Windows 10 januári összesítő javítás (Meltdown) - Újra elérhető

Szerző: Driver
A Meltdown és Spectre sebezhetőségekre reagálva a Microsoft a múlt héten teljesen soron kívül adott ki új összesítő frissítéseket a Windowshoz. Ezek segítségével a processzorokban felfedezett hibák javíthatók (pontosabban elfedhetők), legfőképp az Intel esetében a Meltdown sebezhetőség, de néhány Spectre-t érintő korai javítás is belekerült ebbe az összesítő csomagba.


A Windows 10 őszi alkotói frissítése esetén (version 1709), ez a KB4056892-es javításként vált elérhetővé, és a rendszer buildszámát 16299.192-re növelte. A változási lista alapján, a biztonsági javításokon túl, néhány egyéb foltozás is belekerült a rendszerbe:
 • Javítva a hiba, amely miatt az események nem kerültek bejegyzésre az eseménynaplóba, amennyiben be volt állítva egy maximális naplózási fájlméret.
 • Javítva a hiba, amely miatt a Microsoft Edge-ben nem lehetett az Office Online dokumentumokat kinyomtatni.
 • Javítva a hiba, amely miatt az érintő-billentyűzet nem támogatta az alap kiosztást 109 nyelv esetén.
 • Javítva egy videó-visszajátszási hiba a Microsoft Edge-ben, ami másodlagos, vagy kiterjesztett képernyőkön jelentkezhetett.
 • Javítva a hiba, amely miatt az Edge 3 másodpercig nem válaszolhatott.
 • Javítva a hiba, amely miatt csak 4 TB memória jelenhetett meg a feladatkezelőben annak ellenére, hogy ennél több került telepítésre és beállításra a számítógépen.
 • Javítva a hiba, amely miatt a frissítés telepítése 99%-nál megakadhatott és megnövekedett CPU és lemezhasználat jelentkezhetett. Ez akkor történhetett meg, amikor a számítógép alaphelyzetbe állításra került a KB4054022-es frissítés telepítését követően.
 • Biztonsági javítások a következőkben: Windows SMB Server, Windows Linux-alrendszer, Windows Kernel, Windows Datacenter Networking, Windows Graphics, Microsoft Edge, Internet Explorer, és Microsoft Scripting Engine.

A javítás a régebbi Windows 10 kiadásokra is megjelent, így a version 1703 esetében KB4056891-es, míg a version 1607-nél KB4056890 néven érkezhetett meg Windows Update-en. Ami pedig a korábbi Windows kiadásokat érinti, Windows 8.1-en KB4056895 néven, Windows 7-en pedig KB4056894-ként azonosítható be a havi összesítő.

Ugyanakkor bizonyos esetekben a javítás lehet, hogy még mostanáig sem jelenik meg Windows Update-en. Ennek hátterében az áll, hogy bizonyos szoftverek, legfőképp a védelmi programok, működésképtelenné válhatnak a javítás hatására (mivel erősen támaszkodnak a Meltdown által érintett műveletekre), így ironikus módon azok miatt még nem lehet telepíteni a biztonsági foltozást.

Most még emiatt túlzottan nem is kell aggódni, ami viszont a jövőt illeti, mindenképpen szükség lesz a javítások meglétére, hiszen biztosan számos kártevő fog megjelenni ezen sebezhetőségek kihasználására. A vállalati környezetek elleni célzott támadásokról pedig nem is beszélve...

Update

Kiderült, hogy egyes AMD rendszereken a frissítés gondot okozhat, és miután az települt, a rendszer képtelen többé elindulni. A hiba minden Windows kiadáson jelen van, Windows 7-től a Windows 10 több verziójáig bezáróan. Ennek következtében az összes érintett frissítés terjesztését leállították Windows Update-en. A Microsoft az AMD-vel közösen már dolgozik a probléma megoldásán, és miután az megtörtént, újra elérhetővé teszik a javításokat.

Update 2: Újabb információk alapján úgy tűnik, hogy csak néhány korábbi, főképp AMD Athlon és AMD Sempron processzor érintett. Ettől függetlenül a probléma kijavításáig valószínűtlen, hogy a frissítések újra publikálásra kerülnének.

Update 3: A frissítések újra elérhetőek Windows Update-en, kivéve az érintett AMD processzorral rendelkező gépeken. Ezek esetében Update-en egyszerűen nem fog megjelenni és így települni sem a javítás.

Tipp: A KB számokra kattintva, a frissítések önálló telepítői letölthetőek a Microsoft Update katalógusából.
Hozzászólások megtekintése (eddig 10 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
grezner · 4 év
"amely miatt csak 4 TB memória jelenhetett meg"
Azta, 4TB memória? Ez nem elírás? Milyen asztali Windowsos gépben van 4TB RAM?
Driver · 4 év
Nem, nem elírás, ugyanakkor ez a Windows Server-re vonatkozó hiba volt. Asztali rendszernél úgy tudom Windows 10 Pro-nál "csak" max 512 GB-ot ismer fel a rendszer, míg a szerver kiadáson viszont 24 TB! a maximális memória mért. Attól ez még kicsit távol is van...
mans · 4 év
Most akkor letöltsem a frissítést, vagy várjam meg amíg jön? G4560 van, és eddig nem jött az update-n keresztül.
Magyar88 · 4 év
Igen a cikk nekem is félre vezető írja h windows updaten nincs fent sokaknak (például nekem sem még ) utána h vissza vonták mert hibákat okozott de be linkeled h onnan letölthető most akkor hogy is van ez? Grin Valaki villanyosítson már fel h fel tehetem e v sem a frissítéseket ha kézzel letöltöm bár nekem amd ha nem tévedek semmiből nincs a gépemben csak Intel.
megszunt_fiok · 4 év
Én a gépemre feltettem a KB4056894 frissítést, lassulást nem észleltem a mindennapi használat során. Nem futtattam semmilyen tesztet. 64 bites Windows 7, 2,4GHz i5-ös proci, 8GB RAM.
slojr · 4 év
Ezt nem nagyon értem. Nekem az AMD-gép megtalálja annak rendje és módja szerint le is tölti,és telepíti is,minden oké,egészen az ujrainditásig. Na itt van halál. AMD Athlon64 x2 4000+. Mi a teendőmert baromira unom,hogy háromszor nyomok resetet mire elindul.
Driver · 4 év
Én így hirtelen két okot látok, az egyik, hogy a Windows Update korábbi gyorsítótára miatt akarja még mindig tévesen felrakni a frissítést, a másik pedig, hogy véletlenül a te CPU-d nem szerepel a feketelistán. Nem tudom, hogy milyen Windowsod van, de ha 7-8 akkor egyszerűen rejtsd el a frissítést, 10-nél meg kezdetnek egy Windows Update hibaelhárítóval próbálkoznék (ez törli elméletben a gyorsítótárat is).
slojr · 4 év
Win 10 home 32 bit. Tegnap frissítettem 7 home-tol,a kisegítő lehetőségek adta lehetőséggel. Minden ok volt,az eredmény egy jogtiszta digitális licenszel ellátott win 10 home lett. Egyúttal köszönet a cikkért. Minden frissítés tök jól ment egészen odáig amig ezt le nem töltötte,és fel nem telepítette. Na most,ha ugy állítom le akkor nincs probléma,rendesen indul,de ha az ujrainditásra nyomok,akkor csak a windows logoig jön be utánna semmi. Utánna kétszer reset,és utánna írja hogy felkészülés az automatikus javításra na és onnantól tőlt be. De a frissítés akkor sem sikerült,mert azt írja hogy sikertelen volt a frissítés telepítése,módosítások visszavonása,és szerintem ezért tud betölteni,de hiába,mert utánna megint megtalálja ezt a frissítést,és kezdődik minden élőről.
opus25 · 4 év
slojr

Ugye ha jól értem, nem települ a gépedre ez a fantasztikus frissítés, tehát törölni sem tudod?
Én 2 lehetőséget látok, vagy kikapcsolod a win 10-edben a frissítés letöltését, ez idő alatt a defender manuálisan frissíthető, vagy visszatérsz az előző rendszerre míg ezt a frissítést végleg ki nem javítják....ugye 30 napon belül automatikusan vissza tudsz állni az előző rendszerre, és a digit licenszed is megmarad, tehát ha kijavítják ezt a frissítési hibát, egy tiszta telepítéssel újra tudod rakni.
slojr · 4 év
Igy van. Jól érted,de a mostani javitással,a hiba megoldódott,minden jó. Azért köszönöm a segítséget.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
 • 5 Vendég
 • 21 Tagok ma
 • 3 Szülinapos
 • 20,954 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!