Adatokat gyűjthet majd rólunk az Ubuntu 18.04 LTS

Az Ubuntu 18.04 "Bionic Beaver" egy igazán fontos kiadás lesz, hiszen LTS, azaz hosszú, 5 éven át tartó támogatást kap majd. Vagyis a Canonical egy stabil és jól összerakott rendszert igyekszik összehozni, amire nem mellékesen számos más disztribúció is építkezik majd, mint a Linux Mint, vagy elementary OS.

Információk a telepítésről

Azonban egy adatvédelmi szempontból fontos változás is történni fog a 18.04-ben, az OMG! Ubuntu! forrásai alapján, ugyanis annak telepítője alapértelmezés szerint néhány adatot már fog rólunk gyűjteni. Ezek pedig a következők lesznek:
 • Mely Ubuntu verziója kerül telepítésre.
 • Van-e hálózati kapcsolat.
 • Hardver adatai (CPU, RAM, GPU stb.).
 • Az eszköz gyártója (Dell, Lenovo stb.).
 • A kiválasztott ország.
 • Meddig tartott a telepítés.
 • Az automatikus bejelentkezés engedélyezve lett-e.
 • A lemez (partíciók) elrendeződése.
 • Kiválasztásra került-e a harmadik féltől származó kodekek, illesztőprogramok telepítése opció.
 • Kiválasztásra került-e a frissítések telepítése opció.

Bármilyen meglepő ugyanis ezeket az Ubuntu eddig nem gyűjtötte. Viszont ha figyelmesek leszünk, ez után sem fogja, mivel a telepítés kezdetekor tehát dönthetünk úgy, hogy nem veszünk részt benne.

Használati adatok

A Canonical szándékai alapján lehetnek azonban más változások is, amelyek már nem a telepítésről, hanem a rendszer használatáról gyűjtenek adatokat. Ez két területet érint; az egyik az úgynevezett Ubuntu Popcon, mely a leggyakoribb alkalmazásokról és csomagokról, valamint egyéb használati statisztikákról gyűjt adatokat, a másik az Apport, amely automatikusan anonim összeomlás jelentéseket küld a Canonicalnak. Fontos tudni, hogy ezek szintén mind kikapcsolhatók lehetnek majd, a Beállítások → Adatvédelem oldalán.

Mit tesz az Ubuntu a gyűjtött adatokkal?

A legnagyobb érdekesség azonban, hogy a gyűjtött adatok zömét publikussá teszik majd. Ez nyilván a statisztikai jellegű adatokat érinti, vagyis lényegében bárki utána nézhet majd, hogy hány és milyen eszközre került telepítésre az Ubuntu, illetve, hogy azon milyen szoftvereket használnak és telepítenek a felhasználók leggyakrabban.
Csevegés (eddig 3 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
BoogieWoogie · 10 hó
Szóval kezdődik a Linuxnál is...
Létezik még egyáltalán biztonságos operációs rendszer, vagy minden gyártó már csakis és kizárólag kémprogramokat fejleszt?
FLTRNW · 10 hó
Alapvetően nincs ezzel semmi baj, ha kikapcsolható.
Szép dolog ez a nyílt forráskód, azonban legyünk őszinték, egy átlag felhasználó (pl. én), használjon az Windowst vagy Linuxot, nem tud belenézni a forráskódba, mert nem ért hozzá.
Zsombi33 · 10 hó
Legyen az bármilyen rendszer szoftver hardver , sebezhetetlen dolog nincs .
Legyen az ipari állami üzleti kémprogram , ezeket mindig is írni fogják sajna .
Kereslete pedig van , így leállni sem fognak róla . Itt a CPU példa ha kijavítják majd jöhet a Chipset , mint az alaplap "forgalomirányítója" jobb szó nélkül Smile , kitudja mennyit írtak már kedveltebb munkaállomások feltörésére .
Fusson rajta Linux vagy Win aki eszes elhatározott , az talál behatolási pontot !
Wint használok de nem vagyok a Linux ellen .
A szabad forráskód már félig egy útmutató , ( meghívó ) hogy írj olyat amit nem kéne sajna .
De hát ez csak magánvélemény , amiből mindenkinek van mindenre mindenfajta !
Ami tény hogy a motivált hackerek , sajnos mindig a cégek előtt járnak egy lépéssel .Shy

UI : Elnézésetek ha "kicsit" elkanyarodtam volna az alaptól !

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 3

iceage, ertner, tivadar1

 • 3 Vendég
 • 59 Tagok ma
 • 7 Szülinapos
 • 16,553 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!