Megjelent a Windows 10 következő kiadása, a Version 2004

Szerző: Driver

Szokatlan, de még 2019-ben elkészült az idei, 2020. május 27-én megjelent Windows 10 funkció frissítés. A Windows 10 Version 2004, vagy köznevén 2020-as májusi frissítés megnevezést kapta, illetve a 19041-es buildszámot hordozza. Azonban az elmúlt évekhez hasonlóan, ezúttal sem került túl nagy újítás a rendszerbe, leginkább csak apró kiegészítéseket kapott.

Windows újratelepítés a felhőből

Már a Windows 10 megjelenése óta lehetőség van arra, hogy a rendszerünket a gépházból újratelepítsük (Frissítés és biztonság → Helyreállítás → Gép alaphelyzetbe állítása), bármilyen telepítőmédia nélkül. A version 2004-től kezdve viszont már választhatjuk azt is, hogy a gép alaphelyzetbe állításakor inkább kerüljön letöltésre a legfrissebb Windows 10 telepítő és annak segítségével rakja újra rendszerünket.

Linuxos Windows-alrendszer (WSL) v2

Az új Windows 10 kiadás talán egyik legnagyobb technikai újítása az új Linuxos alrendszer lesz. A WSL 2 ezúttal már lényegében egy teljes értékű Linux környezetet fog jelenteni a Windows 10-ben. A rendszerbe alapból beépítve így helyet kap a Microsoft saját Linux disztribúciója, amely elsősorban a fájlrendszerek közötti teljesítmény terén fog drámai előrelépést hozni. De támogatottá váltak az ARM alapú eszközök is, illetve az olyan megoldások is "natívan" futni fognak a rendszeren ezáltal, mint a Docker. Ráadásul ezentúl akár majd teljesen saját disztrót is lehet készíteni, amit Windows 10 Linuxos alrendszerként használhatunk.

Új érintési optimalizációk

Egy új optimalizációt kap a Windows 10 felhasználói felülete a 2 az 1-ben eszközökön, illetve a táblagépeken. Amennyiben a hibrid eszközön leválasztjuk az egeret és a billentyűzetet (vagy átfordítjuk táblagép módba) arra a Windows automatikusan reagálni fog. Például megnő a térköz az a tálca alkalmazás ikonjai között, illetve több alkalmazásban, például a fájlkezelő grafikus elemei között is, valamint automatikusan megjelenik az érintő billentyűzet ikonja és a tálca keresősávja is összecsukásra kerül. Fontos, hogy erre a normál asztal reagál így, nem összekeverendő a táblagép üzemmóddal. Így a normál asztal az ilyen eszközökön jobban használható lett, egyfajta átmenetet képezve a teljes táblagép mód és hagyományos asztal között.

Feladatkezelő fejlesztések

Lemez típusa: A feladatkezelő teljesítmény fülén (több részlet nézetben) megjelenő lemezeknél már a meghajtó típusa is látható (SSD vagy HDD). Így egy kicsit egyszerűbbé válhat a meghajtók azonosítása (ha több van számítógépünkben).
GPU hőmérséklet: Mostantól a videokártya hőmérsékletek is megjelenhetnek a teljesítmény fül alatt, amennyiben az a rendszer által támogatott. Ehhez pedig legalább WDDM 2.4-es grafikus illesztőkre van szükség, viszont amennyiben ez adott, a hőmérsékletek meg fognak jelenni.

Beépített IP kamera támogatás

A Windows 10 már beépítve támogat egyes IP kamerákat, amelyek így használhatóak minden kiegészítő alkalmazás telepítése nélkül. Ehhez nem kell mást tenni mint a Gépház → Eszközök → Bluetooth- vagy más eszköz beállítása oldalra lépni, ahol ha a kamera támogatott, a Windows meg fogja azt találni. A párosítást követően elegendő megnyitni a Kamera alkalmazást, ahol már el is érhető lesz a hálózati kamera képe. Jelen pillanatban még csak a "ONVIF Profile S" szabványt használó IP kamerák támogatottak, de a későbbiekben ez még bővülhet majd.

Windows Update beállítások

Sávszélesség korlátozás: A Windows Update frissítések letöltésekor használt sávszélessége már a jelenlegi Windows 10 kiadásokban is korlátozható. Ettől a kiadástól kezdve a korábbi százalékos arány helyett már lehetőség van pontosan, Mbps-ban is megadni ezen értékeket. Ezt a Gépház → Frissítés és biztonság → Windows Update → Speciális beállítások → Kézbesítésoptimalizálás → Speciális beállítások lapon tehetjük meg.
Opcionális frissítések egy helyen: Egy további apró módosítás a Windows Update oldalon, hogy az opcionális frissítések már mind egy helyen, egy "Opcionális frissítések megtekintése" menüpont alatt kaptak helyett. Itt továbbra is olyan frissítések jelenhetnek meg, mint az illesztőprogramok, illetve az előzetes minőségi (nem biztonsági jellegű) frissítések.

Cortana asszisztens

A version 2004 egyik jelentősebb újítása, hogy Cortana, a rendszerbe épített digitális asszisztens jelentősen átalakult. Cortana felülete már egy külön áthelyezhető és méretezhető ablak lett, követi a rendszer megjelenését (sötét vagy világos), illetve már szöveges párbeszédek útján is kommunikálhatunk vele. Ugyanakkor jelenleg magyar nyelvű rendszeren nem használható, de parányi esély van arra, hogy ez még a megjelenésig, vagy azt követően változzon (a Microsoft azt ígéri, angolul minden nyelvű rendszeren elérhető lesz). Cortana ugyanis már külön a rendszertől függetlenül is kaphat majd frissítéseket.

Automatikusan újrainduló alkalmazások

Egy új opció segítségével ki- és visszajelentkezéskor, illetve a számítógép újraindítását követően az azt megelemzően nyitott alkalmazások automatikusan újra megnyitásra kerülnek a rendszer által. Ehhez csak be kell kapcsolni a Gépház → Fiókok → Bejelentkezési lehetőségek → Alkalmazások újraindítása opcióját. Korábban a Windows 10-ben létezett hasonló lehetőség, amely frissítések telepítését követően nyitotta meg újra alkalmazásainkat, a version 2004-től viszont ez már tehát külön beállítási lehetőséget kapott, és valamivel megbízhatóbban is működhet.

További fejlesztések

 • Wifi hálózati lista: Az elérhető Wifi hálózatok listájának felülete kicsit átalakult.
 • Kurzor sebesség: A kurzor sebessége már a Gépház → Eszközök → Egér lapon is állítható.
 • Elnevezhető virtuális asztalok: A feladatnézetben létrehozott virtuális asztaloknak már teljesen saját elnevezéseket is adhatunk.
 • Optimalizált kibővített keresés: A Windows 10 2019-es májusi frissítésétől elérhető egy új keresési mód amellyel a kereső képes a számítógép minden könyvtárában keresi. A visszajelzések alapján azonban ez nagy CPU és merevlemez használattal járhatott, amin ebben a kiadásban valamelyest sikerült optimalizálni. Fontos azonban tudni, hogy a Windows 10 alapból nem ezt a keresési módot használja, csak ha a Gépház → Keresés → "Keresés a Windowsban" lapon a Kibővített opciót kiválasztjuk.
 • Átalakult hálózati állapot lap: A Gépház → Hálózat és internet → Állapot lapja kicsit változott, mivel már a hálózati kapcsolatok listája is megjelenik itt. Például ha számítógépünk Ethernet és Wifi kapcsolattal is rendelkezik, mindkettő tulajdonságai és adathasználati statisztikája látható már innen.
 • Lemezkarbantartó: A klasszikus lemezkarbantartó ettől a kiadástól kezdve már nem fog tudni a Letöltések könyvtárból törölni, helyette viszont erre a célra a Gépház Tárterületsegédjét lehet használni.
 • Nyelvi beállítások: A Gépház → Idő és nyelv → Nyelv lapja kissé átalakult, több különböző de korábban is meglévő beállítást érhetünk el innen egyszerűen (Windows megjelenése, Ablakok és webhelyek, Területi formátum, Billentyűzet, Beszédfelismerés).

Lesz ez még jobb is...

Bár a Windows 10 Version 2004 nem hoz jelentős újdonságokat, illetve várhatóan ennek őszi társa is hasonló lesz, 2020 mégis érdekes évnek ígérkezik a Windows 10 számára. A Microsoft ugyanis a háttérben nagy erővel dolgozik a Windows 10 X-en, amely a már évekkel ezelőtt pletykált, a megszokottól meglehetősen eltérő változat lesz majd. Az asztali Windows kiadások szempontjából ez ebben az évben valószínűleg nem lesz érdekes, - mivel kifejezetten ARM eszközökre készülő rendszer, de a Windows jövőjének szempontjából mégis meghatározó lehetnek majd az abban fellehető újdonságok.

Elérhetőség

Az új Windows 10 Version 2004 már elérhető Windows Update-en, amennyiben a Gépház → Frissítés és biztonság → Windows Update oldalon frissítések után keresünk. Azonban előfordulhat, hogy a frissítés még nem fog minden számítógépen megjelenni, mivel ahogy korábban, úgy most is több fázisban válik elérhetővé bizonyos eszközökön. Amennyiben viszont nem szeretnénk várni, a Media Creation Tool segítségével azonnal frissíthetjük gépünket, készíthetünk telepítési adathordozót, vagy letölthetünk telepítési lemezképet (ISO fájlt) is.

Media Creation Tool Version 2004 letöltése
Media Creation Tool
Hozzászólások megtekintése (eddig 45 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
badamx · 2 év
Hát akkor 2020 is inkább csak hibajavításokból fog állni, de nem bánom mert van még benne néhány.... Inkább a biztoságra, teljesítményle öszpontosítsanak mint az új sokszor felesleges dolgokra. De akkor se a szivem csücske ez a win 10..... A win 7 volt mindenidők legjobb rendszere.
figaro72 · 2 év
Kiprobálás céljából honnét tudnám letölteni?
Fent van már magyar nyelven valahol?
Köszi a segitséget.
figaro72 · 2 év
Nekem a 4 betű-s verziot nem ajánlja fel, rögvest nekifog elkésziteni az .iso fájlt.
figaro72 · 2 év
Thumbs up Igen, elnéztem! Köszi!
nathan11 · 2 év
Köszönöm Smile
mi a megoldàs, hogy ne kérjen jelszót?
netplwiz parancssorba beíràs utàn nem kínàlja fel ezt.
figaro72 · 2 év
Talán bug lehet. Nem kiforrot rendszer még.
Nálam ugyanez a helyzet! Sad
Topy-ka · 2 év
Startgomb (jobb egérgomb) - Futtatás (Run) - Beír: Control Usewpasswords2 - Pipa kivesz a 'Számítógép használatához jelszót és felhasználónevet kell megadni' sor elől - Alkalmaz - A felugró ablakba a jelenlegi jelszavad 2X beírni.

Ezek után automatikusan jelentkezik be.
Topy-ka · 2 év
Startgomb (jobb egérgomb) - Futtatás (Run) - Beír: Control Userpasswords2 - Pipa kivesz a 'Számítógép használatához jelszót és felhasználónevet kell megadni' sor elől - Alkalmaz - A felugró ablakba a jelenlegi jelszavad 2X beírni.

Ezek után automatikusan jelentkezik be.
figaro72 · 2 év
Nincs ott pipa lehetőség! Ugy látszik kifelejtették! Smile
(legalábbis ebben az uj verzioban)
Joski · 2 év
A Microsoft oldalán azt írta egy alkalmazott, hogy nem lehet megkerülni a "Hello"-t. A MS ebbe az irányba tereli az új Win10 telepítőket.
Horogh · 2 év
Tegnap le vettem innen a 64 bites iso filét.
Ki írtam pen drive ra és onnét telepítettem.
Telepítés gyorsabb volt mint az előző Windows 10 pro 1909 es buildé. Mértem az időt ennél is és ez már 7 perc alatt felrakta az egészet.
Telepítés közben problémája nem volt és nyugodtan állíthatom sokkal gyorsabb a működése is.
Pedig nekem nincs egy professzionális gépem egy közép kategóriásnak mondanám.
Vga kártya : PowerColor Radeon RX 570 8GB GDDR5 256bit PCIe
Alaplap: GA-B250M-D3H – 16 G ram DDR4
Proci : Intel : i5 . Memória Winchesterek.
Amit minden Windowsban eldugnak a videó szerkesztő program ami nagyon egyszerű és jól használható itt is el van dugva egyenlőre nem is találtam meg.
Előzőnél is véletlenül akadtam rá . Ha esetleg valaki tudja hol található kérem írja meg
Programot élesbe szűz telepítéssel raktam fel.
TNC · 2 év
A videó szerkesztő a fényképek alkalmazás része. Újvideó menü pont alatt balfelsősarokban a legelső.
tomasss · 2 év
Nekem fent van már december közepe óta és szerintem kicsit gyorsabb mint a 1909-es és semmi hiba nem volt vele. Smile
Csabi1984 · 2 év
Arra gondoltam felrakok a gépemre egy Vmwart és akkor én is ki tudom próbálni Smile
Már ha nincs más javaslat.
Rozsdas63 · 2 év
Sokan csak a Vmwaret ismerik. Pedig ha csak Windowst akarunk kipróbálni, sokkal jobb ebből a célból virtuális merevlemezt használni.
Csabi1984 · 2 év
Windowson belül?
Rozsdas63 · 2 év
A VHD-ra telepített Windows önállóan fut, ez a legnagyobb előnye a Vmware-vel szemben. A gazda Windows nem töltődik be.
Gamelord · 2 év
Köszi nektek, otthonra már fel is tettem az isótokból.
rühöss_miklós · 2 év
MS szereti LINUX... Nah itt röhögtem egy nagyooot! MS lassan hanyatlik és ezt próbálja mekakadályozni. Persze aki ismeri a LINUX rendszert, azt tudja: MS még fényévekre van egy teljes értékü LINIUXtól.
Borzalmasan lassú Win10 még most is.
dlaczko · 2 év
Tessék mondani, akkor 2020 már a TÉNYLEG linux éve lesz?
djbundy · 2 év
Nálam játékok (Crossout, GTA5) alatt 8-10 mp-es fagyásokat eredményezett a legújabb gefore driverrel. LTSB-t visszarakva ezek a hibák nem jelentkeznek.
katt · 2 év
Nosza, visszaugrunk 16 évet...Pfft
Hát a laptopom 1809-nél van blokkolva a régebbi játékokhoz, az asztali gép meg 1903-on az újabbakhoz, mert már az 1909-en sem futott minden, egy sem budget, köztük alig pár hónaposak! De van játék, amelyet, ha elővenném, pakolhatnék fel egy 1803-as buildet. Több gépem nincs, jöhetnek a külső SSD-k.
Éljenek a cartridge-ek!!! M$ mudafukkaz.Angry
Balukapitany70 · 2 év
Érvényesítő kódot honnan szerezhetek
psychopeti1987 · 2 év
Sziasztok! Windows 10-ből létezik LITE verzió vagy kiadás? Ami kicsit le van csupaszítva?
Gamelord · 2 év
Az meg minek neked? Ez is le van csupaszítva... néhány függőséget csak szerverről húz le az első használatkor.
Csicso82 · 2 év
Az ilyen "LITE" verziókat de a hivatalons LTSC - nagyvállalati - verziókat is felejtsd, el SŐT az "N"-s változatokat is. Több velük a baj, inkompatibilitás stb. Használj Home vagy Pro változatot.
bandi1969 · 2 év
Csicso82
Nagyon nagy tévedésben vagy cimbora!
tibor45 · 2 év
Sajnos a fájl jelenleg nem tekinthető meg vagy tölthető le.

Mostanában túl sok felhasználó tekintette meg vagy töltötte le ezt a fájlt. Kérjük, próbáljon meg később hozzáférni a fájlhoz. Ha az elérni kívánt fájl különösen nagy méretű, vagy túl sok személlyel osztottál meg azt, a fájl megtekintése vagy letöltése akár 24 órát is igénybe vehet. Ha 24 óra elteltével sem tud elérni egy fájlt, lépjen kapcsolatba a tartományi rendszergazdával.
DJLaca · 2 év
Köszi a hírt és a bőséges infót Thumbs up

Le is szedem, megnézzük mit is kínál MS Wink
Zotya55 · 2 év
Üdv mindenkinek! Smile
Ma megpróbáltam letölteni a Windows 10 Build 19041 ISO magyar fájlt és ezt írta ki:
"A hozzáférés megtagadva a következőhöz: doc-0k-7c-docs.googleusercontent.comNincs jogosultsága az oldal megjelenítésére.
HTTP ERROR 403" OMG
Szerintetek mi ilyenkor a teendő? Hmm
koponya · 2 év
Nekem ma sikerült a letöltés.
Zotya55 · 2 év
Sikereden felbuzdúlva: én is megpróbáltam. És láss csodát! Nekem is sikerült!!! ShockWink
nextelgsm · 2 év
Sziasztok.

Érdekességként aki akar itt tud összedobni magának Windows 10 verziót 32 vagy 64,- bit formájában a legfrissebb verziók itt találhatóak többek közt én ezt dobtam össze pár nap múlva tesztelem is ha sikerül 19592.1001.200321-1719.RS_PRERELEASE_CLIENTPRO_OEMRET_X64FRE_HU-HU.ISO
https://uupdump.ml/
Gamelord · 2 év
.173 letölthető már valahonnan?
kicsibaba · 2 év
tölthető ??
Gamelord · 2 év
Összekapartam már, köszi az uupdump-ot.
nextelgsm · 2 év
Szívesen akinek kell ott fent van a legfrisebbWink
Time76 · 2 év
Sziasztok! Most tévedtem az oldalra, érdeklődnék, hogy win 10 S verziós win található az oldalon, vagy ezekbe az iso-k ba integrálva van e? Köszi előre is a választ.
Quiksilver · 2 év
Integrálva van. Elindítod a telepítőt és kiválasztod mely verziót szeretnéd.
kicsibaba · 2 év
Na végre, vártuk már.
lupo · 2 év
Helló!
Tudja valaki a Linuxos Windows-alrendszer hol található?
Mert én sehol nem lelem.

Köszi.
keftui · 2 év
https://docs.microsoft.com/en-us/windows/wsl/install-win10
expa · 2 év
Meghalt ez az oldal?
Xmen · 2 év
Úgy tűnik. Már elég régóta gyengélkedett. A mai info tengerben ilyen oldalt üzemeltetni, anyagot írni, újdonságokról beszámolni kicsiben nem megy már. Túl sok energia, a haszon meg kb 0. Ez van. R.I.P
Driver · 2 év
Csak, hogy reagáljak: Nem, nem halt meg. De amit Xmen írt az részben igaz, legalábbis ami a cikkírást illeti. Viszont máig kap annyi figyelmet tőletek is és sok más személytől az oldal, ami miatt életben maradhat. Ezt ezúton is köszönjük és míg ez adott, élni is fog...

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 1

Infinity
 • 4 Vendég
 • 199 Tagok ma
 • 7 Szülinapos
 • 20,900 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!