Microsoft Edge Chromium - Avagy Google Chrome Microsoft módra

A Microsoft már jó ideje elkezdett dolgozni egy új webböngészőn, amit akkor projekt "Anaheim" néven neveztek. Ez pedig egy olyan böngésző volt, amely a Chromium nyílt forráskódú projektre építkezik, ugyanarra amelyre a Google Chrome. Pontosabban a Chrome lényegében nem más mint a Chromium Google szolgáltatásokkal és némi további finomhangolással kiegészített változata, ami jelenleg a világ legnépszerűbb böngészője.

Ebből a projektből született meg az "új" Microsoft Edge, ami így lényegében a Chromium, a Microsoft saját elképzelésére formált változata, aminek a korábbi Edge-hez a nevén kívül már semmi köze. A felszín alatt ezzel abszolút nincs különbség a Chrome és új Edge között, ugyanúgy a Blink megjelenítési és V8 JavaScript motort használják, amire mostanra lényegében az egész web épül. Vagyis egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy ez az új Edge, szó szerint a Microsoft Chrome-ja lett.

Elérhetőség

Az új Edge böngésző végleges változata, már január 15 óta elérhető és telepíthető manuálisan Windows 10-re, ahol a telepítés cserélni is fogja a régi Edge-t. Ezen kívül az új változat macOS-re, Windows 8.1-re és még Windows 7-re is elérhető, később pedig Linuxra is meg fog jelenni. De mint korábban, úgy mobilos verziók az új Edge-ből is készülnek, iOS-re már stabil verzióként, Androidra jelen pillanatban béta formájában érhető el. Ezen felül automatikusan Windows 10-re valamikor az év későbbi felében Windows Update-en keresztül települni fog, tehát nem kell majd manuálisan telepíteni, sem egy olyan újabb Windows 10 kiadást megvárni, ami alapból már tartalmazza.

Edge letöltése Windowsra


Megjelenés


Felül régi, alul az új Edge

A böngésző megjelenése a régi Edge-hez képest némileg változott, noha aki valaha használt webböngészőt az amúgy sem fog eltévedni. Sajnos a Microsoft saját Fluent dizájnja itt nem annyira tetten érhető, ellentétben a régi Edge-el, helyette sokkal inkább a Chrome-ot idézi, viszont rengeteg finomhangolással. Ebből kifolyólag egy kicsit minden más, de jobban elrendezett hatást kelt, mint a böngésző menü, a beállítások oldal, vagy éppen a letöltéskezelő. Továbbá természetesen sötét módból az új Edge-ben sincs hiány.

Adatszinkronizáció és import

Egy másik nagyon előnyös változás az elődhöz képest, hogy már nem kell a Windowsba Microsoft fiókkal bejelentkezünk ahhoz, hogy az új Edge szinkronizálja böngésző profilunkat. Akár a Chrome-ban, itt is külön, egyszerre akár több (Microsoft) fiókba is bejelentkezhetünk, ami szinkronizálni fog eszközeink között bármit amit akarunk, mint böngésző beállításaink, kedvenceink, mentett jelszavaink, címeink stb. (később böngészőlapokat, előzményeket és bővítményeket is).


Mindemellett szinte bármelyik böngészőből át tudjuk emelni profilunkat/fiókunkat. Régi Edgre-ről frissítve érelemszerűen ez alapból meg is történik, de például Chrome-ból is képes hibátlanul migrálni mindent, ami azonos alapjaiknak köszönhetően nem túl meglepő. De importálhatunk adatokat még Mozilla Firefoxból is, és igen, természetesen Internet Explorerből is.

Beépített követésvédelem és reklámszűrő


Az Chromiumos Edge egyik legérdekesebb újdonsága, hogy már alapból némileg blokkolja a weboldalakba ágyazott különböző követőket. De ami érdekesebb, hogy lehetőség van minden kiegészítő használata nélkül "Szigorú" adatvédelmi módba állítani a böngészőt (Menü (...) → Beállítások → Adatvédelem és szolgáltatások), ami minden ismert nyomkövetőt és a reklámokat is blokkolni fogja a weboldalakon. Vagyis az új Edge-ben nem feltétlen van szükség kiegészítő reklámszűrő telepítésére, de természetesen az is lehetséges.

Weboldalak rögzítése alkalmazásként


Az új Edge egy nagyon nagy újítása, hogy támogatottá váltak a progresszív webalkalmazások (PWA), azaz weboldalakat már lehet úgy "telepíteni", mintha azok alkalmazások lennének (Menü (...) → Alkalmazások → A webhely telepítése alkalmazásként opció). Ezzel lényegében annyi történik, hogy parancsikonok jönnek létre az asztalon és a startmenüben, melyeken keresztül a weboldal egy külön böngésző eszköztárat nem tartalmazó ablakkeretben fog megnyílni (ez a viselkedés alkalmazásonként módosítható a Menü → Alkalmazások → Alkalmazások kezelése pontban). Ezt egyébként jó ideje a Chrome is tudja, de az Edge-ben ezen a Microsoft kicsit finomított, az ablakkeretek Windows 10-en sokkal natívabb hatást keltenek, mintha az tényleg csak egy Windows 10-es alkalmazás lenne.

Bővítmények


Szintén változott az, ahogyan a böngészőhöz bővítményeket (kiegészítőket) telepíthetünk. A régi Edge-nél az Áruház volt ahonnan bővítményeket szerezhettünk be, itt egy külön weboldal lett a bővítmények beszerzési helye. Azonban mivel az Edge már Chromium alapú, lehetőség van akár arra is, hogy egy az egyben a Google Chrome Webes áruházából telepítsünk. Nagy eséllyel ezek többsége pedig gond nélkül működni is fog.

További új és várható funkciók

  • Energiafelhasználási optimalizációk: A Microsoft jelentős optimalizációs fejlesztéseket hajtott végre, így az új Edge energiagazdálkodása jelentősen jobb lehet a hordozható eszközökön mint az korábban a Chromium alapú böngészőkön volt.
  • [Várható] ARM64-es változat: A régi Edge mindig is natívan támogatta az ARM alapú Windows kiadásokat, azonban a Chromium alapú böngészők között ez máig nem történt meg. Természetesen ez nem maradhat így, ebből fakadóan az új Edge meg fog jelenni ARM64-es változatban is, korai (Canary) verzióban már jelenleg is elérhető.
  • Modern olvasó: A korábbi Edge-ből ismert olvasónézet itt is helyet kapott, immáron "Modern olvasó" néven, amellyel a weboldalakon lévő cikkeket minden zavaró elemet eltávolítva könyvszerűen olvashatunk.
  • PDF olvasó: Mint minden böngészőben úgy természetesen az Edge-ben is van új beépített PDF olvasó. Viszont itt, akár a régi Edge-ben, PDF olvasóként is használhatjuk a böngészőt, továbbá kijelölhetünk és érintőceruza segítségével rajzolhatunk benne, majd menthetjük is azt.
  • [Várható] Félretett lapok: A félretett lapok funkció a régi Edge része, de egyelőre a Chromiumos változatba még nem került be. Ennek segítségével megnyitott lapokból gyűjteményeket hozhatunk létre és rakhatunk félre, későbbi újbóli megnyitás céljából.
  • [Várható] Jegyzetek: Szintén a korábbi Edge-ben volt lehetőség a nyitott weboldalon webes jegyzetet létrehozni, ahol kedvünkre rajzolhattunk és megjelölhettünk dolgokat, majd azt egyszerűen menthettük. Jelenleg ez sem található meg a Chromium alapú változatban, de nagy eséllyel később visszatér majd.

Nektek hogy tetszik az új Edge? Szóljatok hozzá és írjátok le véleményeteket.
Hozzászólások megtekintése (eddig 33 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
ARICSI · 2 év
Béták óta használom a Chromium alapú Edget. Nálam nyerő.
Alexusz2000 · 2 év
Régóta a Microsoft legjobb szoftvere.
WindowsFan · 2 év
Tetszik; bár kétlem, hogy azok a felhasználók, akik már évek óta használják a Chrome-ot és megszokták átváltanának most az Edge-re. Gondolom még elénken él az emlékükben, hogy mennyire elsietettek volt a legelső EdgeHTML-es verziók. Hátha az új ikon segít meggyőzni őket, ami végre-valhára nem emlékeztet az Internet Exploreres időkre! Grin
Fura számomra, hogy ennyi év után végre backportolták az Edge-et Windows 7, 8 és 8.1-re is, holott ebből háromból két OS papíron már nem is támogatott. Szerintem sokkal több sikert ért volna el ez a böngésző, ha még 2015-ben kiadták volna több platformra, amikor a Windows 10 részesedése a piacon még sokkal kisebb volt.
teo-sys · 2 év
az outlook.com regisztrációnál rákényszerít windows fiók létrehozására (?!) is ami elég bosszantó
katt · 2 év
Már elengedtem, amikor olvastam, hogy chrome alapú lesz, pedig eddig néha jól jött. Nem kell +1 kémprogram. Marad a Firefox.
Smith · 2 év
Nálam is Firefox NoScripttel az alapértelmezett böngésző, mert a biztonság az első. De ha valakinek kell egy remek Chromium alapú böngésző, akkor a Vivaldi a tökéletes választás.
bolton14 · 2 év
Én maximálisan elégedett vagyok vele már 1 hete! Smile
expa · 2 év
ROFL
dzsin25 · 2 év
Hát jónak jó meg szép de lehetne gyorsabb kevesebb Memoriát ehetne
szemledi · 2 év
Srácok, megnéztem az új edge About -ját.
Microsoft ezzel beismerte, hogy jobban működik a Nyílt forráskódú szisztéma.
Linux úgy olvastam ugyan erre épül. Valakinek van tapasztalata vele? Tényleg nagyon gördülékeny a Linux?
Tényleg nehéz vírust kapni rá?
Tényleg van rá VLC és más programok ami általában kiváltja a Windows programokat?
Valóban Windows csak az otthoni felhasználásban van jelen? Iparban és szuperszámítógépeken, routereken, mobilokon, okostévékben tényleg Linux fut srácok?
expa · 2 év
Nincs...
Gamelord · 2 év
Ne álmodozz. Ha ennyire ragyogó lenne a helyzet, mindenki ész nélkül állna át rá.
dlaczko · 2 év
Ez akkor már tuti a linux éve lesz! Becsszó!
alagi075 · 2 év
Mindig akad egy-két elvakult, szemellenzős agitátor, aki nem tud nyugodni...

Idézet

Tényleg nehéz vírust kapni rá?
Miután akkora részesedéssel rendelkezik, hogy még mindig nem éri meg vírust írni rá, a válasz: igen, nehéz. Merthogy nincs is.

Idézet

Tényleg van rá VLC és más programok ami általában kiváltja a Windows programokat?
És tényleg van egy rahedli másik, amiket nem tud kiváltani?
És igen, otthoni felhasználásra jelenleg sokkal alkalmasabb a Windows, mint a linuxod
Ha valaki linuxot akar használni, hát tegye, ki nem Crapja le, de hagyja békén azokat, akik nem, főleg egy windowsos cikk alatt.
Provokátorok meg nem hiányoznak ide. Szerintem.
szemledi · 2 év
Elnézést nem kérek, nem bántottam meg senkit. Nem szép felőletek ez az elfogult hozzá állás.
Azért gondolom ha 500 szuperszámítógépből 498 Linux rendszert használ akkor csak jó lehet. És ez most nem a legyek és a kaki esete. Komplett szuperszámítógép klaszter, vagy a routerek milliárdjai, ipari robotika, műholdas rendszer, katonai alkalmazás stb. azért nem tévedhetnek. Nem?

Témánál maradva: EDGE is Chromiumot használ. Az meg Linux elveket vall. Rosszul tudom? GNU/Linux
Topy-ka · 2 év
Ha neked a LINUX válik be, akkor használd azt. Wink Ezen a fórumon nem kell téríteni...
A szuperszámítógépek, vagy a routerek, stb. azért nem használnak windowst, mert célspecifikus, saját oprendszerük van, ami CSAK arra az eszközre jó.
Nem kell nekik, hogy mindenféle third party programokat futtassanak. A windows viszont MINDENFÉLE személyi számítógéppel képes együttműködni. Grin
És, mivel a linuxra nem nagyon van játék, vagy populáris program írva, így igazából csak windows emulátorral képes kiszolgálni egy átlag felhasználó igényeit. Azt nem is említem, hogy esetenként milyen teljesítmény romlás árán!

De mégegyszer hangsúlyozom, ha NEKED a LINUX, akkor használd egészséggel! Mi maradunk WINDOWSOSOK! Grin
Ragathol · 2 év
Akkor még ott van a MINIX rendszer /Linus úrat inspirálta a linux készitésre/, ez van jól elrejtve az intel cpu -ban.
MINIX: ​Intel's hidden in-chip operating system https://www.zdnet.com/article/minix-i...ng-system/.

A linux éve nem jön el, már a linux évtizedében járunk.
A linux az egy svájcibicska a számitástechnikában.
alagi075 · 2 év
Hogy a példánál maradjunk, a 498 szuperszámítógépből mennyit használ egy mezei user otthon?
Vagy ha így jobban érthető: 498 mezei userből mennyi használ otthon szuperszámítógépet?
Még érthetőbben: 498 userből 497 Windowst használ, a logikád szerint akkor az csak jó lehet, nem?
Nekem a set-top boxomban a régi WinCE van, kifogástalanul működik sok éve, baje?
OldFox · 2 év
@szemledi!

Aztán hány szuperszámítógéped van a 498-ból?
Aztán milyen linuxot használsz, mint linuxfan?
Magára valamit is adó linux user, az otthoni kis ketyeréjén Qubes OS-t használ.
Ez nem a Linux, Windows, MacOS, Unix stb éve, évtizede, százada. Ez a gépi kód évszázada, mindaddig amíg a 2-es számrendszert értik meg a XPU-k.
Smith · 2 év
Egy "magára valamit is adó linux user" Devuan-t használ, szerintem.
Anonymuos · 2 év
Rosszul tudod.
Van még időd tanulni.
Szabad szoftver, nyílt forráskód, Linux, etc.
Lezárja végre valaki ezt a hatalmas ... ?
olhgbr · 2 év
Hát az IE11 még mindig agyonveri az összest. Harmadannyi ram, és semmivel sem lassabb oldalbetöltes.
Kell egy jól szerkesztett tpl, aztán jónapot. Cool
Ez az én SZUBJEKTÍV véleményem.
Smile
szemledi · 2 év
Ti itt rosszul tudtok valamit, vagy rosszindulatúak vagytok a szerény emberekkel: Még csak most próbálgatom a Debian vonalon a Linux Mintet meg xubuntut, de ott van az oldalukon, hogy asztali gépre ugyanúgy való mint a szuperszámítógépekre. Van célspecifikus linux is. Ezek nem az én gondolataim. Hivatalos oldalon angolul szépen le van írva.
De a cikknél maradva: EDGE gyakorlatilag GNU/Linux lett. Tévedek?

Szeretem én a Windowst is, mégpedig a Windows XPt. Azóta egy normális rendszert nem tudott összerakni a cég.
Hanyistok · 2 év
Kedves szemledi nekem van itthon 4 gépem , az ubuntut használom de van 2 windows10 pro-m is játékokra, htpc-re,de figyu amit itt csinálsz olyan minta bemennél Mekkába a mecsetbe és elkezdenél krisztusról beszélni és téríteni,ne csodálkozz ha hazafelé már felrobbantják a kocsid a hívők .
kojak · 1 év
Én pár napja használom, de eddig nagyon bejött.
kicsibaba · 1 év
Hogy lehet letiltani, hogy NE ez legyen az alaértelmezett PDF olvasó ???
alagi075 · 1 év
Keresel egy pdf fájlt a gépeden, jobbklikk rajta --> Társítás --> Másik alkalmazás választása --> kiválasztod, mivel akarod a továbbiakban megnyitni, pipát teszel a "mindig ez az alkalmazás nyissa meg ezt a fájltípust" négyzetébe, OK.
kicsibaba · 1 év
Ezt tudom, megcsinálom de a következő úőjraindítás után megint az EDGE-vel nyitja meg a PDF-et.
ruzmoy · 1 év
gépház--alkalmazások--alapértelmezett alkalmazások--fájltipusok alapértelmezett alkalmazásainak megadása....
előtte telepits valami pdf olvasó szoftvert...esetleg sumatra,vagy valami más szimpatikusat
kicsibaba · 1 év
SmileGrin
alagi075 · 1 év
Az LTSC már csak ilyen, ott kétszer is meg kell csinálni a társítást, de aztán megjegyzi, és nem lesz bajod vele többet. Smile
furedilaci · 1 év
A firefox sokkal jobb és verhetetlen.
alagi075 · 1 év
Pár napja cseréltem le hosszú évek után a Chrome-t erre az új Edge-re, eddig semmi bajom nincs vele, leszámítva, hogy bizonyos okokból kifolyólag törölnöm kellett, viszont újratelepíteni nem sikerült, a "töltse le a legújabb frissítéseket" bug-ba ütköztem. Egy Enterprise LTSC 1809-re viszonylag kevés frissítés szokott érkezni, maga a rendszer pedig a legfrissebb, úgyhogy a mai napig nem tudom, mit akart tőlem a legújabb frissítéseivel, de ahogy sokfelé olvastam, nem én vagyok az egyetlen, aki így járt.
Mivel már közelgett a rendszer-újratelepítés ideje is, túlestem rajta, utána gond nélkül telepíthető volt az Edge is...

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 1

oroszlán
  • 6 Vendég
  • 148 Tagok ma
  • 5 Szülinapos
  • 20,258 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!