Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Microsoft Edge legújabb verziója.

Rufus-szal, a már nem támogatott gépekre is telepíthető a Windows 11

Szerző: Driver
A Windows 11 rendszerkövetelményeiből a megjelenés óta a Microsoft nem engedett, ami talán a rendszer egyik legnegatívabb tulajdonságának tekinthető. Ugyanakkor valójában a Windows 11 több korábbi hardveren gond nélkül futtatható, amennyiben kicsit trükköztünk, például a Windows 10 telepítőjét felhasználva. A Rufus 3.16-os verziójától kezdődően azonban gyakorlatilag egyetlen extra kattintással készíthetünk olyan Windows 11-es telepítőket, amelyek nélkülözik gyakorlatilag az összes, Windows 10-hez képest új hardveres megkötést.


Amennyiben ezt az új verziót futtatjuk és egy Windows 11-es telepítőt választunk ki (a Rufus a közvetlen letöltést is lehetővé teszi), akkor megjelenik egy új a "Kép tulajdonságai" opciós lista, ahol kiválaszthatjuk az "Extended Windows 11 Installation (no TPM / no Secure Boot)" lehetőséget. Ez a gyakorlatban nem csak a TPM teljes követelményét szünteti meg (tehát egyáltalán nincs rá szükség), illetve a Secure Boot-ot, hanem természetesen a támogatott CPU követelményt is teljesen kiiktatja. Továbbá így a UEFI sem követelmény, tehát hagyományos BIOS-szal rendelkező gépre, vagy Legacy módban is telepíthető a rendszer.

Ugyanakkor fontos azt megjegyezni, hogy ez jelenleg a Windows 11 első verziójával, a 21H2-vel működik minden további gond nélkül, - egy régebbi 4.-ik generációs Intel gépen már közel 1 hónapja gond nélkül napi használatban van. Az így telepített rendszerek ugyanúgy megkapnak minden biztonsági frissítést, tehát nem fognak biztonsági kockázatot jelenteni. A nem ismert tényező, hogy a funkciófrissítések, tehát az újabb Windows 11 verziók miként fognak változni ilyen téren. Talán a legsarkalatosabb pont nem is a CPU követelmény, hanem a TPM, illetve UEFI és Secure Boot lehet, mely követelményeket egyre szorosabban beépíthetnek majd a rendszerbe.

Egyébként a Rufus segítségével a "Standard" módot használva természetesen az eredeti követelményeket meghagyva is létrehozhatunk telepítőket. Fontos tudnivaló, hogy maga az "Extended" opció is csak a telepítő követelmény ellenőrzésén módosít, a ténylegesen számítógépünkre felmásolásra kerülő Windows 11 lemezképeken nem, tehát az Extended opcióval készített USB megajtónkat gyakorlatilag bármely hivatalosan támogatott, vagy nem támogatott hardveren történő telepítésére is bátran használhatjuk.
Hozzászólások megtekintése (eddig 20 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
blazsi55 · 1 év
Már a 3.16-os Rufus-al is lehetett Win.11 telepítőt készíteni a nem kompatibilis gépekre is.
Driver · 1 év
Igen egész pontosan a 3.16 Beta 2-től van benne, javítottam, köszi
furrier75 · 1 év
Én innen (https://tb.rg-adguard.net/public.php) vettem le az iso-t, és nem ajánlja fel a rufus ezt a lehetőséget... Cry

Azóta levettem az MS-től is... Azzal az iso-val sem...
Elképzelhető, hogy csak Win10 alatt működik ez a funkció...?
Jelenleg Win7-en futattva próbáltam...
Phoenix007 · 11 hó
Próbáld meg innen leszedni: https://uupdump.net
janicomp · 1 év
Én több Windows 11-t próbáltam tiszta telepítéssel a megfelelő Rufus-sal. Ott elutasított a telepítő
adder · 1 év
Nekem nem működik valamiért, de köszi!
Bodjo · 1 év
Felraktam,a nem kompatilis cpu-ra,szuperul müködik,a 10-en kidobta egész nap a wifit,már untam,ezen még egyszer sem,igaz tegnap este lettem vele kész,mindent felraktam amit használok,mind müködik.Még eddig szárnyal a rendszer,igaz nem játszok.A hivatalos honlaprol letöltöttem az isó fájlt.Minden gyorsan ment.Köszönöm a cikk irójának.ja és teljesen leformáztam a lemezt,nekem aktivált volt a 10-es,úgy vettem a laptopot
Shipak · 1 év
Első kísérletre - no TPM - formázási hibával leállt a Rufus v3.17. Második kísérletre normál TPM választásával a boot pendrive -ot elkészítette. Ez után újra próbáltam a 'no TPM' paraméterrel és most már ez is végig ment hiba nélkül. Miért? passsz, de működik.
Shipak · 1 év
Ma installáltam a 'no TPM' verziót. Windows Update működik, frissítések rendben.
Bucsiboy · 1 év
Win 10 prót frissítettem 'no TPM' verzióval simán windows alól frissítéssel. Nem kellett tiszta telepítés hozzá!
Tökéletesen települt, mindenbeállítás, program megmaradt.
Semmit sem kellett újra telepítenem. A frissítések is működnek rendesen. Meg kell szokni az új rendszert, de gyakorlás a tudás anyja, vagy apja na mindegy.Grin
krisztian001 · 1 év
http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?f...vtelen.png

Végre nekem is sikerült felraknom Smile Tökéletesen müködik minden bár én csak netezésre használom a gépet.
locomotion · 1 év
Nálam sajnos nem működik. Hiába készítettem el az Extended Windows 11 Installation (no TPM / no Secure Boot) opcióval, a setup.exe-re kattintva a Számítógép ellenőrzése közben továbbra is hiányolja a TPM 2.0 modult.
krisztian001 · 1 év
probáldmeg ne a windows alol telepiteni hanem az usbpendrive-rol indicsd a telepitést
locomotion · 1 év
Köszönöm a választ.
Végső soron az lehet. Csak akkor nem tudok upgradelni, tiszta telepítés kell...
RaptorialBird · 8 hó
Én is beállok a hálálkodók közé!
Köszi a lehetőséget, nekem is sikerült! Bár az én gépem elég új, csak a TPM hiányzott a boldogságomhoz!
Elsőre felment a tiszta telepítés, hibamentesen!
Pcpsx · 25 napja
Most készitem,kiváncsi leszek,hogy müködik-e
sorbit_4 · 1 napja
Sajnos a Rufus-ból kikerült a leírt lehetőség. A Win11 nem szabványos installálását legteljesebben a Rufus 3.19 Béta támogatta, de már elérhetetlen. Ha valakinek megvan és elküldené azt megköszönném.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Szavazás

Tetszenek az oldalunkon megjelenő cikkek változatosságai, illetve a publikált mennyiségük?

Online tagok: 1

Infinity
  • 4 Vendég
  • 221 Tagok ma
  • 5 Szülinapos
  • 21,383 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!