Új "Modern" Windows 10 kiadásokon dolgozik a Microsoft

A Windows Central ismét érdekes belsős Microsoft információkhoz jutott, amelyből kiderült, hogy a cég több új modern Windows 10 kiadáson dolgozik. Ezek pedig egyelőre Polaris és Andromeda néven ismertek, és technikai szempontból elég nagy változásokat hoznak.

Modernebb Windows

Mindkettő esetén ugyanis az eddigi rendszert lényegében az alapokig visszabontják. A rendszer szíve, a kernel, amit a Microsoft OneCore-ként nevez, természetesen megmarad, enyhe túlzással ugyan, de majdhogynem minden más változik.

A Polaris esetén a felhasználói felület (CShell) bár használatban és megjelenésben sem igen fog eltérni a megszokott asztali Windowsétól, mégis teljesen az univerzális platformra (UWP-re) épül majd. Így tehát abból minden hagyományos Win32-es program hiányozni fog, - vagyis nagy eséllyel nem lesz se Vezérlőpult, se Jegyzettömb, se Paint, vagy éppen a jó öreg 90-es években igen divatos faxoló is ki lesz gyomlálva a rendszerből, sok egyéb mással.


Ennek egyértelmű célja az, hogy így egy sokkal könnyedebb és kisebb, régi komponensektől mentes rendszert kapjanak. Viszont ennek ellenére a Poralis biztosan képes lesz a hagyományos Win32-es programok futtatására, tehát az olyan programok, mint az MS Office, vagy éppen a Photoshop futtatható lesz, valószínűleg valamilyen virtualizációt használva.

Az Andromedia ennek nagyon közeli mobilos testvére lesz, amely majd egy Windows Phone szerű felülettel rendelkezhet. Olyannyira közeli testvérek, hogy maga a felület, a CShell, mindkettő esetén még akár ugyanazon kódra épülhet, és mindössze a kijelző mérete (vagy a gyártó) fogja meghatározni, hogy a mobilos (Andromeda), vagy az asztali (Polaris) felhasználói felületet használja a rendszer. Tehát technikai értelemben a kettő kiadás szinte azonos.

A magyarázat...

A dolog hátterében az áll, hogy a szokványos x86, x64-es hordozható számítógépek mellet a piacon kezdenek megjelenni a mobil processzorokat használó ARM laptopok, táblagépek és egyéb hibrid eszközök is. A Google a Chrome OS-el már fel van készülve erre, de állítólag már az Apple is dolgozik ennek megoldásán az iOS módosításával.

A Microsoftnak ilyen megoldása viszont nem igazán van, hiszen a Windows Phone-t már nem fejlesztik, és az amúgy sem lenne erre a célra teljesen megfelelő. A nemrég megjelent Windows 10 S pedig érezhetően csak egy pillanatnyi megoldás, hiszen az lényegében csak egy szokványos Windows 10 átirat, ami egyáltalán nem sallangmentes. Ez pedig ebben a ligában nem is lehet nyertes megoldás.


Nem hivatalos Andromeda eszköz koncepciója.

Így a Polaris és Andromeda ezt az űrt fogja kitölteni. Ezen ARM gépek bár nem lesznek teljesítményben kimagaslók, - így valószínűleg a haladó felhasználók szívét se fogja elnyerni, - ugyanakkor az általános felhasználókét már igen. Hiszen ez rendkívül vékony, könnyű, passzív hűtéses és akár 20 órás üzemidőt biztosító hordozható eszközöket jelenthet. Egy ilyen gépet könnyen lehet, hogy maga a Microsoft is be fog mutatni, a Surface család új tagjaként.

A megszokott Windows 10 Home/Pro kiadások továbbra is változatlanul megmaradnak a magasabb szintű feladatok elvégzésre, mint videóvágás, CAD vagy például játék. A Polaris és Andromeda pedig az ilyen mobil eszközökön az alapvetőbb dolgaink elvégzését tudja majd biztosítani, amibe még pár könnyedebb Win32-es program futtatása is beletartozhat.

Azonban az ilyen eszközök, illetve maga a rendszer megjelenése jelenlegi tervek szerint inkább 2019-re tehető. Ugyanakkor egyes pletykák szerint a Microsoft még az idei év vége előtt szeretne egy mobil/táblagép hibridet bemutatni, amely már az Andromeda rendszert futtatná.
Hozzászólások megtekintése (eddig 7 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
WindowsFan · 3 év
Tehát ez valami olyasmi lesz, mint a Windows RT volt, nem? (Egy ARM-alapú táblagépekre szánt OS, ami nem képes hagyományos Windows-alkalmazások futtatására.)

Remélem, hogy ezúttal több sikerrel járnak, mivel az RT elég nagy bukó volt sajnos.
Driver · 3 év
Nem egészen. Az RT ugyebár kifejezetten csak ARM-re volt, ez úgy tűnik felkerülhet szokványos x86-os, vagy x64-es processzorral rendelkező gépekre is, de ezt majd meglátjuk. Másrészt hagyományos (Win32) programokat is tud futtatni, csak virtualizálva/emulálva oldják meg. Mert ugyebár ezt már évekkel ezelőtt sikerült megoldani:

opus25 · 3 év
Hehe, ahogy a redmondi srácokat ismerjük, ismét egy füstbe ment tervecske lesz.....hihetetlen,hogy ilyeneken agyalnak, ez max egy nyugdíjasnak lehet majd jó, ha majd tudná kezelni....tableten mondjuk elképzelhető a sikere ha sikerülne a maximumot kihozniuk, de ismerjük már a srácokat annyira, hogy kb a 25 éves tervbe se biztos, hogy bele fog férni....
dlaczko · 3 év
Pedig ha hiszed ha nem, az emberek 90%-nak ennel tobb nem kell, sot meg ez is sok
kicsibaba · 3 év
ez 4-5 éves hír
belagezabela · 3 év
A tablett eleve egy elhalt dolog lett, de nem csak windows szinten. Kivétel nálam, de én ráadásul winnel nyomom így esténként.
Ezekből a kísérletekből max egy két dolog ami esetleg érdekes lehet de mint alkalmazás vagy önálló program tuti elvetél.
agostonbalazs205 · 3 év
Köszi szépen!
Én már nagyon várom a Windows 10 új verzióját.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 7 Vendég
  • 29 Tagok ma
  • 8 Szülinapos
  • 20,005 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!