Linux - openSUSE 11.4 újdonságok és részletek!

Az openSUSE projekt büszkén jelenti be az openSUSE 11.4 megjelenését, amely számos új funkciót tartalmaz, többek között a Linux kernel 2.6.37-es verzióját, amely jobb teljesítményt és kibővített támogatást nyújt a legújabb hardvereken, valamint felgyorsult a csomagkezelés és a boot folyamata is.Tőbb felülete is van íme a GNOME nevezetű felület. Egy kissé más mint a Windowsnál meg szokott, úgy tűnhet mintha két startmenüje lenne.
Nézzük csak meg kicsit bővebben ezt a felületet:

Gnome:Az openSUSE 11.4-ben helyett kapott a GNOME 2.32-es verziója, egy népszerű, többplatformos asztali környezet legújabb változata, melynek frissítései közé tartozik a libfolks programkönyvtár, amely az Empathy metapartner-funkcionalitását támogatja. Gyorsabb lett az Evolution, a Banshee pedig MusicBrainz támogatással érkezik.
Az openSUSE 11.4 egy új, még fejlesztés alatt álló felhasználói felületet is bemutatkoztat a GNOME Shell formájában, mely a 2011 áprilisára ütemezett GNOME 3.0 része lesz.

És most, térjünk át a KDE felületére:

Ez már inkább hasonlít a Windowsosoknak a megszokott környezethez.


Az openSUSE 11.4-ben a KDE 4.6.0 az alapértelmezett asztali környezet, amelyben a Plasma Workspaces fejlesztése során a már meglévő funkciók finomításán túl olyan innovatív újdonságok kerültek bevezetésre, melyek tovább gyarapíthatják a Plasma lehetőségeit egy hatékonyabb szemantikus és feladatvezérelt munkamenet kialakításában.

A KWin ablakkezelő több grafikus illesztőprogrammal működik együtt, valamint a jelentős optimizáció révén csak a szükséges területeket frissíti. Ennek eredményeként jelentős teljesítménybeli javulással szolgál.

A Plasma Netbook is fejlesztésen esett át a gyorsabb keresési és programindítási művelet, valamint a hatékonyabb érintéssel történő vezérlés érdekében.


Most, hogy megismertük főbb felhasználói felületeit, rá térhetünk a rendszer elemeire.

LibreOffice és Firefox 4

Az openSUSE és a Libreoffice fejlesztők szoros együttműködésének köszönhetően az openSUSE 11.4 az első jelentősebb disztribúció amely az LibreOffice 3.3.1-et szállítja. A LibreOffice teljesen ingyenes, tetszőleges célra felhasználható irodai szoftvercsomag.

A Firefox 4 legszembetűnőbb változása a megújult felhasználói felület. A lapok mostantól az ablak tetején jelennek meg, lehetőség van a lapok csoportosítására, ill. megjelent az App Tabs nevű új funkció is. A Firefox Sync a könyvjelzők, előzmények, jelszavak és lapok szinkronizációját teszi lehetővé több telepített Firefox böngésző közt.

A motorháztető alatt is számos újítás található, többek között hardveres grafikus gyorsítás, WebM és HTML5 támogatás.

Gyorsabb csomagkezelés

Az openSUSE ZYpp csomagkezelése bevezeti a MultiCurl háttérprogramot, mely támogatja a zsync átvitelt és a metalink letöltést. Ennek köszönhetően a tárolók frissítése ill. a csomagok telepítése is jelentősen felgyorsult. A csomagok letöltése mostantól egyidejűleg több szerverről történik. A KDE frissítést jelző kisalkalmazását felváltja a KPackageKit amely a patchek mellett alapértelmezetten telepíti a frissítéseket is.

Első neki futásra ennyi elég is . Remélem mindenki számára sikerült bő információval szolgálnom az új openSUSE 11.4 verziójával kapcsolatban.

Egy két kép magáról a rendszerről és a telepítésről:


Ez a kép fogad rögtön a telepítés megkezdése előtt.Indítási lehetőségekIdőzóna beállításaTelepítési módTelepítés áttekintése
Telepítés részleteiKDE asztalGNOME asztal


Az openSUSE letölthető a hivatalos weboldatól,
akár külön KDE vagy GNOME felülettel,
valamint 32 és 64 bites változatban is.


Forrása: openSUSE.org


A cikket készítette: hutoczky

Hozzászólások megtekintése (eddig 2 hozzászólás)

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Kori · 9 év
Nah mehet megosztásra! Smile
hutoczky · 9 év
Smile ja ja.

Hirdetés

Hirdetés blokkolva!

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Bejelentkezés vagy Regisztráció az értékeléshez.
Felülmúlhatatlan! (2)100 %
Nagyon jó (0)0 %
Jó (0)0 %
Átlagos (0)0 %
Gyenge (0)0 %
Adatvédelmi irányelveink megváltoztak. Erről és a sütik használatáról itt olvashat

Online tagok: 0

Jelenleg nincs aktív tag.
  • 5 Vendég
  • 96 Tagok ma
  • 4 Szülinapos
  • 19,342 Összes tag

MegaDance

A hirdetés blokkolva lett. Kérjük amennyiben teheted, támogass minket legalább annyival, hogy oldalunkon feloldod a reklámszűrőt. Mindez neked nem kerül semmibe, az oldal fennmaradásában viszont sokat segíthet. Köszönjük szépen!