Elérhető az újabb Redstone 5 és az első 2019-es Windows 10 előzetes

Egy kisebb kihagyást követően folytatódik a Windows Insider Program, így jönnek az újabb Windows 10 előzetesek. Ez pedig most kettő előzetest jelent, az egyik a szépen lassan végleges formájához közelítő, ősszel megjelenő Redstone 5 (rövidebben RS5) kódnéven fejlesztett rendszer 17723-as buildszámú kiadása. A másik pedig egy kicsit érdekesebb, ugyanis a build 18204 verziószámú rendszer (19H1 kódnévvel), már a jövő év első felében megjelenő Windows 10 kiadás legelső előzetese.


A Redstone 5-ös előzetes azon Insidereknek érhető el, akik a gyors (Fast) Windows Insider beállításokat használják (Gépház → Frissítés és biztonság). Míg a 19H1 kódnéven fejlesztett build 18204, csak azoknak, akik a "Skip ahead" beállításokon vannak, amit nemrégiben mindenkinek újra manuálisan be kellet állítania. Jelen pillanatban ugyanis a Redstone 5 és 19H1 között semmilyen funkcióbeli különbség nincs, a fellelhető újdonságok még teljesen azonosak.

Microsoft Edge fejlesztések

Megszűnik az XSS szűrő: A korábban használt XSS, vagy Cross site szkript szűrő megszűnik, amely a weboldalakba, mások által ágyazott kártékony kódok ellen nyújtott védelmet. Ennek helyét a CSP (Content Security Policy), veszi át, mely többek között az említett támadások ellen is hatékonyabb védelmet képes nyújtani.

Új Edge csoportházirendek: Több új csoportházirend beállítás vált elérhetővé a Microsoft Edge számára, mellyel a rendszergazdák már engedélyezhetik vagy tilthatják a teljes képernyő nézetet, a nyomtatást, a kedvencek sávot, vagy az előzmények mentését. De a kezdőlap és új lap által használat alapértelmezett oldalak és a kiegészítők kezelése is vezérelhetővé vált onnan.

Emoji 11


A legutóbbi Unicode 11 megjelenésével 157 új emoji hangulatjel is bevezetésre került. Mostantól ezen buildszámú Windows 10 előzetesektől kezdve, mind támogatottá váltak, továbbá pár korábbi hangulatjel is kapott apró módosításokat és frissítéseket, leginkább a platformok közötti szabványosítás céljából.

Idő pontosságának és követésének fejlesztése

Szökőmásodpercek támogatása: A Windows mostantól támogatja az 1 másodperces utókorrekciókat az időben, mely a föld nem egyenletes körforgásából adódik. Ebből kifolyólag 18 havonta, az UTC idő a csillagászati időhöz viszonyítva mintegy 1 másodperces pozitív eltérést mutat, - ezeket a rendszer már tudja korrigálni.

Precision Time Protocol: Támogatottá vált a PTP, mely segítéségével nagy pontossággal szinkronizálható az idő, a számítógépes hálózatokban. Ez különösen jól jöhet Windows Server, illetve virtualizált környezetekben.

Szoftveres időbejegyzés: Tovább növelhető az időbélyegek (timestamp) pontossága, melyet már a szoftverből és hálózatból fakadó késleltetés sem befolyásolhat, köszönhetően az Windows-ban használt új hálózati stack-nek.

Okosabb frissítéstelepítések

Nem meglepő módon több embernek továbbra is okoznak gondot a váratlan frissítéstelepítések. Egy új frissítési modellnek köszönhetően, mostantól a Windows képes pontosabban megjósolni, hogy mikor jött el az erre alkalmas pillanat. Ennek köszönhetően természetesen sem a gép használatakor, sőt a tervek szerint remélhetőleg olyan szituációkban sem fogja a rendszer a gépet újraindítani, amikor csak egy 5 perces kéveszünet erejéig hagyjuk magára eszközünk.

Fejlesztett Kiosk beállítási lehetőségek

A Kiosk, vagyis az egyetlen alkalmazás futtatására alkalmas felhasználói környezet (pl. digitális étlap stb.) beállítása leegyszerűsödött. Továbbá a Microsoft Edge is több dolgot támogat ebben a módban, mint az kizárólagosan egyetlen weboldal böngészésére szolgáló mód, vagy éppen a publikus móddal bármely weboldal megtekintésére is beállítható, a Windows asztali környezetet nélkülözve.

Ismert hibák

  • Az értesítési terület naptár és óra felugró menüje nem jelenhet meg egészen addig, míg előtte a start vagy a műveletközpont megnyitásra nem kerül. Hasonló okból kifolyólag az értesítések sem jelenhetnek meg, míg ezek valamelyike megnyitásra nem kerül.
  • A Windows Fájlkezelőjének sötét módja további fejlesztések fog kapni, az még nem végleges, így esetlegesen lehetnek világos részek.
  • Előfordulhat, hogy a tálca hangerő, hálózat stb. felugró menüi nem rendelkeznek az akril hatással.
  • A Gépház → Könnyű kezelés részében lévő a szövegméret állításával egyes szövegek és grafikus elemek nem férhetnek ki, illetve nem mindenhol változhat meg a szövegméret.
  • Az Edge-et kiosk alkalmazásként használva előfordulhat, hogy a böngésző nem a beállított kezdőlappal indul el.
  • Build 17723-on előfordulhat, hogy az Edge eszköztárán megjelenő számlálók (pl. kiegészítőknél) az ikon mögé kerülnek.
  • Windows 10 S-nél (pontosabban S módban), előfordulhat, hogy az áruházból telepített Microsoft Office dll hibára hivatkozva nem képes elindulni. Megoldást jelenleg esetleg az Office újratelepítése jelenthet.
  • Több a Narrátor használatát, valamint annak beállítását érintő hibába futhatunk ebben az előzetesben.

Forrás: Microsoft
Csevegés (eddig 9 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
killjoy · 11 hó
Hát így az ismert hibákat végignézve kb. pont egyik sem létfontosságú Smile A sötét mód meg majdcsak rendben lesz már a végére Smile
katt · 11 hó
Szerintem van már "sötét mód", ha tényleg ennyit kell szarakodni a frissítésekkel. Talán egyszer be kellene fejezni?
Pom · 11 hó
De jó.. ROFL Már csak 8db apróbb hiba marad a winben az eddigi sok ezer helyett.. Angel
Csicso82 · 11 hó
Egyvalamiért KÖNYÖRGÖK: BUGMENTESSÉG, én ezért beáldoznék minden új funkciót, az összeset. Nyílván ez kissé naív mert hiba mindig lesz de csak aprók és gyorsan javítva is legyenek.
Lali · 11 hó
Ez már a 2019- W10 második buildja, még korai erre még várni, de a most kiadó rs5-re jó lenne ha igaz lenne a bug mentesség.
katt · 11 hó
Sosem lesz bugmentes program, mert akkor felkopna a szoftvergyártók álla. Csak szemetet szabad kiadni.
katt · 11 hó
Sosem lesz bugmentes program, mert akkor felkopna a szoftvergyártók álla. Csak szemetet szabad kiadni. De elég sok bugtól megszabadulhatsz, ha telepítés után a rendszerindításból letiltasz kb. 30-40 fölösleges folyamatot, amelyek kizárólag a MS-t szolgálják, a rendszert csak lassítják, a hostfájlban letiltasz kb. 100 szervert, és voilá.
Lali · 11 hó
Én inkább ilyenekben nem piszkálódom, ki tudja mennyi galibát okoz ha 1 hozzá nem értő ember piszkál bele.
Csicso82 · 11 hó
Nem mond teljesen botorságot, de aki nem ért hozzá az ne kezdjen el folyamatokat letiltani. Erre van egy nagyon jó telepítést sem igénylő program: https://www.oo-software.com/en/shutup10 O&O ShutUp10

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat
A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!