Windows 10 októberi frissítés - Padlót fogott rendszer!

Szerző: Mesant
Lássuk csak sorban az eseményeket:
  • Kezdődött azzal, hogy az RTM-re jelölt (előzetes) verziója korán kiszivárgott, sokan feltelepítették, semmi probléma nem volt vele.
  • Október másodikán megjelent a Windows update-n a hivatalos kiadás, amely frissítést később hivatalosan visszavonták.

Itt még minden jóra fordulhatott volna, de jöttek a hírek:
  • A processzorhasználat magas
  • A Lemezkarbantartóban alapértelmezetten törlésre került a letöltési könyvtár.

A problémát észlelő felhasználó tudatta a céggel, hogy több mint 15000 képet tárolt a letöltési könyvtárban, ami egy kivételével odaveszett.

A mai napon kiderült, hogy az eszközök működéséhez szükséges illesztőprogramokat a Microsoft eltolja magától, ezentúl nem a telepített rendszer részét fogják képezni és nem a telepítési folyamat során teszik lehetővé az eszköz, vagy nyomtató használatba vételét, hanem:

A 2018. évi frissítéssel (1809. verziótól) a nyomtató és a lapolvasó illesztőprogramjai már nem tartoznak a szabványos rendszerképhez. Most már telepíteni kell őket a Windows Update szolgáltatásból.


Szintén a mai nap híre, hogy tömegesen jelezték a felhasználók a Microsoft felé, hogy a teljesen legális aktiválásukat a rendszer kilőtte, már ugyanazzal a termékkulccsal nem sikerült aktiválni a rendszert.

"Meg kell mondanom, hogy súlyos a probléma - amely a frissítés után jelentkezik -, a Microsoft csapata jelenleg vizsgálatot folytat, mivel több felhasználó jelentette ezt az aktiválás elvesztési incidenset" - közölte a tanácsadó.


Miután a cikk írójának alkalma volt a Redstone 5 fázisban lévő előzetes verzióit tesztelni, az utóbbi időben felvetődő, fajsúlyos problémákkal nem találkoztam, de azt is el kell mondanom, hogy nem követtem végig a folyamatot, hanem -az adott lehetőséget kihasználva - átváltottam Redstone 6-ra.

Mindazok, akik az RS5 folyamatban bennfentesként részt vettek, velem együtt állíthatják, hogy a tesztelési folyamat során ilyen durva hibákkal nem találkoztunk. Szokássá válik bizonyos körökben, hogy egy-egy balul sikerült verzió kiadását a bennfentesek nyakába akarják varrni, illetőleg megkérdőjelezik a bennfentesek képességeit.

Én úgy gondolom, hogy nem a bennfentesekkel van probléma, a kiszivárgott 17763.1 előzetessel semmi hasonló gond nem volt, csak az a két bug volt benne, amit javítani kellett volna. Nem ez történt. Valami történt, amitől padlót fogott a rendszer.
Hozzászólások megtekintése (eddig 43 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Tamas88 · 3 év
Ha ezt a 3 hibától eltekintünk (ami nekem mind3 telepítésnél egyszer sem fordultak elő), akkor nagyon klassz rendszer lett ez a 1809-es.
leisly · 3 év
Megjött a javítás 17763.55 builddel .
npnp · 3 év
Most frissült a 63.1 to 63.55

Ahogy eddig, most is hibátlan (eddig)….

kuc-kuc

P
JDBoy · 3 év
Én még 3.-án felraktam a 1809-et 4 gépre tiszta telepítéssel. Nem tapasztaltam hibát, bár ezek csak otthoni alap felhasználói gépek. Nekem is frissült ma az update-en 17763.55-re, de ha kijavították a hibákat akkor még mindig miért a 1803 Media Creation Tool elérhető el?
Lebowski · 3 év
Két gépre tettem fel MCT-vel október 3-án. Az egyik asztali pc egy felhasználóval, itt az asztal háttérképe tűnt csak el, laptopon két felhasználói fiókkal még a háttérkép is megmaradt. Minden eddigi program működik, aktiválás megvan, áruház is működik, mint ahogyan minden telepített program és beállításai, ami a user/appdata alatt tárolja a beállításokat.
Sosem tárolunk fontos dolgokat a felhasználói fiókban, ráadásul komplett mentés van mindkét gép rendszerpartíciójáról. Az, hogy a lemezkarbantartó alapértelmezetten törli a letöltés mappát én nem tartom hibának, ha valaki ezt használja, nézze át a jelöléseket mielőtt kattintgat.
Mesant · 3 év

Idézet

Érdekesség, hogy az adatvesztésre vonatkozó problémát már több hónapja jelezte több tesztelő is, de nem igazán reagált rá a Microsoft. Ez a Windows Insider Program egy tipikus problémája, ugyanis a tesztközösség hatalmas, viszont így rengeteg olyan hibabejelentés érkezik, amelyek valójában nem is kifejezetten a Windows 10-hez kötődnek. Emiatt a Microsofthoz nem feltétlenül jutnak el azok a valós hibák, amelyekre kevesen adtak "upvote" jelzést. Emellett valószínűleg a cégen belüli tesztek nem tártak fel hasonló problémát, így a vállalat nem hitte, hogy a Windows 10 októberi frissítése adatvesztést okozhat.


akicsrak · 3 év
3 szűz gépre és egy belakott negyedikre tettem fel... A 3 szűzből kettő irodai "egyszerű" gépek (intel g4400/4g/240gb ssd) az ég világon semmi gond, a harmadik gépnél (i3-8400/nV1060) már volt gondom, realtek hang ill. nvidia driver nem szerette egymást, fagyogatott a gép. A belakott gépen megmaradt minden, szintén a háttérképek mentek el, újra meg kellett mutatni a gépnek melyik mappából tallózgasson (másik meghajtón vannak a hátterek, valamiért elfelejtette). Illetve nvidia driver úgy ahogy volt behalt (vagy nem kompatibilis ami még a 1803-on volt) nvidia honlapján van már valami októberi driver, az működik itt is ill. amit az előbb írtam gépet azon is.. Adatok nem vesztek egyébként, minden szépen fut. Talán a memória használat picit több lett mint idáig egy 300-400 megával. Idáig kb 3.9-4.0 gigát evett most egy win felállás után olyan 4.2-4.3 giga.
Criosphinx · 3 év
4.3 Giga?OMGROFL Mik indulnak azon el te jó ég, most 6 lappal megy az Opera ebből 4 youtube, skype, Aimp és 3.4 GigaROFL
Win felállás és lecsillapodás után 1,6-1,8 Gigát zabál a 8 -bólCrazy
dereslaci41 · 3 év
Ma reggel feltettem a frissítést és csodák csodájára a letöltések mappából minden eltűnt!
Egyébként előtte is és utána is jól ment a rendszer!
alonzo · 3 év
kepkezelo.com/images/99fwrw2e300pfa6yvzhw.jpg
Tökéletesen megy gond nem volt vele most sincs.
stiv69 · 3 év
Mikor értesítések jelentek meg a Műveletközpont ikonján, de ráklikelve nem történt semmi, nem tudtam elolvasni, ki és mit akar.És hangjelzés sincs. Tipp valakinek javításhoz
Gamelord · 3 év
Ez az iromány mi is tulajdonképpen? Padlót fogott... igen, ezt észrevettük. Valami történt... hát igen, de mindig történik valami, ezek a frissítések sosem jók.
Mesant · 3 év
Ez az "iromány" ahogy az első mondatban le van írva, összefoglalja ennek a verziónak a kiadásával kapcsolatos bonyodalmakat. De elnézést kérek ha te erről mindent tudtál, mert akkor felesleges volt elolvasnod.
JDBoy · 3 év
Itt is, és több Windows Facebook csoportban is nagy az ellent mondás. Ezáltal bizonytalanságot generálva. Mint fentebb említettem nekem 4 gépen (notebook-ok) fut a 1809 eddig nem vettem észre problémát. De! Hamarosan jön hozzám egy notebook amiben a HDD-t cserélném SSD-re, ebből adódóan tiszta telepítést csinálnék. A dilemmám az lett hogy merjem felrakni a 1809-et (hiszen érkezett valami féle javítás tegnap) vagy maradjak a 1803-nál és majd valamikor a tulaj befrissíti ha elérhető lesz ismét.
Hmmmm....-Hmmmmm.... ???
Mesant · 3 év
A tegnapi frissítés sem oldotta meg 100 %-osan a problémákat. Szerintem maradj a 1803-nál és majd ha kap frissítést, akkor a tulaj elintézi.
JDBoy · 3 év
Én is ebbe az irányba hajlottam 51%-ban, főként hogy külföldön használják, és csak 1 hétig vannak itthon. Nem lenne jó ha odakint gondok lennének, marad a 1803.
Criosphinx · 3 év
Én meg azt mondom, hogy a 1803 egy okádék szar, majd ha náluk sem lehet letiltani a háttérben futó alkalmazásokat akkor hallgathatod hogy miért fogyaszt ennyit meg stb....bár ha azt sem tudják mi van akkor nem szóltamROFL
Mesant · 3 év
A Te szóhasználatoddal: két okádék szar közül a kisebb problémát okozó okádék szart kell használni.
De mindenkinek mondom és elnézést kérek az értelmes hozzászólásokat tévő felhasználóktól, teljesen felesleges okádék szar, fos és hasonló kifejezéseket használni.

Aki meg nem tudja a gondolatait másképp kifejezni, az vagy fékezze magát, vagy vegyen példát a többiekről.
KoLaMan · 3 év
Pontosan MIT is nem oldott meg...? Olvasgattam, de nem találtam semmi konkrétumot.
KoLaMan · 3 év
JDboy, én a helyedben nyugodt szívvel feltenném a 1809-et, pláne, hogy tiszta telepítést csinálsz.
(Én épp ma fejeztem be szintén egy laptopban a HDD-SDD csere utáni telepítést, a "szörnyen bugos" 1809 megjelenése óta a harmadikat - gond egy szál se, nem beszélve a többi számos gépre frissítéssel felrakottról.)
Ha a tulaj szokta használni a lemezkarbantartót, hát figyeljen oda, hogy a letöltési mappa ne legyen kijelölve, ha az is a rendszermeghajtón van. Amúgy nem is értem ezt: egyetlen más takarító (CCleaner, WiseCleaner, stb.) sem akarja törölgetni a letöltési mappát - hiszen az nem egy TEMP, vagy RECYCLE.BIN mappa... Na mind1.

Anélkül, hogy kisebbíteni akarnám a hiba jelentőségét (amiről azért eddig egyetlen dolgot lehet tudni biztosan, hogy nagyon keveseknél jelentkezett), élek a gyanúperrel, hogy a minden ilyen hírre azonnal ugró, és szörnyen hangos Windows-fikázó tábor zaját hallani.
Sajnos - ami engem illet - már a kifejezetten szakmai fórumokon sem tudok minden kommentet fenntartás nélkül kezelni, sem itthon, sem külföldi oldalakon (a facebook-ok nem is említem - nem is használom).
JDBoy · 3 év
Üdvözöllek KoLaMan! Nem is tudtam hogy itt vagy Smile
Persze magamnak felraktam 4 gépre no problem, de azért volt bennem egy kis para hogy nekik esetleg valami majd vacakolni fog. És nem akartam hogy küszködjenek vele, mert legközelebb már csak decemberbe jönnek haza, és teljesen laikusok a témában.
Criosphinx · 3 év
Beírt kulcsra nem tudok nyilatkozni, de én a telepítés közben beírt MS fiók Accot megadva működik az aktiválás, ráadásul ez egy régen ingyenesen igényelt(kiskapu) win8.1 wmc retail kulcsROFL
Greta2006 · 3 év
Az én gépemen a frissítés eltüntette az ESET Internet Security-t, de úgy, hogy telepíteni sem lehetett újra. Az ESET szakembere távoli hozzáféréssel kipucolta amit kellett és telepítette.
Egyébként most a frissítésre kattintva most azt írja, hogy az előző frissítés nem sikerült, és lehet újra próbálkozni, de ez jelenleg eredménytelen.
orsika1 · 3 év
Én le frissitetem a gépet ezek a hibák nekem ebből csak az egér driver van hiba többi semmi minden jó!!LOL
Theraser · 3 év
Sziasztok

Nekem a távoli asztal ment tönkre tőle, bejelentkezés után fekete kép majd megpróbál újra csatlakozni és ez ismétlődik. Egyedül akkor működik ha a gép ip címe helyett a hálózati nevét használom címnek vagy a hálózati helyeken kitallózom majd jobb gomb azon a gépen és csatlakozás hozzá, de ez ilyen félmegoldás. Meg hát ugye nem működik annak aki csak simán port továbbítja a távoli hozzáférést. Ha 1809 alatti verzióhoz akarok csatlakozni ott nem jelentkezik a hiba. Persze a másik gépen nem jött elő ez a hiba pedig ott is frissítettem.

Szép napot mindenkinek
Csicso82 · 3 év
Üdv, letiltottál a gépházban pár dolgot amiatt szokott ilyen megtörténni: az értesítés száma megjelenik de se hang se felugró értesítés.
Megoldás lehet:
- Gépház - Adatvédelem - Háttérben futó alkalmazások - legyen engedélyezve - és alul is legyen engedélyezve GÉPHÁZ jeleníthessen meg értesítést
- Gépház - Rendszer - Értesítések és műveletek - Alkalmazások és más küldők értesítéseinek megjelenítése (engedélyezve legyen) és alatt is ne legyen tiltva a GÉPHÁZ
stiv69 · 3 év
Üdv, Köszi igazad volt le volt tiltva a háttérben futó alkalmazások.
Deadman · 3 év
Mi okozta a fájtörlést?
Cable elmondása szerint az adatvesztés a Known Folder Redirection nevű Windows-szolgáltatáshoz köthető. Ez hasonló a Known Folder Migration nevű szolgáltatáshoz, amelynek révén egy, a Windows 10 által ismert mappa, például a Dokumentumok és Képek átkerül a OneDrive-re, vagyis a helyi tartalom a felhőben tárolódik. A Known Folder Redirection (KFR) egy kicsit másképpen működik, a folyamat akkor történik meg, amikor egy helyi mappa a neki megfelelő OneDrive-beli mappára mutat. De a Known Folder Redirection nem helyezi át ténylegesen a tartalmakat a régi mappából az újba, míg a Known Folder Migration funkció igen.

Mint kiderült, a Windows összetévesztette a két funkciót. Az April 2018 Update kiadásban, a KFR hibásan egy duplikált, üres mappát készített az ismert mappákból, például a Dokumentumokból. Az October Update-nél a Microsoft elhatározta, hogy törli ezeket az üres mappákat. Sajnos azonban a Microsoft kódja hibásan csak a régi mappákat és tartalmukat törölte, nem pedig az új, üres mappákat.

forrás
Ebben az a szép, hogy a 1803-as rendszer óta tuti tudniuk kellett erről vagy hasonló hibáról ugyanis az Onedrive is teljesen "meghülyült" nekem 30 giga adatot kellett törölnöm majd feltöltenem amikor tisztán telepítettem a 1803-at.
Satad · 3 év
Grin A startmenüs játékok menjenek. A többi nem számít.
Csak vicceltem. Ti win 10 et használtok még mindég? A linux nem jött be?

media2.giphy.com/media/erq0p23IX7NUbYN0oD/giphy.gif
expa · 3 év
Linuxra van Adobe csomag?
dlaczko · 3 év
Majd talan 10 ev mulva, amikorra a kurva touchpad talan vegre mukodni fog azon a csoda rendszeren. Az olyan dolgokrol pedig ne is beszeljunk, mint a akkumulator ido.
alagi075 · 3 év
Nem, nem jött be. Ha bejött volna, aligha ide írogatnánk...
Solc · 3 év
Érdekes, mert a keddi javító frissítés után most 17763.55-ös Build-ra változott. Nem Insider-t használok. Smile
Mesant · 3 év
Újabb hiba felfedezve:

Idézet

Az októberi frissítés egyes számítógépeken hanghibákat okoz , amikor a felhasználóknál a "Nincs hangkimeneti eszköz telepítve" hibaüzenet jelenik meg.
Juxtapoz · 3 év
nálam is fent van, és semmi baja
katt · 3 év
Akkor most a frissen Ryzen konfigban a win miatt nem mennek 2200MHz alá a magok, vagy ez AMD-feature? Intel gépem 800-on pihen.
Amúgy sem Inteles laptopon, sem AMD-s PC-n nem törlődött semmi.
A win szerint a gépeim naprakészek, csak űrhajóm nincs hozzájuk.
Criosphinx · 3 év
2,2 Ghz a max órajele? Ha igen akkor a Teljesítménycentrikus profilon van az energiagazdálkodás, rakd Kiegyensúlyozottra.
Ojenco · 3 évKezd kifejezetten kínossá válni az október a Microsoft számára: a hónap elején elérhetővé tették a Windows 10 őszi nagy frissítését, az October Update-et, ami a kezdeti időszakban meglehetősen kellemetlen hibákat okozott a felhasználóknak: volt, akinél a telepítés után rengeteg fájl törlődött, egészen pontosan 220 GB adat veszett oda. A hibát a redmondi cég azóta orvosolta, de most a HVG számolt be arról, hogy ismét érkezett egy olyan frissítőcsomag,

A Windows verziójától függően KB4462918, KB4462919 vagy KB4464330 nevű frissítések egyes felhasználóknál már a telepítés során kék halálhoz vezettek. Első körben úgy tűnt, hogy a szoftvercsomag csak a HP által gyártott PC-k esetében okoz galibát, de a frissítés terjedésével párhuzamosan a Microsoft fórumán egyre többen jelezték, hogy más gyártók eszközeit sem kíméli a probléma, amit az egyik meghajtóprogrammal való inkompatibilitás okoz, teljesen használhatatlanná téve a Windowst.

A Microsoft egyik mérnöke szerint a frissítést visszavonták, és arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben valaki már letöltötte a gépére a szoftvercsomagot, esetleg a gépe ezt automatikusan megtette, akkor semmiképpen ne telepítse a frissítéseket, hanem várjon pár napot, míg a cég utánajár a hiba okának.
bubo81 · 3 év
Még nem vonták vissza a frissitést tegnap csináltam tiszta telepitést azzonal lehuzta win updateröl
Horogh · 3 év
Én még 3.-án felraktam a 1809-et tiszta telepítéssel. Nem tapasztaltam hibát. Eddig hibátlanul működik, és nagyon jó !!!
Mesant · 3 év
Újabb hiba!

Idézet

A hiba észrevehető, amikor a ZIP archívumból származó fájlokat olyan helyre exportálja, ahol az azonos nevű fájlok léteznek. A Windows 2018. április 10-i frissítésével a felülírás megerősítése jelenik meg, de a Windows 2018. október 10-én történt frissítéskor nem jelenik meg figyelmeztetés, és az adatok automatikusan felülíródnak.
Mesant · 3 év
Egy másik Windows-nulladik napi sebezhetőség került nyilvánosságra a Twitteren

Idézet

A kutató, aki a "SandboxEscaper" felhasználónévvel jár, szintén megosztotta a GitHub koncepció bizonyítékát a sérülékenység bemutatásával. A kutató szerint a Windows nulladik napja befolyásolja a Microsoft Data Sharing (dssvc.dll) nevű helyi szolgáltatást, amely adatközvetítést biztosít az alkalmazások között. A biztonsági rés a Windows operációs rendszerre is kiterjed, beleértve a Windows 10-et is (beleértve a legfrissebb 2018-as frissítést is), a 2016-os és még az új 2019-es Server kiadást is.


Angol
Norton50 · 3 év
Sziasztok.
Nekem egy darabig semmi gondom nem volt,most észrevettem,hogy nem frissít az Update mert /mint kiírja /nincs internet kapcsolat , kapcsoljam be a wifit.
Persze van internet kapcsolat! Nem tudom mit csináljak,már mindent megpróbáltam,ami tudásomból tellet ,de semmi.
Ha valakinek van ötlete megköszönném!

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 2

vrillon7, jon100
  • 4 Vendég
  • 103 Tagok ma
  • 2 Szülinapos
  • 20,347 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!