Windows 10 Redstone 5 Build 17666 - Sötét fájlkezelő, új vágólap és sok más

A héten ismét új Windows 10 előzetes vált kipróbálhatóvá a Windows Insider program tesztelőinek. A build 17666 a gyors és Skip ahead beállítások mellet is elérhető, és nem kevés újdonságot tartalmaz a legutóbbi előzéshez mérten.

Kollekciók továbbfejlesztések


A kollekciók ebben az előzetesben több általános fejlesztést és hibajavítást kapott:
 • Akril hatás a címsorban és lapfüleknél, szinte azonos megjelenés a Microsoft Edge-ben megtalálhatóval.
 • A legutóbbi Microsoft Edge lapok is megjelennek az Alt + Tab használatakor, nem pedig csak az ami a legutóbb aktív volt. Ez a beállítás a gépházban visszaállítható (Rendszer → Több alkalmazás).
 • Már beállíthatóvá vált, hogy az alkalmazások mindig új ablakban nyíljanak meg új lap helyett, a Gépház → Rendszer → Több alkalmazás lapján. Így ilyenkor csak a plusz lapfül gombbal hozható létre új lap, illetve az ablakok fog és ejtsd módon rendezhetőek lapfülekbe.
 • A weboldalakat tartalmazó fülek már némíthatóak a lapfülön élvő hangszóró ikonnal, pont úgy mint Edge-ben.
 • Gyorsabbá vált a mentett munkafolyamatok visszaállítása, még nagy mennyiségű mentett fülek esetén is.

Új vágólap élmény

Egy teljesen új vágólap funkciót kapott a Windows 10, mellyel már lehetőség van vágólap előzmények tárolására, így még könnyebbé válik a dolgok beillesztése. Az új előzmények a Windows + V gombbal hozhatók elő, ahol a másolt szövegek, sőt képek előnézetei is megjelennek.


Mindezen túl az új vágólap előzmény az eszközeink között is szinkronizálásra kerülhet, hasonlóan mint az idővonal funkció. Így Windows 10-es számítógépeink közötti váltáskor is megmaradhatnak a másolt tartalmak, sőt valószínűleg ez Android (Microsoft Launcher) és iOS (MS Edge) esetén is működni fog a jövőben.

Ugyanakkor ez teljesen opcionális, maga a vágólap előzmények funkció is teljesen kikapcsolható, és a szinkronizáció (Microsoft fiók szükséges) is külön letiltható az új Gépház → Rendszer → Vágólap oldalon.

Sötét mód a fájlkezelőnél


Ettől az előzetestől kezdve elérhető az egyik legtöbbek által kért funkció, vagyis a sötét mód a fájlkezelőnél. Ez a Gépház → Személyre szabás → Színek részében kapcsolható be a Sötét üzemmóddal. A fájlkezelő sötét módja jelenleg még nem végleges, néhány részen és dialógusnál még lehetnek világos részek, ez a későbbiekben javítva lesz.

Jegyzettömb ❤️ Linux


A kutyák és macskák békében élnek, a pokol befagyott. A Windowsos jegyzettömb pedig mostantól támogatja a Unix/Linux (LF), illetve macOS rendszereknél használt (CR) sortöréseket. Továbbá az egyes szavakra már Bing-en is azonnal rá lehet keresni, csak az egyensúly fenntartása végett.

Keresési előzmények előnézetei


Korábban a kereső már rendelkezett a webes találatok esetén egyfajta részletesebb előnézettel, mely mostantól több esetben is megjelenik:
 • Amennyiben Office dokumentumokra keresünk rá a bővített nézetben megjelenhetnek a legutóbb megnyitottak és rögzített fájlok is.
 • Gyorsabb feladatvégzés egyes alkalmazásoknál a bővített nézetben elérhető opciókkal.
 • Fájlok esetén több információ jelenhet meg, mint létrehozási hely, idő, szerző stb.
 • Webes kérdésekre azonnal válaszok megjelenítése.

Elnevezhető kezdőképernyő mappák


A kezdőképernyőn a mappáknak, vagy csoportosított csempéknek már nevet is lehet adni, így egy kicsit megkönnyítve a szervezést.

Új mód telefon társítására

A Build konferencián bejelentett újdonságok egy része érkezőben van a Windows 10-hez. Ebben az előzetesben már megtalálható a "Your Phone" alkalmazás egy korai verziója, mely majd lehetővé teszi az értesítések, szöveges üzenetek, és fényképeink egyszerű elérhetőségét.

Ismert hibák

 • Az előzetesre történő frissítéskor az előkészítési folyamat látszólag megakadhat 80-90% környékén. Ha eleget várunk, kb. 30 perc, a frissítési folyamat végbemegy.
 • A Windows Mixed Reality első indítási beállítását követően fekete képernyő fogadhat. Így a Mixed Reality nem használható ezen előzetesnél, így akinek ez gondot jelent, az hagyja ki, várja meg a következőt.
 • Az alvásból való felébresztést követően, egy rövid időre látható lehet az asztal, még mielőtt a zárolási képernyő megjelenne.
 • A Filmek és TV alkalmazás összeomolhat, amennyiben megtagadásra került számára a Videók könyvtár elérése.
 • A narrátor Alt + Tab használatakor is felolvashat nem szükséges szövegeket.
 • Egy Windows Mixed Reality headset eszköz beállítását követően az nem kerülhet megfelelően érzékelésre, amíg azt le nem választjuk és újra nem csatlakoztatjuk számítógépünkhöz.
 • A kollekciók kinézete a Win32-es Office asztali alkalmazások esetén még nem végleges. A megjelenése idővel a visszajelzések alapján még változni fog.
 • Egyes Win32-es alkalmazások ablaktartalma kicsivel a lapfülek alatt jelenhet meg. Ilyenkor az ablak kis méretőre, majd nagy méretűre történő visszaállítása segíthet.
 • Egyetlen lap bezárása olykor a teljes kollekció ablakot minimalizálhatja.
 • Az ablakok lépcsőzetes, halmozott, vagy egymás melletti elrendezése a Word inaktív lapjai esetében nem működhet.
 • Az Office Visual Basic szerkesztőjének ablaka jelenleg lapként nyílhat meg, de a jövőben már nem így fog.
 • Új dokumentum megnyitásakor, amennyiben már van megnyitva egy másik dokumentum is, a legutóbb használt lapra válhat át az Office/Kollekciók, az új megnyitott dokumentum helyett.
 • A helyi, nem Microsoft felhőben tárolt fájlok nem kerülnek automatikusan visszaállításra.

Forrás: Microsoft
Csevegés (eddig 15 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
spellforce · 10 hó
Az AVG vírus irtót nem szereti................................
g0302 · 10 hó
Mégis hogyan szeretné?
Örüljünk,ha a mostani hivatalos frissítést "utolérik" a vírusirtó programok,nem egy Insider xxx-dik változatát.
Csicso82 · 10 hó
Éles használatra amúgy sem alkalmasak ezek, esetleg megírhatod az AVG-nek hogy csekkolják le a problémát.
DarkZer0 · 10 hó
Jelentünk mi bőven. És ti? Viurtualbox-ba? Grin
g0302 · 10 hó

Idézet

És ti? Viurtualbox-ba?

Ha már általánosítasz.
Pl. "mi" (én) soha nem használtam Virtualboxot,soha nem riadtam vissza egy rendszer agyon vágásától,ha egy op.rendszert vagy programot ki szerettem volna próbálni.
Annyira bírom,hogy "ti" Insiderek (tisztelet a kivételnek) néhányan mennyivel különbnek érzitek magatokat.
Miért? Mert nekem csak 1 gépem van? És (nektek) neked aki nem használ Virtualboxot?

Idézet

Jelentünk mi bőven. És ti? Viurtualbox-ba?

Mert ez a csipkelődő megjegyzés nagyon úgy hangzik.
Még jó,hogy nem mindenki ilyen. Senki nem kényszerített,hogy Insider legyél. Suspicious
Csicso82 · 10 hó
+1 én sem értettem, hogy mit akar, kötekedik vagy lelkesedik hogy páran insiderkednek.
katt · 10 hó
Pucold le az AVG-t, majd futtasd az eltávolítót, a maradék szemetet meg töröld ki kézzel (jó kis eltávolító ez is). Ezután sem hagyja persze telepíteni. Ha utána feltelepíted a sima free antivirust, aztán eltávolítod, utána már felmegy az IS is rendben, hibátlanul teszi a dolgát. Nálam ez oldotta meg a problémát. Ja, és AVG tűzfalban mindig letiltok minden, frissítéshez vagy védelemhez nem szükséges összetevőt, így a W10 Remediation-t is, mert az már az original W10-ben is beb.ott.
olhgbr · 10 hó
Nekem is elfelejtett többször is mindent az AVG Free. Én meg sajnos őt felejtettem el Smile
gthomma · 10 hó
17666 sötét fájlkezelő... véletlen lenne? Aligha !
Csicso82 · 10 hó
Ez amúgy mekkora fícsőr? Hány munkaórába és millió dollárba került?
opus25 · 10 hó
Az Insider kollegát én sem értem....persze, hogy nem jelentünk, nem besúgók vagyunk, hanem Visszajelzéseket küldhetünk persze ez sem kötelező.

No meg azt is tegyük hozzá, hogy sokan csak a Licensz miatt lettek annó Insiderek, és magasról tettek a visszajelzések beküldésére, ma már nem jár kulcs hozzá, tehát valóban azt a funkcióját töltené be, amire kitalálták, csak ugye elveszik a felhasználók kedvét már ettől is, mert vagy nincs idejük Redmondban ténylegesen foglalkozni a visszajelzések javításával, vagy nem is érdekli őket....

Sötét Fájlkezelő, még nem tökéletes, de ahogy látom a többi vonalon is próbálkoznak, mint a Vezérlőpult kereső sávja már sötét színű...

http://kepkuldes.com/images/454a9d2bb...e4fe65.jpg

http://kepkuldes.com/images/0a3a1a608...7867f9.jpg
JDboy · 10 hó
Nem rossz a sötét fájlkezelő, csak le ne cseréljék erre
https://ibb.co/fFhHgJ
Egyébként a Gépházat már régen sötét módban használom, de a fájlkezelőt nem biztos hogy úgy szeretném. Ezért jó lenne egy olyan beállítás amivel egymástól függetlenül lehet a két felületet használni.
Vagy van is ilyen, csak Én nem találtam meg!?
opus25 · 10 hó
JDboy

Erre én is kíváncsi leszek, már érkezik is az új kiadás...Smile

http://kepkuldes.com/images/543c842f9...78afd2.jpg

Nem, nincs olyan, hogy különválaszthatod a Fájlkezelő sötét színét, még ezt csak akkor tudod, ha a sötét verziót választod, de akkor a Gépházzal karöltve működik, külön-külön még nem...nem is olvastam róla, hogy terveznék különválasztani..én inkább a nagy Fluent nagy áttetszőségét vártam volna személy szerint, de azon is csak finomítgatnak....
Csicso82 · 10 hó
Ezt a fluent dizájnt elrontották nem kicsit nagyon. Egyszerűnen sokkal szebb volt a 1709-es megoldása.
djbundy · 10 hó
Évek óta windowblinds-ot használok. Ajánlom mindenkinek a skinezésre.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 4

Vivid, Zsozso77, Lali, artificintel19

 • 11 Vendég
 • 183 Tagok ma
 • 8 Szülinapos
 • 16,724 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!