Windows 10 Redstone 5 Build 17661 előzetes

Miközben ma veszi kezdetét a Microsoft Build konferencia, a múlthét folyamán még egy új előzetes is érkezett az Insider tesztelőknek, amely már nem csak a Skip ahead beállítások mellet, hanem a gyors beállításoknál is elérhető lett a Windows Insider program tagjainak. A build 17661 több új fejlesztését is hozott magával.

Új modernebb képmetsző


Átalakult a Windowsba épített képmetsző, amely a képernyőképek vágásához, azokon történő megjelöléshez és megosztásához használható. Ez lényegében nagyon hasonló a korábbi Windows-Ink eszköztárba épített Képernyővázlat funkcióhoz, amely egy kicsit átalakult és mostantól egy külön alkalmazássá vált.


Ezen kívül sokkal egyszerűbbé vált a képernyőmetszés és azonnali megosztás. A WIN + Shift + S billentyűkombináció segítségével azonnal megnyitható a képmetsző és a metszett kép a vágólapra másolódik. Sőt ilyenkor megjelenik egy értesítés, amit ha megnyitunk, azonnal meg is oszthatjuk kivágott képernyőképünk. Amennyiben pedig érintő tollunk is van, annak gombjára szintén beállítható több új képmetszéssel kapcsolatos funkció.

Ismét nem mindenki számára elérhetők a Kollekciók (Sets)

Korábban mindenki számára elérhető volt a Kollekciók (Sets) funkció aki a Windows Insider program Skip ahead beállításain keresztül szerezte be a Redstone 5-ös előzetest. Ez számukra továbbra is változatlan marad, viszont aki a normál, gyors Insider beállításokat használja, nem biztos, hogy elérhető lesz a Sets. Itt továbbra is csak ellenőrzötten, néhány tesztelőknek fogják azt bekapcsolni.

További Fluent dizájn, most az idővonalnál


Egy apró módosítás található az Idővonalnál is,- ettől az előzetestől kezdve, mostantól amikor megnyitásra kerül a feladatnézet/idővonal a háttér blur effekttel kerül elmosásra.

Windows biztonsági fejlesztések

Átnevezésre kerül a Windows Defender biztonsági központ, helyette egyszerűen csak Windows biztonság lesz a neve. A névváltás logikus, hiszen már egy ideje nem csak a Windows Defenderre vonatkozó biztonsági beállítások találhatók meg itt.

Fejlesztések a HEIC támogatásban

Már korábban bejelentésre került a HEIF képformátumok támogatása a Windowsban. Ettől az előzetestől kezdve a Fájlkezelőben az ilyen formátumú képek részletei is módosíthatóak a Tulajdonságoknál, illetve a képek is forgathatóak a jobb klikkes menü segítségével. Ennek használatához szükség van a frissített HEIF bővítményre, amely az áruházból beszerezhető.

További fejlesztések

 • Mostantól a Fókuszsegéd automatikusan be fog kapcsolni minden teljes képernyős játék esetén. Korábban előfordulhatott, hogy egyes játékoknál ez nem történt meg automatikusan.
 • További hangbeállítások kerültek a gépházba, most már az eszközök tulajdonságai is módosíthatóak innen, mint a nevük és az audio formátum.
 • Microsoft Pinyin és Wubi IME fejlesztések.


Ismert hibák

 • Az előzetesre történő frissítéskor az előkészítési folyamat látszólag megakadhat 80-90% környékén. Ha eleget várunk, kb. 30 perc, a frissítési folyamat végbemegy.
 • Több értesítés a műveletközpontban az Explorer.exe összeomlását okozhatja.
 • A VPN nem működhet ezen előzetesben.
 • Az előzetesre történő frissítést követően, ha az Áruházban az alkalmazásokat frissítjük, más felhasználói fiókokban azon alkalmazások hiányozhatnak.
 • Az alvásból való felébresztést követően, egy rövid időre látható lehet az asztal, még mielőtt a zárolási képernyő megjelenne.
 • A Filmek és TV alkalmazás összeomolhat, amennyiben megtagadásra került számára a Videók könyvtár elérése.
 • A narrátor Alt + Tab használatakor is felolvashat nem szükséges szövegeket.
 • Egy Windows Mixed Reality headset eszköz beállítását követően az nem kerülhet megfelelően érzékelésre, amíg azt le nem választjuk és újra nem csatlakoztatjuk számítógépünkhöz.
 • A kollekciók kinézete a Win32-es Office asztali alkalmazások esetén még nem végleges. A megjelenése idővel a visszajelzések alapján még változni fog.
 • Egyes Win32-es alkalmazások ablaktartalma kicsivel a lapfülek alatt jelenhet meg. Ilyenkor az ablak kis méretőre, majd nagy méretűre történő visszaállítása segíthet.
 • Egyetlen lap bezárása olykor a teljes kollekció ablakot minimalizálhatja.
 • Az ablakok lépcsőzetes, halmozott, vagy egymás melletti elrendezése a Word inaktív lapjai esetében nem működhet.
 • Az Office Visual Basic szerkesztőjének ablaka jelenleg lapként nyílhat meg, de a jövőben már nem így fog.
 • Új dokumentum megnyitásakor, amennyiben már van megnyitva egy másik dokumentum is, a legutóbb használt lapra válhat át az Office/Kollekciók, az új megnyitott dokumentum helyett.
 • A helyi, nem Microsoft felhőben tárolt fájlok nem kerülnek automatikusan visszaállításra.

Forrás: Microsoft
Csevegés (eddig 0 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Még nem küldtek hozzászólást

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 1

Neo74

 • 4 Vendég
 • 62 Tagok ma
 • 7 Szülinapos
 • 16,553 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!