A Win10 1903-at használók számára kiadott KB4512941 ajánlott frissítés hozott egy kicsi, de igen zavaró Cortana/SearchUI.exe redlining bug-ot

Szerző: szuper
A Microsoft végül - nem túlságosan bőbeszédű bejegyzéssel - elismerte azt, amit sokan péntek óta ismertek: A Win10 1903-as verzióhoz kiadott KB4512941 számú, „választható, nem biztonságos” augusztusi javítás „redline”-ozza az egyes számítógépeket.
 2019. 08.30-án a Microsoft kiadta a KB4512941 sz. csomagot, a várt augusztus második kumulatív frissítést a Win10 1903-as verzióhoz, azaz a Windows legújabb verziójának legújabb javítását.
Néhány órán belül az számos felhasználó panaszkodott a különféle online fórumokon, hogy a frissítés telepítése egyes gépösszeállításokban azonnal kiváltja a CPU túlzott használatát. (RedLine: azaz a „piros vonal” fölé tolja a CPU egyes magjainak használatát.)
A Cortana SearchUI.exe rutinja, egy feldolgozó egységet („magot”) küldhet „fölül” a piros vonalon. Különböző jelentések szerint a redlining az egyes magok használatát 40%-ától 100%-áig tolhatja, amelynek eredményeként a számítógép teljes processzora folyamatosan 20% vagy ennél nagyobb mértékben „pörög”.
A Win10 1903-ban, amikor a számítógépen keres valamit, a Cortana-t használja. Tehát a natív keresés funkciót is leállítja.
Noha az 1903-as augusztus második kumulatív frissítést „opcionálisnak” ajánlják, ez mégiscsak egy kulcsfontosságú frissítés, azért, mert az augusztusi első kumulatív frissítés „megtörte” a Visual Basic, a Visual Basic for Applications és a VBScript fájlok működését.
A júliusban és augusztusban végrehajtott javítások kiütötték a Windows Sandboxot, a Preboot Execution Environment (PXE) környezetet és az MIT Kerberos-t is - mindezeket az augusztusi, második javítással lehet kijavítani...
De ha telepíti az augusztusi második javítását, a KB4512941-et, akkor jó esély van arra, hogy a számítógépe bekerül a redline bug-ba.
Senki sem tudja eddig pontosan, mely gépeket fog érinteni a KB4512941 javítás hibája.
Fontos megjegyezni, hogy a Microsoft több mint egy hétig tesztelte a KB4512941-et a Windows Insiders-szel a Release Preview gyűrűben, mielőtt a frissítést a nagyközönségnek eljuttatta volna.
A Feedback Hub néhány hozzászólása szerint a tesztelők a hét elején többször bejelentést tettek a magas CPU-használatról, de úgy tűnik, hogy a jelentéseket figyelmen kívül hagyták, mert nem szavaztak elegen.
Günter Bornnak jelentős bizonyítékai vannak arra, hogy mindez a rossz Cortana gyorsítótárhoz kapcsolódik.
Most azt mondhatnánk egyszerűen: Rendben, kiürítem a gyorsítótárat, és az megjavult. Sajnos ez nem fog segíteni, mert a gyorsítótár nem kerül újraépítésre, ha törli, vagy új gyorsítótárat hoz létre.
Ami zavaró, hogy semmit sem hallottunk a Microsofttól a fenti hibáról kedd délutánig - négy nappal azután, hogy a panaszok megjelentek.
Aztán a beismerés rövid tweet formájában érkezett aWindowsUpdate fiókból:
„Jelenleg egy olyan problémát vizsgálunk, amelyben a felhasználók az opcionális augusztus 30-i (KB4512941) frissítés telepítését követően jelentik a SeachUI.EXE fájlhoz kapcsolódó magas CPU-felhasználást. A következő frissítésben javítást fogunk adni.”
Míg most, szerdán reggel, öt nappal az eredeti panaszok után, a Microsoft nem sorolta fel a problémát a KB-ről kiadott cikkben, amely szerint:
„A frissítés ismert problémái: A Microsoft jelenleg nem ismer a frissítéssel kapcsolatos problémákat.”
Tehát kapunk egy tweetet és egy ígéretet, hogy a hibát valamikor „egy közelgő kiadásban” javítják ki.
Beszélnek még egyes fórumokon a redlines probléma megoldásáról a regisztrációs kulcs, a

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Search\BingSearchEnable


1-esre történő beállításával.
Azonban jelentős bizonyíték van arra is, hogy a megközelítés nem működik minden helyzetben.
Közben ott ragadtunk „Szkülla és Kharübdisz között” között.
Azaz:
– Telepíteni kell az első augusztusi kumulatív frissítést a DejaBlue sérülékenység blokkolásához, amely továbbra is komoly fenyegetés, bár még nem használták ki.
– Az augusztusi második kumulatív frissítését is telepíteni kell az első kumulatív frissítés során létrehozott (vagy állandósított) hibák javításához.
De a második összesített frissítés felboríthatja a számítógép CPU-használati egyensúlyát.
A Windows mint szolgáltatás...
Csak azt ne mondd, hogy a Win10 1903 készen állt a kiadásra, oké?

Karlston nyomán
Hozzászólások megtekintése (eddig 11 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
bandi1969 · 3 év
Végre valamit beismer!
12419 · 3 év
Kiforrott rendszer mi? Na ne röhögtessenek?
Teljesen dilettánsok, hogyan merik így kiadni, vagy csak a HYPE a cél?
Egyre valószínübb.
Szerencsére nálam ez a bug nem jelentkezett, de tartom magam az évek óta hangoztatott véleményemhez: Ez még mindig csak tesztverzió, lehet hogy az is marad!!!!!!!
dlaczko · 3 év
ha raksz még 5 !-jelet, akkor még értelmesebbnek fogsz tűnni
OldFox · 3 év
Amikor kiadták a 1903-ast, ez a probléma még nem volt, de dolgoztak rajta! (szarkazmus)
Én kérek elnézést.
szuper · 3 év
Így igaz...
Az insiderek jelezték idejekorán a problémát...
Más!
Egy ekkora rendszert nem lehet 90-180 nap alatt teljesen "áthangszerelni"...
Elhamarkodott döntés volt az először negyedévenkénti, majd később a félévenkénti a "szolgáltatás", "új verzióját" hajszolni...
Ember sincs rá, (ott sem), aztán meg: lehetetlen is egy ekkora "adathalmazt" ennyi idő alatt MÉG áttekinteni is...
Nemhogy FELELŐSSÉGGEL "átprogramozni"...
hokiloki · 3 év
Annak idején egy szervizcsomag készült 1-2 évig! Most meg új OS verziókat adnak ki félévente...
Juxtapoz · 3 év
nem semmi Grin
muffin73 · 3 év
Valóban megemelkedik a processzor használat 40%-kal, ami egy pár perc múlva helyreáll. De a következő újra indításnál ismét pörög a ventillátor. Frissítés eltávolítva! Smile
Senki sem mondta, hogy kiforrott rendszer, és amihez havonta adnak ki frissítést, az nem is lesz az soha. Ja, hogy így működik minden operációs rendszer... Grin
GBR · 3 év
Ez az indulás utáni túlzott CPU használat nálam is jelentkezett. Én azzal orvosoltam, hogy kikapcsolatam a Windows Betűtípus Gyorsítótár Szolgáltatást. Ezzel meg is oldódott a gond.
OldFox · 3 év
Ez csupán 1 insider kiadás, nem "final". Ráadásul a 19H2 tesztelése 2 ágon fut; 18363.329 (ez az amire Te gondoltál) és a 18362.10019 jelenleg.
A 20H1-ből most jött ki a 18975.1000-es build.
Csicso82 · 3 év
Vihar a biliben le van írva, hogy azoknál okoz problémát akiknél le van tiltva a desktop search, nálam nincs és nincs is probléma. 1903-as build nagyon jó lett.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (0)0 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 7 Vendég
  • 0 Tagok ma
  • 6 Szülinapos
  • 20,900 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!