Windows 10 funkció és minőségi frissítéseinek elhalasztása

A Windows 10 funkciófrissítései évről évre több újdonságot is hoznak a rendszer számára, azonban megjelenésükkor előfordul, hogy több nemvárt problémát is okozhatnak a túl hamar frissítőnek. Azonban a funkciófrissítések több módon is elhalaszthatók, mellyel biztosítható, hogy mire hozzánk elérnek, már egy stabilabb élményt nyújtsanak. Ebben a cikkben erre mutatunk két egyszerű módot (kivéve a Home kiadást használókat), illetve egyúttal már a minőségi frissítések elhalasztását is bemutatjuk. De a témában kevésbé jártasaknak előbb ismertetjük, mi is a kettő közötti különbség.

Funkció vs. Minőségi frissítés


Funkciófrissítés: A funkció, vagy kiadásfrissítéseket jelenleg a Microsoft évente kétszer ad ki, amely egy új és a korábbiaktól független Windows 10 verziót jelent. Telepítésével korábbi rendszerünk lecserélésre kerül, ebből kifolyólag a telepítési idő is jóval tovább tart. Minden Windows 10 verzió magával hoz több kisebb-nagyobb valódi funkcionális/technikai újítást, így úgy fogható fel mint egy új mini Windows kiadás. Minden ilyen kiadás így eltérő buildszámmal is rendelkezik (Gépház → Rendszer → Névjegy), valamint eltérő elnevezéseket viselnek:
  • Első Windows 10 főkiadás (version 1507, build 10240) - 2015. július 29.
  • Novemberi frissítés (version 1511, build 10586) - 2015. november 10.
  • Évfordulós frissítés (version 1607, build 14393) - 2016. augusztus 2.
  • Alkotói frissítés (version 1703, build 15063) - 2017. április 5.
  • Őszi Alkotói frissítés (version 1709, build 16299) - 2017. október 17.
  • (2018-as) Áprilisi frissítés (version 1803, build 17134) - 2018. április 30.

Minőségi frissítés: Csak biztonsági vagy működésbeli hibajavításokat tartalmazó frissítés, amely kifejezetten egy Windows 10 verzióhoz készült. Így funkcióbeli újításokat nem is tartalmaz; az ilyen javítócsomagok célja, hogy az adott Windows 10 kiadás stabilitásán és megbízhatóságán (minőségén) javítsanak. Általában Windows 10-hez egy biztonsági jellegű frissítés a hónap második keddjén érkezik (javító kedd), míg egy másik jellemzően valamikor a hónap végén is, - ez utóbbi nem biztonsági javításokat tartalmaz.

Ezeket a frissítéseket összesítő frissítéseknek is szokták nevezik, mivel hónapról hónapra, az adott Windows 10 kiadáshoz egyetlen frissítésbe összesítik az összes korábban kiadott foltozást. Klasszikus értelemben ezek mini Szervizcsomagoknak is nevezhetők. Az ilyen frissítésekkel a rendszer albuildszáma is megváltozik, amelyet szintén a Gépház → Rendszer → Névjegy részben nyomon lehet követni.

Funkciófrissítések halasztása

Egy kevésbé agresszív megoldás, ha rendszerünket átállítjuk az úgynevezett "Féléves csatornára", az alap célzott beállítás helyett. Ezt a Gépház → Frissítés és biztonság → Windows Update → Speciális beállítások lapján tehetjük meg. Ugyanis az alap célzott beállítással egy új Windows 10 verzió megjelenésekor akár már azonnal megkaphatjuk azt Windows Update-en, vagy egyes esetekben némi kisebb-nagyobb csúszással.


Ezzel ellentétben a sima féléves csatornával azt érhetjük el, hogy a megjelenéstől számítva jóval később, (jelenleg) körülbelül csak 4 hónapos csúszást követően érkezhessen meg leghamarabb az új kiadásfrissítés. Ez egy olyan időpont, amelyet a Microsoft határoz meg, és ezen ponton már úgy vélik, hogy a rendszer kellően stabil mindenki számára, beleértve a szervezeti felhasználást.

Funkciófrissítések teljes kikapcsolása (max. 1 év)

Ennél egy jóval drasztikusabb megoldás is létezik, mellyel egészen egy évig teljesen letiltható minden funkciófrissítés telepítése, tehát optimális esetben akár két új Windows 10 verzió is átugorható. Ehhez szintén a Gépház → Frissítés és biztonság → Windows Update → Speciális beállítások lapját kell megnyitni, majd az "Egy funkciófrissítés új lehetőségeket és fejlesztéseket tartalmaz. A telepítés ennyi ideig elhalasztható:" lehetőség alatt kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő időtartamot.


Így a kiválasztott időtartam alatt biztosan nem fog új funkciófrissítés települni. Ugyanakkor érdemes ezen beállítással kicsit óvatosan bánni, ugyanis a megjelenéstől számítva jelenleg minden Windows 10 verzió 18 hónapon át kap támogatást (Enterprise és Edu még +6 hónap). Vagyis ha ebből az időből kifutunk, a telepített rendszerünk nem fog semmilyen minőségi (összesítő) frissítést kapni, beleértve a biztonsági foltozásokat, tehát ilyenkor már mindenképpen funkciófrissítést kell végeznünk.

Minőségi frissítések elhalasztása (max. 30 nap)


A funkciófrissítések mellett a minőségi (összesítő) frissítések elhalasztására is van lehetőség. Mivel elsősorban csak kifejezetten a rendszerünkhöz készült biztonsági javításokról van szó, így ezek maximum csak 30 napon át halaszthatók el; ritka esetekben erre is szükség lehet. Ezzel így akár két összesítő is átugorható, így nagy eséllyel akkora már az adott probléma is megoldásra kerülhet. Ezen beállítás ugyancsak a Gépház → Frissítés és biztonság → Windows Update → Speciális beállítások lapját található, "Egy minőségi frissítés biztonsági fejlesztéseket tartalmaz. A telepítés ennyi ideig elhalasztható:" címszó alatt.

Minden frissítés szüneteltetése (max. 35 nap)


Mindezen felül ugyancsak a Windows Update speciális beállítási lapján teljesen letilthatjuk az összes frissítés telepítését 35 napig. Ez a legdrasztikusabb megoldás, hiszen nem csak a funkció és minőségi frissítések nem fognak települni, de semmilyen egyéb frissítés sem, vagyis így, erre az időre lényegében teljesen kikapcsolhatjuk a Windows Update-et. Biztonsági szempontból ez nem igazán javasolt megoldás, de ez a lehetőség is adott és egyszerűen elvégezhető bárki számára, a Home kiadáson kívül bármely Windows 10-ben.

Milyen témákban szeretnétek még cikket látni az oldalon? A hozzászólásoknál megoszthatjátok javaslataitokat.
Hozzászólások megtekintése (eddig 0 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Még nem küldtek hozzászólást

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 5 Vendég
  • 4 Tagok ma
  • 7 Szülinapos
  • 19,020 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!