Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Microsoft Edge legújabb verziója.

Megjelent az Ubuntu 20.04 LTS

Szerző: Driver
Április 23-án megjelent az Ubuntu legfrissebb kiadása, az Ubuntu 20.04 "Focal Fossa". Ez a kiadás pedig azért is különleges, mert LTS, vagyis hosszú támogatást kap, tehát a normál kiadásoknál megszokott 9 hónap helyett 5 éven át, 2025. áprilisáig lesz támogatott.

Ubuntu 20.04 asztal

Mint minden kiadás, úgy az 20.04 LTS hozott újításokat, ugyan ezek inkább a stabilitásra és a rendszer optimalizálásához járulnak hozzá. Az új 5.4-es Linux kernel nagyban hozzájárul ehhez, amely a megszokott új eszközök támogatásán túl jóval gyorsabb rendszerindítási sebességet is hoz. Ezen kívül hasonlóan más újabb disztrókhoz, amennyiben UEFI módban telepítjük, a 20.04 már a gyártónk logóját fogja megjeleníteni indításkor.


Új boot képernyő

A rendszerindítást követően egy kissé újradolgozott bejelentkezési és zárolási képernyő fogad. Belépve némi változást kapott a rendszer által használt Yaru megjelenés is, ami elsősorban az ikonokon érhető tetten. Továbbá már a sötét mód is bekapcsolhatóvá vált a Beállítások → Megjelenés lapján, ami korábban csak a kiegészítőkkel (Gnome Finomhangoló) volt lehetséges.


Sötét mód

Szintén kiemelendő, hogy már részleges méretezés (DPI Scaling) is alkalmazható, ami annyit jelent, hogy az eddigi 200%-os nagyításon kívül, helyet kapott a 125 és 150%-os opció is a Beállások → Kijelzők lapján, amennyiben a rendszer úgy ítéli meg. Ugyanakkor az megemlítendő, hogy ez bizonyos esetekben lehet negatív hatással az akkumulátor üzemidőre, a hordozható eszközök esetén.

Ami még megemlíthető, hogy a rendszer a GNOME 3.36-os asztali környezetet használja, mely olyan új apróságokat rejt, mint a ne zavarjanak csúszka (naptár/értesítési menüben), vagy éppen a felfüggesztés opció a jobb oldali műveletmenüben, illetve kicsit fejlődött a mappák kezelése is az alkalmazások képernyőn.

Az újdonságok összefoglalva:
 • Linux Kernel 5.4
 • Gyorsabb rendszerindítás
 • OEM logo indításkor
 • Némileg eltérő megjelenés és új bejelentkezései/zárolási képernyő
 • Sötét mód
 • Részleges méretezés
 • GNOME 3.36
 • Nincs többé előtelepített Amazon alkalmazás

Beszerzés

Mint minidig, az Ubuntu 20.04 LTS továbbra is tejesen ingyenesen letölthető, használható és terjeszthető. Amennyiben pedig 18.04 LTS-sel vagy 19.10-zel rendelkezünk, szintén frissíthetünk, azonban lehetséges, hogy júliusig a rendszer nem fog erre figyelmeztetni.

Letöltés:
Ubuntu 20.04 LTS

Forrás: OMG Ubuntu
Jelölések:UbuntuLinux20.04LTS
Hozzászólások megtekintése (eddig 7 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
szemledi · 3 év
Akinek baja van azzal, hogy új rendszert kell felrakni, az tegyen fel egy úgy nevezett "rolling release" rendszert. Gentoo Linux, Arch Linux is ilyen például. Állandóan frissíthető. Windows 10 is innen lopta az ötletet. Persze ők mindent lopnak, nem meglepő.
https://www.slant.co/topics/6289/~rolling-release-linux-distributions
dlaczko · 3 év
Akkor most ez már tényleg a linux éve lesz?
szemledi · 3 év
Segítek: Már rég az, csak nem tudsz róla. De nem baj, sokan vannak így. Csak gondolj bele. Ha GNU/Linux nem lenne, akkor te most nem interneteznél, nem néznél TV-t és nem is mobiloznál. Mert ezek mind Linuxok, ám ahogy mondtam: Nem tudsz róla, hiszen nincs kapitalista USA PR mellette.
alagi075 · 3 év
Segítek: linux előtt is volt élet, és, ha nem tűnt volna fel, tévé, internet, és mobil is létezett már a linuxod előtt is. Ha linux nem lenne, a tévé, internet, mobil más alapon, más rendszerrel működne, nem a jelenlegi formájában.
Ennyi a különbség.
Meg az, hogy akkor talán nem beszélnél annyi marhaságot össze...
stefi1969 · 3 év
Az általad említett "rolling release" rendszerek közül melyiket könnyebb kezelni? Én addig használtam Ubuntut amíg meg nem változott a felülete.
fraudmilton · 3 év
Ez már a KDE 4?

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Szavazás

Tetszenek az oldalunkon megjelenő cikkek változatosságai, illetve a publikált mennyiségük?

Online tagok: 1

Kori
 • 8 Vendég
 • 206 Tagok ma
 • 5 Szülinapos
 • 21,387 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!