Kiszivárgott: Jön a Windows 11

Szerző: Driver
Korábban a Microsoft Sun Valley néven emlegette a következő nagy Windows 10 frissítést, amely teljesen átszabta volta a Windows megjelenését. Viszont a múlthét közepén kiszivárgott egy új csak a redmondiak belső köreiben elérhető Windows telepítő, amelyben már a Windows 11 nevet viseli a rendszer.


A Microsoft így 6 év után nyugdíjazni fogja a Windows 10-et, amelyet a bejelentésekor még az utolsó Windows 10 verzióként harangoztak be. Mostanra azonban egyértelmű, hogy ez nem így lesz, bár a Windows 11 megnevezés sokkal inkább egy marketing fogás, mintsem egy valóban teljesen új operációs rendszer, ennek ellenére van miért izgatottnak lenni az új Windows kapcsán.

A Windows 11 tehát az a Sun Valley kódnevű rendszer lesz, amellyel eredetileg a Windows 10-et szerették volna megreformálni és leginkább a Windows 10X nevű, mostanra teljesen elkaszált státuszba került, Chrome OS riválisnak szánt rendszer fejlesztéseit fogja magában hordozni. Ezek java a kiszivárgott telepítőben már most fellelhető.


Így jelentősen átalakult a tálca, amely alapállapot szerint már középre igazítja a tálca gombokat (a barra igazítás továbbra is lehetséges) valamint kitűzött és megnyitott alkalmazásokat. Még nagyobb változáson ment keresztül a startmenü, ugyanis nincsenek többé csempék. Az egész sokkal egyszerűbbé vált, a felső részen a kitűzött alkalmazásaink, alá pedig a leggyakrabban megnyitott fájlok és alkalmazások kerültek. A minden alkalmazás lista a jobb felső sarokból érhető el.


Widgetek, vagy más néven hírek és érdeklődési körök

A tálcán lévő alkalmazásikonok, gombok és animációk alaposan átalakultak, a start gomb minden ikonnal együtt már középre igazítva jelenik meg, nincs többé a tálcán keresési sáv, helyette csak az ikon jelenik meg, illetve ugyan úgy megtalálható a feladatnézet, amely vizuálisan szintén kissé átalakult. Bekerült egy teljesen új jelenleg "Widget" nevű gomb is, amely a Windows 10-be nem rég bekerült hírek és érdeklődési körökhöz hasonló oldalt nyit fel, csak jóval nagyobb méretben és a bal oldalon. Utóbbi egyelőre nem igazán szabható testre jobban mint Windows 10-es társa, de ez később még változhat.


A rendszer kapott egy teljesen átszabott OOBE képernyőt is, amely lépéseit tekintve nem tér el nagyban a Windows 10-ben jelenleg megtalálhatótól, azonban megjelenése teljesen más. Az első indításkor szintén van azonban egy nagyobb eltérés, az pedig az indítási hang, ugyanis az a Windows 7 óta először, szolid formában ugyan, de visszatér, - több új átszabott rendszerhanggal együtt.


Egy teljesen új ablakkezelési funkció is került a Windows 11-be, amelyet az ablakok kis és nagy méretre állító gombjára rámutatva érhetünk el. Ezzel azonnal a kívánt pozícióba igazíthatjuk ablakainkat, alapesetben 4, ultraszéles monitorok esetén pedig 6 elrendezésből is lehet választani a kis felugró menü segítségével. De ennyiben nem merül ki ez a funkció, ugyanis ha így csoportosítunk ablakokat, azok a tálca ablak előnézeti képében is megjelennek: Ha egy csoportosított program ikonjára visszük az egeret, az ablak előnézetben a másik mellé igazított alkalmazás is látható lesz.


További apró érdekességek:
 • A Windows 11 a Microsoftéhoz hasonló, egyszínű kék logót kapott
 • Táblagép mód kikerült, de alapvetően jobb lett az értintéssel történő használat, több vezérlőelem és művelet nagyobb érzékelési zónát kapott
 • Új többujjas gesztusok az érintéssel történő használat során
 • A Windows Ink eszköztár is átalakult, jobban tesztre szabható lett
 • Teljesen új képernyőbillentyűzet (korábbi Windows 10 Insider változatokban már felbukkant)
 • A legtöbb ikon lecserélésre került
 • A feladatnézetben a virtuális asztaloknak már külön be lehet állítani háttérképet, az idővonal funkció teljesen eltűnt onnan
 • A rendszerben már nincs Internet Explorer
 • Szinte minden lekerekítést kapott, beleértve az ablakkereteket
 • Alapvetően pedig szinte minden animáció változott, nem csak a tálca de az ablakműveleti animációkat is beleértve, ami miatt sokkal gördülékenyebbnek érződik a rendszer

Fontos azt megjegyezni, hogy ez a jelenleg kiszivárgott Windows 11 mindössze egy speciális belső fejlesztői verzió amit nem a Microsoft tett közzé és nem a publikumnak szántak (így nem is telepíthető minden gépre, - TPM 2.0 modult követel meg), ebből adódóan rengeteg rejtett funkció is lehet még, melyeket külön kellene bekapcsolni, hogy elérhetőek legyenek. Jól láthatóan több olyan elem is van még amely a Windows 10-ből származik és valószínűleg még változni fog. Az előzetes beszámolók szerint még ami változhat:
 • Érkezhet majd egy új/átszabott bejelentkezési képernyő
 • Egy némileg átszabott Gépház is megjelenhet majd
 • Az értesítési terület felugró menüi, mint a hangerő szabályzó, hálózat, naptár, a műveletközpont és a hangerő/média forrás előnézet is változhat
 • Az ablakok és azon belüli vezérlők is változhatnak még (Shell)

Windows 11 Dev Build 21996.1 ISO:
Letöltés

Aki nagyon kíváncsi ennek ellenére már most is kipróbálhatja a Windows 11-et, de aki még tud pár napot várni, az feltétlenül várja ki a június 24-ére beharangozott bemutatót, ahol hivatalosan is bemutatják a rendszert, valószínűleg olyan dolgokkal is amit ebben a változatban még nem láthattunk. Nem mellékesen biztosan érkezni fog a publikus béta változat is, amit már lehet a teszteli vágyóknak alaposabban (és legálisan) nyüstölni. Várhatóan a Windows 11 is egy ingyenes frissítés lesz, - legalábbis nagy meglepetést okoznának, ha nem így lenne.

Forrás: Windows Central | ISO: WZor
Hozzászólások megtekintése (eddig 16 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Kisjoda82 · 1 év
Szia
Win.10 telepítőbe kell tenni a sources mappában lévő install.wim-et.

hogy kell csinálni?
katt · 1 év
Sőt, úgy néz ki, hogy MS fiók és aktív Internet kapcsolat nélkül nem telepíthető, ergo gyárilag a gépre pakol minden kémprogramot és lehúz minden adatot, mire eljutnék addig, hogy mindezt blokkoljam. Ügyes. Tiszta Android.
nathan11 · 1 év
Köszönjük Smile
..bár a véletlenekben nem hiszek, de örülök, hogy elérhető a 11-es Windows (még nem végleges változata).
Múlt hét végén még sikerült offline-fiókkal telepítenem.
A magyarosítás (frissítéssel) megvan, igaz eléggé hiányos egyelőre.
Vírusok/kémprogramok Nincsennek az ISO-képfájlban (sem).
Joco1114 · 1 év
A TPM 2.0 modul kikerülhető egyszerűen. Csak másold be a telepítő pendrive "sources" (ha jól emlékszem) mappába az appraiserres.dll nevű fájlt a Windows 10 telepítőből és hajrá.
blazsi55 · 1 év
Joco1114 írta:

A TPM 2.0 modul kikerülhető egyszerűen. Csak másold be a telepítő pendrive "sources" (ha jól emlékszem) mappába az appraiserres.dll nevű fájlt a Windows 10 telepítőből és hajrá.

Kipróbáltam és ennél a Win.11-nél nem működik.
bazsy · 1 év
Csinálj a Win.11 képfájlból telepítőt pendrive-ra (UEFI) NTFS fájlrendszer.
Tőltsd le a legfrissebb Windows 10 ISO-t. (Angol nyelvűt)
A letöltött képfájlt nyisd meg (Mount) majd keresd meg a sources mappát ,nyisd meg.
Itt válaszd ki az összes fájlt, kivéve az „install.wim” fájlt  vagy „install.esd“ fájlt, másold a Win. 11 telepítő pendrive sources mappába és írasd felül az eredetileg benne lévőket.
Ezek után már működnie kell a telepítésnek! Ha lehet azért Secure Boot-ot engedélyezd.
Nálam így felment simán.
blazsi55 · 1 év
Tudom, hogy így lehet telepíteni amelyik gépre nem megy fel. Jun.16.-án már telepítettem. Nem napi használatra telepítem hanem tesztelés céljából, ismerkedem vele.
Az appraiserres.dll fájl felülírására válaszoltam, hogy avval nem működik. - Ki kellett volna próbálnia.

Azért köszi!
Pimpernel · 1 év
Jéééé a MicroFos rájött h úgy xar a W10 ahogy van. Én még mindig a win7-et használom munkahelyi fizetős frissítésekkel és még nem találkoztam olyan programmal ami "életbevágóan fontos lenne" és nem fut 7-en. Mindennek van alternatívája és soxor az ingyenes freeware GIT cuccok még jobbak 1xerűbbek mint a drága fizetős programok. Ha mégis nagyon kell valami akkor ott van az Ubuntu 20 LTS virtuális gépe és azon futtatom.
Most sokan leszólnak biztos, de a W7 és az XP volt a MS két legstabilabb és leghosszabb élettartamú oprendszere. Mivel az XP és a 7 támogatása mexűnt rengeteg módosítás és nem hivatalos servicepack jött ki hozzá.
csepi · 1 év
Nem szar a W10,ez csak a te privát véleményed.A Vista az nekem sem tetszett.Lesz Win12 is.
Imre78 · 1 év
Nekem nem sikeredik a Win11 install. Se avval az ISO-val, ami a hírben meg van osztva, se avval amit Balazsi55 megosztott. Azt mondja a cucc, hogy nem üti meg a gépem a minimum szintet. Ez egy I5-7400, 16g RAM-mal, videó kártyával meg SSDvel. Úgy vélem, ezen mennie kellene. TPM vagy ilyesmi funkciót nem találtam a setupban, amit ki vagy be lehetne kapcsolni. Mikor lesz letölthető a hivatalosabb MS Win11?
WindowsFan · 1 év
"Windows 10 is the last version of Windows" - Jerry Nixon, 2015 ( = A Windows 10 a Windows utolsó verziója)
Ahhammm ROFL
img-9gag-fun.9cache.com/photo/aYoAvYx_460s.jpg


Mondjuk nem bánom; a 10-es még ennyi év után is bőven nem mentes a problémáktól és már évek óta hiányzott az az izgalom, amit egy új Windows OS hoz magával. Smile
Amúgy hallottátok, hogy nem lesz 32-bites verziója? OMG
Gamelord · 1 év
Megy ez de nagyon sok van még nekik hátra belőle szerintem. Ebben már van ez a gyors betöltés meg autoHDR?
mukkelek · 1 év
Na, olvasva vmi Microsoftos fórumot van egy kis kkk. anyázás. Írják sorba (akik dev. channel-en vannak insider-be) hogy írja neki, hogy kompatibilitási, felhasználási élménnyel kapcsolatos problémák lehetnek. Mindezt 24 giga RAM-os, meg mindenféle gamer videokártyás gépeken, bekapcsolt TPM-mel, meg secure boot-al. Ja ám, csak például a CPU-ja meg hetedik generációs. Fog majd tudni amúgy upgradelni, csak szól neki a telepítő, hogy nem ajánlott. Nincs előttem a CPU lista, de asszem nyolcadik vagy kilencedik generációtól támogatott például az Intel. Na az enyém az kilencedik generációs, hát az sincs a listán. A ráncfelvarott útódja, szintén kilencedik generáció, az rajt a listán...Köszi. A TPM, én nem tudom, sok helyen abból is gond van. Vagy egy gigabyte BRIX-em, illetve kettő. Egyikben van, másikban nincs. Szóval ez se annyira alapértelmezett. Intelek. Egyik kilencedik generációs, másik nem tudom, sztem az régebbi. Oké, hogy (még) rá lehet trükközni ezt a korai win11-et gépekre. Szóval kíváncsi vagyok engednek-e ebből-abból. De gondolom majd akinek csúcs gépe van, az úgyis tud másikat venni, vagy építeni.
Greg28 · 1 év
Nálam úgy rossz ahogy van azt írja,hogy nem alkalmas a gépem a futtatásra közben meg a TPM beállításoknál a 2.0át futtatja.... Ez szerintem még úgy bugos ahogy van...
blazsi55 · 1 év
Ne foglalkozz vele mert még az erősebb hardvereket is elégtelennek titulálta a Windows 11 futtatásához. Úgy néz ki, hogy a Microsoft már enged a korlátokból.

https://pcworld.hu/szoftver/a-microsoft-finomitott-a-windows-11-gepigenyen-bucsuzik-a-gyulolt-pc-health-check-is-296212.html
_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Én is telepítettem TPM kihagyásával olyan gépre amelyiknek 4.generációs a processzorra. Több megoldás is van a TPM kihagyásos telepítésre, pl. úgy is lehet, hogy egy Win.10 telepítőbe teszed bele a Win.11 install.wim fájlt. A Win.10-ét törlöd és a helyére teszed a Win.11-ét.
Sokan a TPM miatt nem tudják telepíteni (de úgy néz ki, hogy ez elengedi Microsoft), a processzorral nem foglalkozik telepítés közben.

https://kepkuldes.com/image/A1u0j5
dolfi · 1 év
Azt mikor olvastad, hogy a Microsoft úgy néz ki, hogy elengedi a TPM kompatibilitást?
Nekem a WhyNotWin11.exe programmal a TPM miatt kiabál, azt írja, hogy a TPM hiányzik, vagy letiltva, illetve a CPU kompatibilitásnál pedig azt írja, hogy jelenleg nem szerepel kompatibilisként.
Szerintem nálam a TPM lesz alapvető gond, egy 2014-es Lenovo desktopra szeretném majd feltenni. A BIOS-ban néztem, nem kikapcsolt a TPM, hanem egyszerűen nincs benne. Ha jól olvastam utána, akkor 2015-től tették bele a Lenovonál a TPM-et.
Szóval várok, hátha lejjebb adja tényleg a MIcrosoft, mert szívesen kipróbálnám.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
 • 7 Vendég
 • 188 Tagok ma
 • 5 Szülinapos
 • 21,136 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!