Windows 10 RS5 Build 17713 - Első lépések a véglegesítés felé

A héten ismét új Redstone 5 előzetes vált elérhetővé a Windows Insider Program tesztelőinek, amely ezúttal a 17713-as buildszámot viseli. Ez önmagában annyira nem érdekes, ahogy az sem szokatlan, hogy ismételten több újdonság is bekerült a rendszerbe. Viszont ezzel az előzetessel szépen lassan elindultak a rendszer véglegesítésének irányába.

Úton a véglegesítés felé

Ez egyelőre nem azt jelenti, hogy innentől olyan előzetesek fognak érkezni, melyekben semmi új nincs, - az elkövetkezendő legalább egy hónapban még biztosan nem ez lesz a helyzet. A build 17713 viszont az első olyan Redstone 5-ös rendszer, ahol a háttérben, csendben átnevezték a fejlesztési csatornát "RS5_RELEASE"-re, amelyet szinte minden korábbi előzetesnél is megtettek a véglegesítéshez közeledve.

Mindezen kívül azon Windows Insiderek akik a "Skip ahead" beállításon voltak eddig, automatikusan visszaállításra kerülnek a gyors beállításokra. Ez utóbbi egy új dolog, várhatóan némi módosítás is lesz a "Skip ahead"-es Insider Program esetén, méghozzá valamilyen formában a jövőben korlátozni tervezik az abban résztvevők számát.

Emlékeztetőül, a Windows 10 ezen kiadása, fejlesztési kódnevén Redstone 5 (RS5), vagy Version 1809, valamikor szeptemberben fog elkészülni, melyet akkor az Insiderek meg is kapnak. A publikus megjelenés, ha ezúttal minden a tervek szerint alakul, pedig októberben történik meg.

Újdonságok a Build 17713-ban

Microsoft Edge fejlesztések


Oldalankénti automatikus lejátszásvezérlés: Már minden weboldal esetén külön van lehetőség vezérelni azt, hogy automatikusan lejátszásra kerülhessenek-e tartalmak (videók/zenék). Ehhez csak a címsor infó, vagy zár ikonjára kell kattintani, és a felugró menüben megtalálható ezen beállítás.


Definíciók olvasó, e-könyv és PDF módban: Már az egyes szavakat kijelölve azok definíciója meg fog jelenni olvasó módban, e-könyvek olvasásakor, illetve PDF dokumentumoknál is.


PDF olvasó fejlesztései: Frissült az Edge PDF olvasási képessége, egyrészt az eszköztár ikonjainál már szöveges leírás is található a funkciókról, illetve maga az eszköztár is rögzíthetővé vált, így mindig látható maradhat. De a dokumentumok megjelenítése is gyorsabb lett, ez főleg az oldalak közötti navigáláskor tűnhet fel.

Jegyzettömb fejlesztések


Nem az első eset, hogy a Jegyzettömb fejlesztést kapjon, hiszen a build 17666-ban támogatottá váltak a Unix/Linux-os sörtörések. Most még több apró fejlesztés került be:
 • Keresési irány megfordítása: A megnyitott fájlokban való kereséskor már lehetőség van a keresési irány megfordítására, vagyis nem csak lefelé, de felfelé is kereshetünk. Ezen túl ha kijelölünk egy szövegrészt és így nyitjuk meg a keresőt, az automatikusan bekerül a keresési mezőbe.
 • Nagyítás: Már egyszerűen nagyíthatjuk a szöveget, a ctrl + egérgörgő, vagy megszokott ctrl + plusz, ctrl + mínusz billentyűkkel, a ctrl + 0 segítségével pedig az alap betűméretet állíthatjuk vissza.
 • Sorszámok, sortördeléskor: Hosszú sorok tördelésekor (nézet menü), a Jegyzettömb már képes megjeleníteni a sorok számát.
 • További fejlesztések: Gyorsabbá vált a nagy mérető fájlok megnyitási sebessége is, a ctrl + backspace segítségével az utolsó szó visszatörölhető lett, valamint több apró hibajavítás is bekerült.

Vállalati fejlesztések

 • Biometrikus azonosítás távoli asztalnál: Azure Active Directory és Active Directory esetén lehetségessé vált a Windows Hello for Business használata a csatlakozáskor történő hitelesítésre.
 • Webes bejelentkezés: Azure Active Directory esetén lehetséges lett a weben történő bejelentkezés fiókunkba.
 • Gyorsabb bejelentkezés megosztott PC-ken: Szintén Azure AD esetén, már lehetőség van gyorsabb bejelentkezésre, a megosztott gépek esetén.

További fejlesztések

 • Windows Defender Application Guard fejlesztések: Az Edge-ben biztonságos és elszigetelt böngészést lehetővé tevő (sandboxed) Application Guard beállításai már megtalálhatók a Windows biztonsági központjában, az alkalmazás és böngészővezérlés menüpontban.
 • Tollal történő bevitel: A Windows 10 Version 1803-ban bemutatott szabadkézi beviteli mező már alapértelmezetté vált a modern alkalmazások bevitelei mezőinek esetén, amennyiben digitális tollat használunk.

Ismert hibák

 • Egy a Build 17713-ban jelentkező probléma miatt a a Gépházon keresztül nem lehetséges a gép alaphelyzetbe állítása, sem a speciális rendszerindítás.
 • A Windows Fájlkezelőjének sötét módja további fejlesztéseket kapott, de az még továbbra sem végleges, így esetlegesen lehetnek még világos részek.
 • A több monitorral rendelkező számítógépeken az ablakok nem megfelelően pozicionálódhatnak, így az azokra történő kattintás sem válthat ki megfelelő eredményt. Ha ez történne, a megoldás ilyenkor ha behozzuk a feladatnézet képernyőt (Ctrl + Alt + Del), majd azt a mégse gombbal bezárjuk.
 • Előfordulhat, hogy a tálca hangerő, hálózat stb. felugró menüi nem rendelkeznek az akril hatással.
 • Jelenleg néhány opció nem működhet az új Windows HD Color beállítások alatt, mivel több funkció fejlesztés alatt van.
 • Alkalmazások melyek ICC színprofilokat használnak nem működhetnek.
 • A Gépház → Könnyű kelezés részében lévő a szövegméret állításával egyes szövegek és grafikus elemek nem férhetnek ki, illetve nem mindenhol változhat meg a szövegméret.
 • Több modern alkalmazás (...) menüjét megnyitva (pl. MS Store), a menüelemekre való kattintáskor az minden művelet kénül bezáródhat. A megoldás ha az egeret egy kicsit eltérő pozícióba visszük, ahol a menüelemek láthatóan kijelölésre kerülnek. Ha ilyenkor kattintunk, meg fog nyílni az a menüpont.
 • Több a Narrátor használatát, valamint annak beállítását érintő hibába futhatunk ebben az előzetesben.
 • Néhány a Játéksávban mutatott teljesítményadat nem lehet teljesen pontos (FPS, CPU használat stb.).

Forrás: Microsoft
Hozzászólások megtekintése (eddig 11 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
tothjani · 3 év
Hát az biztos hogy eddig egy Op rendszer volt ami tökéletes volt, Internetről feltörhetetlen és frissítés nélkül is évekig müködött, ráadásul a gépre alapból volt telepítve.
Ezt volt a Commodore 64 és a Basic. Smile
horatio · 3 év
Látja kedves Imi20 itt nem lehet negatív véleményt alkotni a Windowsról anélkül hogy valaki alpári módon rendre nem utasítaná, ha valakinek nem tetszik az ön által leírtak arra kulturált keretek között is lehet válaszolni.Ez a hangnem kocsmába vagy futballmérkőzésre való ha valaki frusztrált ne a közösségi oldalon élje ki agressziv hajlamait.
Komplikato · 3 év
Nincs egy hete, hogy kilőttem az egyik gépet az Insider programból. A W10 tudomásul vette és ennyi.
Erre ma ráfrissített azért is az RS5-re. Most megint vagy kínszenvedéssel visszaállítom, vagy októberig semmi nem fog működni amihez kellene Windows Feature Pack, ami csak végleges rendszerekhez van.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
 • 2 Vendég
 • 137 Tagok ma
 • 5 Szülinapos
 • 20,000 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!