Elérhető az első Android P előzetes, sok érdekes újdonsággal

Szerző: Driver
A Google bejelentette Pixel készülékeire a következő Android, az Android P első Developer Preview, azaz fejlesztői előzetes kiadását. A rendszer pontos megnevezését így még homály fedi, de néhány újdonság már ismertté vált az első előzetes által.

Az Android Central bemutatója az előzetesről.


Némi dizájnbeli változások

Szinte minden Android főverzióba kerül valamilyen apróbb módosítás a Material Designba. Ebben az Android P előzetesben pár érdekesség már most feltűnhet. Az egyik ilyen jellemvonás az értesítéseknél és az értesítési központban van jelen, ahol a gyors műveletek ikonjai kör alakú alapot kaptak, valamint a panelek is lekerekített élekkel rendelkeznek. A beállítások panel is részben már ezen stílusjegyeket hordozza, így valószínű, hogy ez egy új irányelv lesz az Android P-ben. Változott még a hangerő-szabályozó kinézete is, ami a képernyő teteje helyett, a Google Pixel esetén közvetlenül a fizikai gomb mellet jelenik meg a képernyőn, függőleges elhelyezkedésben. De akad még sok egyéb apróság, és a következő előzetesekkel biztosan lesznek még továbbiak is, az elkövetkező hónapok során.

Biztonság

A biztonság terén jó néhány változás történt ebben az előzetesben. A rendszer kapott egy egységesített felületet az ujjlenyomat hitelesítéshez, melyet így a fejlesztők könnyedén implementálhatnak alkalmazásaikban. Egy másik nagyon fontos változás, hogy a csak háttérfolyamatként futó alkalmazások nem férhetnek majd hozzá a kamerához, a mikrofonhoz, illetve a szenzorinformációkhoz sem, - ilyenkor a rendszer teljesen fals adatokat fog küldeni azoknak.

Értesítések


Az üzenetküldő alkalmazások értesítéseiben is sok fejlesztés várható. Azokban már megjelenhetnek a küldött képek és matricák is, - leváltva az eddigi csak szövegesen jelzett "képet küldött" értesítéseket. A másik érdekesség, hogy az értesítéseken belül gyors válaszok, vagy ajánlatok is megjelenhetnek, és így azonnal elküldhetőek lesznek, de ezen funkció megléte majd az adott alkalmazás fejlesztőin is múlhat.

Wi-Fi RTT beltéri helymeghatározás


Az Android P már támogatni fogja az IEEE 802.11mc, vagy más néven a Wi-Fi Round-Trip-Time (RTT) szabványt, amivel lehetségessé válik a beltéri pozíció meghatározása. Az ezt támogató készülékek, illetve Wi-Fi hozzáférési pontokkal akár 1-2 méteres pontossággal meghatározható a pozíciónk. Ez a jövőben a bevásárlóközpontokban, vagy különböző rendezvényeken belüli tájékozódást jelentősen megkönnyítheti, de majd az otthonunkon belüli okos-eszközök vezérlésében is szerepet játszhat.

Kijelző bemetszések támogatása


Az Android P már alapból támogatni fogja a gyártók számára az iPhone X-hez hasonló kijelző bevágásokat, melyek a kamerát és a szenzorokat tartalmazhatják. A gyártóknak ezzel lehetősége van szoftveresen is meghatározni rendszer számára, hogy az eszköz rendelkezik-e kijelző bevágással, és ha igen, annak milyen méretei vannak. Így a fejlesztők a rendszer által adott paraméterekkel már megfelelően ki tudják alakítani alkalmazásaikat, hogy azoknak véletlenül se kerüljön egy grafikus eleme sem a kivágott területre. Ebben az előzetesben a szenzorbevágások szoftveresen szimulálhatóak is, az amúgy ezeket nem tartalmazó eszközökön is.

Több kamera támogatása

Nem meglepő módon, mivel a több kamerás eszközök egyre általánosabbak, alapból már az Android P is támogatja ezeket. A fejlesztői API így már alapból a többkamerás trükköket is támogatja, mint a mélységérzékelés a portréknál, de a képstabilizáció és még a képernyő alapú vaku is része lett a repertoárnak. Ennek hála az alkalmazások által készített képek is jobban mutathatnak, nem beszélve a harmadik felek által fejlesztett kamera alkalmazások tudásáról.

További fejlesztések

  • Okosabb képernyő-elforgatás: Amennyiben a telefonunkon az elforgatás zárolva van, az Android P-ben a kijelző elforgatásakor, a navigációs sávon meg fog jelenni egy kis ikon, amivel engedélyezhetjük az egyszeri elforgatást.
  • Lockdown mód: Segítségével teljesen kikapcsolható az ujjlenyomattal, vagy bármilyen másodlagos azonosítási eljárással történő feloldás, és csak a PIN kódot megadva lesz a telefon feloldható.
  • Akkumulátor kímélő mód: Az energiatakarékos üzemmód automatikus engedélyezésénél már akár 70%-os töltöttségi értéket is megadhatunk, az új dinamikus állítást lehetővé tevő csúszka segítségével.
  • Képernyőképek megjelölése: A készített képernyőképeket már azonnal lehetőségünk van szerkeszteni és megjelölni azon dolgokat.


Az év harmadik negyedévében érkezik


A Google tervei alapján még ezen kívül négy fejlesztői előzetes fog érkezni a végleges kiadást megelőzően, amely így valamikor az év harmadik negyedévében készül el. Ugyanakkor ezen előzetesek mindegyike elsősorban a Google Pixel készülékeihez fognak megjelenni, és kifejezetten a fejlesztőknek szólnak, így mindennapi használatra nem igazán alkalmasak. A második fejlesztői előzetes a tervek szerint tehát valamikor májusban érkezik majd, melynek újdonságairól szintén igyekszünk beszámolni.

Forrás: Android
Hozzászólások megtekintése (eddig 3 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
astryle · 5 év
A legutóbbi telefonvásárláskor direkt nem egy gagyi kínai telefont vettem, hanem egy márkásat (xperia xa1) pont azért, hogy kapjak frissítéseket. Hiába jelentették be, hogy lesz rá oreo frissítés, a mai napig nem jött ki. Örülök neki, hogy van fejlesztés, de amíg nem tudom felrakni sokat nem érek vele.
Driver · 5 év
Nem kell aggódni, meg fog rá érkezni az Oreo (a Sony oldalán lehet előre tájékozódni). A későbbiekben meg úgyis fel lehet majd rá tenni akár egy LineageOS-t, vagy valamilyen más Android variánst, amivel pár évvel kitolható az élettartama.
expa · 5 év
Okosabb képernyő-elforgatás
Ez nagyon szuper fejlesztés...

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 4 Vendég
  • 25 Tagok ma
  • 4 Szülinapos
  • 21,246 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!