Windows 10 RS5 Build 17704 - Edge Beta, új Skype és sok más

A Windows Insider program továbbra is folytatódik, így a múlthét sem maradt Windows 10 előzetes mentes. A build 17704 megszokott módon mind a gyors, illetve "Skip aheap" beállítások mellet elérhető a tesztelőknek, mely ezúttal is tartalmaz új fejlesztéseket és módosításokat.

Microsoft Edge fejlesztések


Új Beta logó: Egy nagy vizuális eltérés mostantól azonnal észrevehető az Edge-nél, ugyanis az előzetes Windows 10 kiadásokban mostantól az Edge, Edge Beta néven és logóval lesz megtalálható. Önmagában persze ez nem jelent nagy változást, hiszen a Windows 10 előzetesiben/előzeteseivel az Edge is folyamatosan kap fejlesztéseket, viszont ezen változtatással a böngésző állapota is egyértelműen tükrözhető.


Dizájnbeli változás: Újabb Fluent dizájnbeli stílusjegy tűnt fel az Edge-ben, amely ezúttal a lapoknál figyelhető meg. Ide egy új árnyékolási effektus került, amely némi mélységet ad a megjelenésnek. Vélhetően ezen effektus majd más területeken is fel fog bukkanni, hiszen a Fluent dizájnt folyamatosan fejlesztik és csiszolják, ugyanúgy mint magát a Windows 10-et.


Átszabott menük és beállítások: Több visszajelzés érkezett arról, hogy a böngésző beállítási menüje túl komplexé vált. Így a beállítások menü kapott egy jelentős átszervezést, több különböző kategóriába szervezve az egyes lehetőségeket.


Testreszabhatóbb böngészősáv: Az átszabott menü (...) már lehetőséget biztosít arra is, hogy a böngészősáv egyes elemeit elrejtsük/megjelenítsük. Ilyen lehet a jegyzetek, megosztás és kedvencek gyors-ikonok kikapcsolása, de több korábban ott nem szereplő elem is bekapcsolható és így könnyen elérhetővé vált ezáltal.

Média lejátszás vezérlése: Egy új opció került a beállításokba, mellyel már megadható, hogy a weboldalon elhelyezett médiatartalmak automatikusan lejátszásra kerüljenek-e, avagy mégse. A teljes tiltással semmi sem fog elindulni, de egy további lehetőséggel megadható akár az is, hogy a tartalmak automatikusan legfeljebb némítva indulhassanak el. Egyes weboldalaknál ugyanakkor előfordulhat, hogy ez a beállítás nem működik, - erről mindenképpen érdemes visszajelzést küldeni a Visszajelzési központ alkalmazásban.


Új PDF ikon: Egy átszabott PDF ikon is került a rendszerbe, már amennyiben az Edge van beállítva alapértelmezett olvasóként. Érdekes módon ez a korábbiakhoz képest egyáltalán nem jelképezi, hogy az Edge kezeli a PDF formátumot.

Átszabott Skype


Új frissítést kapott a Skype, mely a következőket tartalmazza:
 • Testreszabhatóvá vált a csoportos videóhívások esetén annak elrendezése, vagyis, hogy mely hívó fél mely területre kerüljön.
 • Képernyőképek rögzítése a videóhívásokról.
 • A hívások rögzítése egyszerűbbé vált a felső vezérlőelemek által.
 • A képernyőmegosztás szintén egyszerűbben elvégezhető, a felső vezérlőkkel.
 • Új elrendezést kaptak a kapcsolatok, jobb áttekintést lehetővé téve.
 • Lehetőség a téma és színséma megváltoztatására a Skype beállításai között.
 • További fejlesztések a galériában, az értesítési panelnél és sok egyéb területen.
 • A jövőben sokkal gyakoribb frissítések és fejlesztések érkeznek majd a Windows 10-es Skype-hoz.


Diagnosztikai megjelenítő

A diagnosztikai adatok megjelenítője kapott egy frissítést, mely javít annak stabilitásán, illetve már a küldött információk időpontja, illetve a diagnosztikai adat létrehozásához kapcsolódó alkalmazás is megtekinthetővé vált benne. Emlékeztetőül, a diagnosztikai megjelenítő legegyszerűbben a Gépház → Adatvédelem → Diagnosztika és visszajelzés lapján érhető el, miután azt az Áruházból telepítettük. Ugyanitt a korábban küldött diagnosztikai adatok is törölhetők, melyet ha megteszünk, a Microsoft szervereiről is idővel el fognak tűnni.

További gépelési fejlesztések

A korábbi build 17692-be bekerült az új gépelési javaslatokat segítő módszer, vagy AI, melyet a SwiftKey-től kölcsönöztek (a SwiftKey a Microsoft tulajdona). Mostantól hasonlóképp mint Android-os illetve iOS-es alkalmazásnál, több statisztikai adat is megtekinthetővé vált a gépházban (Eszközök → Gépelés), hogy az érintő, illetve hardver billentyűzetes gépelések esetén mennyi szó leírásának megspórolásában segített nekünk a rendszer.

Betűtípusok telepítése normál felhasználóknak


Korábban új betűtípusok telepítése rendszergazdai jogosultságot igényelt, azonban a Windows 10 Version 1803-tól már az Áruházból is be lehet szerezni betűtípusokat. Mostantól pedig már a normál felhasználók is telepíthetnek majd új betűtípusokat, mely így nem rendszerszinten, hanem csak az adott felhasználóknak fog települni. Ez egyszerűen elvégezhető akár a gépházból is, vagy a fájlkezelőben, a betűtípus fájlján a jobb klikkes menüt használva. De így a rendszergazda felhasználóknak is lehetősége lesz az egyes betűtípusokat csak saját felhasználói fiókjuk számára telepíteni.

Windows biztonság

Ismét számos fejlesztést kapott a beépített vírusvédelem, azaz a Windows biztonság. Egy apróbb változás érinti a vírusok és veszélyforrások elleni védelem lapját, ahol már minden éppen észlelt veszélyforrás részletesebben meg fog jelenni. Egy teljesen új védelmi beállítás is bekerült, amely a gyanús viselkedésű alkalmazások észlelésére képes, korábban ez mint Windows Defender Exploit Guard volt ismert, de mostantól minden felhasználónak elérhető lett. Ez a Vírusok és veszélyforrások elleni védelem → Vírusok és veszélyforrások elleni védelem beállításai oldalon kapcsolható be. További változás került a Zsarolóprogramok elleni védelem lapjára is, ahol egyszerűbb lett a blokkolt alkalmazások esetleges feloldása.


Mindezen túl a Microsoft dolgozik azon, hogy a Windows biztonsági központban ne csak a gyári vírusvédelem és tűzfal beállításai legyenek elérhetőek, hanem a harmadik féltől származó szoftvereké is. Erre vonatkozó beállítások így már most elérhetők a a Windows biztonság alkalmazásban.

Feladatkezelő


A Folyamatok fülnél két új oszlop található meg, melyek az alkalmazás által használt erőforrásigényt jelenítik meg. Ezek a CPU, GPU valamint lemezhasználat alapján kerülnek összegzésre. Az első oszlop az éppen aktuális igényt, míg a második a legutóbbi 2 percben összességében használt erőforrás használatot jeleníti meg.

További fejlesztések

 • Új kontextus menük érintésvezérlésnél: Új kontextus menük a szövegdobozoknál, mellyel egyszerűbbé vált a másolás, kivágás, visszavonás és kijelölés, továbbá egyes esetekben formázási lehetőségek.
 • Jobban látható videók erős napfényben: Azon hordozható eszközöknél melyek környezeti érzékelővel is rendelkeznek, a videók már feljavíthatóak lettek a jobb láthatóság érdekében. Ezen beállítás a Gépház → Alkalmazások → Videólejátszás pontjában lelhető fel.
 • Képmetsző: A képmetszőben egy új üzenet található arról, hogy az hamarosan megszűnik és a Screen Sketch veszi majd át a helyét.
 • Narrátor fejlesztések: Új gyors ismertetőt kapott a narrátor, mely az első indításnál jelenhet meg, valamint néhány beállítás a gépházban is változott (a szöveg nagyobb és olvashatóbb lett).
 • Windows Mixed Reality: Új gyors műveletek, melyekkel könnyebbé vált a navigáció.


Ismert hibák

 • A Windows Fájlkezelőjének sötét módja további fejlesztéseket kapott, de az még továbbra sem végleges, így esetlegesen lehetnek még világos részek.
 • Előfordulhat, hogy a tálca hangerő, hálózat stb. felugró menüi nem rendelkeznek az akril hatással.
 • Jelenelg nem működhet a HDR kijelzők támogatásának be/ki kapcsolása több folyamatban lévő kapcsolódó fejlesztés miatt.
 • Alkalmazások melyek ICC színprofilokat használnak nem működhetnek.
 • A Gépház → Könnyű kelezés részében lévő a szövegméret állításával egyes szövegek és grafikus elemek nem férhetnek ki, illetve nem mindenhol változhat meg a szövegméret.
 • A Windows Mixed Reality alvó módba való váltáskor lefagyhat, vagy nem bezárható hibaüzenetet jeleníthet meg.
 • Több a Narrátor használatát, valamint annak beállítását érintő hibába futhatunk ebben az előzetesben.

Forrás: Microsoft
Csevegés (eddig 3 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
knor1982 20 napja
Az egyébként is vizuális-hányinger Edge ikont sikerült még rondábbá varázsolni.
Deadman 20 napja
Mikor kerül bele a magyar nyelvű edge jobb klikkes menüjébe a keresés google-val vagy binggel vagy bármi mással ? 2200 körül ? Vagy addigra már nem is lesz Edge ? tök vicces hogy minden xir xar bele kerül azt hírként le van hozva. Fantasztikus most már edge beta .Hurrá.Hova lehet brunyálni ? De a TÉNYLEGES előremutató vagy legalább az user kényelmét szolgáló dolgok mikor kerülnek bele ? Sohanapján ? Vagy kb akkor amikor a Cortana tudni fog magyarul ???Hmm Lassan sikerül teljesen elxarni az egészen biztatóan indult Böngészőt. De valahogy az egész rendszerrel eza gond.kap mindenféle fluint design-t meg mindenféle marhaságot azt minnél előbbre tartunk az ember retteg már,hogy vajon megint mit csesznek el a frissítéssel Sad
MagneCard 20 napja
Nagy szerű kereshetem majd meg az edgeben beállításokat. Vágom, hogy nem ártana rendszerezni, de azért mégis.

Kedvelem meg szeretem az edget remélem ne basszák el teljesen. Mikor a chrome és a firefox baszakodott a beállításaikkal, na ott volt elegem belőlük és váltottam Operára, majd edgre. Remélem itt nem kell új böngésző után néznem.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Legújabb letöltések

Online tagok: 1

szuper

 • 6 Vendég
 • 104 Tagok ma
 • 4 Szülinapos
 • 15,555 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!