Windows 10 Redstone 4 build 17083-as előzetes

Ezen a héten is új Windows 10 Redstone 4 előzetes érkezett a Windows Insider program tagjainak a gyors frissítési beállítások mellett. Az új 17083-as buildszámú rendszer is hozott pár változást, melyek java ezúttal is a gépházban található.

Az On MSFT bemutatója az előzetesről.

Betűtípusok a gépházban és az áruházban


Még egy korábbi vezérlőpult funkció került átültetésre a gépházba, most már a betűkészletek is kezelhetőek a személyre szabás menüpont alatt. Ezen túl persze új funkciók is bekerültek ide, egyrészt a betűtípusok előnézettel is rendelkeznek, egy adott betűtípuscsaládot pedig teljesen egyedi mérettel és szöveggel is előnézhetünk.


Ami szintén újdonság, hogy a nemrégiben támogatottá vált OpenType variálható stílusú betűtípusok is elő előnézettel testre szabhatóak és tesztelhetők. Ettől az előzetestől kezdve pedig az áruház kapott egy külön szekciót a betűtípusok beszerzésére, így az új betűtípusok telepítése könnyebb lett, mint valaha.

Diagnosztikai adatok


Egy adatvédelmi szempontból nagyon érdekes újdonság, hogy most már megtekinthető, hogy a Windows milyen diagnosztikai adatokat küldött vissza a Microsoftnak. Ez a gépház Visszajelzés és diagnosztika pontjába került be, mint Diagnosztikai adat megtekintő (Diagnostic Data Viewer), melyet engedélyezve az megnyitható lesz. Abban az összes visszaküldésre került adat megtekinthető, továbbá kereshető is, és ha valami ezek közül nem tetszik, mostantól még visszajelzés is küldhető a Microsoftnak róla.

Idővonal fejlesztések


A felhasználói visszajelzések alapján az idővonal funkció kapott már apró fejlesztést. Mostantól az idővonal elemei nem csak egyesével de csoportosan is törölhetőek: így törölhető egy órányi munkafolyamat, vagy egy egész napos esemény is. A másik változás adatvédelmi jellegű, ugyanis alapból nem lesz bekapcsolva az idővonal eseményeinek Microsoft fiókkal történő szinkronizálása, tehát azt manuálisan kell majd bekapcsolni minden eszközön.

További fejlesztések

Windows Hello beállítása: Amennyiben van Windows Hello képes kameránk, akkor mostantól bejelentkezéskor a rendszer fel fogja ajánlani annak beállítását. Korábban ehhez a gépházban több almenün keresztül juthattunk el, így tehát ez egy kicsit egyszerűbbé és gyorsabbá vált.

Alkalmazásverziók: A gépház alkalmazások pontjában lévő alkalmazáslistában, amennyiben egy UWP app-ot kiválasztunk és annak speciális beállításait megnézzük, ott már annak verziószáma is megjelenik. Ugyanehhez egyébként közvetlenül a start minden alkalmazás listájában, vagy az alkalmazás csempéjének jobb klikkes menüjében is eljuthatunk, az Egyebek → Beállítások (App settings) pontra kattintva.

Elrejtésre kerülő görgetősávok kikapcsolása: Az UWP alkalmazásokban a görgetősáv, amennyiben nem használjuk automatikusan elrejtésre kerül. Ez most már kikapcsolható a Gépház → Könnyű kezelés → Kijelző (Display) pontjában, azaz így a görgetősávok mindig láthatóak lesznek.

Alkalmazás hozzáférések: Ismételten az UWP alkalmazások esetén, a rendszer már engedélyt fog kérni, hogy az adott alkalmazás hozzáférhessen-e a dokumentumok, képek és videó könyvtárainkhoz. Az erre vonatkozó engedélyek természetesen bekerültek a Gépház → Adatvédelem pontjába is.

Ismert hibák

 • A Microsoft Store-ból telepített VPN kliensek nem működnek ezen előzetesen.
 • Ha jelenleg telepítünk egy betűtípust a Store-ból, majd egy új előzetesre frissítünk, akkor a betűtípus mint telepített jelenhet meg, de valójában az nem marad telepítve. A megoldás ha frissítést követően a betűtípusokat egyelőre töröljük, majd újra telepítjük.
 • A Mixed Reality-ben indított InPrivate Edge folyamatok normál böngészésként indulhatnak.
 • A gépházban szerepelhet egy OpenSSH-ra vonatkozó beállítás, amely még nem működőképes és nem javasolt a bekapcsolása.
 • A hang visszajátszás némításra kerülhet Edge-ben. A megoldás az lehet, ha a tálcára minimalizáljuk azt, várunk legalább 3 másodpercet, majd visszaállítjuk az ablakot.
 • Folyamatban van egy hiba vizsgálata, amely miatt a startra rögzített Win32-es programok csempéi hibásan jelenhetnek meg, “W~”... kezdőd címkékkel.
 • Egy hiba miatt ha a feladatnézetben (idővonal) váltunk az alkalmazások között, akkor az érintésvezérlés nem működhet abban az alkalmazásban, amire váltottunk. Az ideiglenes megoldás, ha a Feladatkezelőben újraindítjuk az Intézőt (explorer.exe).
 • A Gépház → Rendszer → Kijelző lapján az Adapterbeállítások megjelenítése pont nem működhet. Megoldásként a futtatásba beírhatjuk a következőt: rundll32 display.dll,ShowAdapterSettings 0, amely meg fogja nyitni a dialógust.

Bug Bash

Február 2-ától kezdetét veszi a megszokott Bug Bash a Windows Insiderek között, amikor különböző feladatok elvégezésével és visszajelzés küldésével segíteni lehet a rendszer hibamentessé tételét. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Windows 10 ezen kiadása lassacskán a véglegesítés felé közeledik...

Forrás: Microsoft
Csevegés (eddig 5 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
opus25 · 1 év
Még mindig semmi átlátszóság??? Hmmm
retina · 1 év
Használható már a rendszer napi,normál használatra?
dlaczko · 1 év
?
Driver · 1 év
Nem még nem igazán. Általában a bug bash után már stabilabb előzetesek szoktak érkezni, de az még kicsivel odébb lesz.
retina · 1 év
köszi!Smile

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 6

Vivid, vizesember, zsipu2001, nagyrobe, mano, palicz91

 • 10 Vendég
 • 185 Tagok ma
 • 8 Szülinapos
 • 16,724 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!