattintok az utolsó értéknél még át kell állítanom az 1-es hight-re, plusszban az energiagazdálkodás beállításánál még a wifi-t plusszban a legnagyobb teljesítményre kell állítanom...

Idővonal, előfordulhat, hogy cukorfalat pasi nem védte volna le az idővonalat?

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 3

Kori, Lali, vizesember

 • 8 Vendég
 • 255 Tagok ma
 • 8 Szülinapos
 • 16,724 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!