Még idén egy könnyedebb Windows 10 kiadás érkezhet

Egy új Windows 10 "Lean" nevű kiadást fejleszt a Microsoft, amely a Windows 10 Redstone 5 build 17650-es előzetesének telepítőiben már meg is található. Ebből kifolyólag talán ősszel már a Redstone 5-ös frissítéssel meg is jelenhet. Egyelőre a Lean név úgy tűnik átmeneti, és addig még megváltozhat, de a rendszer célja nem fog, vagyis, hogy egy jóval könnyedebb kiadást hozzanak létre.


Ez a rendszer telepített méretében is érezhető lesz, jelenleg ugyanis 2 GB-tal kisebb méretű mint a Windows 10 Pro, amit 50 ezernél is több eltávolított rendszer komponenssel értek el. Ez pedig érezhető is, ugyanis sem a Regedit, sem pedig több hagyományos program nincs benne, mint az Internet Explorer, vagy a Paint. De jó néhány alkalmazást is kigyomláltak belőle, így sem a Fényképek, Térképek, Filmek+TV, vagy Groove Zene stb. sem része alapból.

Így a Windows 10 Lean akár olyan eszközökön is használható lesz, amelyekben nagyon kis méretű, 16 GB-os rendszerlemez van. Ami még fontosabb, hogy ezáltal majd jobban frissíthető is lesz, amely jelenleg a legnagyobb probléma az ilyen eszközökön, a jelentős helyhiány miatt. Nyilván ezentúl persze az eltávolított komponensek miatt a rendszer jelentősen kevesebb erőforrást igényelhet majd.

Bár a leírtak alapján feltételezhető lenne, hogy ez lesz a korábban "Modern" Windows 10 kiadásként ismertetett Polaris és Andromeda rendszer, de valójában nem erről van szó. A Lean sem az új alkalmazkodó felhasználói felülettel nem rendelkezik, illetve a hagyományos Win32 programokat is teljes mértékben képes futtatni (emuláció helyett). Tehát valójában a Lean csak egy nagyon lecsupaszított és egyszerűsített Windows 10 kiadás lesz, hasonló mint korábban a Windows 7 esetében például a Thin PC volt.

Forrás: Neowin
Csevegés (eddig 6 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
katt · 9 hó
Hát ez így elég gáz. Akkor ott az LSTB, abban nincsenek szarságok, de használható. 50000 eltávolított rendszarkomponens??? Ó, ha ezt a DOS megérhette volna!OMG
Ki a tök vesz 16GB-os eszközt windows alá?Hmm
A Pro is elfér 11GB-on, csak először másra kell telepíteni, helyfoglaló elemeket kiirtani, aztán partíciókat átrakni, és voilá.
dlaczko · 9 hó
LSTB windows-t te legalisan a budos eletben nem fogsz hasznalni. Mellesleg ez a verzio szinte biztos, hogy tabletekre es minipc-re lett kitalalva, ahol erosen korlatozott a hely.
opus25 · 9 hó
dlaczko

Dehogynem használhatsz, csak veszel hozzá egy Mak kulcsot, és voálá...Európában el lehet adni a megvásárolt win szoftverlicenszt teljesen legálisan, és, mint örökös , használhatod legálisan akár a win 10 LTSB kiadásait is.

Én mondjuk már nem nagyon hiszek el semmi ilyen híresztelést, Redmondban annyi terv van, hogy nem marad idejük az agyalástól megcsinálni a főverziónak szánt nagy alkotásokat sem, valószínű, hogy ez is csak egy füstbe ment terv lesz, akárcsak az "S " verzió volt..Smile
dlaczko · 9 hó
Tevedes, europaban nem lehet eladni a megvasarolt licencet, mivel nem a szoftvert veszed meg, csak a hasznalati jogot, ami pedig nem atruhazhato. Attol fuggetlenul, hogy ez kb senkit sem erdekel, meg nem lesz legalis
opus25 · 9 hó
Akkor te vagy tévedésben, ugyanis jogerős EU-s Bírósági ítélet van róla, mivel a szoftvercégek kvázi megkapják a jussukat, így az a dolog, ami lehet immat is, a vevő tulajdonát képezi, amit eladhat, igaz a saját maga használt gépről, mivel ezek zöme inkább számítógépes szoftver törölnie kell, és eladhatja, amit az új vevő, mint örökös minden joggal felruházva használhat jogtisztán, tehát az a szerződése a winnek, meg a többi szoftvercégnek, hogy pénzt kér használatért az Európában nem állja meg a helyét, ezzel viszont szöges ellentéte az USA Bírósága épp az eu-snak az ellenkezőjét mondta ki...úgyhogy a nagy szoftvercégek az euban bekaphatják a szerződésüket...

http://curia.europa.eu/juris/document...doclang=HU
Tiller500 · 9 hó
Na, végre! Kezd közelíteni egy igazi operációs rendszerhez.Smile
Ezek azok a dolgok, amiket nem a felhasználónak kellene "kiirtania" - a felhasználónak, a számára szükséges programokat kell telepítenie.
Saját, (nagyon amatőr) véleményem szerint egy operációs rendszer feladata: eszközök működtetése és a szükséges alkalmazások futtatása!?

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 1

oroszlán

  • 2 Vendég
  • 61 Tagok ma
  • 7 Szülinapos
  • 16,553 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!