Xbox – Bejelentésre került az Xbox Series X

Mint minden decemberben, úgy idén is lezajlott a Game Awards Show Los Angelesben, ahol mindig az adott év legjobb videojátékait díjazzák különféle kategóriák alapján, rengeteg bemutató és teaser társaságában. Az idén is több tucat cím kapott valamilyen díjat vagy elismerést, de végül a márciusban PS4-re megjelent Sekiro: Shadows Die Twice lett az év játéka. Az előadás ideje alatt a Microsoft egy videoprezentációval rántotta le a leplet a következő generációs Xbox-ról, az Xbox One utódjáról, az Xbox Series X-ről.


A redmondi szoftveróriás szerint az Xbox Series X négyszer erősebb lesz, mint a jelenlegi legfejlettebb konzol, az Xbox One X, és az AMD Zen 2 processzorarchitektúráját és az RDNA grafikai architektúráját fogja alkalmazni. A konzolban SSD lesz a korábbi modellek hagyományos merevlemezes meghajtói helyett, emellett helyet fog kapni majd egy GDDR6-os SDRAM is. Ez a gyakorlatban jelentősen gyorsabb betöltési időket, valós idejű ray-tracing támogatást illetve 120 FPS (frames per second = képkocka per másodperc) renderelési sebességet biztosít 4K felbontás mellett, de a Microsoft elmondása szerint a konzol képes még akár 8K felbontásban (7680x4320) is futtatni játékokat. Ez korántsem azt jelenti, hogy az összes játék ebben a jelenlegi szemmel őrületes felbontásban fog tündökölni, de az opció ott lesz, és a jövőben, ahogy a fejlesztők hozzászoknak az új géphez várhatóan egyre több játék fogja alkalmazni a 8K-t. Az auto low-latency mode-nak és a dinamic latency inputnak köszönhetően pedig a konzol képes lesz érezhetően gyorsabban feldolgozni a kontrollerből jövő jeleket, ezzel pedig gyakorlatban kevesebb idő fog eltelni a kontrolleren a gomb megnyomása és a kívánt akció képernyőn való megjelenése között.


Az új Xbox formaterve modern, egyszerű, letisztult, ugyanakkor rendkívül extravagáns, leginkább egy modern Gamer PC-hez hasonlítható. Ugyan a hivatalos képeken mindig állítva van ábrázolva, a konzolt az oldalára döntve is lehet majd használni, úgyhogy ha a nem elég magas a polc a TV alatt, aggódalomra semmi ok! Első ránézésre elég nagynak tűnik egy átlagos konzolhoz képest, ám a látszat néha csal, pláne amikor megláttuk mellette a kontrollert, ami méretben hasonló a One kontrolleréhez. A konzol dimenzióit 15x46x15cm-re saccolják.


(Kép: metro.co.uk)

Beszélve a kontrollerről; nem került túl sok újdonság bele, a Microsoft látszólag elégedett volt a Xbox One kontrollerével, jogosan is; az Xbox One kontrollere egy nagyon kényelmes irányító; nem tökéletes, de abszolút nem horribilis. Újdonságként említendő az új iránygomb-dizájn (ami most már jobban hasonlít az Elite kontrollerekhez D-Padjéhez) illetve a Share gomb, amivel már a PS4-en is találkozhatunk. Az Xbox logó kerüli fényes terület eltávolításra került. Ugyan még nem került konfirmációra, de a nemrég a One-hoz bemutatott Elite Series 2 kontrollerek alapján szinte biztos, a Series X kontrollerében is egy újratölthető akkumulátor fog helyett kapni, és USB-C-n keresztül lehet majd tölteni az irányítót. Az Xbox Series X kompatibilis lesz a One-hoz készült összes játékkal, kontrollerrel és kiegészítővel (kivéve talán a Kinecttel). A Series X szintén képes lesz lejátszani mindazokat az Xbox és Xbox 360 játékokat, amiket a Microsoft a Backwards Compatibility-program keretében az Xbox One-on az elmúlt években elérhetővé tett, az összes vizuális frissítéssel együtt, így tulajdonképpen rögtön nyitásnál 4 generációnyi Xbox-tartalom lesz elérhető a konzolon. Mindemellett a Series X új kontrollere használható lesz az Xbox One-on is probléma nélkül.

Az Xbox Series X 2020 végén fog megérkezni, valószínűleg a karácsony előtt pár héttel, a konzol ára még nem ismert, de állítólag nem lesz egy olcsó masina. A játékok elérhetők lesznek mind lemezen, mind digitális formában az Xbox Store-ból letöltve. A technológia fejlődésével és a játékok méretének nagyméretű növekedésével összefüggésben elmondhatjuk, hogy valószínűleg ez lesz a legutolsó konzolgeneráció, ahol a játékok fizikai formában lemezeken is megvásárolhatók, illetve e gépek lesznek a legutolsók a sorban, amiken majd helyet kap egy lemezheghajtó. Egyelőre a játékok terén 4 címről tudjuk, hogy játszható lesz a Series X-en, ezek pedig a következők:
  • Everwild (Rare)- Elérhető lesz Xbox One-ra is
  • Forza Motorsport 8 (Turn 10 Studios)
  • Halo Infinite (343 Industries)- Nyitócím, de lesz Xbox One verziója is
  • Senua’s Saga: Hellblade II (Ninja Theory)

Érdemes a trailerükre vetni egy pillantást; jól szimbolizálják, hogy a soron következő generáció grafikailag mire lesz képes.


Nektek mi a véleményetek az Xbox Series X-ről? Szerintetek hogyan fog teljesíteni a PlayStation 5-höz képest? Szóljatok hozzá a cikkhez és mondjátok el a véleményeteket!
Hozzászólások megtekintése (eddig 1 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
enzof · 1 év
Nagyon brutál erős lesz!!!
Most Xbos one s all-digital van, az is nagyon jó!!!

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 4 Vendég
  • 0 Tagok ma
  • 6 Szülinapos
  • 20,132 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!