Ubuntun is gondok lehetnek a Meltdown hibajavító frissítésével

Mint ismeretes a Microsoft gondja is meggyűlt a Meltdown és Spectre javításával, méghozzá a régebbi AMD Athlon és Sempron rendszereken. Azóta a frissítés már újra elérhető, kivéve az érintett processzorok esetében.


Azonban úgy tűnik nem csak Windowson, de Ubuntun (elsősorban a 16.04 LTS kiadásán), illetve az arra építkező disztribúciókon is (pl. Linux Mint 18.3) gondot okozhat egy új kernelfrissítés. A felhasználók tapasztalatai alapján a 4.4-es, egészen pontosan a 4.4.0-108.131-es verzióval kezdődően a rendszer több konfiguráció esetén már nem tud bebootolni.

Szerencsére azonban itt jóval egyszerűbben válthatunk indításkor a korábbi kernelverziók között, tehát a probléma nem végzetes (már amennyiben nem távolítottuk el a régebbit). Továbbá azóta már több frissített verzió is megjelent, amely a problémát hivatott megoldani, - a legutóbbi a 4.4.0.109.114-es, amely már sokkal biztatóbb a visszajelzések alapján, bár a siker még itt sem tűnik teljesnek.

Az Ubuntu fejlesztői egyébként már az Intel processzorok számára új Microcode frissítéseket is közzétettek, amelyek pedig a Spectre egy sebezhetősége ellen így már védelmet biztosítanak. Tehát összességében a Canonical is nagyon jó munkát végez a sebezhetőségek elhárításában, a kisebb felmerülő kellemetlenségek ellenére.
Csevegés (eddig 8 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
mrakso 1 hó
Hiába, a Linux az Linux. Talán a T1000 rendszere is az. Még akkor is működik, ha már csak a kéz van meg Smile. A gyakorlat jól mutatja. Hiba esetén is jobban teljesít egy Unix szerű rendszer mint a zárt forráskód. MS még vergődik mint egy vízbe esett légy, miközben Linux javít, és nincs katasztrófa. Pár másodperc egy kernelfrissítés, és hiba esetén is azonnal elővehető egy másik kernel ahogy a cikk is írja. Mit mondhat ilyenkor az ember?
Driver 1 hó

Idézet

Mit mondhat ilyenkor az ember?

Apple forever.
dlaczko 1 hó
Azt, hogy senkit sem erdekelt a kommented. Most komolyan 1-1 linux fanboy komment miatt csinalsz uj profilokat makossuti? Ez mar a szanalmassag csucsa
WindowsFan 1 hó
mrakso: Mi ez a propaganda? Facepalm Nem úgy volt, hogy egy IP-címről csak egy regisztráció engedélyezett? Grin
mrakso 1 hó
Apple most is megy VBox ban, de úgy látom az is a nyílt forráskód másolata, kár pénzt adni érte. Én épp a ProxyChain -t, meg useragent swithcert próbálgatom, eddig nem tudtam mi az Linuxon... dlaczko: Mi az a makossuti?
Driver 1 hó
A kolumbiai és szerb VPN próbálgatását kihagytad a felsorolásból. Az meg már mellékes, hogy az iróniát sem tudod értelmezni. Grin
Ha megengeded, egy tanácsom lenne: Nincs azzal semmi probléma ha valaki megszállottan szeret valamit, azzal van baj, ha valaki feketén-fehéren lát dogokat. Véleményem szerint ez pedig nem intelligens emberhez méltó gondolkodásmód, ahogy az sem, hogy egyfajta figyelemfelkeltés és egyértelmű kötözködéskeltés céljából regisztrálj be és hagyj kommenteket újra és újra egy oldalra. Linus Torvalds se jár tudtommal trollkodni oldalakra, hogy a Linux mennyivel jobb mindennél. Hint: A nagyképűséget nem szeretik az emberek.
Tutti Georg 1 hó
Kedves Driver!

A vélemény szabad ezt ne feledd! Pontosan így van a win csak jókor volt jó helyen, ezért terjedt jobban el. De komoly szerver nem winnel fut az biztos. Te is gondold végig. Mily furcsa, ha kicsit értesz hozzá, mennyire kezd hajazni a win boot technológiája a linuxra!! A rejtett fájloknál érdekes dolgokat láthatsz. Ne fikázzátok a linuxot mert messze vagytok hozzá!

Üdv: Georg Grin
Driver 1 hó
Ha ebből az jött le, hogy én "fikázom"a Linuxot félreértésben vagy. Én is használok Linuxot (Xubuntu + Kubuntu + Debian - mint szerver) és szeretem. Csak egyszerűen nem vagyok elfogult...

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Mint minden weboldal, úgy az OPREND.hu is sütiket használ a megfelelő működéshez. További információ

Online tagok: 1

ertner

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!