Windows 10 Redstone 4 Build 17093 előzetes

A héten is új előzetessel bővült a Windows 10 Redstone 4, vagy várható nevén a Windows 10 tavaszi alkotói kiadása. Bár az április körüli megjelenés már nincs túlzottan távol, mégis került jó-pár további fejlesztés a rendszerbe.

Az On MSFT bemutatója az előzetesről.

Játékossáv fejlesztések
A játékossáv kapott egy alaposabb áttervezést. Így már azonnal lehetséges a mikrofon, webkamera és a játék üzemmód be/ki kapcsolása, valamint már az óra is megjelenik itt. De a beállítások oldal is kapott egy alaposabb átszabást, plusz a sáv a sötét és világos módot is támogatja, ami akár külön beállítható.

Diagnosztikai adatok törlése


A legutóbbi előzetesbe bekerült a küldött diagnosztikai adatok megtekintésére alkalmas új alkalmazás. Ettől az előzetestől már az eszközről összegyűjtött adatok is törölhetők a Gépház → Adatvédelem → Visszajelzés és diagnosztika lapján. Ez nem csak magáról az eszközről, de a Microsoft szerveriről is törli a gyűjtött információkat.

Grafikus fejlesztések

HDR több eszközön: Sok új monitor és eszköz már támogatja a HDR megjelenítést, azonban annak használatához néha kalibrálás is szükséges, amit gyárilag nem biztos, hogy elvégeznek. A Gépház → Alkalmazások → Videó visszajátszás (Video playback) lapján már a "Stream HDR video" opció bekapcsolható lesz, amennyiben az eszköz kalibrálható a HDR használatára.

Több grafikus kártyás gépek támogatása: Sok olyan mobil eszköz kapható, amely két különböző, általában egy integrált és egy dedikált videokártyával is rendelkezik. Amennyiben néhány alkalmazásban a dedikált videokártyát szerettük volna alapértelmezettként beállítani azt vagy az Nvidia vagy az AMD vezérlőpultjában tehettük meg. Mostantól azonban erre a Windows natívan is képes, a gépházon keresztül.


Csak navigáljunk el a Gépház → Rendszer → Kijelző részébe, ahol a korábbi Adapterbeállítások opció helyett már a "Graphics settings" (Grafikus beállítások) menüpont szerepel. Itt a klasszikus programok és az új UWP alkalmazásoknak meg lehet határozni, hogy a rendszer mely videokártyát használja. Ehhez pedig vagy az energiatakarékos módot (integrált kártya) vagy a teljesítmény-centrikus (dedikált kártya) opciót kell választani. Jelenleg ezen beállítások az egy videokártyás eszközöknél is megtalálhatók, de értelemszerűen nincs hatása.

Windows biztonsági fejlesztések


Windows Biztonság a gépházban: A korábbi Gépház → Frissítés és biztonság oldalon lévő Windows Defender oldal Windows Security (Windows Biztonság) lett. Így egy kicsit a lap is átalakult: Innen azonnal elérhető a vírusirtó, felhasználói fiók, tűzfal, alkalmazás és böngésző védelem, eszközvédelem, eszközteljesítmény, valamint a családi/szülői felügyelet beállítások.

Két új menü Windows Defenderben: Két új opció bekerült a Windows Defender biztonsági központ lapjára is, amely a felhasználói fiók, illetve az eszközvédelem. Így innen is egyszerűen el lehet jutni ezen beállításokhoz.

Bluetooth fejlesztések


Gyors párosítás: Ettől az előzetestől kezdve már néhány Bluetooth eszköz egyetlen kattintással párosítható. Ezt úgy valósították meg, hogy néhány már korábban párosított és felderíthető eszközökről a Windows értesítést fog megjeleníteni, amivel azonnal csatlakozhatunk. Ezt a Surface Precision egér már támogatja is, de idővel a lista bővülni fog.

Microsoft Edge fejlesztések

Teljes képernyős mód: Az őszi alkotói kiadásban bekerült az Edge-be a teljes képernyős (F11 billentyű) mód. Most ez további fejlesztéseket kapott, így már a képernyő felső részéhez érve a teljes böngészősáv és így az eszköztárak is megjelennek, a korábbi csak minimalizálási, kis méret és bezárás gomb helyett.

Nyomtatás hirdetések nélkül: Amennyiben korábban egy weboldalt nyomtatni szerettünk volna, előfordulhatott, hogy az azon lévő hirdetések is megjelent nyomtatáskor. Ezek már eltávolíthatók a nyomtatási képkor megjelenő "Clutter-free printing" opcióval.

Frissített adatévdelem lap


Egy további apró módosítást kapott az gépház adatvédelem oldala, így már az oldalsávban megjelenő oldalak külön, sokkal jobban áttekinthető kategóriákba kerültek.

Többnyelvű szó és szövegjavaslatok:


A beépített képernyő/érintő billentyűzet már akár képes egyidejűleg több eltérő nyelven is szó, valamint szövegjavaslatokat tenni az éppen írottak alapján. Ehhez csak telepítve kell, hogy legyenek a kívánt nyelvi csomagok, majd a Gépház → Eszközök → Gépelés részében bekapcsolni a többnyelvű szövegjavaslatot.

Jelszó mentes beállítás (Windows 10 S)


Egy érdekes, csak Windows 10 S-ben megtalálható funkció érthető el ettől az előzetestől kezdve, amellyel jelszó nélküli használatra állítható be a rendszer az első indításkor. Ehhez a Microsoft Authenticator alkalmazása szükséges, illetve követni a lépéseket, így a rendszer teljesen jelszómentes lesz, vagyis a Windows Hello-t használva léphetünk be és hitelesíthetünk (arcfelismerés, PIN, stb.) műveleteket.

Ismert hibák

 • Néhány esetben az előzetesre történő frissítéskor a folyamat látszólag 88% körül megakadhat. Azonban a folyamat nem akad meg valójában, hanem akár 90 percig is elhúzódva, de befejeződik.
 • Néhány eszköz nem tud a hibernációból felébredni, ilyenkor újraindításra van szükség.
 • Ha jelenleg telepítünk egy betűtípust a Store-ból, majd egy új előzetesre frissítünk, akkor a betűtípus mint telepített jelenhet meg, de valójában az nem marad telepítve. A megoldás ha frissítést követően a betűtípusokat egyelőre töröljük, majd újra telepítjük.
 • A japán és ázsiai karakterbevitel több esetben sem működhet.
 • Egy hiba vizsgálatban, amely miatt a 3 és 4 ujjas gesztusok az érintőpárnák esetében nem működhetnek mindig megfelelően.
 • A Windows Hello a Surface Laptop-on jelenleg nem működik.
 • Külső DVD olvasó csatlakoztatásakor az Explorer.exe összeomolhat.
 • A Gépház összeomlik, amennyiben a Témák lapot megnyitjuk a Személyre szabás pontban.
 • A játékossávban egyes gombok kicsit elcsúszva, nem teljesen középre igazítva jelenhetnek meg.
 • Néhány játéknál, mint a Destiny 2 vagy Fortnite, az egér a játékon belül továbbra is mozoghat, annak ellenére, hogy behoztuk a játékossávot.
 • A játékossávval létrehozott képernyőképekről vagy rögzítésekről szóló értesítések nem a képernyőképet vagy videót, hanem az Xbox alkalmazást nyithatják meg.
 • A játékossáv bezárásakor, az egérkurzor visszaugorhat az azelőtti pozícióba, mint mikor megnyitottuk a sávot.
 • Néhány First person nézetes játékban a billentyűzet és egér nem reagálhat megfelelően a játékkősávon. Egy Alt+Tab-os alkalmazás váltás, majd visszaváltás megoldhatja a problémát.
 • Játékközvetítésekor a Mixer által kijelzett közvetítési cím módosításakor, ha nem betűt gépelünk be, a játék pár másodpercre befagyhat.
 • A játékossáv Xbox kontrollerrel történő előhozása (Xbox gomb), nem mindig működhet.

Bár a megjelenés egyre közelebb, ezen előzetes még mindig nem sorolható a mindennapi használatra alkalmas kategóriába, de ezt talán az elég bő hibalista is érzékelteti. Amennyiben tehát ki szeretnénk próbálni, azt egyelőre még mindig vagy virtuálisan, vagy másodlagos telepítésként érdemes megtenni.

Forrás: Microsoft
Csevegés (eddig 3 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
geo59 · 1 év
én nem tudok a nyelv választásba bejutni. egyszerűen visszalép az alapra. ötlet esetleg. köszönet
Komplikato · 1 év
Három napja fent van, komoly bugba még nem futottam bele, de nem is vagyok professzionális felhasználó. Még.
Viszont nem értem miért kérdezi megy óránként, hogy ajánlanám e ismerősöknek meg kollégáknak ezt a buildot? Még is csak egy korai tesztverzió, miért ajánlanám bárkinek? Az az autentikáció amit fent írnak a Windows S-ből átvéve ... nekem az már előző verzió (17083?) kérte a frissítés után. Szóval a telefonon lévő MS szoftveren tudtam belépni a gépbe csak.
Driver · 1 év
Ezt a kétlépcsős hitelesítés miatt kérheti. Viszont a Windows 10 S-ben ez annyiban más, hogy ha így jelentkezel be, utána eltűnik a normál Microsoft fiókos jelszavad, és csak a PIN kód, arcfelismerés, képjelszó stb. (átfogóan a Windows Hello), lesz használható. Tehát például bejelétkezéskor is csak ezek vannak mint opció, a normál jelszó érdekes módon nem lesz ott (mintha nem is létezne).

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 1

ducko

 • 4 Vendég
 • 190 Tagok ma
 • 8 Szülinapos
 • 16,724 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!