Windows 10 RS5 Build 17704 - Edge Beta, új Skype és sok más

A Windows Insider program továbbra is folytatódik, így a múlthét sem maradt Windows 10 előzetes mentes. A build 17704 megszokott módon mind a gyors, illetve "Skip aheap" beállítások mellet elérhető a tesztelőknek, mely ezúttal is tartalmaz új fejlesztéseket és módosításokat.

Microsoft Edge fejlesztések


Új Beta logó: Egy nagy vizuális eltérés mostantól azonnal észrevehető az Edge-nél, ugyanis az előzetes Windows 10 kiadásokban mostantól az Edge, Edge Beta néven és logóval lesz megtalálható. Önmagában persze ez nem jelent nagy változást, hiszen a Windows 10 előzetesiben/előzeteseivel az Edge is folyamatosan kap fejlesztéseket, viszont ezen változtatással a böngésző állapota is egyértelműen tükrözhető.


Dizájnbeli változás: Újabb Fluent dizájnbeli stílusjegy tűnt fel az Edge-ben, amely ezúttal a lapoknál figyelhető meg. Ide egy új árnyékolási effektus került, amely némi mélységet ad a megjelenésnek. Vélhetően ezen effektus majd más területeken is fel fog bukkanni, hiszen a Fluent dizájnt folyamatosan fejlesztik és csiszolják, ugyanúgy mint magát a Windows 10-et.


Átszabott menük és beállítások: Több visszajelzés érkezett arról, hogy a böngésző beállítási menüje túl komplexé vált. Így a beállítások menü kapott egy jelentős átszervezést, több különböző kategóriába szervezve az egyes lehetőségeket.


Testreszabhatóbb böngészősáv: Az átszabott menü (...) már lehetőséget biztosít arra is, hogy a böngészősáv egyes elemeit elrejtsük/megjelenítsük. Ilyen lehet a jegyzetek, megosztás és kedvencek gyors-ikonok kikapcsolása, de több korábban ott nem szereplő elem is bekapcsolható és így könnyen elérhetővé vált ezáltal.

Média lejátszás vezérlése: Egy új opció került a beállításokba, mellyel már megadható, hogy a weboldalon elhelyezett médiatartalmak automatikusan lejátszásra kerüljenek-e, avagy mégse. A teljes tiltással semmi sem fog elindulni, de egy további lehetőséggel megadható akár az is, hogy a tartalmak automatikusan legfeljebb némítva indulhassanak el. Egyes weboldalaknál ugyanakkor előfordulhat, hogy ez a beállítás nem működik, - erről mindenképpen érdemes visszajelzést küldeni a Visszajelzési központ alkalmazásban.


Új PDF ikon: Egy átszabott PDF ikon is került a rendszerbe, már amennyiben az Edge van beállítva alapértelmezett olvasóként. Érdekes módon ez a korábbiakhoz képest egyáltalán nem jelképezi, hogy az Edge kezeli a PDF formátumot.

Átszabott Skype


Új frissítést kapott a Skype, mely a következőket tartalmazza:
 • Testreszabhatóvá vált a csoportos videóhívások esetén annak elrendezése, vagyis, hogy mely hívó fél mely területre kerüljön.
 • Képernyőképek rögzítése a videóhívásokról.
 • A hívások rögzítése egyszerűbbé vált a felső vezérlőelemek által.
 • A képernyőmegosztás szintén egyszerűbben elvégezhető, a felső vezérlőkkel.
 • Új elrendezést kaptak a kapcsolatok, jobb áttekintést lehetővé téve.
 • Lehetőség a téma és színséma megváltoztatására a Skype beállításai között.
 • További fejlesztések a galériában, az értesítési panelnél és sok egyéb területen.
 • A jövőben sokkal gyakoribb frissítések és fejlesztések érkeznek majd a Windows 10-es Skype-hoz.


Diagnosztikai megjelenítő

A diagnosztikai adatok megjelenítője kapott egy frissítést, mely javít annak stabilitásán, illetve már a küldött információk időpontja, illetve a diagnosztikai adat létrehozásához kapcsolódó alkalmazás is megtekinthetővé vált benne. Emlékeztetőül, a diagnosztikai megjelenítő legegyszerűbben a Gépház → Adatvédelem → Diagnosztika és visszajelzés lapján érhető el, miután azt az Áruházból telepítettük. Ugyanitt a korábban küldött diagnosztikai adatok is törölhetők, melyet ha megteszünk, a Microsoft szervereiről is idővel el fognak tűnni.

További gépelési fejlesztések

A korábbi build 17692-be bekerült az új gépelési javaslatokat segítő módszer, vagy AI, melyet a SwiftKey-től kölcsönöztek (a SwiftKey a Microsoft tulajdona). Mostantól hasonlóképp mint Android-os illetve iOS-es alkalmazásnál, több statisztikai adat is megtekinthetővé vált a gépházban (Eszközök → Gépelés), hogy az érintő, illetve hardver billentyűzetes gépelések esetén mennyi szó leírásának megspórolásában segített nekünk a rendszer.

Betűtípusok telepítése normál felhasználóknak


Korábban új betűtípusok telepítése rendszergazdai jogosultságot igényelt, azonban a Windows 10 Version 1803-tól már az Áruházból is be lehet szerezni betűtípusokat. Mostantól pedig már a normál felhasználók is telepíthetnek majd új betűtípusokat, mely így nem rendszerszinten, hanem csak az adott felhasználóknak fog települni. Ez egyszerűen elvégezhető akár a gépházból is, vagy a fájlkezelőben, a betűtípus fájlján a jobb klikkes menüt használva. De így a rendszergazda felhasználóknak is lehetősége lesz az egyes betűtípusokat csak saját felhasználói fiókjuk számára telepíteni.

Windows biztonság

Ismét számos fejlesztést kapott a beépített vírusvédelem, azaz a Windows biztonság. Egy apróbb változás érinti a vírusok és veszélyforrások elleni védelem lapját, ahol már minden éppen észlelt veszélyforrás részletesebben meg fog jelenni. Egy teljesen új védelmi beállítás is bekerült, amely a gyanús viselkedésű alkalmazások észlelésére képes, korábban ez mint Windows Defender Exploit Guard volt ismert, de mostantól minden felhasználónak elérhető lett. Ez a Vírusok és veszélyforrások elleni védelem → Vírusok és veszélyforrások elleni védelem beállításai oldalon kapcsolható be. További változás került a Zsarolóprogramok elleni védelem lapjára is, ahol egyszerűbb lett a blokkolt alkalmazások esetleges feloldása.


Mindezen túl a Microsoft dolgozik azon, hogy a Windows biztonsági központban ne csak a gyári vírusvédelem és tűzfal beállításai legyenek elérhetőek, hanem a harmadik féltől származó szoftvereké is. Erre vonatkozó beállítások így már most elérhetők a a Windows biztonság alkalmazásban.

Feladatkezelő


A Folyamatok fülnél két új oszlop található meg, melyek az alkalmazás által használt erőforrásigényt jelenítik meg. Ezek a CPU, GPU valamint lemezhasználat alapján kerülnek összegzésre. Az első oszlop az éppen aktuális igényt, míg a második a legutóbbi 2 percben összességében használt erőforrás használatot jeleníti meg.

További fejlesztések

 • Új kontextus menük érintésvezérlésnél: Új kontextus menük a szövegdobozoknál, mellyel egyszerűbbé vált a másolás, kivágás, visszavonás és kijelölés, továbbá egyes esetekben formázási lehetőségek.
 • Jobban látható videók erős napfényben: Azon hordozható eszközöknél melyek környezeti érzékelővel is rendelkeznek, a videók már feljavíthatóak lettek a jobb láthatóság érdekében. Ezen beállítás a Gépház → Alkalmazások → Videólejátszás pontjában lelhető fel.
 • Képmetsző: A képmetszőben egy új üzenet található arról, hogy az hamarosan megszűnik és a Screen Sketch veszi majd át a helyét.
 • Narrátor fejlesztések: Új gyors ismertetőt kapott a narrátor, mely az első indításnál jelenhet meg, valamint néhány beállítás a gépházban is változott (a szöveg nagyobb és olvashatóbb lett).
 • Windows Mixed Reality: Új gyors műveletek, melyekkel könnyebbé vált a navigáció.


Ismert hibák

 • A Windows Fájlkezelőjének sötét módja további fejlesztéseket kapott, de az még továbbra sem végleges, így esetlegesen lehetnek még világos részek.
 • Előfordulhat, hogy a tálca hangerő, hálózat stb. felugró menüi nem rendelkeznek az akril hatással.
 • Jelenelg nem működhet a HDR kijelzők támogatásának be/ki kapcsolása több folyamatban lévő kapcsolódó fejlesztés miatt.
 • Alkalmazások melyek ICC színprofilokat használnak nem működhetnek.
 • A Gépház → Könnyű kelezés részében lévő a szövegméret állításával egyes szövegek és grafikus elemek nem férhetnek ki, illetve nem mindenhol változhat meg a szövegméret.
 • A Windows Mixed Reality alvó módba való váltáskor lefagyhat, vagy nem bezárható hibaüzenetet jeleníthet meg.
 • Több a Narrátor használatát, valamint annak beállítását érintő hibába futhatunk ebben az előzetesben.

Forrás: Microsoft
Hozzászólások megtekintése (eddig 3 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
knor1982 · 3 év
Az egyébként is vizuális-hányinger Edge ikont sikerült még rondábbá varázsolni.
Deadman · 3 év
Mikor kerül bele a magyar nyelvű edge jobb klikkes menüjébe a keresés google-val vagy binggel vagy bármi mással ? 2200 körül ? Vagy addigra már nem is lesz Edge ? tök vicces hogy minden xir xar bele kerül azt hírként le van hozva. Fantasztikus most már edge beta .Hurrá.Hova lehet brunyálni ? De a TÉNYLEGES előremutató vagy legalább az user kényelmét szolgáló dolgok mikor kerülnek bele ? Sohanapján ? Vagy kb akkor amikor a Cortana tudni fog magyarul ???Hmm Lassan sikerül teljesen elxarni az egészen biztatóan indult Böngészőt. De valahogy az egész rendszerrel eza gond.kap mindenféle fluint design-t meg mindenféle marhaságot azt minnél előbbre tartunk az ember retteg már,hogy vajon megint mit csesznek el a frissítéssel Sad
TNC · 3 év
Nagy szerű kereshetem majd meg az edgeben beállításokat. Vágom, hogy nem ártana rendszerezni, de azért mégis.

Kedvelem meg szeretem az edget remélem ne basszák el teljesen. Mikor a chrome és a firefox baszakodott a beállításaikkal, na ott volt elegem belőlük és váltottam Operára, majd edgre. Remélem itt nem kell új böngésző után néznem.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 3

karway, bedi, Valentin50
 • 6 Vendég
 • 129 Tagok ma
 • 5 Szülinapos
 • 20,000 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!