Office 2019 újdonságai és annak beszerzése

Szerző: Driver
Az Office 2019 már szeptember vége óta elérhető, melynek kiadása sokkal zökkenőmentesebbre sikerült mint a Windows 10 októberi frissítésének kiadása. Ugyanakkor az Office 2019 túl sok jelentős újdonságot nem is hozott magával, talán a legtöbb otthoni felhasználó első ránézésre a 2016-os kiadástól meg sem fogja tudni különböztetni.

Újdonságok áttekintése alkalmazásonként:
AccessExcelOutlookPowerPointProjectVisioWord
Forrás: Office támogatás


További fontosabb változások:
  • Az Office 2019 már csak és kizárólag Windows 10-en (illetve Windows Server 2019-en) fut, Windows 8.1-re és 7-re nem telepíthető!
  • A OneNote már nem frissült, a csomagban (amennyiben része) változatlanul a 2016-os verzió található meg, mivel már csak az UWP-s alkalmazást fejlesztik tovább, ami a Windows 10-ben alapból benne van.
  • A vállalati (VL) verzió már "Click to run"-os formában érhető el, ugyanúgy ahogyan az Office 365 is.

Otthoni, Retail változatok beszerzése

Az Office 2019 otthonra szánt kiskereskedelmi változatai (Retail) szabadon letölthetőek bárki számára az alábbi hivatkozások használatával. Ezen változatok aktiválásához egyszemélyes (single) licenc Office 2019 kulcsra van szükség, amely akár közvetlenül a Microsoft áruházán keresztül is megvásárolható, vagy valamely viszonteladón keresztül.

Office 2019 Retail változatok letöltése:
Otthoni és diákverzió Otthoni és vállalati verzió Professional
Közvetlen Microsoft linkek!


Vállalti, Volume (VL) változatok beszerzése

A vállalati, azaz mennyiségi licencelésű, KMS-el, vagy MAK kulccsal aktiválható Office 2019 Volume kiadásánál nagy változás történt, ugyanis az már úgynevezett "Click to Run"-os formában (röviden C2R) érhető el, épp úgy mint az Office 365. A C2R nagy előnye, hogy ennek segítségével mindig az éppen legfrissebb Office 2019 verziót tölthetjük le, illetve az abban lévő komponensek is kedvünk szerint konfigurálhatók. Hátránya, hogy minimális parancssorozást PowerShell-ezést és opcionálisan konfigurálást igényel, - de nem kell megijedni, nem sokat.

Office 2019 Professional Plus: Az egyszerű letöltés és telepítés érdekében készítettünk egy csomagot, amely már tartalmazza azon konfigurációs fájlt, ami az Office 2019 Professional Plus-t fogja letölteni és telepíteni (64 bites verziót). Ehhez az Office Deployment Tool-t (ez a setup.exe) használtuk, illetve a Microsoft dokumentációját (angol) követtük.

Office 2019 VL Pro Plus C2R:
LetöltésElőször egyszerűen csomagoljuk ki a ZIP-ben lévő "Office 2019 ProPlus C2R" mappát valahova, ahol akad némi szabad hely, - ez fontos mivel ebbe a mappába kerülnek majd letöltésre az Office 2019 Pro Plus telepítőfájljai. Fájlkezelőben nyissuk meg a mappát, melyben a fent látható képen lévő configuration.xml és setup.exe fájlokat találjuk. Mivel vállalati eszközről van szó, a dolgunk nem merül ki annyiban, hogy a setup.exe-t futtatjuk (ha megtesszük egy pillanatnyi felvillanáson kívül nem történik más), hanem PowerShell-en keresztül kell kiadnunk összességében mindössze két parancsot.


Ezt nagyon egyszerűen megtehetjük Windows 10-zen: kattintsunk a Fájlkezelő ablakának bal felső sarkában lévő Fájl menüre, majd a fentiek szerint válasszuk a PowerShell megnyitása → A PowerShell megnyitása rendszergazdaként opciót (ha megerősítést kért hagyjuk jóvá, - Igen).


Ezzel megnyílik a PowerShell, ahol először ki kell adnunk azon parancsot, amellyel letöltésre kerülnek az Office 2019 Pro Plus telepítőfájljai. Ez az a parancs amely a fenti PowerShell képernyőképen is látható, vagyis:
.\setup.exe /download
A parancs beírását követően nyomjunk Enter-t és ezzel kezdetét veszi a letöltés, amit mindössze annyi jelez, hogy a PowerShell ablak következő sorának elején elkezd villogni a kurzor, illetve a configuration.xml és setup.exe mellet felbukkan egy Office nevezetű mappa is.


Ebbe a mappába kerül letöltésre a telepítő, mely mérete 3 GB körül lesz, így értelemszerűen a letöltés eltarthat egy darabig. Fontos, hogy a PowerShell ablakát ez idő alatt ne zárjuk be, mert akkor a letöltés is megszakad.


Ha a letöltés befejeződött, akkor a PowerShell ablakában a következő sor elején már nem villog a kurzor tovább, helyette ugyanúgy mint a fenti sornál, megjelenik az elérési út és gépelni is újra tudunk. Már csak egyetlen parancsot kell kiadnunk, amely telepíteni fogja az Office 2019 Professional Plus-t. Ismételten ez látható a fenti képen is, vagyis a következő:
.\setup.exe /configure


Miután ezt beírtuk és Enter-t nyomunk, pár pillanat múlva egy grafikus felület is megjelenik, ahol láthatjuk a telepítés állapotát, illetve azt is mely Office komponensek terülnek telepítésre (alapból minden ami a Pro Plus része).


A folyamat végeztéről a telepítő tájékoztat is minket, melynek bezárásával kész is a telepítés, ezt követően már a PowerShell ablaka is bezárható és használatba vehető az Office 2019.

A jó része a "Click to Run"-os telepítőnek, hogy ezt a mappát így a letöltött telepítővel egyszerűen egy adathordozóra helyezve egy másik gépen újra felhasználhatunk a telepítésre (vagy később ugyanazon gépen újratelepítést követően), ahol már elég a PowerShell-ben csak a configure-os parancsot kiadni. A másik fontos tudnivaló, hogy ez az eszköz mindig az éppen aktuális Office 2019 verziót tölti le (a legújabb frissítésekkel), tehát időről időre érdemes lehet a letöltést is megismételni.

Office komponensek konfigurálása ízlésünk szerint: A Click to Run-os telepítő másik nagy előnye, hogy nagyon jól testre-szabható, többek között az is, hogy mely Office komponensek azok amiket szeretnénk, vagy éppen nem szeretnénk telepíteni. Ezt a configuration.xml fájl szerkesztésével lehet megtenni, amit simán Jegyzettömb segítségével is szerkeszthetünk (jobb klikk azon és szerkesztés), vagy valamilyen okosabb szerkesztővel is megnyithatjuk (pl. Notepad++):


Ennek tartalma a fentiek szerint néz ki. Itt elöljáróban pár fontosabb dolog (piros kiemelésűek): Az OfficeClientEdition értékében az adható meg, hogy az Office hány bites változata kerüljön letöltésre majd telepítésre (32 vagy 64), a Channel rész a frissítési csatornát határozza meg (ezzel nem kell foglalkozni), a következő Product sorában lévő ID az Office 2019 kiadását határozza meg (ez most a Professional Plus), a PIDKEY pedig a termékkulcs, - itt most a KMS aktiváláshoz használt kulcs lett megadva, de ha van például MAK kulcsunk, azt itt lehet megadni. Végül pedig a Language sorában lévő ID a nyelvet határozza meg, ez esetben magyar (hu-hu).

Az egyes komponensek a zöld-el jelölt, alapból kommentezett (így figyelmen kívül hagyott) ExcludeApp sorokkal hagyhatók ki, ahol az ID-nél annak az Office komponensnek a nevét kell megadni, amit nem nem szeretnénk telepíteni. Ezek a komponens nevek a következők lehetnek: Access, Excel, OneNote, Outlook, PowerPoint, Publisher, Word, Groove (ez a OneDrive vállalati verzióját jelenti), Lync (ez a Skype vállalati verzióját jelenti).

Tehát például ha azt szeretnénk, hogy a OneNote, a Skype vállalati és OneDrive vállalati verziója ne kerüljön telepítésre, akkor a fenti szerint kell megadni és menteni az ExcludeApp sorokat a configure.xml-ben. Miután ezt elvégezünk, az ismert módon PowerShell-ben csak ki kell adni megint a configure parancsot:
.\setup.exe /configure


Ez a parancs nem csak tiszta telepítésre jó, de meglévő telepítésünk módosítására is képes, immáron a saját konfigurációnknak megfelelően, tehát utólag is van lehetőség kedvünk szerint módosítani a dolgokon. Ezt a telepítési képernyőn is látni fogjuk, ahol csak a telepítésre kerülő komponensek ikonja lesz látható (a fenti módon).

A Click to Run eszköz segítségével tehát mindig letölthetjük az Office 2019 VL legfrissebb verzióját, egyszerűen telepíthetjük vele azt, és ízlésünk szerint konfigurálhatjuk is. Természetesen ez az ismertető közel sem fedi le azt amire a C2R eszköz képes, de remélhetőleg a legalapvetőbb felhasználás megértésére elegendő volt. Aki jobban bele szeretne mélyedni annak javaslom a korábban említett dokumentációt, vagy esetleg fordulhat némi segítésért hozzászólás formájában.
Hozzászólások megtekintése (eddig 15 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
grezner · 3 év
Szuper anyag, nagyon hasznos volt számomra.
Egy kérdés a Project és Visio programokhoz milyen PIDKEY kell?
Driver · 3 év
A Project és a Visio is külön önálló terméknek számít így azt simán pluszba hozzá kell adni a configuration.xml-hez, például így:
Kód
<Configuration>
   <Add OfficeClientEdition="64" Channel="PerpetualVL2019">
      <Product ID="ProPlus2019Volume" PIDKEY="NMMKJ-6RK4F-KMJVX-8D9MJ-6MWKP">
         <Language ID="hu-hu" />
         <!--<ExcludeApp ID="Outlook" />-->
         <!--<ExcludeApp ID="Publisher" />-->
         <!--<ExcludeApp ID="OneNote" />-->
         <!--<ExcludeApp ID="Lync" />-->
         <!--<ExcludeApp ID="Groove" />-->
      </Product>
      <!--<Product ID="ProofingTools">
         <Language ID="en-us" />
      </Product>-->
      <Product ID="ProjectPro2019Volume" PIDKEY="B4NPR-3FKK7-T2MBV-FRQ4W-PKD2B">
         <Language ID="hu-hu" />
      </Product>
      <Product ID="VisioPro2019Volume" PIDKEY="9BGNQ-K37YR-RQHF2-38RQ3-7VCBB">
         <Language ID="hu-hu" />
      </Product>
   </Add>
</Configuration>

Ezt akár kompletten be is másolhatod a configuration.xml-be (az eleje ugyan az mint ami a mellékelt zip-ben volt, tehát a komplett Office 2019 Pro Plus is benne van). Ha már korábban letöltötted és felraktad az Office 2019-et így, akkor lehet, hogy kelleni fog majd újra egy download parancs is, mielőtt a configure-el telepítenéd.
killjoy · 3 év
Remek cikk, nagyon szépen köszönöm!
szuper · 3 év
A cikkben foglalt leírás nagyon jó.
Aki idegenkedik a "parancssoros" illetve a PowerShelles megoldásoktól annak igen nagy segítség ez a grafikus felületű "segédprogram", ami a cikkben leírt feladatokat hajtja végre "kattintgatós" formában...
grezner · 3 év
Köszi Szuper!

Ez kellett nekem, amint látom, a Project és a Visio is szedhető vele.
szuper · 3 év
Ferikém! Szívesen!
Tudod mi ex BME-sek tartsunk össze! Wink
peterschwarcz · 2 év
Elérhetővé tudnád tenni ezt a progit ismét??
Köszönettel...
Csicso82 · 3 év
Nézegettem képeket az office 2019-ről, hát nem lesz nagy megrázkódtatás aki 2016-ról akar váltani. Ez a C2R egy kiváló megoldás a korábbi Office-ok akár 1-2 GB frissítést is leszedtek vagy ennyit kellett integrálni beléjük.
szuper · 3 év
Thumbs up
gthomma · 3 év
Köszönöm szépen !
ati · 3 év
köszönöm tökéletesen működik minden
qbex · 3 év
Szeretném megkérdezni, hogy az Office 2016 Professional Plus kulcsal telepíthető-e, vagy frissíthető-e a Office 2019 Professional Plus?
Ami itt be van linkelve az Magyar-e?
csicso · 3 év
Sziasztok!
Tökéletesen működik az Office 2019, köszi a leírást. Bocsánat, ha bugyuta a kérdés, az Office 2019 továbbra is a Windows Update-tel frissíthető vagy mindig le kell tölteni az új verziót és azt telepíteni? Köszönöm!
katt · 3 év
Kérdés: hogyan adhatok meg telepítési könyvtárat, hogy ne a C:-t szarja tele?
Botondkaa · 3 év
hogyan tudom aktiválni??

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 2

vrillon7, Szmiso
  • 5 Vendég
  • 100 Tagok ma
  • 2 Szülinapos
  • 20,347 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!